Rhododendron er en meget smuk plante, der ikke er for nybegyndere. Den kræver, at du anlægger et surbundsbed i din have, og at du er omhyggelig med at vande den om sommeren.
Nogle Rhododendronsorter har også brug for, at du dækker dem over om vinteren. Har du tiden og tålmodigheden, vil du dog blive belønnet med en frodig plante med smukke blomster.
Mange anser rhododendron for at være en besværlig plante. Nogle endda så besværlig, at de ikke ønsker at have den i haven. Det er rigtigt, at rhododendron kræver en del pasning i forhold til andre planter, til gengæld vil du blive belønnet med en af de flotteste planter.
Når du sørger for at give din rhododendron gode vilkår, vil du dog ikke skulle bøvle med skadedyr og sygdomme. En sund og velpasset plante bliver nemlig ikke i lige så høj grad syg eller tiltrækker skadedyr.
Hvor er det bedste sted til et rhododendronbed?
En tommelfingerregel i forhold til at etablere et rhododendronbed siger, at du skal vælge en placering, hvor der er skiftevis sol og skygge, da rhododendron ikke tåler fuld sol. Det er dog ikke helt rigtigt. De fleste rhododendron foretrækker netop den vekslen, men der findes også arter, der kan tåle fuld sol eller fuld skygge.
Rhododendron kan sagtens stå i nærheden af andre buske og træer, og de kan være med til at give planten en mere beskyttet placering. Du skal dog være opmærksom på, hvilke træer du placerer din rhododendron i nærheden af. Nåletræer er gode, men træsorter som birk, poppel og pil vil hurtigt sende deres rødder ind i bedet og give din rhododendron for meget konkurrence.
Hvilken sort af rhododendron skal jeg vælge?
Placeringen af bedet har betydning for, hvilken sort af rhododendron du kan vælge. Generelt bør du gå efter planter med store blade, hvis du har en placering i fuld skygge, og planter med små blade, hvis du har en placering i fuld sol.
Nogle rhododendronarter tåler derudover frost bedre end andre. Hvis du har skabt rhododendronbedet på et meget åbent sted i haven, skal du vælge en sort, der tåler frost bedre, end hvis du har valgt en mere beskyttet placering blandt andre buske og træer. Det skyldes, at temperaturen falder hurtigere på åbne placeringer.
Du bør også tænke over, hvor stor din rhododendron kan blive på den placering, du har valgt. Mange sorter af rhododendron kan nemlig blive meget store, hvis de får lov. Der findes dog også nogle, der ikke har en lige så kraftig vækst.
Høje Rhododendron sorter (1,5 – 2,5 meter):
- Rh. ’Cassata’ − hvidlig med mørk ganeplet.
- Rh. ’Diadem’ − rubinrosa med mørk ganeplet.
- Rh. ’Kelleris Pink’ – lys rosa.
- Rh. ’Old Port’ − mørk rødviolet.
- Rh. ’September Charm’ − hvid med lilla skær.
- Rh. ’Spätlese’ − lys rosa.
- Rh. ’Phyllis Korn’ – hvid med guldfarvet ganeplet.
- Rh. ’Johs. Søberg’ – lyserød med mørke ganepletter.
- Rh. ’Blue Peter’ – blålilla med vinrød ganeplet.
Lave Rhododendron sorter (25 – 80 cm.):
- Rh. yakushimanum − hvid, rosa i knop.
- Rh. ’Cascaro’ – lyserød – mørkere ganepletter.
- Rh. ’Rosinetta’ − rosa, fyldte blomster.
- Rh. ’Mary Lou’ − cremerosa med brunlig ganeplet.
- Rh. ’Königstein’ − dyb rødviolet.
- Rh. ’Maischnee’ – hvid.
- Rh. ’Little Red’ − rød, rødbrun vinterløv.
- Rh. ’Ramapo’ – lavendelrosa.
Rhododendron med sen blomstring:
- Rh. hirsutum ’Flora Pleno’ − rosarød, dobbelte blomster.
- Rh. ponticum ’Roseum’ – rosalilla.
- Rh. ‘Spätlese’ − lys rosa.
- Rh. ‘Songbird’ − violetblå, remonterer i august-september.
Rhododendron med tidlig blomstring:
- Rh. oreodoxa – lyserød.
- Rh. ’April Snow’ − hvid, dobbelte blomster.
- Rh. ’February Dawn’ – lyslilla.
- Rh. ’Cilpinense’ – hvidlig.
- Rh. ’April Reign’ − sart rosa.
Husk en god Rhododendron jord (Lav pH-værdi)
En rhododendron kan ikke bare stå i almindelig havejord, men skal stå i det, der hedder surbundsjord. Det er jord, hvor pH-værdien er på under 7. Gerne helt ned omkring 4-5. Du skal derfor i gang med at etablere et surbundsbed, inden du kan udplante en rhododendron i haven. Det gør du ved at lægge et lag spagnum ud i bedet.
Laget af spagnum skal være på mellem 35 og 50 cm. Småbladede rhododendron kan typisk klare sig med et lag på 35 cm, mens storbladede rhododendron har brug for et lag på 50 cm. Du skal regne med at bruge omkring 300 liter spagnum til en mellemstor rhododendron. Det skal være lys og grov spagnum, der endnu ikke er så nedbrudt.
Hvis du gerne vil spare lidt på udgifterne til spagnum, kan du erstatte 25 % af spagnummen med grannåle. De giver nemlig også sur jord, når de bliver nedbrudt.
Når du etablerer bedet, bør du sørge for, at det ligger højere end den omkringliggende jord. I mange andre bede vil du jo gøde med kalk, men det er med til at hæve pH-værdien i jorden. Når bedet ligger højere end resten af haven, løber der ikke lige så meget kalkholdigt vand fra de omkringliggende bede ind i dit rhododendronbed, og det bliver nemmere for dig at holde pH-værdien nede.
Hvornår kan jeg plante rhododendron?
Du kan i princippet plante rhododendron hele året, så længe jorden ikke er frossen. Det bedste er dog, at du planter den om efteråret, hvor jorden er blevet varmet op hen over sommeren, og hvor der kommer rigeligt regn. Alternativt kan du også plante i det tidlige forår, så rhododendronen får så meget tid som muligt til at etablere sit rodnet, inden det bliver tørt om sommeren.
Hvis du planter rhododendron i efteråret, bør du ikke plante en frostfølsom plante senere end september. Dermed har planten tid til at etablere sit rodnet, inden frosten sætter ind.
Planter du rhododendron om sommeren, eller flytter du en rhododendron fra en placering til en anden, er det vigtigt, at du sørger for at vande grundigt hele sommeren igennem. En plantning eller flytning om sommeren øger nemlig risikoen for, at planten tørrer ud. Generelt bør du være meget opmærksom på at få vandet nok i de første år.
Sådan planter du en rhododendron
Når du skal plante rhododendron ud, bør du sætte planten i blød i en spand vand inden. Du skal også gennemvæde spagnumlaget, da det er meget tørt. Det kan derfor være nødvendigt, at du vander det flere gange.
Det er en god ide, at du stiller planten lidt højere end den omkringliggende jord. På den måde kan du nemmere styre, hvor meget vand den får. Hvis planten står lavt, og det regner meget, kan du nemlig risikere, at den drukner.
Omvendt er det også vigtigt, at du sikrer, at planten ikke tørrer ud. Det kan du se ved, at plantens blade begynder at krølle sammen. Du skal sørge for at vande rigeligt i de første par år og derefter efter behov.
Pasning af rhododendron
Din rhododendron har brug for, at jorden omkring den hele tiden er fugtig. Du skal derfor være opmærksom på, om den får nok vand. Ved at dække til omkring planten med grangrene eller barkflis kan du holde på fugten i jorden, så du ikke behøver at vande så ofte.
Sørg altid for at vande rhododendron med regnvand. Det indeholder nemlig ikke kalk, som vand fra vandhanen gør. Vand med kalk er med til at hæve pH-værdien i jorden. Du skal derfor lægge mere arbejde i at holde den nede, hvis du vander med vand fra vandhanen.
Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en regnvandstønde, men det er især fordelagtigt, hvis man har rhododendron i haven. Har du set vores udvalg af unikke regnvandstønder?
Om vinteren vil du også nogle gange kunne opleve, at rhododendron krøller sine blade sammen i frostvejr. Det er som regel ikke farligt, og de fleste rhododendroner kan sagtens klare en dansk vinter. Nogle sorter er dog mere følsomme over for frost end andre. Du kan forebygge, at de bliver ødelagt af frosten ved at dække dem med grangrene.
Hvis det er en meget fugtig vinter uden frost, bør du dog ikke dække dem til. I det tilfælde kan du nemlig komme til at holde så meget på fugten i jorden, at rhododendronen rådner.
Gødning af rhododendron
Din rhododendron har brug for at få tilført gødning regelmæssigt, da spagnum ikke indeholder særlig meget gødning. Du kan både bruge organisk gødning og kunstgødning. Vælger du kunstgødning, bør du kun gøde med gødning, der er særligt skabt til rhododendron, da almindelige former for gødning kan have en for høj pH-værdi.
Gøder du med organisk gødning, behøver du kun at gøde en gang om året, da det er længere tid om at blive opløst og derfor ligger og frigiver næring over en længere periode. Gøder du med kunstgødning, skal du gøde to gange om året, da den hurtigere frigiver sine næringsstoffer.
Foretrækker du organisk gødning til dine rhododendronplanter, så er en jordforbedring i form af naturgødning meget anbefalesværdig.
Du bør gøde i april, lige inden rhododendronens blomster springer ud, så planten har masser af næring til resten af vækstsæsonen. Bruger du kunstgødning, bør du gøde anden gang midt på sommeren også.
Beskæring af rhododendron
Det er en god ide, at du foretager en let beskæring af din rhododendron på årlig basis. På den måde kan du holde den nede og sikre, at den bliver ved med at have den form, du gerne vil have. Du bør beskære den, når den er afblomstret og altid klippe af over en tydelig grenknop.
Ved afblomstringen bør du også løbende nippe de visne blomster af. Det sikrer, at du får kraftigere skud og lige så mange blomster det efterfølgende år.
Er din rhododendron blevet noget vild i det, kan du give den en kraftig beskæring. Det bør du gøre i april, så busken har hele sommeren til at komme sig over det. Igen skal du sørge for at beskære den over en tydelig grenknop.
Både efter en kraftig og en let beskæring er det vigtigt, at du sørger for at vande planten grundigt, så den har masser af vand til at komme sig over beskæringen.
Sørg for, at jorden i bedet bliver ved med at være sur
Det er vigtigt, at du sørger for, at jorden i rhododendronbedet bliver ved med at være sur. Hvis din rhododendron begynder at få gule blade, vil det typisk være et tegn på, at jorden ikke længere er så sur, som planten foretrækker. Når jorden ikke er sur nok, har planten nemlig ikke mulighed for at optage næringsstoffer lige så godt.
Du kan hjælpe bedet med at holde den rette surhedsgrad ved dels at sprede et nyt lag spagnum ud på 3-5 cm hvert andet til tredje år og at sprede grannåle ud i bedet. Det bør du gøre en gang om året. En oplagt mulighed er, at du bruger grenene fra juletræet, når du ikke længere skal bruge det.
Du kan teste, at jorden er sur nok med lakmuspapir eller indikatorpapir. Det kan du købe på en planteskole. PH-værdien bør som minimum være under 7 og helst omkring 4,5-6.
Almindelige skadedyr og sygdomme i rhododendron
En velpasset rhododendron får generelt ikke så mange sygdomme eller tiltrækker skadedyr. Det mest almindelige skadedyr på rhododendron er øresnudebillens larver. De spiser af bladene og vil i de fleste tilfælde kun skabe overfladiske skader. Et voldsomt angreb kan dog godt helt ødelægge planten.
Hvis du er meget generet af øresnudebillens larver, er det nemmeste, at du bekæmper dem med nematoder. Det er små mikroskopiske orme, der angriber øresnudebillens larver. Du kan købe forskellige former for nematoder på nettet og på planteskolen. Det er derfor vigtigt, at du vælger den type, der går efter øresnudebillerne.
Når du har købt nematoderne, kan du blande dem i vand, som du vander planten med. Det skal du gøre i maj/juni og i august/september, hvor der netop findes øresnudebillelarver. Nematoderne kan ikke bruges på andre stadier i øresnudebillens levetid.
Du kan lære mere om bekæmpelse af øresnudebiller her.
Pas på svampeangreb
Angreb af enten azaleameldug eller bladsvamp er de mest almindelige sygdomme på rhododendron. De opstår begge, hvis der er for fugtigt omkring planten. Det kan være, hvis den er blevet for tæt, eller hvis det er en meget varm og fugtig sommer.
Azaleameldug viser sig som hvide eller grå plamager på bladene, mens bladsvamp viser sig som klumpede blade. Du kan få svampemiddel til at bekæmpe begge dele med.
Hvis du sørger for, at din rhododendron har de rette betingelser, vil du dog næppe få problemer med svamp. På den måde er rhododendron altså forholdsvis nem, selvom den kræver en del pleje i andre retninger. De smukke planter er dog det hele værd, når de blomstrer i maj og juni.
Er du vild med rhododendron og surbundsplanter kunne du også være interesseret i at læse om:
Vedrørende pasning af rododendron
Selvom jeg har gødet et par gange og vandet dagligt, så hænger bladene på rododendron stadig. Og der er også store blomsterknopper på busken. Hvad sker der og hvad går galt?
Tak for eventuelt svar!
Vh Palle Olsen
Hej. Jeg skal til at plante rhododendrons i haven, og har hørt at der er nogen arter der angriber hinanden… er det en skrøne ? Ser fremt il dit svar. Venligst Lene
Hej Lene,
Det er ikke noget jeg har hørt før, eller er bekendt med.
Med venlig hilsen
Martin
Hej Martin.
Vi har lige købt hus for der allerede er plantet rhododrendron,der er 7 styks og de måler mellem 1,5 og 1,8 meter i højden. jeg er helt grøn omkring rhododrendron og aner faktisk intet ud over det der står herinde, har du nogle gode tips og tricks til “bare at holde dem” jeg er ikke den store plantemand, men vil heller ikke have de dør da de er så super smukke når først de springer ud. Har fået af vide af et familiemedlem som har hele haven fyldt med dem at hun “blot” giver dem gødning omkring april og ellers passer de faktisk sig selv
Hej Casper.
Det bedste råd jeg kan give er at sørge for at pH-værdien er som den skal være, og så som dit familiemedlem rigtigt nok siger, at gøde dem.
De er nemlig super flotte når de springer ud.
Med venlig hilsen
Marc
Hej Martin
Jeg har overtaget en have med en rhodondendron, men i år da har den ikke rigtig blomstret, det er ligesom om at knobberne er visnet inden de er sprunget ud. De er bare blevet brune og visne.
Hvad skyldes det?
Skal jeg nipse dem af selvom de er sådan halvvisne. De er iøvrigt svære at nipse af så er bange for jeg ødelægger noget.
Mvh Hanne
Hej Hanne.
Hvis der er visne og brune knobber derpå, så kan du godt fjerne dem.
Mål gerne pH-værdien i jorden og se om den er for høj.
Er den det kan du tilføje noget frisk spaghnum til at sænke pH-værdien igen.
Dét, vand og noget godt rhododendron gødning kan være med til at give den nyt liv igen.
Med venlig hilsen
Marc
Jeg Martin.
Jeg har lige plantet 3 rhododendron , som har stået i en balje med vand de sidste 2 år..
Brugt 800 l på disse 3 huller.. løsnede jorden lidt fra roden under og på siderne…
Håber at det lykkedes..
Med gødning,,, kan jeg da bruge hønsemøg el hestemøg?
Kan jeg bruge træflis ovenpå plante stedet…
Ser frem til dit svar
Mvh
Pia Nyegaard
Gør det noget godt for en rhododendrun at give frisk spaghnum og gødning nu eller skal jeg så hellere vente til april? Jeg har nogle MEGET store nogle som har været angrebet af ukrudt (nogle slyngting). Det har jeg fået væk, men jeg kan se, at det ikke er noget der har gjort noget godt for dem. Jeg har klippet døde grene af og påtænker nu at give frisk spaghnum og gødning. men er i tvivl om, hvorvidt jeg skal vente?
Vh
Charlotte