Opstammede træer og buske har en smuk krone og en bar stamme. Det giver dem et elegant udseende. Samtidig er de mere luftige, hvorfor de fungerer godt i mindre haver og for eksempel til at skabe rum i haven.
Opstammede træer og buske er blevet brugt siden 1600-tallet i slotshaver og parker. Først i Frankrig og Italien. Siden også i Danmark. Træerne har da også et meget let og elegant udseende, der netop passer godt til store, prangende slotshaver.
Du kan dog også sagtens nyde godt af effekten i din egen have. Her kan opstammede træer og buske være med til at give en følelse af lethed og samtidig give plads til, at der kan vokse for eksempel stauder eller lave buske omkring dem. Det giver altså mulighed for flere planter.
De bedste træer at opstamme er små træsorter, da de er nemmere at kontrollere og bevare udseendet på. Når du opstammer en busk, får du det til at se ud, som om den er blevet til et lille træ. Det er smart i en lille have, hvor du måske slet ikke har plads til et træ.
Fordele ved opstammede træer
Der er mange fordele ved opstammede træer. Først og fremmest er de selvfølgelig elegante at have i haven. Du giver på den måde din have et langt mere sofistikeret look uden at skulle bruge særlig meget ekstra arbejde på det. Når du først har opstammet et træ, eller hvis du har købt det opstammet, er der nemlig ikke særlig meget vedligeholdelse ved det.
Har du en større have, er det rart, at du kan dele den ind i zoner. Det kan opstammede træer hjælpe dig med. De kan for eksempel stå om en terrasse og skabe et ”rum” i haven på den måde. Når træerne er opstammede, kan du jo stadig se ud i haven, men du får alligevel en øget følelse af privatliv på grund af træernes kroner.
Har du en lille have, er opstammede træer også en smart løsning. De kan både stå direkte i havejorden eller i en krukke eller flere, eventuelt på hjul, så du nemt kan flytte rundt på dem. Opstammede træer vokser ikke så hurtigt, og de kommer derfor ikke til at dominere hele haven. Har du ikke en have, men kun en altan, kan du også sagtens have et opstammet træ der.
Fordi opstammede træer egner sig godt til at stå i krukker, er det også en smart måde at have træer, der ellers ikke kan klare sig i det danske klima. Ved at have dem i en krukke på hjul kan du jo flytte træet indenfor om vinteren.
Ulemper ved opstammede træer
Der er ikke mange ulemper ved opstammede træer i forhold til, hvor mange fordele der er ved dem. Dog skal du være opmærksom på, at træerne selvfølgelig ikke er helt vedligeholdelsesfrie. Du skal fjerne sideskud fra dem hvert år for at sikre, at de holder formen.
Derudover kan træerne blive for store til den krukke, de står i. Derfor kan du være nødt til at finde en anden placering til dem. Har du en stor have, kan du selvfølgelig grave dem ned der, men har du bare en lille have eller måske kun en altan, kan du være nødt til at finde en helt anden placering til dit opstammede træ.
Endelig kan træer, der står i krukker, måske ikke tåle kulden. Det betyder, at du enten er nødt til at rykke dem indenfor om vinteren. Eller at du er nødt til at pakke krukken ind, så træernes rødder ikke bliver for kolde, og træet derfor går ud.
Gode træer og buske til opstamning
Er du på udkig efter et opstammet træ eller busk til haven, har du rigtig mange forskellige valgmuligheder. Du vil derfor nemt kunne finde nogle, der passer ind i din have. Vi kommer ind på en række af dem her.
opstammede frugttræer
Ønsker du et opstammet træ, der kan give frugt samtidig, kan du sagtens få det. Der er nemlig en række frugttræer, der egner sig godt som opstammede træer. Det er blandt andet æble-, kirsebær-, blomme- og pæretræer.
Når de bliver opstammede, får de netop et smukt udseende, samtidig med at du får et lille træ, der kan give masser af lækker frisk frugt. Nogle af træerne, for eksempel æbletræerne, er flerstammede. Her vil det se meget smukt ud, at når du opstammer dem og blotter deres stammer, så de tydeligt kan ses.
Læs evt. guides om de enkelte træer:
- Beskæring af æbletræer
- Blommetræ vejldning
- Pæretræ vejledning
- Kirsebærtræ vejledning
- Paradisæbletræ vejledning
Husk, at du stadig skal beskære dine frugttræer en gang om året, selvom de er opstammede.
Opstammet Buksbom
Buksbom er en af de mest populære planter at opstamme. Det skyldes, at den både kan vokse direkte i jorden, og at den kan vokse i en krukke. Det er en meget nøjsom plante, som det vil være nemt for dig at forme, så den passer til din have.
Derudover er det en stedsegrøn plante. Hvis du ønsker noget grønt at kigge på om vinteren, er det derfor sådan en plante, som du skal gå med.
Buksbom kan vokse både i fuld sol, halvskygge og skygge. Også i forhold til placeringen er den meget nem at have med at gøre.
Du kan læse meget mere om plantning og pasning af buksbom her.
Opstammet Syren
Syren er en anden populær plante at have i haven. Dens lilla blomster giver en veritabel farve- og dufteksplosion i maj og juni måned. Den vil derfor være virkelig smuk og velduftende at have stående.
Den bliver ikke så høj, kun omkring to meter, hvilket gør den meget velegnet til en lille have. Den er dog lidt krævende i forhold til placeringen, da den foretrækker at stå i fuld sol.
Hassel
Det er lækkert at kunne plukke hasselnødder direkte i din egen have, men hasselbuske kan hurtigt komme til at fylde meget og virke meget massive. De kan derfor nemt blive meget dominerende i haven. For stadig at kunne høste hasselnødder i haven, men have en langt mere luftig og elegant effekt, kan du opstamme dem.
Har du allerede en hasselbusk i haven, er det ikke sikkert, at du bare kan opstamme den. Den bedste effekt får du nemlig, når du vælger en storfrugtet hassel, der er podet på stammen af en tyrkisk hassel. Det giver den mest holdbare stamme, samtidig med at du faktisk får hasselnødder, der næsten ikke krymper, når de bliver tørret, fordi der ikke er så mange fibre i.
Du kan læse mere plantning af hasselnøddebusken og dyrkning af hasselnødder her.
Guldregn
Guldregn bliver hele fire til seks meter høje, når de er fuldt udvoksede. De kan derfor godt komme til at blive meget dominerende i haven, hvis de ikke bliver opstammet. Du kan dog få mindre varianter, hvis du har en lille have eller gerne vil have træet i en krukke.
Træerne kan vokse i direkte sol eller i halvskygge. De er også flerstammede træer, hvilket betyder, at du får en meget smuk effekt, når du kan se de forskellige stammer, der holder kronen med de smukke gule blomster, der har givet planten sit navn.
Læs mere om sorter, plantning og pleje af guldregn her.
Opstammet rhododendron
En rhododendronbusk, der bliver opstammet til et træ, kan blive overordentligt smuk med sin krone med lilla blomster. Du kan selvfølgelig købe en rhododendron, der er opstammet i forvejen, men du kan også vælge at opstamme din rhododendron, hvis den er blevet lidt bar i bunden. Det kan faktisk være den bedste løsning i forhold til at få den til at se mest elegant og indbydende ud.
Det kan tage noget tid, før de grene, som du har udvalgt til stamme for planten, kan bære den tunge krone. Derfor er det en god idé, at du sætter nogle støttepæle op de første år, så stammen ikke kollapser.
Rhododendron trives bedst, når den vokser i fuld sol. Husk, at den skal stå i surbundsjord. Du skal derfor etablere et surbundsbed i haven, hvis du ikke har et. Det betyder også, at du skal bruge specialgødning til den, og at du skal vande med regnvand. Vand fra hanen indeholder nemlig kalk, der får jorden til langsomt at få en mere neutral pH-værdi.
Hvis du elsker rhododendron ligeså meget som os, så læs vores store rhododedron vejledning her.
Hyld
Hyldetræer kan godt få et lidt tilfældigt udseende og brede sig meget i haven. For at give din hyld et mere stramt udseende kan du derfor opstamme det. Det vil gøre det langt mere elegant at se på. Samtidig vil du stadig kunne glæde dig over de lækre hyldeblomster om foråret og bærrene om sommeren.
Lær mere om sorter, plantning og pasning af hyldetræer her.
Hyldetræer er meget hårdføre. De kan derfor både tåle at stå i fuld sol og i halvskygge. Derudover kan de også sagtens klare sig på en blæsende placering.
Japansk pil
Som regel vil du købe en japansk pil, hvor den allerede er opstammet. Her vil den være podet på en stamme, der sikrer, at den ikke bliver højere end en meter. Den er derfor meget velegnet til et bed, på altanen eller i en lille have. Den skal stå i almindelig havejord og kan sagtens klare sig i en krukke.
Japansk pil får en smuk, hvid krone. Når den får nye skud i marts og april, er spidserne på bladene lyserøde. Det giver et virkelig flot farvespil og er samtidig en meget anderledes plante, end vi ellers er vant til dem i Danmark.
Læs vores store indlæg om japansk pil her.
Japansk løn
Japansk løn er særligt kendt for de varianter, der får en fuldstændig rød krone. Den vil kunne give et meget smukt farvespil i haven, hvor det meste jo ellers er grønt. Der findes dog også varianter af japansk løn, der har grønne, gule og brogede blade. Bladene skifter derudover farver i løbet af året.
Planten vokser meget langsomt og vil derfor kunne vokse i en krukke i mange år, hvis det er dér, du vælger at placere den. Den skal stå et sted, hvor der er masser af læ og sol, da den ellers kan blive beskadiget af blæsten. For meget direkte sol kan dog også svide bladene.
Når du køber en opstammet japansk løn, vil den ikke blive højere. Det er kun kronen, der bliver større med årene. Det vil derfor være nemt for dig at placere den i haven, når du ved, at den ikke vil overtage pladsen.
Få endnu mere inspiration i vores dybdegående indlæg om udplantning og pasning af japansk løn.
Japansk ahorn
Japansk ahorn er en tredje sort af små japanske træer, der egner sig godt som opstammede træer. Den har smukke ahornformede blade med røde nuancer. Kronen bliver 1,5 – 2 meter høj og cirka en meter bred. Det vil derfor være et træ, der er nemt for dig at kontrollere.
Japansk ahorn trives bedst i almindelig veldrænet jord og på en placering med fuld sol eller halvskygge. Den er fuldt hårdfør i det danske klima, hvis den vokser på friland. I en krukke er rødderne dog mere udsatte, så overvej, om du vil beskytte dem bedre.
Dværgmispel
Dværgmispel er egentlig en bunddækkeplante, men den kan også opstammes, så den bliver til et smukt lille træ. Den får hvide blomster om foråret og smukke orange bær om efteråret, der tiltrækker fugle, specielt solsorte, til haven. Den er stedsegrøn, hvilket giver dig noget grønt at kigge på hele året.
Planten foretrækker at stå i fuld sol eller halvskygge. Den skal stå i almindelig havejord og kan både klare sig på friland og i en krukke.
Vi har skrevet en mere dybdegående plantevejledning om dværgmispel her.
Syrisk rose
En syrisk rose får smukke, sart lyserøde blomster i juli og august. Den blomstrer senere end andre buske, hvorfor du kan forlænge sæsonen med blomster i haven ved at have den.
Den vil have bedst af at vokse op ad en sydvendt mur, alternativt et sted, hvor der er fuld sol og læ. Om vinteren er det en god idé at dække jorden under den til med barkflis eller granris, da den ikke tåler kulden så godt.
Læs endnu mere i vores plantevejledning om syriske roser her.
Cypres
Cypressen er en flot stedsegrøn plante, der ikke bliver så høj. Den bliver ofte brugt som hæk, men vil du nyde den stedsegrønne effekt andre steder i haven, kan du vælge at have den som en opstammet plante.
Planten trives bedst ved at vokse i fuld sol eller i halvskygge. Den er fuldt hårdfør i det danske klima og har en forholdsvis kraftig vækst. Det er derfor en plante, som du skal regne med at beskære i hvert fald en gang om året, for at den forbliver pæn.
Ønsker du et bestemt udseende på kronen, kan du formklippe den. Det giver selvfølgelig mere arbejde, men kan også give et langt smukkere og elegant udseende. Læs meget mere om cypres sorter, plantning og beskæring her.
Opstammede stedsegrønne træer og buske
Er du vild med stedsegrønne planter, så er du sikkert også på jagt efter et opstammet træ eller busk, som er grøn året rundt. Derfor har vi også samlet en hurtig oversigt over hvilke stedsegrønne træer og buske der er ideelle at opstamme.
- Buksbom
- Dværgmispel
- Dværgfyr
- Bjergfyr
- Enebær
- Cypres
- Laurbærkirsebær
- Thuja
Du kan finde endnu mere inspiration i vores store indlæg om stedsegrønne træer her.
Sådan kan du selv opstamme et træ eller en busk
Har du allerede et træ eller en busk i haven, som du gerne vil opstamme, kan du faktisk nemt gøre det. Opstamningen kan være med til at ændre hele træet eller buskens karakter og gøre det langt mere spændende at se på. Samtidig kan en opstamning af en busk give plads til andre planter omkring den.
Det bedste tidspunkt at opstamme et træ eller en busk er august. På det tidspunkt skal du starte med at fjerne de syge og døde grene. Er det et træ med en stamme, giver det sig selv, hvilke grene du skal fjerne for at få den opstammede effekt. Du skal regne med, at cirka en tredjedel af træet skal bestå af bar stamme og to tredjedele skal være kronen, for at du får den ønskede effekt.
Hvis det er en busk, du skal opstamme, kan det være sværere for dig at se, hvilken eller hvilke af de oprette grene, du skal bruge som stamme. Her kan du fjerne de små sideskud med blade på, når du har fjernet de syge og døde grene. Det gør det nemmere for dig at se, hvilke grene du skal satse på. Regn med at have tre til fem oprette grene, du bruger som stamme i en busk. Nogle buske har brug for noget støtte, indtil grenene, der skal fungere som ”stamme”, er blevet kraftige nok.
Træerne og buskene vil selvfølgelig ønske at skyde fra den nederste del også. Derfor skal du en gang om året fjerne sideskud på dem, så du kan holde stammen fri. Ofte vil du kunne fjerne de nye skud med håndkraft, mens de endnu er bløde.
Lige meget om du selv vil opstamme et træ eller en busk, du har i haven, eller du vil købe et, der allerede er opstammet, kan du skabe en meget flot have med det. På den måde kan du gøre haven langt mere elegant og samtidig få de effekter ind, som du ønsker. For eksempel træer til at skabe rum, give frugter eller buske med masser af smukke og velduftende blomster.