Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kirsebær dyrkning

Kirsebærtræer – Alt om sorter, plantning og pleje

Kirsebærtræer er nemme træer at have i haven, da de er godt tilpasset til det danske klima. Dog skal du være opmærksom på, at det kan blive nødvendigt at beskytte dine kirsebær mod fuglene, da de også er vilde med de lækre, røde bær. Gør du det, kan du dog være sikker på at kunne få en stor kirsebærhøst – selv fra et enkelt træ.


For mange er kirsebær næsten lige så indbegrebet af den danske sommer, som jordbær er. Derfor findes der også rigtig mange kirsebærtræer i de danske haver. Vil du gerne have dit eget kirsebærtræ, som du kan gå ud og plukke søde og saftige kirsebær af, der er lige til at spise, kan du her få gode råd til, hvordan du vælger den rigtige sort, hvordan du planter det, og hvordan du passer det.

Heldigvis er et kirsebærtræ et rimeligt nemt træ at have, hvis du ellers får valgt den rette sort fra start af. Det har ikke brug for meget pasning og pleje, når det først er blevet etableret i haven. Heller ikke beskæring er godt for det, så det kan du også glæde dig over, at du kan holde på et minimum, hvis du ikke er den beskære-ivrige type.

En af grundene til, at kirsebærtræer er så nemme at have med at gøre, er, at de er godt tilpasset til det danske klima. Der er noget, der tyder på, at kirsebær egentlig ikke er hjemmehørende i Danmark, men på et tidspunkt er blevet indført i landet. I dag vokser kirsebær dog vildt mange steder, og det er et træ, der har tilpasset sig godt til det danske klima.

Hvilken sort af kirsebærtræ skal jeg vælge?

Der findes omkring 300 sorter af kirsebær. Det er derfor vigtigt, at du vælger den rette sort fra start af, så du får et træ, der passer til dine behov.

Først og fremmest skal du tænke over, om det skal være et træ, hvor du kan spise bærrene. Det vil de fleste gerne have, og i det tilfælde skal du gå efter sorter med sødkirsebær. Der findes også fuglekirsebær og surkirsebær. De smager selvsagt ikke sødt, og det er derfor kun træer, du skal have, hvis du gerne vil have træerne i haven af andre grunde. For eksempel hvis du gerne vil have et japansk kirsebærtræ på grund af de smukke blomster, det får om foråret.

japansk kirsebærtræ
Japansk kirsebærtræ

Når du har gjort op med dig selv, om du skal kunne spise bærrene på træet eller ej, bør du tænke over, hvor højt et træ du vil have. Der findes sorter af kirsebærtræer, der ikke bliver meget højere end to meter. De vil derfor være perfekte til mindre haver.

Bestøvning af træet og modningstidspunkt

Størrelsen på din have spiller også ind i forhold til, hvor mange kirsebærtræer du har plads til. Mange kirsebærtræer er ikke selvbestøvende og kræver derfor, at der står mindst et og gerne to andre kirsebærtræer inden for en radius af omkring 20 meter fra dem. Gør der ikke det, vil de ikke blive bestøvet, og de vil derfor ikke få bær.

Har du ikke plads til flere kirsebærtræer i haven, skal du derfor gå efter et selvbestøvende træ eller et familietræ, hvor flere forskellige sorter af kirsebær er podet på den samme stamme, og de derfor kan bestøve hinanden.

Endelig bør modningstidspunktet for kirsebærrene også spille en rolle for, hvilken sort du skal vælge. Kirsebær modner i løbet af juli og august. Hvis du altid er på ferie i juli, kan du for eksempel vælge et træ, hvor bærrene først modner i august. Kirsebær skal nemlig plukkes, lige når de er modne.

Gode sorter af kirsebærtræer

  • Sunburst: Selvbestøvende træ med røde bær, der modner i slutningen af juli.
  • Stella: Selvbestøvende træ med røde bær, der modner i midten af juli måned.
  • Dønnisens Gule: Ikke selvbestøvende træ, får gule bær, som fuglene ikke spiser.

Bedste placering og tidspunkt til plantning af et kirsebærtræ

Når du skal vælge en placering til dit kirsebærtræ i haven, bør du vælge et solrigt sted, hvor der ikke tidligere har stået et frugttræ. Har der tidligere stået et frugttræ, vil det nemlig have udpint jorden. Og så vil træet ikke kunne få den mængde næring fra jorden, som det har brug for.

Derudover bør du også tænke over, at det er et sted, hvor der ikke er alt for megen blæst. Selvom kirsebærtræer er tilpasset til det danske klima, vil de stadig ikke have godt af at stå på et sted, hvor det blæser kraftigt.

Det bedste tidspunkt at plante kirsebær på er i september og oktober, inden frosten kommer. Vil du selv pode et træ, er det derfor vigtigt, at du får bestilt podekviste i god tid inden. Når du ikke at plante dit kirsebærtræ om efteråret, kan du også plante det om foråret. Det er ikke en god idé at plante et træ midt om sommeren, da træet bliver for stresset af, at det er varmt, og at du derfor vil komme til at bruge rigtig meget tid på at passe det.

Sådan planter du et kirsebærtræ

Der er ikke så mange ben i at plante et kirsebærtræ. Du skal grave et hul, der er lidt større end træets rødder. Derefter skal du placere træet i det. Har du købt et barrodstræ, er det vigtigt, at du sørger for at placere det på en lille forhøjning af jord i midten, og at du forsigtigt spreder rødderne ud. Derefter fylder du op med jord.

For træer, der står i en container, er det vigtigt, at du løsner rødderne lidt, inden du sætter træet ned i hullet. Du skal komme ekstra jord ned langs siderne af træet, så det kan stå fast, men du bør ikke dække det til med jord oven rodklumpen.

Planter du flere kirsebærtræer på samme tid, skal du sørge for, at der er mindst fire meter til det næste træ, da kirsebærtræer har brug for meget plads til at brede sig på.

Pasning af et kirsebærtræ

Et kirsebærtræ kræver ikke særlig meget pasning. De første år er det vigtigt, at du sørger for at holde ukrudt og græs væk rundt om træet i en halv meters radius. Det kan du nemt gøre ved at fjerne græsset og lægge barkflis ud. På den måde kommer træet og græsset ikke til at konkurrere om næringen. Når træet er blevet godt etableret i haven, kan du fjerne barkflisen og lade græsset vokse hen til træet.

I starten skal du holde øje med, at det nyplantede kirsebærtræ får nok vand. Det er dog kun i tørre perioder midt på sommeren, at træet kan have brug for at få ekstra vand. I det tilfælde er det vigtigt, at du vander få gange om ugen, hvor du giver meget vand, frem for at du går og klatvander lidt hver dag. Når du vander meget på en gang, vil det hjælpe træet til at udvikle et rodnet, der går dybere ned i jorden, da træet ikke vænner sig til at kunne finde vandet i jorden ved overfladen.

Har du plantet kirsebærtræet på et næringsrigt sted, har det ikke brug for at få ekstra gødning tilført, men vil fint kunne klare sig med den næring, der er i jorden.

Beskæring af kirsebærtræ

Det er bedst, at du beskærer dit kirsebærtræ så lidt som muligt. Samtidig er det selvfølgelig nødvendigt, at du kan beskære træet, så det kan få den form, som du ønsker, og du kan sørge for, at kronen ikke bliver for tæt.

kirsebærtræ

For at opnå det bedste resultat bør du derfor beskære lidt hvert år. Det skal du gøre i juli og august, hvor træet vil have nemt ved at hele sårene efter beskæringen. Hvis du beskærer på et andet tidspunkt, vil sårene efter beskæringen ikke kunne lukke sig, hvilket åbner op for, at træet kan blive angrebet af svamp. Kirsebærtræer er desværre træer, der nemt bliver angrebet af svamp.

For at undgå, at dit træ får svamp, bør du undgå at beskære selve stammen. Hvis du skal klippe grene af stammen, skal du derfor lade det sidste stykke sidde. Du skal sørge for at beskære i en grenvinkel, og endelig er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at rengøre dit værktøj, inden du beskærer træet.

Høst, opbevaring og brug af kirsebær

Kirsebær er klar til høst i løbet af juli og august måned. Du bør plukke bærrene, når de er modne, da du ellers risikerer, at de falder af, eller at de bliver spist af fuglene. Kirsebær er bedst, når de er helt modne og kommer direkte fra træet. De kan holde sig i to til tre dage i køleskabet. Hvis du har plukket flere kirsebær, end du kan spise i løbet af et par dage, bør du derfor fryse dem ned.

Når du fryser kirsebær ned, kan det være en fordel at fjerne stenene fra dem inden – afhængig af hvad du senere skal bruge kirsebærrene. Derefter kan du løsfryse dem ved at lægge dem på en plade, der kan komme i fryseren. Når de er frosne, kan du komme dem i en pose, så de fylder mindre i fryseren. Du kan også blot komme de udstenede bær direkte i en pose og fryse dem ned, hvis du ikke har behov for, at de er løsfrosne.

Ud over at du kan spise kirsebærrene hele og rå, kan du selvfølgelig også tilberede dem. Du kan for eksempel bruge dem i grød, syltetøj, marmelade, i kager, likør og selvfølgelig til din egen kirsebærsovs, der kan komme oven på risalamanden juleaften.

Almindelige problemer med kirsebærtræer

Et af de mest almindelige problemer med kirsebærtræer er, at fugle er vilde med bærrene. Det kan derfor være svært at nå at få nogle, når bærrene er modne. Du kan løse problemet ved at lægge et fuglenet over dit træ, så fuglene ikke kan få adgang til det. Du kan også vælge at plante et træ med gule kirsebær, som fuglene ikke spiser.

Et andet almindeligt problem med kirsebærtræer er, at de nemt får svamp. Du kan dæmme op for det ved at beskære træet så lidt som muligt og kun gøre det i juli og august måned, hvor træet nemmest kan hele sårene efter beskæringen. Derudover skal du sørge for at rense dit værktøj, inden du beskærer træet, og kun beskære træet i grenvinklerne.

Du vil altså rimelig nemt kunne dæmme op for de problemer, der er i forbindelse med at have kirsebærtræer. Træet er nemlig et rimeligt nemt træ at have i haven, og det er overordentligt godt tilpasset til det danske klima. Når det først er blevet etableret i haven, handler der derfor primært bare om, at du skal nyde de smukke blomster om foråret og de lækre bær om sommeren.

Er du vild med kirsebærtræer, så er du måske også interesseret i at læse guides om:

Blommetræer

Pæretræer

Ferskentræer

Paradisæbletræer

Japansk løn

FAQ

Hvilken type jord er bedst til kirsebærtræer?

Når du planter et nyt kirsebærtræ, så skal du sørger for at jorden har en god struktur og ikke er næringsfattig. Du kan med fordel blande dit havejord op med noget organisk jordforbedring, inden du udplanter kirsebærtræet.

Hvilken sort kirsebærtræ skal man vælge?

Der er rigtig mange gode sorter af kirsebærtræer, men hvis vi skulle vælge at anbefale en enkelt sort, så ville det være sorten Sunburst, som er selvbestøvende og giver nogle lækre kirsebær.

Hvornår er kirsebær klar til høst?

Kirsebærerne på dine kirsebærtræer er typisk klar til høst i løbet af juli og august måned, men det afhænger af sorten. Når træets bær er modne, skal du ikke lade dem sidde for længe, da de på et tidspunkt falder af og/eller bliver spist af havens fugle.

1 kommentar

  1. Hej Martin
    Jeg har læst din artikel vedr kirsebær og valg af træ.😊
    Du nævner der er træer der bliver op til 2 m høje, men hvilke er det?
    Jeg leder nemlig lige nu efter flere frugttræer men de må ikke være for høje eller brede.

    Har kigget på både søjle og dværgfrugt træer, og selvbestøvende, da jeg ikke kan have alt for mange store træer.
    Stykket bliver hegnet ind til et par kæle ænder senere. Tror du det vil være en god ide?
    Mit bed er ca L 25 x B 6-8 m. Det er omkranset af bøgehæk på 2 sider og langs den ene lang side uden hæk er der bl.a et kæmpe grantræ der giver læ, en hyld, tjørn og nogle syrener.
    Og i stykket står 1 pæretræ og div frugtbuske.
    I mellem bedet og modsatte ende har jeg i forvejen 1 højbed med div surbundsplanter spiselige og et bed kun med rabarber.
    I modsatte enden af samme stykke jord, står der 1 æbletræ 1 blommetræ 1 kirsebærtræ alle af ukendt herkomst😉 og ikke særlig produktive måske mangler de en makker til bestøvning. Men vil det være for langt fra de nye træer til at bestøve hinanden?
    Blommerne er blå og lidt ovale, æblerne er små og meget røde, kirsebærtræet har aldrig givet frugt.
    .

    susanne schousen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove