Pampasgræs (cortaderia selloana) er en smuk form for græs, der kan blive meget højt. Det får høje fjerlignende aks, der er meget dekorative. De forskellige sorter får aks i forskellige farver. Planten kan både vokse på friland og i en krukke. På grund af sin højde kan du for eksempel bruge den til at skabe rum i haven.
Pampasgræs (Cortaderia selloana) ligner næsten noget, der er skabt, for at en fotograf kan tage flotte billeder af det. De lange aks med store fjerlignende duske ser utroligt elegante ud. Læg dertil, at planten kan blive helt op til to meter høj, hvilket kun gør den endnu mere beundringsværdig.
Der er dog tale om en helt almindelig græstype, der normalt vokser på pampassen i Brasilien, Argentina og Chile. Deraf selvfølgelig navnet. Græsset er derfor vant til lidt varmere vejr, end vi har her i Danmark. På meget kolde somre er det derfor ikke sikkert, at det vil blomstre. Som regel vil det dog ikke være et problem for dig at skabe de helt rette vilkår for pampasgræsset hjemme i din have.
Græsset kan sagtens vokse på friland i Danmark, men kan også vokse i en krukke. Planten kan nemlig stå alene og behøver ikke at være en del af et større bed af pampasgræs. Dog ser det selvfølgelig rigtig flot ud, hvis du bruger pampasgræs som en staude og har et helt bed med den. Det kan være forskellige sorter, der både er store og små.
På grund af sin højde fungerer pampasgræs også rigtig godt som en rumdeler i haven. Hvis du har et område, som du gerne vil have afskærmet yderligere uden at sætte et hegn op, kan du altså gøre det ved at plante pampasgræs rundt om det.
Hvilken sort af pampasgræs skal jeg vælge?
Når du skal vælge mellem de forskellige sorter af pampasgræs, er det først og fremmest vigtigt, at du ser på, hvor høje de bliver. Nogle sorter bliver som nævnt helt op til to meter, andre bliver kun 60-80 cm. Har du plads til det, ser det meget flot og imponerende ud med det høje græs, men hvis du vil have græsset i en krukke, er det bedst, at du går med en af de mindre sorter.
Derudover kan du også tænke over, hvilken farve græsset skal have. Der er nemlig ikke bare den samme farve. For eksempel er der noget, der er mere gyldent, mens der er noget, der er mere gråligt, nærmest sølvskinnende. Derudover findes der også en sort, der får flotte lyserøde aks.
Gode sorter af pampasgræs
Rosea: Nok en af de mest populære sorter. Den blomstrer med lyserøde aks fra august til oktober. Den bliver mellem 170 og 200 cm høj.
Senior: En anden høj sort af pampasgræs. Den bliver også omkring 200 cm høj. Den får hvide aks, når den blomstrer mellem august og oktober.
Pumila: Bliver ikke helt så høj. Kun omkring 100 cm og kan derfor godt vokse i en krukke. Planten får hvide aks, når den blomstrer mellem august og oktober.
Mini gold pampas: En rigtig god græstype til at have i en krukke. Græsset bliver kun 60 til 100 cm højt. Det får smukke cremehvide aks.
Mini silver pampas: En anden rigtig god græssort til at have i en krukke. Den bliver også kun mellem 60 og 100 cm høj. Den får også cremehvide aks, men i en mere sølvskinnende udgave end mini gold pampas.
LÆS OGSÅ: De 3 mest populære prydgræsser og hvordan du får succes med dem i haven
Sådan planter du pampasgræs
Du kan plante pampasgræs på alle tidspunkter af året, undtagen når det er frostvejr. Det er dog bedst, at du heller ikke planter det midt om sommeren, når det er meget varmt, da det vil være svært for græsset at etablere sig på det tidspunkt.
Pampasgræs trives bedst med at stå i muldjord på en placering med læ og masser af sol. Selvom den sydamerikanske pampas måske godt kan lyde som et lidt forblæst sted, er der noget varmere end her i Danmark. Græsset er derfor vant til at vokse under nogle varmere temperaturer.
Når du planter græsset, skal du grave et hul, der er lidt større end græssets rodklump. Derefter hælder du vand i hullet og venter, til det er sivet væk. Læg noget løs jord i bunden af hullet, som du sætter planten oven på. Det vil gøre det nemt for plantens rødder at vokse ned i det første lag af jord. Sæt planten i samme højde i hullet, som den tidligere har stået i potten, og skub så jorden ned omkring den.
Sådan passer du pampasgræs
De første år er det vigtigt, at du sikrer, at græsset ikke tørrer ud. Selvom det godt kan klare perioder med tørke, har det ikke godt af det. Derfor er det særligt vigtigt de første år, at du sørger for at give det nok vand. Dog hvis du har plantet det i en krukke skal du blive ved med at vande det hvert år.
Pampasgræs har ikke brug for at få gødning, hvis ellers det står i almindelig næringsrig muldjord (Vi anbefaler denne plantejord til pampasgræs). Har du plantet græsset i krukker, er det dog vigtigt, at du giver det gødning en gang om året, da det jo i en krukke ikke kan sprede sit rodnet ud og finde mere næring i jorden. Du kan bruge en almindelig universalgødning til det – Det finder du bl.a. i vores udvalg af gødninger her.
Hvis du har plantet pampasgræs i en krukke, er det vigtigt, at du skifter jorden i krukken fra tid til anden. Det bør du i hvert fald gøre mindst hvert andet eller tredje år. Du bør også holde øje med, om græsset har brug for en større krukke.
Selvom pampasgræs er vinterhårdført i Danmark, er det alligevel en god idé, at du dækker det til med vinterdække af fx halvomsat kompost eller barkflis, hvis det bliver frostvejr om vinteren. Græsset kan nemlig godt tage skade af frosten. Har du græsset i en krukke, bør du flytte den op ad husmuren, så den står så lunt og så meget i læ som muligt.
Beskæring og deling af pampasgræs
Det kan lyde mærkeligt at tale om at beskære græs. Det er da heller ikke en egentlig beskæring, der er tale om, men at du klipper de gamle græsstrå ned, så der er plads til, at de nye græsstrå kan vokse op. Det bedste er, at du klipper de gamle græsstrå af i april eller maj, hvor du er sikker på, at det ikke er frostvejr længere.
Du må endelig ikke klippe stråene af om efteråret. Hvis du gør det, vil resterne af de hule strå nemlig kunne blive fyldt med vand. Når det bliver frostvejr, vil de blive ødelagt, når vandet udvider sig, og det kan derfor give skader på græsset.
Om foråret bør du også se på, om dit pampasræs er blevet så stort, at det skal deles. Det vil nemlig være sundt for græsset at blive delt, når det har vokset sig stort. Samtidig vil delingen jo gøre, at du kan få pampasgræs på andre placeringer i haven.
Du skal beskære pampasgræsset inden det sætter nye blade. Pampasgræs kan klippes helt i en højde på 10-15 cm. over jorden.
Almindelige problemer med pampasgræs
Der er ikke mange problemer med, at pampasgræs bliver angrebet af skadedyr. Hvis du bor et sted, hvor der er mange slanger, skal du dog være opmærksom på, at de godt kan finde på at gemme sig i det høje græs. Det er dog ikke noget, vi vil betegne som et almindeligt problem, men det bør alligevel nævnes.
Så længe dit pampasgræs står lunt, og du sørger for at dække det til om vinteren, vil du derfor næppe få nogen problemer med det. Tværtimod vil du bare kunne glæde dig over, at du har det smukke græs i haven.
Hvornår får Pampas de flotte koste?
Hej
Hvornår kan jeg klippe de fine hvide strå 🍂
Vh Helle
Hej Helle,
Det bedste tidspunkt at klippe eller beskære pampasgræs er om foråret, inden den nye vækstsæson begynder.
Dette er normalt i marts eller tidlig april, afhængigt af dit klima og vejrforhold.
Husk at bruge handsker og beskyttelse, når du arbejder med pampasgræs for at undgå ubehag.
Pampasgræs har skarpe blade, og de fine hvide strå kan forårsage irritation, hvis de berører huden.
God dag til dig.
Mvh Nadia
Hej
I vores pumilla-pampasgræs har vi lige opdaget at der vokser svampe midt i den ene af dem, hvor den ikke har blomstret i år. Hvordan skal vi forholde os til det? Skal vi skaffe os af med den, så den ikke “smitter” de andre græsser?
Hej Steen,
Jeg ved desværre ikke så meget om det, men her er hvad jeg har fundet ud af. 😀
Svampevækst i dit pampasgræs behøver ikke nødvendigvis være en trussel mod de andre planter i din have.
Faktisk kan svampe ofte være en naturlig del af økosystemet og bidrage til nedbrydning af organisk materiale.
Svampe er ikke kendt for at “smitte” andre planter på samme måde som nogle skadedyr eller sygdomme.
Hvis du er usikker på, hvordan du skal håndtere svampevækst i dit pampasgræs, kan det være en god idé at konsultere en lokal gartner eller planteekspert.
Rigtig god dag til dig.
Mvh Nadia