At eje en have – om det så drejer sig om en have til et hus eller en kolonihave til en lejlighed – er noget, som mange danskere prioriterer højt og sætter stor pris på. Det kan der være mange årsager til; måske ønsker du mere plads til, at dine børn kan lege og udfolde sig, eller måske sætter du pris på at kunne arbejde med blomster og planter dagen lang.
Uanset hvad din grund til at eje en have er, kan vi alle være enige om, at blomster i alle regnbuens farver i fuldt flor kun er en ekstra fordel. Men hvordan opnår du en have, der stråler af farver? Den simpleste løsning er heldigvis lige til højrebenet: Du skal bare plante liljer i din have.
Læs mere om liljer i haven – guide dig selv til hvilke arter af liljer i haven der findes, hvordan du planter og passer blomsterne, og få inspiration til andre blomster der på perfekt vis ledsager dine liljer i haven.
Hvilke arter af liljer i haven findes der?
Liljen – eller ”Lilium” som den også kendes som – er et overordnet navn for alle de hundredvis af arter løgplanter, der især stammer fra Asien. Der findes både ægte og uægte former, da liljer kan – og er blevet – krydset på må og få, og derfor er det stort set umuligt at skabe sig et overblik over de mange arter, hybrider og sorter.
Én ting er dog fælles for alle liljer i haven: De pryder din have med alle regnbuens farver. Her får du en kort introduktion til tre af de mere populære liljer i haven her i Danmark:
Lilje Stargazer
Hvis du i sandhed vil skabe en eksotisk have med mange farver og fascinerende former, bør du plante rigeligt med Lilje Stargazer. Denne karakteristiske lilje med sine røde og pink farver får tankerne hen på de asiatiske egne, og den føles nærmest levende i sin organiske opbygning.
På samme tid er Lilje Stargazer utrolig smuk at se på, og den ledsager på fin vis de mange andre typer liljer i lysere farver, du kan plante rundt omkring i blomsterbedet. Det er dog vigtigt, at du planter Lilje Stargazer et sted i haven, hvor der er rigeligt med både sol og skygge, men fordelen er, at denne type lilje også kan plantes i krukker.
Lilje Baferrari
Lilje Baferrari er på mange måder en mere klassisk lilje, da langt de fleste danskere forbinder ordet ”lilje” med en hvid og ren farve. Lilje Baferrari har hvide blade med et strejf af gult inde på midten, og den kan blive op mod 110 centimeter høj.
Du får det bedste resultat ved at plante Lilje Baferrari i forårsmånederne, så den kan gro sig høj og stærk til sommeren. Du skal dog helst plante den direkte i din have og ikke i krukker, og så skal du prøve at placere den et sted, hvor der er sol på blomsten, men skygge på stilken.
Lilje Lady Alice
En klar fordel ved Lilje Lady Alice er, at de hængende blomster egner sig godt, når du skal sammensætte en blomsterbuket. Lilje Lady Alice vil komplimentere enhver sammensætning, da den anderledes gule og orange farve står i kontrast til mange andre klassiske blomsterfarver. Du kommer også langt med Lilje Lady Alice ude i din have, da denne lilje er meget hårdfør og derfor trives godt i langt de fleste jordtyper. Du kan især forvente at se orange blomster i fuldt flor i sommeren, og det er derfor bedst at plante liljerne i foråret.
LÆS OGSÅ: Ranunkel plantevejledning – Sorter, udplantning og pasning
Plantevejledning: Sådan planter du liljer i haven
Liljer i haven kræver heldigvis ikke meget arbejde og overskud fra din side. Selvom liljer – ligesom stauder – er løgplanter, der afblomstrer om vinteren, er liljen hårdfør og overlever ofte til foråret, hvor den atter begynder at folde sine smukke farver ud. På trods af den hårdføre ydre skal du dog alligevel have disse overvejelser in mente, når du planter liljer i haven:
Placering af liljer i haven
Langt de fleste liljer har brug for både sol og skygge. Nogle kan stå i krukker, mens andre har bedre af at komme direkte i din haves jord, og derfor skal du orientere dig i forhold til hver enkelt type lilje. Hvis du anlægger et bed, skal du helst give løgene omtrent 20-25 centimeters afstand. Du bør også undersøge, hvilke liljer der passer sammen med hvilke blomster, da kombinationen af blomsterløg i samme bed kan have stor betydning for, hvordan liljerne trives og udvikler sig.
LÆS OGSÅ: Solhat – Plantevejledning (Sorter, plantning og pleje)
Valg af jord til liljer
I forhold til valget af jordtype bør du ikke gøre dig de store bekymringer, da liljer som sagt er meget hårdføre og derfor kan klare sig i langt de fleste haver. Du bør i stedet lægge dine kræfter i at finde en placering, der giver rigeligt med skygge og sol. Hvis du vil dine liljer det bedste kan du tilføre jorden en smule kompost eller jordforbedring.
Det bedste tidspunkt at plante liljer
Hvis du ønsker at få det mest optimale ud af dine liljer i haven, bør du plante løgene i løbet af foråret. For langt de fleste arter liljer i haven er marts måned et oplagt tidspunkt. På den måde kan planterne få lov til at gro i både skygge og sol, og efter 12 uger kan du så nyde godt af det farverige syn ude i din have. Du bør dog holde et vågent øje på termometret; hvis foråret er mere koldt end normalt, kan du overveje at placere liljerne i krukker i stedet for direkte i din haves jord.
Pasning og beskæring af liljer i haven
Liljer i haven har heldigvis ikke problemer med at modstå det danske klima, da arterne originalt set kommer fra mere krævende og omskiftelige omgivelser. Du behøver ikke at finde den store hækkesaks frem for at beskære blomsterne, men du skal alligevel passe og pleje dine liljer, hvis du vil være sikker på, at de blomstrer i sommermånederne og overlever vintermånederne.
Pasning
Liljer i haven kræver relativt meget vand, og hvis det har været en tør sommer, skal du give dine liljer ekstra meget væske hver dag. Det vigtigste er, at de ikke tørrer ud. Hvis du er nevøs for, at dine liljer i haven ikke vokser optimalt i vækstperiodens første 10 uger, kan du med fordel give planterne gødning i både foråret og om sommeren.
Beskæring
Selvom du ikke ligefrem skal klippe og beskære dine liljer i haven, er det dog alligevel nødvendigt at fjerne de visne blade, når sommeren er ved at gå på hæld. Liljer er hårdføre og kan klare sig igennem vinteren, men når stilken begynder at visne, bør du klippe liljen lige over jordniveau og derefter dække planten med blade og kviste.
Sådan får du liljer i haven til at blomstre
Hvis du vil være sikker på, at dine liljer i haven blomstrer i sommermånederne, skal du plante dem omkring marts måned. Du skal placere dem et sted, hvor de får både sol og skygge, og når vejret bliver varmere og tørrere, skal du huske at give dem rigeligt med vand. Ud over det er liljer gode til at passe sig selv, og du behøver derfor ikke at lægge mange kræfter og ressourcer i at få dem til at pryde din have i alle regnbuens farver.
Inspiration til andre planter
Selvom liljer i haven er et smukt syn, er der mange andre planter, der på æstetisk vis kan ledsage blomsterne. Hvis du vil skabe lidt variation i haven, får du her to gode ideer:
Magnolia
Magnoliaen er meget populær i Danmark med sine hvide og lilla farver, og blomsten findes faktisk i mange flere sorter og farver. Læs vores store guide til magnolia, hvor du kan lære alt om pasning og pleje af magnoliaer.
Lyng
Med op mod 700 forskellige arter er lyng en plante, du aldrig kommer til at kede dig med. Du kan nemt komplementere dine liljer i haven med lyng, og du kan her læse vores store lyng guide.