Lyng planting og pasning

Lyng guide Skriv en kommentar

Lyng er en meget nem plante at have i haven. Den kan stort set passe sig selv efter det første år. Du skal bare sørge for at lægge grannåle eller spagnum ud under den en gang om året og at beskære den, så den kan bevare sin form.


Lyng er en smuk og velduftende plante at have i haven. Derudover er den nem at passe, når den først har fået etableret et stort rodnet. Hvis du ønsker en nem have, er det altså en oplagt plante for dig at dyrke.

Du skal dog være opmærksom på, at du skal have et surbundsbed for at kunne have lyng i haven. Har du ikke det, skal du i gang med at etablere et før, du kan plante lyng. Når du først har fået gjort det, vil det dog være nemt for dig at holde bedet surt nok til, at dine lyngplanter vil trives i mange år fremover.

Hvilken sort af lyng skal jeg vælge?

Der findes flere tusinde forskellige sorter af lyng. De kan inddeles efter, hvornår de blomstrer. Der er nemlig både forårsblomstrende, sommerblomstrende og efterårsblomstrende lyng. Den sidstnævnte er den mest almindelige i Danmark, derefter kommer forårsblomstrende, mens den sommerblomstrende ikke er særlig udbredt herhjemme.

Ud over tidspunktet de blomstrer på, er der også forskel på, hvordan blomsterne ser ud. Der findes for eksempel en sort af efterårslyng, der kun får knopper. Den holder i længere tid. Sommerlyng har krukke-/klokkeformede blomster, hvorfor den også kaldes klokkelyng.

Alle typer af lyng bliver mellem 30 og 50 cm høje og brede. Du kan finde varianter i rosa, hvid eller lilla.

Skab et surbundsbed til dine lyngplanter

Inden du planter lyng, skal du som tidligere nævnt i gang med at skabe et surbundsbed i din have, hvis du ikke allerede har et. Lyng kan nemlig ikke vokse i almindelig jord. Du skal bruge spagnum i dine surbundsbede og derefter sørge for at gøde det.

Du kan også finde færdigblandet surbundsjord – Vores færdiblandede surbundsjord kalder vi Rhododendron jord, og består af 75% spagnum 20% organisk gødning og 5% skarpt sand.

Om du skal vælge spagnum eller ej, handler om dine præferencer. Spagnum bliver gravet op af højmoser, der er ved at blive en truet naturform. Ud over det er højmoserne faktisk med til at binde CO2. Når der udvindes spagnum fra dem, udleder det altså CO2. Hvis du ikke vil bruge spagnum, kan du i stedet bruge omsatte grannåle. Det tager længere tid at skabe en kompost udelukkende baseret på grannåle, men det er altså mulighederne.

Placeringen af dit lyngbed skal være på et sted, hvor der er fuld sol og ikke for meget læ. Det skal hverken være et sted, hvor jorden for hurtigt tørrer ud efter et regnvejr, men heller ikke et sted, hvor lyngen kommer til at stå og soppe i vand flere timer efter en regnbyge.

Hvis du bor et sted med meget tung lerjord – eller du bare gerne vil gøre arbejdet med at etablere et lyngbed nemmere for dig selv – kan du etablere bedet oven på jorden frem for at grave ud til det.

Plantning af lyng

Du kan plante lyng forår og efterår. Planter du dem om efteråret, får planterne længere tid til at skabe et stort rodnet inden sommeren. Det giver dem en bedre start i din have. Hvis det er meget koldt allerede om efteråret, bør du dog vente til foråret med at plante dem.

Det er meget simpelt at plante lyng. Du skal bare grave et hul, der er lidt større end den potte, som lyngen står i. Sørg for, at jorden er godt løsnet rundt om lyngen. Sæt lyngen i samme højde, som den stod i på planteskolen. Skub jorden ned omkring den, og vand den godt.

Pasning af lyng

Det første år er det vigtigt, at du sørger for at vande din lyng. Den har ikke godt af at tørre ud, når den ikke har etableret sig ordentligt endnu. Den har brug for cirka to til tre centimeter vand om ugen. Hvis det ikke regner nok, må du derfor ud med vandkanden.

Du behøver ikke at give lyng gødning. Den trives på en lidt næringsfattig jord. Hvis din lyng ikke vokser nok, og du tror, at det skyldes mangel på næring, kan du give den gødning specielt egnet til surbundsplanter en gang om året.

For at sikre, at dit surbundsbed bliver ved med at være surt, bør du vande med regnvand. Det indeholder ikke kalk, som vand fra vandhanen gør i mange områder af Danmark. Kalk er med til at hæve jordens pH-værdi, så den ikke længere er sur.

Derudover bør du en gang om året lægge et lag af grannåle ud under lyngplanten. Grannålene er både med til at holde på fugten i jorden, hvilket lyngen godt kan lide, derudover holder de jorden sur, når de komposterer.

Lyng får forholdsvis nemt svampesygdomme, hvis den står for vådt. Du kan selvfølgelig først og fremmest dæmme op for det ved, at du vælger den rette placering til planterne. Derudover bør du sørge for at fjerne eventuelle visne blade, der samler sig i bedet. De holder nemlig på fugten, og det danner grobund for svampeangreb.

Beskæring af lyng

En gang om året bør du beskære din lyng. Det skal helst være efter, at den har blomstret. For efterårsblomstrende lyngs vedkommende kan du dog godt vente til foråret med at beskære den, hvis det ikke er godt vejr om efteråret.

Ved at beskære din lyng sikrer du, at den bliver ved med at skyde, og at den holder en flot og smuk form. Du skal skære skuddene med visne blomster på tilbage. Du bør ikke skære dem helt tilbage til den træagtige del af planten, da der typisk ikke kommer skud fra den del. Mange vil gerne have en rund form på deres lyng. Det kan du sikre dig ved, at du beskærer den.

Pris på lyngplanter

Lyng koster mellem 20 og 70 kroner for en plante. Det kommer an på, hvor stor den er, hvilken type det er, og hvor du køber den henne.

Det behøver derfor ikke at være dyrt at etablere et lyngbed. Derudover er det nemt at have med at gøre. Hvis du ønsker et smukt blomsterbed, der kan passe sig selv det meste af året, er det altså oplagt, at du vælger denne plante til din have.

FAQ

Kan lyng tåle frost?

Lyng er meget hårdfør og kan uden problemer holde til frost. Selv uden vinterdækning, er det intet problem for lyng at klare en vinter i Danmark.

Er lyng flerårig?

Ja næsten alle sorter af lyng er flerårig. Det kræver dog at man giver den gode vækstforhold, hvis man ønsker at den skal leve i flere år. Du kan læse hvordan i indlægget her.

Hvor meget skal man vande lyng?

Det første år er det vigtigt, at du sørger for at vande din lyng. Den har ikke godt af at tørre ud, når den ikke har etableret sig ordentligt endnu. Den har brug for cirka to til tre centimeter vand om ugen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *