Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
bjergmynte i haven

Bjergmynte – Guide til plantning og pasning

Findes der noget mere fredfyldt og behageligt at kigge på end en have, der blomstrer i naturens vilde og varierede farver? Så skulle det da bare lige være en have, som, ud over at være æstetisk smuk at se på, også er funktionel og praktisk. En have, hvor planterne og blomsterne både passer sig selv, men som også kan passe ned i en delikat gryderet eller kop te.

Enhver have bør indeholde planter og urter, der dufter og smager godt. Et perfekt eksempel på dette er en bjergmynte, som både pryder med sine flotte farver, men som også kan bruges i te, urtemediciner og smagfulde middagsretter.


Hvilke arter af bjergmynte findes der?

En bjergmynte er en staude, hvis arter stammer fra flere forskellige steder i verden. Bjergmynten minder på mange måder om den almindelige mynte, vi bruger flittigt i Danmark – både af udseende og duft. De to mest populære bjergmynter i Danmark er den klassiske bjergmynte og Virginia-bjergmynte:

Klassisk bjergmynte – Calamintha nepeta

Den klassiske bjergmynte Calamintha nepeta er blevet kåret som ”Årets staude 2021” af ’Perennial Plant Association’, og det skyldes især dens gode kvaliteter, samt at den er så elsket af bier og sommerfugle.

Det er en fleksibel og langtidsblomstrende plante, som præsenterer hvide blomster hele sommeren og langt ind i efteråret. Du kan forvente, at din bjergmynte bliver mellem 30 og 40 centimeter høj.

Virginia-bjermynte – Calamintha nepeta

Calamintha nepeta kendes også som ”Virginia-bjergmynte”, og det skyldes dens oprindelse i Nordamerika. Du kan på samme måde her finde firkantede stængler med modsatte blade, og denne art kan endda gro sig op i en højde af to-tre meter. Fra sommer til efterår producerer Virginia-bjergmynten små hvide blomster.

LÆS OGSÅ: Vores store guide om bunddække – Inspiration og vejledning

Plantevejledning: Sådan planter du bjergmynte

Da bjergmynten stammer fra mere krævende miljøer end det danske, og dermed er vant til et hårdt og barsk klima, så behøver du ikke at bruge meget tid og mange ressourcer på at plante din bjergemynte.

Bjergmynte

Placering og valg af jord

Bjergmynten har behov for meget sol, så den kan få lov til at udfolde sig og lade sine blomster gro vildt. Dog har en bjergmynte også brug for noget skygge, og hvis den kan stå i læ hen på eftermiddagen, er det mest optimalt. Ud over det behøver du ikke at ofre så meget energi på din bjergmynte, da det er en hårdfør plante, der kan vokse i stort set alt slags jord.

Bedste tidspunkt for plantning af bjergmynte

Det giver bedst mening at vente til foråret med at plante din bjergmynte, da blomsterperioden begynder i forsommeren og fortsætter til den første frost i efteråret.

Pasning og beskæring af bjergmynte

Når du først har plantet din bjergmynte i haven, kan du langt hen ad vejen lade den passe sig selv. Hvis bare bjergmynten får rigeligt med plads og en anelse vand af og til, skal den nok vokse af sig selv.

Pasning

Bjergmynte kræver mest af alt kun adgang til sol og lidt skygge hen på eftermiddagen. Du må godt sikre dig, at jorden ikke bliver alt for tør, men selv hvis regnen skulle lade vente på sig i nogle dage, bør din bjergmynte sagtens kunne klare sig.

Nedklipning

Hvis din bjergmynte begynder at hænge lidt med bladene, kan du overveje at beskære den en smule. Du kan skære den ca. tilbage til det halve for at få en ny frisk vækst, men det bør helst foregå i sensommeren, så du ikke skærer de nye, friske skud af planten.

Sådan får du bjergmynte til at blomstre

Bjergmynte kræver ikke meget omsorg, og du kan sagtens forvente at se mange skønne hvide blomster i løbet af sommeren og efteråret. Du skal dog sikre dig, at den får fuld adgang til solens stråler, men du skal samtidig sørge for, at din bjergmynte også får nogle øjeblikkes ro i skyggen hen på eftermiddagen.

Inspiration til andre planter

Det giver god mening at plante en bjergmynte i haven, da den har flere gode egenskaber. Ud over at du kan bruge den i eksempelvis te og madretter, tyder noget også på, at den stærke aroma holder større dyr væk fra din have. Derfor kan du med fordel plante din bjergmynte sammen med blomster som:

Magnolia

Magnolia er især populær i Danmark, da de hvide og lilla farver passer godt sammen med andre blomster i et bed. Der findes flere forskellige sorter af magnolia, og du kan læse vores store guide til magnolia, hvis du vil lære alt om pasning og pleje af magnoliaer.

Lyng

Med op mod 700 forskellige arter af lyng kan du hurtigt skabe en flot blomstersammensætning i din have, og i vores store lyng guide lærer du, hvordan du får lyng til at komplementere de andre planter.

FAQ

Hvor stor bliver en bjergmynte?

Afhængigt af arten kan en bjergmynte vokse sig helt op til tre meter i højden. Den mere klassiske bjergmynte Calamintha nepeta bliver dog ofte mellem 30-40 centimeter høj, men de hvide blomster kan finde på at brede sig ud over et større område.

Hvornår er det bedst at plante en bjergmynte?

Det giver god mening at plante en bjergmynte i starten af sommeren, da dens bedste blomstringstid er i sensommeren og efteråret. Du bør plante din bjergmynte et sted, hvor den kan få masser af sol, samtidig med at den også kan slappe af i skyggen om eftermiddagen.

Skal en bjergmynte passes meget?

Du skal ikke bruge mange kræfter på at passe en bjergmynte, da denne plante nemt vokser i det danske klima. Så længe der er rigeligt sol og ikke alt for meget tørke, kan du forvente, at din bjergmynte vokser sig stor og blomstrer i løbet af sommeren og efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove