Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Bunddække

Bunddække – Inspiration og vejledning

Bunddække er en god løsning til at fylde en bar plet i haven ud. Det kan hjælpe med at holde ukrudt væk, gøre haven mere grøn eller mere blomsterrig.

Du kan finde bunddækkeplanter, der kan vokse på alle placeringer i haven. Det gælder både fuld sol og skygge, såvel som alt derimellem. Derudover kan du også finde bunddækkeplanter, der kan vokse på skråninger.

Se vores top-5 lister over stedsegrønne, blomstrende og skyggetålende bunddækkeplanter.


Mange haveejere kæmper en indædt kamp mod ukrudtet i haven. Er du træt af det sisyfosarbejde, som det kan føles som, kan det være, at du skal se på, hvilke planter du har i haven. Ved at vælge bunddækkeplanter, der dækker jorden, kan du nemlig minimere den tid, som du bruger på at luge ukrudt i haven.

Mindre lugning er selvfølgelig langt fra den eneste fordel ved at bruge bunddække i haven. Du kan også bruge det til at få en grønnere have – året rundt. Der er nemlig meget bunddække, der er stedsegrønt. På den måde får du altså noget grønt at se på, uanset hvornår du kigger ud ad vinduet.

Vil du have flere blomster ind i haven, kan du dog også få det ved at vælge den rette type bunddække. Der er nemlig også masser af stauder, der egner sig godt som bunddække. De kan for eksempel danne et smukt blomstrende tæppe under træer og buske og give mere farve og dynamik i haven.

5 sorter af stedsegrønt bunddække

Der findes mange former for bunddække, der er stedsegrønt. Og som nævnt er det en god måde at få mere grønt ind i haven. Det kan ikke mindst se flot ud om vinteren, både når planten står alene mellem alle de brune planter i haven, og når der ligger sne på dens blade.

Krybende dværgmispel

Krybende dværgmispel bliver kun mellem 10 og 20 cm høj. Den får hvide blomster i maj og juni og små røde bær i løbet af efteråret, der ofte bliver siddende hele vinteren. Den er derfor meget dekorativ hele året rundt.

Planten kan vokse både i sol og halvskygge og skal stå i almindelig havejord. Den kan vokse på skråninger. Krybende dværgmispel har godt af at få gødning i løbet af foråret og sommeren.

Dværgmispel
Dværgmispel (Cotoneaster)

Læs endnu mere om krybende dværgmispel i vores plantevejledning her.

Hasselurt

Hasselurt er en smuk, stedsegrøn plante med hjerteformede blade. Den bliver kun 10 cm i højden, så du behøver ikke at bekymre dig om, at den kommer til at overskygge andre planter i højden, til gengæld breder den sig hurtigt, så du kan være nødt til at holde øje med, at den ikke overtager hele bedet.

Planten har det bedst med at stå på en plads i skygge eller halvskygge. Gerne på et sted, hvor jorden er fugtig. Med den rette placering har planten ikke brug for særlig meget pasning.

hasselurt
Hasselurt (Asarum europaeum)

Find mere viden om inspiration om hasselurt her.

Vintergrøn

Vintergrøn er en smuk plante, der har grønne blade hele året og får blå eller lilla blomster om sommeren. Den breder sig hurtigt, men bliver ikke mere end 15 cm høj. Den er derfor til at holde styr på.

Planten tåler både at stå i sol og i skygge. Den er generelt meget hårdfør og behøver ikke nogen videre pasning, når den først er blevet etableret i haven.

Vintergrøn
Vintergrøn (Vinca minor)

Efeu

Efeu er en meget hurtigt voksende plante, der kan hæfte sig fast på andre planter eller bygninger for at vokse op ad dem. Nede på jorden bliver den dog ikke så høj, så den er fin til at dække et bed. Du skal dog være indstillet på den hurtige vækst, og at du skal beskære den for, at den ikke breder sig for meget.

Den ser meget flot ud med sine blade, der er grønne hele året, og den kræver ikke nogen pasning, når den først er blevet etableret. Den kan klare at stå på alle placeringer i haven både i fuld sol og i evig skygge.

efeu
Efeu (Hedera Helix)

Læs mere om efeu i vores dyrkningsvejledning her.

Trædebregne

Trædebregnen er en lav form for bregne, der danner et tæt, grønt tæppe. Den bliver ikke særlig høj og kan derfor bruges som et alternativ til græs de steder, hvor du ikke vil tænke på græsslåning, men hvor du alligevel gerne vil have, at haven er grøn.

Planten er meget nøjsom og kan stå både på skyggefulde placeringer og i fuld sol. Den vokser ikke så hurtigt som mange af de andre stedsegrønne planter, vi har nævnt, og egner sig derfor for eksempel godt til et mindre blomsterbed.

Trædebregne
Trædebregne (Leptinella cotula)

Læs mere om sorter og plantning af bregner her.

Fem sorter af blomstrende bunddække

Vil du have flere blomster ind i haven og dermed også flere farver, skal du selvfølgelig vælge stauder som bunddække. Der er mange stauder, der egner sig rigtig godt som bunddække. De breder sig hurtigt, og du behøver ikke at bruge meget energi på at passe dem.

Storkenæb (geranium)

Storkenæb får store blade, der effektivt kan være med til at skygge ukrudtet væk nedenunder. Derudover vokser de forholdsvis hurtigt, så de i løbet af kort tid har dækket et helt bed.

Planten er meget hårdfør og kræver ikke meget pasning. Den bliver mellem 15 og 60 cm høj. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at vælge en sort i den rette højde. Den får blomster mellem juni og september. Ved at vælge forskellige sorter kan du have et bed med storkenæb, der har blomster i hele perioden.

geranium plante
Storkenæb (Geranium)

Du kan læse mere om planten her i vores store storkenæb plantevejledning.

Lavendel

Vil du have en både smuk og yderst velduftende bunddækkeplante, kan du vælge en lavendel. Det er en meget nøjsom plante, der sagtens kan tåle en længerevarende tørke. Når den først er blevet etableret i haven, behøver du derfor ikke at tænke på et vande den.

Du behøver heller ikke at give planten gødning, da den fint kan klare sig med de næringsstoffer, der er i jorden. Faktisk trives planten bedst i en næringsfattig jord. Da lavendel normalt vokser under varmere himmelstrøg, har den brug for at blive dækket til om vinteren.

Lavendel
Lavendel (Lavandula)

Vi elsker lavendel og har derfor skrevet en inspirerende artikel og plantevejledning om lavendel.

Brudeslør

Brudeslør bliver mellem 30 og 50 cm høj og får smukke hvide eller lyserøde blomster imellem juni og august. De spredte små blomster får den til at ligne et brudeslør af tyl. Deraf selvfølgelig navnet.

Planten er fuldt ud hårdfør i Danmark. Når du først har etableret planten i haven, behøver du derfor ikke at tænke på at give den gødning eller at vande den.

Brudeslør plante
Brudeslør (Gypsophila elegans)

Bjergmynte

Vil du gerne tiltrække flere bier og sommerfugle til haven, er bjergmynte et godt valg som bunddække. Dens småbitte, velduftende, lyseblå blomster er nemlig guf for både sommerfugle og bier.

Planten bliver omkring 40 cm og skal stå i fuld sol eller let skygge. Du skal regne med at bruge fem til seks planter pr. kvadratmeter.

Bjergmynte
Bjergmynte (Calamintha nepeta)

Bliv klogere på bjergmynte i vores plantevejledning.

Katteurt

Katteurt er en meget smuk plante, der minder lidt om lavendel og tiltrækker mange bier og sommerfugle lige som bjergmynten. Den er meget nøjsom og har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør den til en meget nem staude.

Hvis planten får lidt hjælp, kan den have en meget lang blomstringstid. Den får de første blomster i juni, og hvis du bliver ved med at knibe de visne blomster af, kan den blive ved med at blomstre helt til slutningen af september.

katteurt der blomstrer
Katteurt (Nepeta cataria)

Find mere viden og inspiration om katteurt her

Fem sorter af bunddække til skygge

Har du et sted i haven med hel eller delvis skygge, kan det være svært at finde planter, der trives der. Samtidig er det måske ikke sikkert, at du har lyst til at overlade pladsen til ukrudtet. Der findes dog flere typer af bunddækkeplanter, der vil trives godt på en skyggefuld placering.

Snebær

Har du et større område med skygge i haven, som du har svært ved at finde planter til, kan snebær være løsningen. Den kan nemlig vokse på alle placeringer – både sol og skygge – og trives i de fleste former for jord.

Snebærbuske bliver rimelig store, omkring 70-100 cm. De egner sig derfor bedst til at stå alene. Planten er løvfældende og har derfor ikke blade hele året. Til gengæld skifter dens blade farve i forhold til årstiden, og den får smukke blomster om foråret, og de karakteristiske hvide bær om efteråret.

Snebær
Snebær (Symphoricarpos)

LÆS OGSÅ: Snebær i haven – Plantevejledning

Skovjordbær

Vil du have en bunddækkeplante, som du kan spise, bør du vælge skovjordbær. De trives godt i halvskygge eller skygge og er derfor perfekte til de steder i haven, hvor det ellers kan være svært at få andet til at gro. Gøder du dem i løbet af sommeren, får de større bær, som både børn og voksne vil nyde at plukke og spise.

Skovjordbær bliver cirka 15 cm høje og breder sig ved hjælp af rodskud. Når du først har en plante, kan du altså være sikker på, at den støt og roligt vil brede sig helt af sig selv. Det er dog ikke med en fart som efeu og lignende, hvor du næsten kan føle, at du halser bagefter for at få styr på den.

Skovjordbær
Skovjordbær (Fragaria vesca)

Se vores store guide om skovjordbær her.

Perikon

Perikon er en flot plante med grønne blade året rundt og gule blomster om sommeren. Den bliver omkring 50 cm høj og egner sig derfor ikke så godt til at stå under andre planter. Du kan dog nemt sætte dit eget præg på den ved at beskære den og dermed holde den i skak.

Planten er meget nøjsom. Så længe den bliver plantet i en god muldjord, behøver du ikke at tænke på at gøde eller vande den. Den kan vokse på alle placeringer i haven, både i fuld sol, skygge og alt derimellem.

Myrtegedeblad

Myntegedeblad er meget hårdfør og kan tåle både at stå i sol og i skygge. Den bliver mellem 70 og 100 cm høj og har små grønne blade hele året. I løbet af sommeren får den små, gullighvide blomster og om efteråret får den bær.

Planten breder sig rimelig hurtigt, og den egner sig derfor godt som bunddække på store arealer.

myrtegedeblad
Myrtegedeblad (Lonicera nitida)

Læs meget mere om myrtegedeblad i dette indlæg.

Krybende benved

Krybende benved er en anden stedsegrøn plante, der også kan tåle at stå i både sol og skygge. Den er meget hårdfør, og den eneste pasning, den kræver, er, at du giver den lidt gødning og beskærer den. Den bliver omkring 50 cm høj og har en meget tæt vækst.

krybende benved
Krybende benved (Euonymus Fortunei) “Emerald Gold”

Lær hvordan du får succes med benved i vores guide.

Fordele ved bunddække

Der er virkelig mange fordele ved at bruge bunddækkeplanter i haven. Den vigtigste for mange er nok, at bunddækkeplanterne kan hjælpe med at holde ukrudt væk. I naturen vil der jo aldrig være et område med bar jord. Det vil altid blive fyldt op med planter. Sørger du ikke for at fylde de bare pletter i din have op, skal ukrudtet nok overtage den opgave. Bunddækkeplanter er derfor ideelle at fylde de tomme pladser op med, så du undgår ukrudt – og dermed også lugning.

Måske tænker du, at du så kommer til at bruge en masse tid på pasning af bunddækket i stedet for, men det gør du ikke. Bunddækkeplanter er nemlig meget hårdføre, nogle af dem tåler endda tørke, derfor behøver du ikke at bruge særlig meget tid på at passe dem, når de først er blevet etableret i haven.

Bunddækkeplanter er endda nemmere at have med at gøre end græs. Hvis du er træt af at slå meget græs, for eksempel i forhaven, vil det derfor være en god idé at plante bunddækkeplanter i stedet for.

Bunddække kan vokse overalt

Også i forhold til placeringen i haven findes der bunddækkeplanter, der er meget nøjsomme. Det kan ellers være svært at finde planter, der kan stå i skyggen, men der findes flere typer af bunddækkeplanter, der vil trives fint på en enten hel eller delvist skyggefuld placering.

Vælg mellem stedsegrønt eller blomstrende bunddække

Vil du have noget mere grønt at se på i haven om vinteren, kan bunddækkeplanter også være vejen frem for dig. Der findes nemlig en del stedsegrønne planter, der egner sig godt som bunddækkeplanter. Ved at bruge dem kan du skabe et flot grønt bed, du kan se på, når resten af haven ellers er brun og ser rimelig sørgelig ud.

Generelt er det muligt at bruge bunddækkeplanter til at opnå lige præcis det look i din have, som du ønsker. Du kan skabe et frodigt og dynamisk look ved at kombinere flere forskellige former for bunddækkeplanter. Du kan dog også bruge dem til at skabe et mere stramt og stringent look ved at bruge den samme type bunddækkeplante i hele bedet.

Bunddække kan forhindre, at jorden skrider

Bor du på en skråning, kan det være, at du har problemer med, at jorden skrider efter kraftige regnskyl. Det er selvfølgelig svært at få en flot have, hvor du kan dyrke en masse planter, når jorden ikke vil blive liggende. Mange bunddækkeplanter er gode til at holde på jorden, og de vil derfor kunne forhindre, at jorden skrider.

I fremtiden regner forskerne med, at der kommer til at være flere og kraftige regnskyl. Derfor vil det kun være en fordel for dig, at du allerede nu får plantet bunddækkeplanter, der kan forhindre, at jorden skrider.

Ulemper ved bunddække

Selvom bunddækkeplanter i løbet af kort tid kommer til at dække bedet og dermed også holder det meste ukrudt væk, vil du aldrig helt kunne slippe af med ukrudtet. Der vil stadig kunne snige sig noget ind, og hvis du har erklæret krig mod det, vil du altså skulle ud at luge en gang imellem. Du vil dog opleve, at der er meget mindre, end hvis jorden tidligere har været bar.

I forhold til at luge skal du også være opmærksom på, at mængden af lugning ikke bare falder fra den ene dag til den anden, når du har plantet bunddækkeplanter. Faktisk er det meget vigtigt, at du sørger for at holde bedene fri for ukrudt, mens bunddækkeplanterne er ved at etablere sig, så de ikke skal slås om næringen med ukrudtet.

Nogle former for bunddækkeplanter breder sig meget og hurtigt. Måske lidt for meget og lidt for hurtigt i forhold til, hvad du foretrækker. Det kan derfor være, at du får dit hyr med at holde dem nede. Har du valgt efeu som bunddækkeplante under et træ, skal du i hvert fald forberede dig på, at den vil begynde at kravle op ad træet på et tidspunkt.

Du skal altså tænke over, hvilke former for bunddækkeplanter du vælger at sætte under eller ved siden af dine nuværende planter i haven. Et træ skal nok kunne klare, at der vokser efeu på det, men har du nogle mere sarte planter, er det vigtigt, at du udvælger nogle bunddækkeplanter, der ikke breder sig for meget, og som ikke tager for alt for meget næring fra de andre planter.

Hvilken form for bunddækkeplanter skal jeg vælge?

Der er en række forskellige faktorer, som du bør tænke over, når du skal vælge bunddækkeplanter. Først og fremmest bør det selvfølgelig være, hvilken form for plante der vil trives på den plads i haven, hvor du vil sætte den. Skal den for eksempel stå i fuld sol, halvskygge eller fuld skygge? Og hvordan er kvaliteten af jorden i din have? Nogle planter foretrækker en sandet jord, andre en muldjord.

Derudover bør du selvfølgelig også tænke over, at det skal være en, der passer til de øvrige blomster i haven. Det er både i forhold til, at den ikke overtager bedet fra dem, men også at den passer ind i forhold til farven og den stil, du har i haven.

Plantning af bunddække

Det er meget simpelt at plante bunddække. Det bedste tidspunkt at gøre det på er om efteråret. Her er jorden lun efter sommeren, og der falder meget regn, så du behøver ikke at være så omhyggelig med at vande. Derudover spirer ukrudtet ikke, hvorfor du ikke behøver at luge mellem dine bunddækkeplanter om vinteren.

Det er forskelligt, hvor mange bunddækkeplanter du har brug for pr. kvadratmeter. Regn med at skulle bruge 5 eller 10, men det kommer helt an på, hvilken form for plante du har valgt. Når du graver huller i bedet, bør du grave dem i rækker, hvor planterne står forskudt af hinanden. På den måde får de mest muligt plads.

Hullerne skal være lidt større end den jordklump, der er rundt om planternes rødder. Når du sætter planterne ned i hullerne, skal de stå i samme højde i jorden, som de stod i, da de stadig var i potten. Tryk jorden ned omkring dem, og sørg for at planere i bedet samtidig, så du slipper for dobbeltarbejde.

Vi anbefaler desuden at du vender et lag på ca. 5 cm organisk jordforbedring ned i din havejord, hvilket sørger for at dine planter har massere af næring og kommer godt fra start.

Pasning af bunddække

I de første fire uger efter, at du har plantet dine bunddækkeplanter, er det vigtigt, at du sørger for at give dem rigeligt med vand. De skal vandes hver anden dag, hvis det ikke regner nok. Ved at plante bunddækkeplanterne om efteråret kan du dog minimere vandingen, da det jo typisk regner mere på denne tid af året.

Når først dine bunddækkeplanter er blevet etableret i haven, behøver du ikke at tænke på at vande dem. Mange bunddækkeplanter tåler tørke vældig godt. I det tilfælde behøver du ikke engang at overveje at vande dem på tørre somre. Har du valgt nogle bunddækkeplanter, der ikke tåler tørke helt så godt, kan det dog være nødvendigt at vande dem.

I forhold til gødning vil de fleste bunddækkeplanter kunne finde den næring i jorden, som de har brug for. Du behøver derfor heller ikke at give dem gødning. Da der findes mange forskellige former for bunddækkeplanter, bør du dog selvfølgelig sørge for at tjekke, om det skulle være tilfældet med dine planter.

Nogle bunddækkeplanter har brug for at blive beskåret, for at de ikke fylder for meget. Det kan for eksempel være efeu. Derfor bør du sørge for at skære dem tilbage i hvert fald en gang om året, så de ikke kommer til fuldstændig at overtage bedet.

Du får altså ikke mange problemer med dine bunddækkeplanter, når de først er blevet etableret i haven. Herefter vil de bare være en nem tilføjelse til haven, der jo gør den endnu nemmere at have med at gøre.

FAQ

Hvilke planter er gode som bunddække?

Der findes mange gode bud på bunddækkeplanter. Vi kan bl.a. anbefale krybende dværgmispel, lavendel, storkenæb, skovjordbær og krybende benved. I dette indlæg finder du vores 15 bud på gode bunddækkeplanter.

Hvilke bunddække planter er bedst under træer?

Når du skal vælge bunddækkeplanter til placering under et træ, så skal du se efter planter, som kan tåle skyggefulde forhold. Vi kan bl.a anbefale snebær, skovjordbær, krybende benved, myrtegedeblad og perikon.

Hvornår er det bedst at plante bunddække?

Det bedste tidspunkt at udplante bunddække er enten i foråret eller efteråret. Planter du bunddække i foråret kan du dog risikere at skulle vande, såfremt vi får en tør og varm sommer.

Hvilke planter er gode som bunddække på skråning?

De fleste af de bunddækkeplanter som vi nævner i dette indlæg egner sig også til skråninger. Få at nævne nogle få, så kan du med fordel plante skovjordbær, benved eller efeu på skråninger.

10 Kommentarer

  1. Jeg er på er kirke, hvor vi gerne vil have et anderledes, grøn område, vi har tænkt på træde bregner, eller guld jordbær, vi tænker stedet kunne blive brugt til små urne grave.
    Lidt som plade i plæne ,bare i grønt område i stedet.
    Der er sol hele dagen, kun lidt skygge fra 2 store søjle er.
    Hvad er din tænke.
    Mvh Graver Gitte Gjerlev kirke

    Gitte Christoffersen
    1. Hej Gitte.

      Der tænker jeg fint du kan bruge trædebregner eller guldjordbær som du selv forslår.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Jeg leder efter en bunddække der max blev 20 cm høj og var lila med spil i farverne , fler årig men kan ikke finde den øv hjælp

  3. I har ikke bunddække roser med på listen?
    Dur de ikke som bunddække?

    Karin jensen
    1. Hej Karin,

      Du kan sagtens bruger roser som bunddække – Vi har faktisk skrevet helt indlæg kun om bunddækkeroser, som du kan se her: https://havehandel.dk/bunddaekkeroser-alt-om-sorter-beskaering-og-pasning/

      Martin Nissen
  4. Hej
    Vi har lige nu buskbom som “bunddække”. På grund af mindre nedbør om sommeren (formoder vi) trives planterne ikke rigtig. De er visne mange steder – ikke kun i toppen. Da vi ikke ønsker at bruge dyrt renset vandværksvand til at vande i løbet af sommerhalvåret vil vi høre hvilket bunddække du kan foreslå som alternativ? Vi har en del katteurt, som kunne være en mulighed, men vil foretrække et stedsegrønt bunddække. Udover at skulle kunne tåle tørke, så er de fleste af bedene i fuld sol.

    Lone Jørgensen
  5. Buskbom er bare sart. Prøv en ilex, der er 2 slags der ligner buksbom på en prik. Ved ikke om de tåler tørke

    Pernille Skov Hansen
  6. Hej alle. måske mit spørgsmål ikke vedrører så mange, men så kan de da i det mindste glæde sig over det, det er inspireret af emnet bunddække.

    For en del år siden fik jeg et lille læs naturgødning (svinemøg med en del halm) til min urtehave, af en venlig landmand, Jeg lånte også fræser og traktor og fik hele skidtet fræset grundigt ned. Siden har jeg haft et HELT tæt bunddække af sort natskygge.

    Findes der en nogenlunde arbejdsfri metode at udrydde sort natskygge på? Problemet er konstant voksende.

    Carsten Jensen
    1. Hej Carsten,

      Sort natskygge kan både bekæmpes kemisk og manuelt, men skal metoden være arbejdsfri så er det formentlig kemisk du fisker efter. Som privatperson uden sprøjtecertifikat er det dog ikke muligt at købe effektivt ukrudtsmiddel.
      Jeg vil anbefale dig at søge råd hos en anlægsgartner med sprøjtecertifikat. 🙂

  7. Hvilke blomstrende bunddække tåler bedst frost?

    Louise Katrine Lyngbye

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove