Et figentræ er faktisk rimelig nemt at lykkes med, selvom det ikke gror i naturen i Danmark. Hvis du sørger for at vælge en tør og solrig placering, er du allerede kommet langt. Når træet først er etableret, har det typisk ikke brug for hverken vand eller gødning. Tilbage er derfor bare at vente på, at dit træ begynder at producere lækre figner efter et par år.
Er du vild med figner, kan du sagtens dyrke dem i haven. Selvom figentræet oprindeligt hører til i området omkring Middelhavet, er der flere af sorterne, der er så hårdføre, at de kan klare sig i vores kølige, våde danske klima.
To til tre år efter, at du har plantet dit figentræ, vil du derfor begynde at kunne høste dine egne figner i haven. Der er noget helt særligt ved at spise den søde frugt, når den kommer direkte fra træet, frem for når den er blevet transporteret over flere hundrede kilometer. Selvom figner ikke modner yderligere, efter de er blevet plukket, vil det alligevel være muligt at smage friskheden i de hjemmedyrkede figner.
Hvilket figentræ skal jeg vælge?
Hvilket figentræ du skal vælge, afhænger af, om du vil plante det på friland, i krukke, i drivhus eller en potte indenfor. Der findes en række sorter af figentræer, der kan klare det danske vejr og ikke mindst kulden. Det er blandt andet Precose de Dalmatie, Brown Turkey og Bornholm, der er meget hårdføre.
Vil du have et figentræ i krukke, i drivhus eller i en potte indenfor, betyder hårdførheden mindre. Her er det mere vigtigt, at du vælger et træ, der ikke bliver for højt. Det kan for eksempel være Desert King og Precose de Dalmatie og Brown Turkey, der også kan stå i en krukke.
Du kan købe et figentræ fra en planteskole eller få en stikling fra en ven eller bekendt. Ofte kan stiklingerne sagtens blive til træer. Vælger du en stikling, er det bedst, at du har den i en krukke, indtil den er blevet mere etableret.
Sådan planter du figentræ
Vil du plante et figentræ på friland, er det vigtigt, at du finder en sydvestvendt placering med læ. Selvom træerne er mere hårdføre over for det danske klima, har de stadig brug for masser af sol for at kunne klare sig og bære lækre frugter. Træet skal stå i veldrænet, næringsfattig jord, da det er sådan, det står i naturen.
Grav et hul, der er større end den rodklump, der er om figentræets fod. Hvis der er nogle rødder, der gror rundt, skal du klippe dem af. Kom nogle skovlfulde jord i bunden af hullet, og sæt så træet oven på, og fyld resten af jorden rundt om. Ved at komme jord under træet først kommer træet til at stå lidt højere, hvilket hjælper i forhold til at dræne vandet væk. Det bedste tidspunkt til at plante et figentræ er fra midten af efteråret til det tidlige forår.
Figentræet skaber et stort og kompakt rodnet. Det er vigtigt, at du er opmærksom på det, når du sætter det. Det spreder sig via rodskud, så har du et sted i haven, hvor du gerne vil have flere figentræer, skal dit figentræ altså nok selv sørge for det, hvis det trives.
At plante et figentræ i en krukke er ikke så meget anderledes end at plante det på friland. Du bør vælge jord med lidt mere næring, da træet jo ikke har de samme muligheder for at brede rodnettet ud og optage næring fra jorden.
Pasning af figentræ
Nogle steder kan du læse, at du bør skære det nyplantede træ ned til halv størrelse for at få det til at koncentrere sig om at skabe et stort rodnet. Det nyplantede træ vil alligevel ikke sætte figner de første par år, derfor går du ikke glip af nogen frugter af den grund.
Det kan dog virke voldsomt at skære det nyplantede træ så meget ned, og det er heller ikke alle, der går ind for at gøre det. Derfor må det være op til dig selv at vælge, om det er en metode, som du vil bruge eller ej.
Hvad du dog altid skal være opmærksom på i forhold til det nyplantede træ, er, at det skal have rigeligt med vand. Det må aldrig stå og soppe i vand, men sørg for, at det har nok vand det første år, til det har etableret et ordentligt rodnet.
Når figentræet først er blevet etableret, behøver det typisk ikke at få tilført ekstra vand. Det vil kun være i perioder med længerevarende tørke, at det kan være relevant.
Gødning af figentræer
Hvis dit figentræ på friland ellers trives og vokser, behøver du ikke at give det gødning. Hvis det ikke vokser omkring 25 centimeter på en sæson, kan du give det mellem et halvt og et helt kilo kvælstofgødning. Fordel det over 3-4 portioner, hvor du giver den første midt om vinteren og den sidste om sommeren. Figentræer står dog i næringsfattig jord, dér hvor det vokser naturligt, det er derfor normalt heller ikke nødvendigt at tilføre ekstra gødning.
Står dit figentræ i en krukke, er det dog vigtigt, at du tilfører lidt næring en gang om måneden cirka. Du bør også skifte jorden i krukken cirka hvert andet år for at sikre, at træet har adgang til nok gødning.
Beskæring af figentræer
Der er ingen regler som sådan for, hvordan og hvornår du skal beskære dit figentræ. Det er dog en god ide, at du beskærer figentræet på friland, så fignerne inde midt i kronen også får sollys og modner. I nogle tilfælde vil det være nok, at du bare fjerner bladene.
Figentræer i drivhus, krukke og potte bør du beskære, så de holder den størrelse, som du ønsker. Har du fået valgt den rette variant, bliver træet dog ikke mere end 1,5 meter højt.
Når du beskærer figentræer og klipper bladene af det, er det vigtigt, at du sørger for at have handsker og en langærmet bluse på. Figentræets saft er nemlig ætsende, så det er ubehageligt at få den på huden.
Vinterpleje af figentræer
De hårdføre arter af figentræer vil fint kunne klare sig gennem den danske vinter, hvis temperaturen ikke kommer under -12 grader. Hvis det ser ud til, at temperaturen gør det, er det en god idé, at du beskytter træets rødder med grangrene, halm eller et lignende lag, der kan give noget varme til træet.
Hvis der kommer hård frost, kan det ske, at dit figentræ dør af det. Er det et ældre træ, vil det som regel kun være træet over jorden, der dør, mens rødderne vil leve videre. Når du i det tidlige forår bliver klar over skadens omfang, kan du fjerne de døde grene og så vente og se, om træet skyder igen.
Har du figentræet i en krukke, skal du selvfølgelig flytte det ind om vinteren. Her skal træet stå et tørt og køligt sted. Træet har brug for at få noget kulde for at danne figner igen året efter. Derfor skal du ikke bare stille det ind i stuen, så det har den samme temperatur hele året.
Hvornår er fignerne klar til høst?
Det tager tid for figner at modne i det danske klima. De frugter, som dit træ har fået om foråret, kan på en god sommer godt nå at modne i løbet af sensommeren eller efteråret. Du kan mærke, at en figen er moden ved, at den bliver blød.
De figner, som træet sætter i løbet af sommeren, vil ikke nå at modne inden vinteren. De skal derfor blive siddende på træet og vil så modne i løbet af foråret.
Fignerne modner ikke yderligere, når de først er plukket fra træet. Derfor er det vigtigt, at du venter, til fignerne er helt modne med at plukke dem. Umodne figner smager ikke godt.
Vil du have dine figner i fred, kan du sætte et fuglenet over dem. Både egern og fugle er vilde med figner, og det kan derfor være nødvendigt, at du holder dem væk for at få dine figner i fred.
Opbevaring og brug af fignerne
En figen kan holde sig i cirka en uge efter, at du har plukket den. Du kan også konservere den ved at komme den i spiritus – for eksempel rom eller cognac – lave marmelade ud af den, eller fryse den ned, hvis du gerne vil gemme din figen i hel tilstand.
Du kan spise fignerne rå som en snack eller som en del af en dessert. Men figner smager også dejligt i det salte køkken. De figner, der er modne i løbet af sensommeren, er oplagte at komme på grillen.
Sygdomme og skadedyr, du skal være opmærksom på
Fordi figentræer ikke er hjemmehørende i Danmark, er der ikke mange af de almindelige skadedyr, der går på dem. I stedet vil dit største problem typisk være kulden og det våde klima. Hvis dit figentræ står for vådt, kan det blandt andet få rust af det. Har du sørget for at placere dit figentræ rigtigt fra start af, er det dog typisk ikke et problem, du vil få.
Når først dit figentræ er blevet etableret i haven, vil du altså ikke skulle bruge så meget tid på det. I stedet kan du glæde dig til, at dine figner bliver modne – selvom du er nødt til at væbne dig med lidt tålmodighed.
Læs også om disse træer til haven:
Hej
Jeg har et meget stort figentræ fra Bornholm. Det vil sige havde for jeg beskar det meget i sidste uge. Det var blevet meget højt ca 5-7 m og i spidserne tørt og ødelagt.
Et ellers super dejligt og frugtbart træ.
Kan det komme sig når jeg har beskåret det helt ned til ca. 1, 5 m højde i de tykke stammer og har ca 7-12 små skud.
Hvad vil være den bedste pleje nu.. nogen form for naturlig gødning.
Mvh Anne Louise
Hej Anne Louise
Hvad endte dit resultat med at være?
Jeg må sige at jeg er spændt på at høre om det lykkes eller ej, da det er en ret voldsom beskæring du har lavet, lyder det til. Umiddelbart kunne jeg godt forestille mig at det kunne lykkes.
Med venlig hilsen
Marc
Hvilken slags gødning er det bedste for en opstammet figentræ som står i en krukke på en overdækket terrasse. På forhånd tak
Skal jeg plukke de umodne figner inden vinteren