Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
pæretræ plantning guide

Pæretræ – Guide

Hjemmedyrkede pærer fra egen have er både lækre og velsmagende. Det er en stor tilfredsstillelse at plukke og spise frugt af egen avl, og du er helt sikker på, at frugten er 100 % økologisk og fri for sprøjtemidler.

Men hvordan er det egentlig, du får det bedste resultat, når du skal dyrke pærer? Det kan du læse mere om her, hvor du får en stor guide til alle, der vil begynde at høste pærer fra eget pæretræ i egen have.


Det er heldigvis hverken svært eller særligt tidskrævende at passe og pleje et pæretræ. Hvis du vil have det optimale udbytte ud af høsten, er der dog et par ting, som du bør vide.

Måske har du overtaget en have med eksisterende pæretræer, som blot skal have den rette pleje, eller måske ønsker du at starte fra bunden og plante pæretræer selv. Læs med, og se, hvad det kræver at få succes med dyrkning af pærer.

Vælg den rette pæresort

Hvis du selv skal plante et pæretræ, er du frit stillet, når du skal vælge sort. Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde de pærer, som smager dig bedst, og som passer til dit behov. Nogle sorter er gode at spise direkte fra træet, mens andre egner sig bedre til syltning og madlavning.

Der findes flere forskellige pæresorter at vælge imellem. Herunder nævnes nogle af de mest almindelige sorter i de danske haver.

Clara Frijs pære

En af de mest populære pæresorter i de danske haver er uden tvivl Clara Frijs. Pæren er moden i september måned og er især populær pga. sin sprødhed og lange holdbarhed. Under de rette forhold vil Clara Frijs kunne holde sig i op til en måned efter plukning.

Gråpære

Gråpæren er en anden populær sort i mange haver. Gråpærer modnes i september måned, hvor de har en sød og saftig smag. Gråpærer kan ikke holde sig særligt længe, men overskydende pærer er velegnede til syltning og madlavning.

Alexander Lucas pære

Denne sort modnes sent og skal først plukkes i midten af november måned. Pæren kan spises direkte fra træet, men egner sig også godt til mange desserter. Alexander Lucas pærer er søde i smagen og er et godt supplement til f.eks. is, kage eller andre frugter.

Comice pære

Hvis du er på jagt efter en spisepære med lang holdbarhed, er Comice et godt valg. Pæren er moden fra omkring midten af oktober og er en lækker spisepære. Under den rette opbevaring kan den holde sig i op til et par måneder, hvor den bevarer sin søde og saftige smag.

Conference pære

Conference er en af de pærer, du helt sikkert kender fra supermarkedet. Conference skal plukkes i oktober måned, og pæren kan sagtens holde sig frisk og saftig i noget tid efter plukningen. Conference er en lækker spisepære, der også kan bruges til madlavning og desserter.

pæretræ conference
Conference pæretræ

Concorde pære

Træet er langsomt voksende og derfor velegnet, hvis haven ikke er så stor. Comcorde er ligeledes velegnet, hvis du vil dyrke pærer på espalier. Frugterne er særdeles saftige og har en sød og blød smag. Du kan plukke pærerne mellem september og oktober, og de modne pærer kan holde sig i op til 3 uger, under den rette opbevaring.

Herrepære

Denne pære er en af de mest udbytterige sorter, du kan vælge. Herrepæren er meget velsmagende og derfor en populær pære i de danske haver. Desværre kan Herrepæren ikke holde sig i særlig land tid og skal derfor bruges straks efter plukning i slutningen af september. Træet vokser kraftigt og kræver god plads i haven, og det anbefales at holde træet nede med beskæring.

Plantning af pæretræ

Når du har valgt den sort, der passer dig bedst, er det tid til plantning. Pæretræer kan plantes både forår og efterår, men det mest optimale tidspunkt er det tidlige efterår, hvor jorden stadig er varm efter sommeren og tilpas fugtig, til at træet får de bedste vækstbetingelser.

Vælg et solrigt sted i haven, og gerne en placering, hvor der ikke tidligere har stået frugttræer. Hvis du erstatter et eksisterende træ, kan du med fordel udskifte jorden omkring træet med ny og ekstra næringsrig jord – Vi kan anbefale vores hækmuld til formålet.

Det anbefales, at du ikke planter træerne for tæt, og at du holder god afstand til omkringstående træer. Alt efter hvilken sort du vælger, bør du have omkring 3-5 meter til nabotræer.

Når du planter nye pæretræer, kan du med fordel dække jorden omkring stammen med jordforbedring eller flis. Ukrudt og anden bevoksning vil suge vand og næring omkring træet og dermed hindre træets vækst. Et lag på 5 cm jordforbedring, eller 10-15 cm lag flis vil holde ukrudt væk og beskytter dermed træet på en god og effektiv måde.

pæretræer på espalier

Ud over at plante pæretræet frit, kan du vælge at dyrke pærer på espalier. På den måde får du en hel pærevæg, hvor du let kan komme til at plukke frugterne, og du bedre kan styre hvordan træet skal gro og sprede sig.

pæretræ op ad husmur

Hvis du laver dit espalier op ad en husmur, vil varmen fra muren være gavnlig for pærerne, og varmen vil kunne fremme væksten.

Pleje af eksisterende pæretræer

Eksisterende, ældre pæretræer kræver ikke den store pleje eller pasning. Pæretræer passer godt til det danske klima og får i reglen den krævede mængde vand fra regnen.

Gødning af pæretræer

Pæretræer kræver ikke gødning. Ved unge træer kan du med fordel sprede et lag næringsrig jordforbedring rundt om stammen i det tidlige forår. Derudover anbefales det ikke at gøde træet.

Beskæring af pæretræer

Et pæretræ kan beskæres, så det får den ønskede form eller højde. Træet kan også stammes op for at undgå lavthængende grene.

Det bedste tidspunkt til almindelig beskæring er fra juli til september. Pæretræer tåler kraftig beskæring, men så er det anbefalede tidpunkt i det tidlige forår omkring februar og marts måned.

Det er vigtigt, at beskæringen sikrer, at pæretræet holdes åbent mod midten. Den åbne midte vil betyde, at der kan komme sollys og luft til frugterne. God luft mellem grenene vil ligeledes beskytte træet mod sygdomme.

Sørg for at beskære de grene, der vokser indad, for at give lys og luft. Hvis der er grene, der sidder så tæt, at de rører hinanden og slider barken i stykker, bør du også tynde ud i dem.

Pærerne dannes på de mest vandrette grene. Hvis der er mange grene, der vokser direkte opad, kan du fjerne en del af dem, da de alligevel ikke vil sætte frugter.

Hvis der er visne grene og grene, der ser syge og triste ud, skal de også bortskæres.

Pæretræet kan rammes af sygdomme

Som alle andre træer kan pæretræer rammes af sygdom. Du kan dog selv gøre meget for at forhindre, at træet bliver ramt.

Skurv

En almindelig sygdom er svampesygdommen skurv, der opstår, hvis træet ikke får den rette mængde lys og luft. Sygdommen misdanner frugterne og rammer blade, grene og nye skud. Den bedste forebyggelse er korrekt beskæring af træet.

Hvis træet allerede er blevet ramt, skal du sørge for at skære alle de grene, der er angrebet, væk og fjerne alle nedfaldne blade og grene rundt om træet.

Pæregalmyg

Hvis træet danner små sorte frugter, der falder til jorden af sig selv, har du med stor sandsynlighed fået besøg af pæregalmyg.

Myggens larver lever inde i frugterne, og det gælder om at få samlet alle angrebne pærer op hurtigst muligt. Fjern også de angrebne pærer, der sidder tilbage på træet, så du forhindrer at angrebet breder sig.

Der findes ingen metode til bekæmpelse af pæregalmyg, så du kan kun forhindre sygdommen i at brede sig, og bekæmpe angrebet på den måde.

Bestøvning af pæretræer

For at pæretræer kan sætte frugter, kræver det bestøvning fra pæretræer i en anden sort. Det betyder at du reelt skal have to forskellige træer, for at du kan komme til at høste pærer på træet.

Pæretræ

Det er ikke alle sorter, der er lige gode til at bestøve hinanden. Hvis du vælger at plante to eller flere træer, kan du søge råd i plantecenteret, så du vælger sorter med optimal mulighed for god bestøvning.

Hvis du bor i et ældre område, hvor naboerne har mange frugttræer, bliver bestøvningen næppe et problem. I modsat fald skal du plante flere træer, eller du kan vælge et podet træ med flere sorter på samme stamme.

Et podet træ med flere sorter kan bestøve sig selv, og du får en god mulighed for at høste flere forskellige pærer på det samme træ.

Høst og opbevaring af pærer

Når pærerne er modne, skal de plukkes. Til plukningen skal du bruge en frugtplukker – hvis du ikke kan nå dem fra jorden – så pærerne ikke får stød og skader og dermed holder sig friske i længere tid.

Til høje træer skal du bruge et langt skaft på frugtplukkeren, så du kan nå frugterne i toppen af træet.

Læg forsigtigt de nyhøstede pærer i en kasse, og stil den et tørt og køligt sted. Vælg gerne en udendørs placering, som f.eks. en overdækket terrasse eller lignende, så der er så meget naturlig cirkulation i luften som muligt. Hvis der er udsigt til frost, skal kasserne tages ind i et skur eller udhus, så de beskyttes mod kulden.

Tjek kasserne med jævne mullemrum, og fjern rådne frugter, hvis der er nogle, inden de når at smitte andre frugter i kassen.

God fornøjelse med at dyrke dine egne pærer

Med denne guide i baghånden er du klar til at kaste dig ud i pæredyrkningen. Heldigvis kræver selve dyrkningen ikke en masse arbejde, og når høsten er i hus, kan du servere lækre friske eller syltede pærer for venner og familie.

FAQ

Hvilke sygdomme rammer pæretræer?

Pæretræet kan rammes af flere forskellige sygdomme. Skurv er en almindelig svampesygdom, der opstår hvis træet ikke får den rette mængde luft og lys. Hvis træet danner små sorte frugter, der falder til jorden af sig selv, har du med stor sandsynlighed fået besøg af pæregalmyg.

Kan man placere et pæretræ op ad en væg?

Pæretræer egner sig faktisk rigtig godt til at dyrke på fx et espalier op af en væg. På den måde får du en hel pærevæg, hvor du let kan komme til at plukke frugterne, og du bedre kan styre hvordan træet skal gro og sprede sig. Det kan desuden være en fordel, da træet godt kan lide den varme og læ du finder op af en husmur.

Kan et pæretræ stå alene?

For at pæretræer kan sætte frugter, kræver det bestøvning fra pæretræer i en anden sort. Det betyder at du reelt skal have to forskellige træer, for at du kan komme til at høste pærer på træet. Alternativt skal du se om der er husstande i nærheden, som har flere pæretræer i nærheden, da det formentlig kan løse udfordringen.

Hvilket pæretræ skal man vælge?

Det er vigtigt at vælge et pæretræ, som giver frugter du og din familie synes smager godt. Overvej eventuelt om du ønsker at bruge pærerne til madlavning, eller om formålet er at kunne spise dem direkte fra træet.

8 Kommentarer

  1. Hejsa
    Kan Clara Fris bestøve Williams pære ?
    eller er det bedst også at plante en Concorde

    Yvonne Wedelgård
    1. Hej Yvonne.

      Jeg vil anbefale dig, som nævnt i artiklen, at tage fat i din lokale planteskole for at høre specifikt hvilke sorter der er gode til at bestøve hinanden.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Hvad er de lådrette små grene der stritter lige op i luften ? skal de fjernes ? og evt hvornår

    1. Hej Tove.

      Jeg er i tvivl om hvilke grene du tænker på.
      Send eventuelt et billede på vores mail.

      Med venlig hilsen
      Marc

  3. der er mange frugter på mit pæretræ . Clara Fris 3 år der er mange små grene lige op i luften skal de fjernes ? er det for sent at tynde ud i frugterne ?

    1. Hej Tove.

      Det vil jeg ikke tro det er.
      I forhold til grenene, så send gerne et billede på mail, så kigger jeg lige på det.

      Med venlig hilsen
      Marc

  4. Hej. Jeg prøver lige hermed om det er muligt at vedhæfte foto af vores pæretræ som er meget skævt ( vindblæst ) conference, vil høre om vi kan beskære det nu eller om vi skal vente til marts .? Skal jeg klippe alle de lodrette grene der peger direkte om i himlen af.?
    Vi har også et æbletræ Philippe – hvordan med det.
    Håbede på at kunne vedhæfte foto, hvilket nok ikke er muligt.
    Hilsen Kirsten

    Kirsten Ramlov Kristensen
    1. Hej Kirsten,

      Tak for din fine kommentar.
      Vi har desværre ikke den store viden og erfaring indenfor beskæring af pæretræer.
      Her vil jeg anbefale dig at tager fat i en planteskole, som for eksempel Jesper Planteskole.
      De kan bedre hjælpe og vejlede dig i forhold til lige netop dit pæretræ.

      Rigtig god dag til dig.
      Mvh Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove