Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke ferskentræ

Ferskentræ – Guide

Selvom ferskentræer ikke gror vildt i Danmark, kan du sagtens dyrke dem i haven. Det kan du enten gøre på friland, i drivhus eller i en krukke. Du skal dog være opmærksom på, at træet er lidt sårbart over for kulde. Ved at vælge en mere hårdfør sort kan du dog sagtens få succes med det på friland.


Ferskentræer er måske ikke det mest oplagte at dyrke i Danmark. Det kan dog sagtens lade sig gøre – også uden for et drivhus. Der findes ferskensorter, der kan klare de køligere temperaturer, vi har her i landet. Og der er god grund til at dyrke ferskner selv. Undersøgelser viser, at ferskner er nogle af de mest sprøjtede frugter, du kan købe. Du kan altså undgå sprøjtegiftene og endda få økologiske ferskner ved selv at have et træ eller flere i haven.

Fordi ferskentræer ikke er hjemmehørende i Danmark, får du dog lidt mere arbejde med det, end du gør med andre frugttræer, som for eksempel æble og pære. Hvis du har mod på det, vil du blive belønnet med søde, saftige ferskner i slutningen af sommeren.

Ferskner på friland eller i drivhus – vælg den rigtige sort

Ferskner stammer oprindeligt fra Kina og trives derfor i et varmere klima, end det vi har i Danmark. Der findes dog særligt hårdføre sorter, der godt kan klare vores lavere temperaturer. Det er derfor typisk dem, der bliver forhandlet på planteskolerne.

Hvis du vil have et ferskentræ på friland, skal du være særligt opmærksom på, at du vælger et, der kan klare frostgraderne om vinteren. Det kan for eksempel være sorterne Avalon Pride, Fersken Frost eller Riga.

ferskentræ klar til høst

Hvis du vil have et ferskentræ i dit drivhus, kan det være en idé at vælge en dværgvariant, så det ikke bliver så højt. Det samme er tilfældet, hvis du gerne vil have træet i en krukke.

Ferskentræer behøver ikke at blive krydsbestøvet med støv fra andre ferskentræer. Du kan derfor godt nøjes med kun at have et ferskentræ i haven.

Trin-for-trin-guide til ferskentræer

Tjek guiden herunder for at få et overblik over, hvordan du dyrker ferskentræer. Efter guiden kan du læse mere dybdegående om, hvordan du gør, og hvad du skal være opmærksom på.

  1. Vælg sort efter, om du vil plante på friland, i drivhus eller i krukke
  2. Plant træet op ad en syd- eller vestvendt væg med læ og solvarme
  3. Grav et stort hul i veldrænet muldjord, så der er plads til rødderne
  4. Sørg for, at podestedet sidder mindst fem centimeter over jorden
  5. Plant på friland om vinteren, eller plant i krukke/drivhus om foråret
  6. Gød med en 10-10-10 gødning én gang om året i løbet af foråret
  7. Beskær én gang i løbet af foråret, når blomsterknopperne bliver pink
  8. Tynd ud i frugterne, så der er ca. 10 centimeter mellem hver frugt
  9. Høst fra slutningen af juni til slutningen af august – afhængig af sort

Vælg den rette placering til dit ferskentræ

Vil du dyrke dit ferskentræ på friland, skal du først have fundet den rette placering til det. Det skal stå op ad en sydvendt eller vestvendt væg, hvor det kan stå i læ og få masser af sol. Træet egner sig godt til at stå i et espalier.

Når du planter et træ op ad en husmur, skal du selvfølgelig tænke over, om det kan stå der, når det er fuldt udvokset. Under optimale omstændigheder kan nogle ferskentræer blive op til seks meter høje. Du kan derfor vælge en dværgvariant for at være på den sikre side.

Ferskentræet foretrækker en veldrænet muldjord – Jeg kan anbefale vores Plantemuld. Hvis vandet ikke dræner væk hurtigt nok, når det har regnet, kan træet får svamp. Det er derfor bedre at sætte træet på en lille forhøjning, frem for i en lille fordybning hvor vandet kan samle sig.

Sådan planter du et ferskentræ

Hvor stort et hul, du skal grave til dit ferskentræ, afhænger af, om det er et barrodstræ eller kommer i en potte. Hvis det er et barrodstræ, skal hullet være mindst dobbelt så stort som rødderne, så jorden rundt om er løs, og rødderne nemt kan sprede sig i den. Hvis dit træ står i en potte, behøver hullet ikke at være helt så stort.

Træet skal umiddelbart bare stå i samme niveau i jorden, som det har stået i potten. Dog skal du sørge for, at podestedet er mindst fem centimeter over jorden.

Planter du dit træ på friland, er det bedste tidspunkt sidst på vinteren. Planter du det i en krukke eller i et drivhus, er det bedste tidspunkt om foråret, så det har hele sommeren og efteråret til at etablere sig, inden vinteren kommer.

Dyrk ferskner fra sten

Hvis du har tålmodigheden til det, kan du godt dyrke ferskner fra sten. Når du har spist en fersken, skal du åbne stenen for at tage kernen ud. Derefter kan du plante den i en potte. Det bedste er at stille den indenfor et varmt og lyst sted.

Ferskentræ

Du skal ikke regne med, at dit nye ferskentræ bare skyder op af jorden med det samme. Der kan sagtens gå adskillige måneder, inden det skyder. Du kan eventuelt lægge stenen i køleskabet i nogle uger i et fugtigt stykke køkkenrulle. Når stenen har ligget i køleskabet, vil det tro, at det har været vinter. Det kan få den til at spire hurtigere.

Når planten er spiret, skal du regne med, at der går yderligere fire til fem år, inden der kommer frugter på træet. Det er altså en noget langsommere måde at dyrke på denne måde. Når du sår en ferskensten, kan du heller ikke være sikker på, at frugterne kommer til at smage som den, som du har spist. Ferskentræer er nemlig som regel podede.

Pasning af ferskentræer

Ferskentræet har brug for gødning en gang om året i foråret. Her kan du vælge en almindelig 10-10-10 gødning. Det første år skal du regne med cirka et halvt kilo, derefter trapper du gradvist op med et halvt kilo om året. Et fuldt udvokset træ har brug for cirka 5 kilo gødning.

Når træet har fået frugter, skal du sørge for at tynde ud i dem. Det kan virke brutalt, for du vil jo gerne have så mange ferskner som muligt. Hvis du ikke gør det, risikerer du dog, at grenene knækker, fordi de ikke kan klare vægten af de tunge frugter, og at frugterne ikke bliver så store. Du bør derfor tynde ud i dem, så der er cirka 10 cm mellem hver frugt.

En gang om året i foråret bør du også beskære dit træ. Det bedste tidspunkt er lige omkring, at du begynder at kunne se den pink farve i blomsterknopperne. Når du beskærer træet, sikrer du, at der er lys og luft mellem grenene. Det giver frugterne inde midt i træet lys nok til at modne.

Du bør beskære træet, så grenene nærmest ligner sildeben. Forestil dig, at træet er en vase, og at midten af det træet derfor skal være meget luftig.

Ferskentræer har brug for kulde

Nu har du kunnet læse meget om, at ferskentræer ikke så godt tåler kulden i Danmark, og det er også helt rigtigt. Men ferskentræer kan faktisk heller ikke klare sig helt uden kulde. Det har nemlig brug for en kuldeperiode på mindst 600 timer for at kunne bære frugt igen.

Du kan derfor ikke bare have træet stående et sted, hvor der er den samme temperatur hele året. Så vil du heller ikke få et godt resultat.

Ferskentræer i krukker

Har du ikke en oplagt placering til et ferskentræ på friland, eller er der ikke plads i drivhuset, kan du sagtens dyrke træet i en krukke. Dværgtræer er selvfølgelig bedst egnede til det, da du stadig skal kunne flytte rundt på krukken.

Det er ikke så meget anderledes at dyrke ferskentræer i krukker, end det er på friland eller i et drivhus. Dog skal du være mere opmærksom på, om de tørrer ud. Derudover bør du også være mere opmærksom på at få tilført gødning og ny jord til krukken.

Om vinteren er det vigtigt, at krukken ikke står ude i frostvejr. Du bør derfor flytte krukken ind et sted, hvor træet ikke kan få frost. Det kan for eksempel være en udestue, en garage eller et skur.

Hvornår kan jeg høste ferskner?

Du kan høste ferskner mellem slutningen af juni til slutningen af august. Det kommer an på, hvilken sort af træ du har. Fersknerne modner ikke alle sammen på en gang. Derfor kan du løbende gå og høste af fersknerne. Det giver dig også en bedre mulighed for at nyde frugterne.

De fleste vælger at spise frugterne rå, da de er lækre og søde at spise på den måde. Men du kan også bruge dem i desserter eller salater. Har du så mange ferskner, at du ikke kan nå at spise dem alle sammen, kan du fryse dem ned eller henkoge dem og bruge dem senere.

Der findes sorter af ferskner, der egner sig særligt godt til henkogning. Hvis det er noget, som du gør meget, og du har plads til flere træer i haven, kan du derfor overveje et træ kun til det.

Sygdomme og skadedyr på ferskentræer

Der er heldigvis ikke så mange sygdomme eller skadedyr, som du bør være opmærksom på. Det vigtigste er, at du holder øje med dit træ og ser, om det har det godt. Hvis bladene begynder at skifte farve, krølle sammen eller på anden måde forandrer sig, kan det være et tegn på, at træet ikke trives.

Et af de største problemer her i Danmark kan være, at træet står for fugtigt. Hvis træet står og sopper i vand for længe ad gangen, kan det gøre, at det får svamp. Derfor er din placering af træet meget vigtig. Hvis du ikke har fået placeret træet på et veldrænet sted fra start af, bør du sørge for at ændre på forholdene omkring træet, så vandet nemmere kan blive drænet væk.

Som du kan se, er et ferskentræ altså ikke det sværeste at have med at gøre. Dog heller ikke så nemt som sorter, der er hjemmehørende i Danmark. Med en lille smule arbejde kan du dog relativt nemt komme til at nyde lækre og saftige ferskner af egen avl.

FAQ

Er ferskentræer selvbestøvende?

Ferskentræer er selvbestøvende, og de behøver ikke at blive krydsbestøvet med støv fra andre ferskentræer. Du kan derfor godt nøjes med kun at have et ferskentræ i haven.

Skal man vande nye ferskentræer?

Det er en god ide at vande ferskentræer, også nye. Dog skal de stå et sted hvor vandet kan drænes væk fra træet, således at træet ikke kommer til at stå og soppe i vand, men samtidig har adgang til vand så det ikke tørrer ud.

Hvor skal man placere i ferskentræ i haven?

Det absolut vigtigst at tænke på når du skal vælge placeringen til dit nye ferskentræ, er om placeringen er veldrænet. Træet må nemlig ikke stå i drivvåd jord for længe af gangen.

Hvilken gødning er bedst til ferskentræer?

Ferskentræet har brug for gødning en gang om året i foråret. Vi anbefaler du lægger et lag på ca. 5 cm jordforbedring, eller alternativt bruger en almindelig 10-10-10 Npk gødning.

5 Kommentarer

  1. Hej
    Jeg har et fersken træ, på vores overdækket terrasse. Det står i en stor flet kurv. Mit spørgsmål er hvornår jeg skal begynde at vande igen? Det står så det får en smule regnstænk, når vinden er i den retning.
    Jeg er nervøs for at drukne mit fine lille træ.

    Med venlig hilsen
    Kirsten Dam

    Kirsten Dam Pedersen
    1. Hej Kirsten.

      Den fletkurv det står i, er der mulighed for at overskydende vand kan løbe fra kurven og væk fra rødderne?
      I så fald vil jeg sige at du kan vande det, så træet selv kan tage det væske den har brug for.
      I perioder uden regn er det selvfølgelig bedst at vande løbende, og er der masser af regnvand der kommer ned til planten skal du ikke vande så meget.

      Med venlig hilsen
      Marc

    2. Hej
      Jeg har en dværgnektarin i drivhuset dom har givet frugt i tre år nu. I år er der også fine frugter på træet men nogle af bladene har fået noget der ligner sort støv. Nogle af grenene har fået knopper som indeholder hvid støv når jeg gnider dem af. Hvad kan det være? Det ser jo ikke ud til at påvirke frugten.

      Ruth Rutzou Flammild
  2. Er NPK gødning til ferskentræet ok eller skal jeg bruge noget andet og hvad med kalk

    Søren stuhr Petersen
  3. Hej
    Hvor hissigt er rodnettet på et ferskentræ, når man planter det op af en mur

    Maja petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove