De små sørgemyg er irriterende at se på, når de summer rundt om dine planter. Det er dog deres larver, der udgør det største problem, da de æder rødderne på planterne og kan sprede svampesygdomme. Heldigvis findes der mange giftfrie og naturlige metoder til at komme myggene og deres larver til livs.
Hvis der summer små, sorte insekter rundt om dine potteplanter eller dine planter i drivhuset, vil det være naturligt, at du tror, at det er bananfluer. Men i mange tilfælde kan det faktisk være sørgemyg. De lægger nemlig deres i æg i jorden, hvor der vokser planter, da deres larver lever af organisk materiale.
Det er larverne og ikke de voksne myg, der er problemet. Larverne spiser nemlig af planternes rødder, og hvis der er mange af dem, eller hvis din plante er stresset i forvejen, kan det være et direkte problem, at de er der.
Selvom du derfor nok er startet med at blive irriteret over de voksne myg, bør du både have fokus på at bekæmpe larverne og de voksne myg, så du kan passe på planterne og slippe for at have irriterende små myg, der sætter sig over alt.
Hvad er sørgemyg?
Sørgemyg er små myg, der ved første øjekast kan ligne bananfluer. Når du ser dem tæt på, vil du dog kunne se, at de har en langt spinklere kropsbygning, ligesom andre myg. De har fået deres navn på grund af deres sorte vinger.
De voksne myg stikker ikke, faktisk spiser de slet ikke noget i de 6-7 dage, de lever. Deres eneste mål er at lægge så mange æg som muligt – og de kan nå at lægge rigtig mange æg i jorden. Helt op til 150 på deres korte levetid.
Efter 4-6 uger i jorden bliver æggene klækket, og der kommer små hvide larver med sorte hoveder ud. De går straks i gang med at spise organisk materiale, som for eksempel planterødder. Det er derfor på dette stadie, at de kan være et problem.
Efter 10-14 dage forpupper larverne sig. Efter yderligere 4-6 dage kommer der en voksen sørgemyg ud af puppen, og cyklussen kan starte forfra.
Hvad er problemet med sørgemyg?
Det største problem ved larverne er selvfølgelig – som tidligere nævnt – at de spiser planternes rødder, og at de dermed svækker planterne. Hvis der er mange larver i jorden, er der eksempler på, at de fuldstændig har fortæret en plantes rødder. Er dine planter syge eller stressede i forvejen, kan blot et mindre angreb af sørgemyggelarver betyde, at de går ud.
Derudover er det også et problem, at larverne kan sprede svampesygdomme fra en plante til en anden. Har de angrebet et bed med flere planter, for eksempel i drivhuset, vil de kunne spise af flere planter og dermed sprede sygdomme imellem dem. De steder, hvor larverne har bidt af planterne, bliver det nemmere for svampene at komme ind. Larverne gør det altså på to måder nemmere for svampesygdomme at angribe dine planter.
Læs også: Bekæmpelse af bladlus (Guide)
Sådan kommer du af med sørgemyggen
Sørgemyg foretrækker at lægge deres æg i et fugtigt miljø. Ude i naturen finder du dem derfor primært omkring moser og søer. Når du gerne vil undgå sørgemyg, er det derfor først og fremmest vigtigt, at du sørger for ikke at vande dine planter for meget. Ved kun at give dem vand, når de har brug for det, kan du altså dæmme op for, at dine planter bliver angrebet af sørgemyg.
Derudover er det også en god ide, at du lufter ud med jævne mellemrum. Myggene kan nemlig heller ikke så godt lide kold luft.
Endelig kan du også forebygge, at sørgemyggen lægger æg i dine planter ved, at du fjerner gamle blade fra jorden. Da de nedfaldne blade gør området mere attraktivt for sørgemyggen at lægge æg i.
Har du brug for at bekæmpe sørgemyggene findes der masser af måder, du kan gøre det på. Vi kommer ind på de mest almindelige herunder.
Rovmider mod sørgemyg
Rovmider er en nem måde at bekæmpe sørgemyggens larver. Miderne spiser laverne, og de stiller ikke særligt store krav til forholdene i jorden. Så længe der er over 12 grader, vil de klare sig fint. De kan derudover sagtens klare sig i længere perioder uden mad og spiser også andre skadedyr i jorden, for eksempel tripspupper.
Du køber rovmiderne blandet op med vermiculite. Det er et pulver, som du bare skal drysse ud på jorden. Det er derfor en meget enkel form for behandling, som du også kan bruge i giftfrie og økologiske haver.
Nematoder mod sørgemyg
En anden naturlig måde at komme sørgemyggens larver til livs på er, at du tilfører nematoder til jorden. Det er små orme, der går ind og inficerer larverne med bakterier, så de dør. Nematoderne kan også formere sig inde i larverne, så der kommer flere af dem i jorden.
Du køber nematoderne blandet op med ler, som du skal lægge på køl, indtil du skal bruge det. Inden du skal bruge det, skal du opløse leret i vand, som du så vander dine planter med. Det er altså en anden meget nem og giftfri metode til at slippe af med larverne på.
Gule fangstplader
Ved de to øverste metoder prøver du selvfølgelig kun at komme larverne til livs og ikke de voksne myg. Som nævnt kan en voksen sørgemyg lægge 150 æg i løbet af sin levetid. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at komme de voksne myg til livs også.
Det kan du gøre ved at hænge gule fangstplader op. Det er plader med lim på. Den gule farve tiltrækker myggene, og når de sætter sig på pladerne, sidder de ubehjælpeligt fast. Det er en simpel og giftfri måde at fange masser af myg på.
Husråd mod sørgemyg du kan prøve her og nu
Alle de ovenstående råd kræver selvfølgelig, at du skal en tur i supermarkedet, byggemarkedet eller på planteskolen, før du kan starte behandlingen. Der findes dog også en række husråd, som du kan prøve af her og nu, så du kan slippe af med dine sørgemyg snarest muligt.
- Tændstikker – Det skulle hjælpe, at du sætter tændstikker ned i jorden med svovlet nedad. Det skulle få sørgemyggen til at holde op med at lægge æg i dine planter.
- Skål med eddike og opvaskemiddel – En skål med eddike og opvaskemiddel tiltrækker de voksne sørgemyg. Når de ikke er der, kommer der jo heller ikke til at være larver.
- Dække planterne med pimpsten eller kokosmuld – Sørgemyggene lægger æg ved planterne, fordi jorden er fugtig. Ved at lægge pimpsten eller kokosmuld bliver planten mindre attraktiv at lægge æg i.
- Sprøjte med neemolie – Neemolie er olie fra neemtræet. Det er en naturlig og giftfri form for bekæmpelse og kan bruges til både skadedyr og svampeangreb på planter.
- Drysse med kanel – Hvis dine planter er blevet angrebet af sørgemyg, kan det også hjælpe, at du drysser jorden med kanel. Det kan myggene ikke lide.
- Halve kartofler – Når du sætter en halv kartoffel ned i en plante med kødsiden nedad, vil larverne i jorden blive tiltrukket af kartoflen i stedet for af plantens rødder. Fjern kartoflen efter et par dage, så får du også fjernet mange af larverne.
Der findes altså masser af råd, som du kan gå i gang med allerede nu, hvis du er meget plaget af sørgemyg og deres laver. Ellers findes der gode og giftfrie alternativer, som du nemt kan købe på nettet, på en planteskole eller i dit lokale byggemarked. Der er altså ingen grund til, at du finder dig i sørgemyg længere.
Læs også: Organisk gødning – Alt du bør vide
Hej,
Kan rovmiderne til bekæmpelse af sørgemyg også bruges indenfor til ens stueplanter?
Ja, de bliver i planterne og vil dø når der ikke er flere laver og myg at spise.
Det virker fantastisk også mod andre irriterende bladsnyltere som f.eks thrips..
Hvilken vej skal tændstikken vende?
Svovlet op, eller ned?
Hej Pernille,
Tak for din kommentar – Det er selvfølgelig et meget relevant spørgsmål, så det får vi også lige tilføjet til artiklen.
Svovlet skal vende ned ad. 🙂
Mvh Martin.
Og hvor køber man så gule fangstplader?????
Hej Pia,
Fangstplader kan købes i de fleste byggemarkeder og online. Du kan også købe dem her hos os: https://havehandel.dk/produkt/insektfri-fangstplader-7-stk-ecostyle/
Hej Mertin
Hvor mange tændstikker vil du komme i en havekrukke?
Kan man behandle med rovmider og nematoder på samme tid?
Hej Frank,
Ja det kan man og det giver rigtig god mening at gøre. Nematoderne angriber sørgemyggens larver i jorden og rovmiderne bekæmper selve sørgemyggen.
Hej
Tak for dine gode svar.
Jeg har desværre også mange sørge myg,
Har lagt ½ frisk kartoffel med kødet ned af og drysset med kanel.
Hvad gør jeg, når jeg skal vande blomsterne ???
Jeg har haft sørgemyg i mit køkken i nogle måneder og prøvet eddikefælde mm. uden held. De sad ofte i loftet og støvsugeren har vist sig at være det allerbedste våben mod denne plage
Hej, jeg har sørgemyg indendørs, har haft dem ca 6 mdr., jeg bruger de gule plader og fanger rigtig mange, jeg har legasten øverst i potterne, men de bliver ved med at flyve rundt. Har også prøvet eddike og kanel. Slår alle ihjel i vinduet og bordplader, når de lander. Nu prøver jeg med kaffekrums i potterne. Til foråret vil jeg potte om, er mega træt af disse myg, har faktisk aldrig prøvet det før nu her.
Hilsen Birgit
mine sørgefluer er kommet efter et RÅD med at give mine potteplanter kaffegrums som gødning, men HOLD da op, det skulle jeg jo aldrig ha gjort, jeg plages af sørgefluer i million vis, nu har jeg sat alle ud på havebordet, sprøjtet med en vand og sulfo blanding og håber på de snart forsvinder. Jeg vil købe jord i dag og plante alle min potterplanter om, med nyt jord…Øv da oz
Jeg havde sørgeflue i min stuebirk. Forsøgte med klæbe-papir, men det holdt kun bestanden nede. Så tog jeg en skovlfuld sand fra en sandkasse og kom ovenpå jorden i krukken. Ca en halv til en hel cm. Har ikke registreret en flue siden. Om det har haft nogen negativ konsekvens for planten er svært at sige, men den ser hverken syg eller dårlig ud her 3 mdr efter. Det ser dog lidt specielt ud med det hvide sand, så det skal man kunne lide udseendet af.