Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Gødning af hæk tips og gode råd

Gødning af hæk

Særligt når din hæk er nyplantet, har den brug for meget gødning. Senere kan du dog også hjælpe den på vej ved at gøde den. Du behøver ikke at gøde så ofte, og du kan både gøde med kunstgødning og organisk gødning. På den måde er hækken meget fleksibel.


Når din hæk er nyplantet, har den i særlig høj grad brug for gødning, men også når den er flere år gammel, har den godt af at få den ekstra næring. Det er med til at sikre, at du bliver ved med at have en høj og tæt hæk, som det ikke er muligt for andre at se ind ad.

Hvilken gødning skal jeg bruge til min hæk?

Du kan både bruge kunstgødning og organisk gødning til din hæk. Det bedste er, at du enten køber eller selv laver en jordforbedring af kompost eller naturgødning. Den lægger du i et lag på 3-5 cm oven på jorden. Det tager dog tid for næringsstofferne at arbejde sig ned i jorden, og det er derfor ikke den hurtigste løsning.

Du kan se vores udvalg af jordforbedring i bigbags her

Vil du gerne have gødningen til at virke hurtigere, kan du i stedet bruge en kunstgødning. Den trænger ned til plantens rødder med det samme og virker derfor langt hurtigere. Til hækken kan du bruge en almindelig all-round NPK-havegødning.

Fordi kunstgødning er så hurtigtvirkende, er det derfor særligt vigtigt, at du giver gødningen på det rigtige tidspunkt. Kommer du til at give på et forkert tidspunkt, kan du forstyrre, hvornår hækken sætter knopper.

Gødning af hækken

Hvor ofte skal hækken gødes?

Din hæk skal gødes en til to gange om året. Det kommer an på, hvilken form for gødning du giver. Hvis du giver organisk gødning, behøver du kun at give det en gang om året. Det kan du gøre, når det passer dig.

Giver du kunstgødning, bør du give det i maj-juni og igen i august-september. Det er en god ide, at du fordeler gødningen over en periode og ikke bare giver det hele på en gang.

Hvor meget gødning skal jeg bruge?

Selvom din hæk har godt af gødning, særligt når den er nyplantet, har den ikke brug for så meget. Regn med, at den skal have 40-50 gram NPK-gødning per meter, når den er nyplantet. Når den har stået der i nogle år, og rødderne har fået godt fat, kan du godt skrue ned for mængden. Nogle mener, at du kan skrue helt til 5 gram NPK-gødning per meter hæk.

Det er altså ikke svært for dig at sørge for, at din hæk får nok gødning. Du skal bare huske at give den det en eller to gange om året, alt efter hvilken form for gødning du vælger. Derefter vil du have en hæk, der spirer gavmildt.

FAQ

Hvad skal man gøde sin hæk med?

Du kan både bruge kunstgødning og organisk gødning til din hæk. Det bedste er, at du enten køber eller selv laver en jordforbedring af kompost eller naturgødning. Den lægger du i et lag på 3-5 cm oven på jorden. Det tager dog tid for næringsstofferne at arbejde sig ned i jorden, og det er derfor ikke ligeså hurtigtvirkende som kunstgødning.

Hvor tit skal man gøde sin hæk?

Din hæk skal gødes en til to gange om året. Det kommer an på, hvilken form for gødning du giver. Hvis du giver organisk gødning, behøver du kun at give det en gang om året. Det kan du gøre, når det passer dig.

Skal man gøde en gammel hæk?

Du kan godt gøde en gammel hæk. Når den har stået i nogle år og rødderne har fået godt fat, kan du gøde helt ned til 5gram NPK-gødning pr meter hæk.

Hvornår er det bedst at gøde en hæk?

Bruger du organisk jordforbedring så kan du med fordel gøde lige inden vækstsæsonen i foråret, eller i slutningen af efteråret. På den måde gør du også nytte af jordforbedringens ukrudtshæmmende effekt. Bruger du kunstgødning kan du give gødning i foråret omkring slut marts, og anden gang i midt august.

15 Kommentarer

 1. Hej
  Hvis jeg har en gammel hæk hvor det nærmest kun er toppen der bliver grøn og tæt, og de vist er gået i “stok”, kan jeg så gøde og klippe mig ud af det? Eller er den færdig?
  Mvh Camillla

 2. Hej
  Hvis jeg har en gammel hæk hvor det nærmest kun er toppen der bliver grøn og tæt, og de vist er gået i “stok”, kan jeg så gøde og klippe mig ud af det? Eller er den færdig. Mvh. tonny

  1. Hej Tonny

   Det lyder godt nok ærgerligt med din hæk. Det er svært for mig at vurdere hvor stor omfanget af problemet her, men jeg kan anbefale dig at dele et billede af din hæk på Havenyt.dk’s forum, hvor der sidder rigtig mange kyndige gartnere som deler ud af deres viden.

 3. Hej
  Jeg fik en gartner til at plante noget liguster hæk for mig sidste år i nov. 2020. Han fræsede jorden og fik lagt champost jordbedring og plantede hækkene. Han anbefalede at jeg skulle ligge barkflis på, hvilket jeg gjorde i ca 10-15 cm tykkelse et par uger efter.

  Mit spørgsmål er, hvordan kan jeg gøde mine hække når der er lagt barkflis på. Skal gødningen ikke i direkte kontakt med jordet under barkfliset?

  Eller kan jeg bare sprede gødning ovenpå barkflis?

  Eller noget helt andet?

  Mange tak på forhånd!

  1. Hej Naros

   Jeg vil faktisk tro at dine hækplanter stadig har adgang til massere af næring, da din gartner blandede organisk gødning i i jorden ved plantning. Når det så er sagt, så er det kunstgødning du skal bruge, da du har et topdække med barkflis. Kunstgødningen vil blive opløst med regnen og sive ned til jorden.

   Det mest optimale vil at bruge kunstgødning i flydende form, men da det er nemt at overdosere, så er det ofte noget man bør overlade til personer med erfaring.

   Martin Nissen
 4. Hej.

  Vi har en gammel bøgehæk på over 2 meter. Den blev i efteråret klippet ordenligt ind i på den ene side da den var over en meter i bredden. På planteskolen fik jeg af vide, den behøves ikke kunstgødning idet kunstgødning kommer ikke ned til rodden alligevel da den er så gammel, samt jeg riskere at gøre mere skade en gavn. Dog har jeg også hørt fra anden side, at den skal have kunstgødning. Hvad mener du? Hvis ja, hvor meget og hvornår?
  På forhånd mange tak.

  Mvh.
  Torben

  Torben Andersen
  1. Hej Torben

   Jeg kan godt forstå planteskolens svar, da en gammel bøgehæk som udgangspunkt nok skal klare sig. Det mest idiotsikre vil derfor være ikke at gøde med kunstgødning.

   Hvis du har bar jord omkring din hæk så ville jeg anbefale at udlægge et lag jordforbedring på ca. 5 cm – Det frigiver langsomt næring og holder på varme og vand.
   Det er selvfølgelig ikke muligt, hvis du har flis omkring din hæk.

   Martin Nissen
 5. Hej
  Vi plantede for et par år siden en hæk med malus sargentii i sandet jord og på en lidt udsat plads m. vestenvind, sommerhusgrund. Det har indtil videre været en lidt svær og langsommelig proces. Til trods for plantning i rende med jordforbedret jord, oplever vi at planterne har haft svært ved at få fæste. Flere af dem gik ud efter første år, hvor vi så har sat nye planter. Vi har frigjort for græs rundt om planterne, toppet med jordforbedring og gødet med organisk gødning (6-1,5-4). Og efter et ok forår med nye skud og grønne blade, hvor vi i de tørre perioder har vandet med siveslange, oplever vi nu igen at bladene mister farven blevet lysegrønne) og nogle blade er blevet brune, visne i kanten. Har du et bud på, hvad de mangler? Skal vi give noget hækgødning med højere npk-værdier?

 6. Vi har en gammel lærkehæk, men en del af hækken gik ud og vi har erstattet med nye planter i efteråret 20. Skal vi også give en lærkehæk gødning?

  1. Hej Mette,

   Fantastisk, det er sjældent man ser lærkehække – Du kan godt give din lærkehæk gødning og det vil den helt sikkert have godt af. Det er dog ikke ens betydende med at det er nødvendigt, hvis den er plantet i en næringsrig muld.

   Jeg ville lægge et lille lag jordforbedring, samt sørge for at vande om aftenen på de meget varme og tørre dage.

   Martin Nissen
 7. Hej
  Jeg har lige plantet 10 hækplanter november 2022
  Kan jeg gøde med hønsemøg fra min hønsegård.
  Eller skal jeg gøde med kunstgødning.

  Lars

  Lars preben jensen
  1. Hej Lars,

   Det kan du godt gøre, især hvis mulden du har plantet hækken i ikke er jordforbedret. Er mulden du har plantet i allerede næringsrig, så ville jeg vente vente til foråret med brug af kunstgødning og hønsemøg.

   Mvh Martin

 8. Hej
  Jeg har en ligusterhæk, med nogler år på bagen.
  Jeg plejer og give den kunstgødning samt et lag af kakaoskaller som et dækken for at undgå ukrudt. Nu har jeg så læst om jordforbedring. Hvis jeg ligger et lag på 5 cm jordforbedring, for at undggå ukrudt, kan jeg så også godt gøde med kunstgødning?

  Andreas Roost Mikkelsen
  1. Hej Andreas,

   Hvis du lægger jordforbedring, så skal du ikke bruge kunstgødning. Der er massere af næring i jordforbedringen. 🙂

   Mvh Martin

   Martin Nissen
   1. Opfølgende spørgsmål:

    Jeg skal til at gøde min hæk i år.

    Skal jeg fjerne det jordforbedrende, som jeg lagde sidste år for at få plads til nyt? Eller hvad er det rigtige at gøre her ?

    Jeg tænker, at en del af gødningseffekten er aftaget?

    Bh
    Jeppe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove