Gødning af hæk tips og gode råd

Gødning af hæk 1

Særligt når din hæk er nyplantet, har den brug for meget gødning. Senere kan du dog også hjælpe den på vej ved at gøde den. Du behøver ikke at gøde så ofte, og du kan både gøde med kunstgødning og organisk gødning. På den måde er hækken meget fleksibel.


Når din hæk er nyplantet, har den i særlig høj grad brug for gødning, men også når den er flere år gammel, har den godt af at få den ekstra næring. Det er med til at sikre, at du bliver ved med at have en høj og tæt hæk, som det ikke er muligt for andre at se ind ad.

Hvilken gødning skal jeg bruge til min hæk?

Du kan både bruge kunstgødning og organisk gødning til din hæk. Det bedste er, at du enten køber eller selv laver en jordforbedring af kompost eller naturgødning. Den lægger du i et lag på 3-5 cm oven på jorden. Det tager dog tid for næringsstofferne at arbejde sig ned i jorden, og det er derfor ikke den hurtigste løsning.

Du kan se vores udvalg af jordforbedring i bigbags her

Vil du gerne have gødningen til at virke hurtigere, kan du i stedet bruge en kunstgødning. Den trænger ned til plantens rødder med det samme og virker derfor langt hurtigere. Til hækken kan du bruge en almindelig all-round NPK-havegødning.

Fordi kunstgødning er så hurtigtvirkende, er det derfor særligt vigtigt, at du giver gødningen på det rigtige tidspunkt. Kommer du til at give på et forkert tidspunkt, kan du forstyrre, hvornår hækken sætter knopper.

Hvor ofte skal hækken gødes?

Din hæk skal gødes en til to gange om året. Det kommer an på, hvilken form for gødning du giver. Hvis du giver organisk gødning, behøver du kun at give det en gang om året. Det kan du gøre, når det passer dig.

Giver du kunstgødning, bør du give det i maj-juni og igen i august-september. Det er en god ide, at du fordeler gødningen over en periode og ikke bare giver det hele på en gang.

Hvor meget gødning skal jeg bruge?

Selvom din hæk har godt af gødning, særligt når den er nyplantet, har den ikke brug for så meget. Regn med, at den skal have 40-50 gram NPK-gødning per meter, når den er nyplantet. Når den har stået der i nogle år, og rødderne har fået godt fat, kan du godt skrue ned for mængden. Nogle mener, at du kan skrue helt til 5 gram NPK-gødning per meter hæk.

Det er altså ikke svært for dig at sørge for, at din hæk får nok gødning. Du skal bare huske at give den det en eller to gange om året, alt efter hvilken form for gødning du vælger. Derefter vil du have en hæk, der spirer gavmildt.

1 kommentar

  1. Hej
    Hvis jeg har en gammel hæk hvor det nærmest kun er toppen der bliver grøn og tæt, og de vist er gået i “stok”, kan jeg så gøde og klippe mig ud af det? Eller er den færdig?
    Mvh Camillla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *