Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Opbinde træer

Opbinding af træer – Vejledning

Mange træer har brug for opbinding som beskyttelse mod vinden. Opbindingen hjælper dem til at udvikle et stærkt rodnet og sikrer, at de vokser lige. Det er ikke særlig svært at binde træerne op, og du kan derfor sagtens selv gøre det.


Når du planter et træ i haven, kan det nogle gange have brug for ekstra støtte i de første år. Derfor kan det være nødvendigt, at du binder det op. Opbindingen hjælper træet med at etablere et stærkt og dybt rodnet, så det kan stå fast – selv i det værste blæsevejr.

Opbindingen er ikke besværlig, men det er vigtigt, at du sørger for at gøre det rigtigt. Gør du ikke det, kan du nemlig komme til at skade træet i stedet for at hjælpe det. Det er altså vigtigt, at du følger visse principper nøje, så du kan være sikker på, at der ikke opstår problemer.

Efter cirka 3-4 år vil træet være så veletableret i haven, at det ikke længere vil behøve opbinding. Du kan derfor fjerne de pæle, som det er bundet til og nyde, at du har et smukt træ, der kan blive stående i din have i mange år fremover.

Derfor har træer brug for at blive bundet op

Mange tror, at opbindingen af træer handler om, at de ikke skal vælte i vinden. Det er da også til dels rigtigt, at et nyplantet træ kan gøre det. Det vigtigste ved opbindingen er dog at sikre, at træet får udviklet et stærkt rodnet, så det netop kan stå fast, når det blæser meget.

Træet må altså gerne stå og svaje i vinden, selvom det er bundet op. Det skal bare ikke være så meget, at hele rodnettet står og rokker nede under jorden, fordi træet ikke har etableret lange nok rødder endnu. Faktisk er det vigtigt, at træet har mulighed for at komme til at stå og svaje lidt i vinden, når det gør det, styrker det nemlig stammen, så den kan klare kraftigere blæsevejr senere.

Derudover hjælper opbindingen også med til at sikre, at træet ikke kommer til at vokse skævt. Hvis træet er meget påvirket af vind, vil det kunne komme til at hælde modsat den retning, som vinden kommer fra. Et skævt træ er selvfølgelig ikke lige så stabilt som et lige træ, og det vil derfor nemmere kunne vælte, hvis der for eksempel kommer en storm.

opbinding af træ

Endelig kan opbinding af træer også være en måde at beskytte træerne på, hvis de står i et område, hvor der kommer mange mennesker.

Opbindingen gør træet mere synligt og hjælper dermed med til, at folk for eksempel ikke kommer til at gå ind i det endnu svage træ. Når træet endnu ikke har et kraftigt rodnet, vil det kunne blive væltet eller beskadiget af, at der er nogle, der går ind i det.

Hvilke træer har brug for opbinding?

I mange tilfælde vil det slet ikke være nødvendigt, at du opbinder et træ. Træet vil sagtens kunne etablere et stærkt rodnet uden opbinding. Men der er en del træer, der har brug for hjælp de første år. Det er:

  • Træer med en stor og fyldig krone
  • Træer, der er over en meter høje
  • Træer med et lille rodnet fra start af
  • Barrodstræer uden jord om rødderne
  • Træer placeret et sted med meget vind
  • Træer, der skal stå i meget løs jord

Har du endnu ikke besluttet dig for hvilke træer du ønsker til din have, så kan du herunder finde nogle af vores inspirations- og træguides:

Blommetræer – guide
Paradisæbletræer – guide
Pæretræer – guide
Ferskentræer – guide
Cedertræer – guide
Stedsegrønne træer (inspiration)
7 gode opstammede træer (inspiration)

Det skal du bruge til at opbinde et træ

For at opbinde et træ på den rigtige måde er det vigtigt, at du sørger for at have de rette materialer til at gøre det. Så er du nemlig sikker på, at materialerne ikke kommer til at beskadige træet. Det kan de forkerte materialer faktisk godt gøre.

En, to eller tre pæle

Til opbinding af træet skal du bruge en, to eller tre pæle. Hvis træet skal stå et sted, hvor der ikke er så meget blæst og ikke kommer mange mennesker, kan én pæl være nok til at holde det på plads. Når du vælger at binde træet op med kun en enkelt pæl, er der dog større risiko for, at træet kommer til at ramme pælen, når det blæser kraftigt. Derfor er det mest sikre altid, at du bruger i hvert fald mindst to pæle til opbinding af et træ.

Skal træet stå et sted, hvor det blæser meget, eller skal det stå et sted, hvor der kommer mange mennesker, kan det være en fordel med tre pæle, så træet bliver holdt meget solidt på plads.

Du bør vælge pæle af ubehandlet træ. Normalt vil du vælge trykimprægneret træ, når det er træ, der skal være i kontakt med jorden, men ubehandlet træ kan sagtens holde i de 3-4 år, som træet har brug for at være opbundet. Pælene bør have en diameter på 5 cm til mindre træer og 7 cm til større træer.

Seler til at binde træet med

Seler, som du binder træet med, bør være i et materiale, der ikke kan beskadige træet. Det kan være fristende bare at tage en stump sejlgarn eller en ledning, du har derhjemme, men de kan skabe skrammer på stammen, hvilket selvfølgelig hverken ser pænt ud eller er hensigtsmæssigt for træets vækst.

Derfor bør du enten vælge særlige gummibånd, der er fremstillet til formålet, eller selv fremstille seler af hessian eller jute. Begge dele kan du købe ruller af, som du så kan klippe til, så de får den rette længde.
opbinding af træ

Afstandsklodser

Vælger du kun at sætte en pæl op til at støtte træet, skal du sørge for at købe afstandsklodser. Det er særligt fremstillede gummiklodser, der hjælper med at holde træet så langt væk fra pælen, at det ikke kan blive beskadiget af den.

Papsøm

Den ene ende af selen skal sømmes fast til pælen. Det er nemmest, at du bruger papsøm eller lignende søm, der har et stort hoved. De er nemme at få ud igen, når du skal fjerne sømmene for at justere selen rundt om træet.

Pælebanker og hammer

Du skal bruge en pælebanker til at slå pælene ned i jorden med. Du bør ikke bruge en almindelig hammer, da det kan flænse toppen af pælen, og du bør ikke bruge et jordbor, da det kan gøre hullet til pælen for stort.

Hammeren skal du derfor ikke bruge til at banke pælene i med, men du får brug for en hammer til at banke papsømmene i med.

Sådan opbinder du træer

Det er meget enkelt at opbinde et træ. Her får du en trin-for-trin vejledning til det.

  • Start med at overveje, om pælene skal i før eller efter træet. Hvis der ikke er så meget plads, kan du være nødt til at placere pælene først og så derefter plante træet, mens du forsigtigt sørger for at placere rodnettet rundt om træet.
  • Hvis du først planter træet og derefter placerer pælene, bør du placere pælene med en afstand af 40-50 cm fra træet.
    • Hvis du placerer en pæl, skal den stå i den retning, som vinden normalt kommer fra. I Danmark vil det typisk være vest.
    • Hvis du placerer to pæle, skal du placere en nord for træet og en syd for træet, så de holder træet stabilt i forhold til vinden, der som nævnt primært kommer fra vest.
    • Hvis du placerer tre pæle ved træet, bør du placere en nord for træet, en syd for træet og en vest for træet.
  • Når pælene er på plads, skal du skabe en sele til at holde træerne fast. Husk på, at pointen ikke er, at træet slet ikke må bevæge sig i vinden, men at det bare ikke må svaje for meget.
    • Du kan finde ud af, hvor selen skal være henne ved forsigtigt at ruske træet let med en hånd. På et tidspunkt vil du kunne mærke, at der er et punkt, hvor træet bliver holdt godt på plads, men stadig har mulighed for at bevæge sig. Det punkt er typisk mellem en tredjedel og halvvejs oppe ad stammen.
    • Som tommelfingerregel er det 60 cm oppe for store træer og 30-40 cm oppe for små træer.
  • Selen skal sidde løst rundt om stammen, så der er masser af plads til, at den kan vokse. Derefter banker du sømmene i pælen, så du holder selen på plads. Det er en god idé ikke at banke sømmene helt ind, så får du nemmere ved at få dem ud igen senere, hvis du får brug for at justere dem.
  • Hvis der et stykke af pælen, der rager op over opbindingen, bør du save det af, så det ikke kan beskadige træet.

Læs også: Sådan planter du træer (Guide)

Tjek opbindingen en gang om måneden

Når du har bundet dit træ op, kan du ikke bare lade det passe sig selv. Det er en god idé, at du tjekker opbindingen en gang om måneden. Særligt om foråret og om sommeren er det vigtigt, at du tjekker, da det er på det tidspunkt, at træets stamme vokser. Hvis opbindingen er for stram, vil den derfor kunne komme til at gnave sig ind i stammen. I takt med at træets stamme vokser, kan det være nødvendigt, at du justerer på selen.

Sørg for at binde træet op på den rigtige måde

Sørger du ikke for at binde dit træ op på den rigtige måde, kan det skade træets vækst eller i værste fald betyde, at træet går helt ud. Nogle af de problemer, der kan opstå, hvis du ikke har bundet dit træ op på den rigtige måde er:

  • At træet knækker eller vælter, hvis der er for voldsom vind
  • At rødderne ikke vokser så hurtigt, hvilket sinker træets vækst
  • At stammen ikke udvikler sig ordentligt, men bliver for tynd i toppen
  • At selen skærer sig ind i stammen og nærmest kvæler træet

Hvornår kan jeg fjerne opbindingen af træet?

Det tager typisk 3-4 år, før dit træ har et rodnet, der er så stærkt, at det kan klare sig i vinden. Du kan vænne træet gradvist af med pælene ved hvert år at flytte selen lidt ned, eller du kan fjerne den helt efter 3-4 år.

Det er bedst, at du fjerner selen om efteråret, når træet har tabt sine blade. En stor tung krone med blade bliver nemmere fanget af vinden, og du vil derfor gøre det sværere for træet at klare sig uden støtte, hvis du fjerner selen om sommeren.

Alternativer til opbinding af træer

Hvis du synes, at det lyder besværligt at binde et træ op, kan du i stedet overveje at lægge et jordanker, når du planter et træ. Et jordanker er en metalplade, der bliver gravet ned i jorden, og hvortil nogle af træets rødder bliver fæstnet. Ankeret holder altså træets rødder på plads i blæsevejr og hjælper træet til at blive holdt lige.

Jordankre bliver særligt brugt til plantning af meget store træer. For eksempel på offentlige arealer, men kan også bruges af private. Med sådan et slipper du selvfølgelig for pælene over jorden, som måske ikke er det pæneste at se på. Derudover slipper du også for bekymringen om, hvorvidt du har bundet træet op på den rigtige måde.

Det er dog ikke særlig svært at binde et træ op, når du først har sat dig ind i, hvordan du skal gøre det rigtigt. Derfor bør det bestemt ikke være det, der afholder dig fra at købe store træer til haven.

FAQ

Hvor længe skal et nyplantet træ støttes?

Det afhænger meget af træets størrelse og andre faktorer, men en god tommelfingerregel er at et nyplantet træ som minimum skal støttes i de første 3 år. Herefter så burde rodnettet være så godt etableret, at det kan modstå hård blæst. Det er dog vigtigt at du med jævne mellemrum tjekke op på træet.

Hvor på træet skal man placere opbindingen?

En god tommelfingerregel siger at man bør placere fikseringen af træet lidt under midten af stammen. Det er typisk omkring 60 cm. oppe ved store træer og 30-40 cm. oppe på små træer.

Hvor mange pæle skal man bruge til at støtte et nyplantet træ?

Man bruger typisk 1, 2 eller 3 pæle, når man binder sine nyplantede træer op. Det er en smagssag, men vi kan bedst lide at være sikre, så vi anbefaler altid at du bruger minimum 2 pæle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove