Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kejserbusk plantevejledning

Kejserbusk plantevejledning

Kejserbusken er en flot, løvfældende busk med de yndigste lyserøde farver, som har en grovgrenet, stift opret vækst. Den spreder farve i haven i hele vinterperioden, så du kan bryde af fra det grå og triste.

Den senblomstrende busk viser sin farve fra november, og den er værd at have i haven, hvis du vil sætte farve på de mørke måneder. Blomsterne dør ikke ved frost, men går i dvale for at skyde på ny, når vejret er til det.


Læs alt, du skal vide om kejserbusk, i denne omfattende guide.

Hvilke kejserbusk arter findes der?

Kejserbusken kommer fra den nordvestlige kinesiske provins, Gansu, hvor den vokser på tørre skråninger i bjergene med en næringsrig jord. Den har en masse farver, fra barken, der skifter fra glat og brun til opsprækkende gråbeige, og knopper og blade, som blander grøn, rød og lyserød.

Der findes flere sorter af kejserbusk, men de to mest almindelige arter er Charles Lamont og Dawn.

Charles Lamont kejserbusk

Den mest populære kejserbusk. Busken er af en mellemstor størrelse og kan vokse sig op til to meter bred og tre meter høj. De stive, opretstående grene giver en flot fylde.

Den løvfældende busk er utrolig flot med mørkegrønt, rynket løv. Bladene er lanceformede og har ofte bronzetoner i starten af sæsonen, hvilket gør dem utrolig elegante at se på.

Navnet kommer fra The Royal Botanic Garden of Edinburgh’s assisterende kurator, Charles Lamont. Charles Lamont kejserbusken er nært beslægtet med Dawn kejserbusken, men er ofte mere populær, fordi blomsterne sidder tættere og giver et mere imponerende helhedsindtryk. Det sagt, så blomstrer Charles Lamont kejserbusken i kortere tid.

Dawn kejserbusk

Den smukke Dawn kejserbusk er lillesøsteren til Charles Lamont kejserbusken og er ligeledes en mellemstor busk. Den er mindre end Charles Lamont of vokser til mellem 120 og 180 cm i bredden, mens den kan blive op til 3 meter høj. Dét gør den bl.a. mere velegnet til mindre haver, fx ved rækkehuse eller kolonihaver.

Dawn kejserbusken blomstrer over vinteren fra december til april, og dens mørkelyserøde blomster giver glæde i de mørke måneder. Blomsterne bliver hvide med alderen og er omkransede af ovale, savtakskantede blade, som giver et dekorativt udtryk.

Kejserbusk

Plantevejledning: Sådan planter du kejserbusk

Kejserbusken er en hårdfør plante, som ser flot ud i haven året rundt. Her kan du læse lidt mere om, hvordan du sætter den ud i haven, og hvordan du giver den bedst mulige start. Husk altid at undersøge lige præcis den sort, du har fået fat i, for at opnå de mest optimale forhold.

Placering af kejserbusken

Kejserbusken har det bedst ved en lunere placering, men den kan både klare sig i fuld sol og næsten komplet skygge. Dét gør den til en ideel kandidat at placere nær andre større træer og buske, hvor der skal være lidt fylde.

For at få den bedste blomstring, anbefales det dog at placere den, hvor den kan få ordentlig sol.

Tip! Kejserbusken kan sprede farve om vinteren, så placer den, hvor den bliver set – fx nær hoveddøren, så du kan glæde dig over den hver dag.

Valg af jord

Kejserbusken stiller ingen særlige krav til den jord, den skal plante i. Den hårdføre plante har ikke det store behov for muld, og er mere afhængig af lys og temperatur. Hvis du vil sørge for, din plante har det ekstra godt, skal du fokusere på placeringen og stille den i sol eller halvskygge, hvor der er mere frugtbar jord, som drænes godt.

Det optimale tidspunkt at udplante en kejserbusk

I og med kejserbusken er en løvfældende busk, vil det bedste tidspunkt at plante den være tidligt i november. Under en mild vinter kan busken blomstre helt frem til marts, men det må ikke være for varmt, når du sætter den i jorden.

Plant gerne din kejserbusk i starten af november eller så sent som overhovedet muligt i december. Busken skal have tid til at strække og plante sine rødder, inden hård frost kommer til haven, men kan sagtens klare sig, hvis den er lidt for sent ude.

Udplantning

Du kan plante en kejserbusk ud i haven direkte fra planteskolen. Du behøver ikke dyrke den indenfor eller i blomsterkummer først, og så længe, du husker at nulre rodnettet ud og sætte den ned i et hul af en passende størrelse, skal den nok slå rødder og finde sig til pas i haven.

Udplantning kan selvfølgelig variere lidt fra art til art. Sørg altid for at læse, hvilken art, du har fået fat på, og undersøg, om den kræver specifikke forholdsregler.

Pasning og beskæring af kejserbusk

Selvom kejserbusken er en hårdfør plante, skal den stadig beskæres og tilses for eventuelle snyltere med jævne mellemrum. Beskæring er nødvendig for at få blomstring hvert år, og med ordentlig pasning og pleje sikrer du en stærk og smuk busk.

Pasning

En kejserbusk er, på trods af navnet, ikke så fornem. Den er hårdfør og kan passe sig selv i lange perioder, men da busken er glad for frugtighedsbevarende jord, kan det være godt at vande lidt omkring den i tørre perioder.

Hold øje med sygdomme og uønskede gæster, når du passer din kejserbusk. Bladlus og -biller kan beskadige den, og du kan identificere eventuelle snyltere ved at holde øje med pletter på bladene.

Beskæring

Det kan være en god idé at beskære din kejserbusk lige efter blomstringen eller i løbet af august. Vanris kan opstå på grenene, når du beskærer dem, og for at undgå et ridset og skadet udtryk, skal de fjernes.

Beskæringen foregår ved at tynde ud i de ældste og tykkeste grene. Fjern dem helt nede ved bunden, så der kan komme luft og lys til hele busken. Det giver nye skud mulighed for at arbejde sig op. Du skal ikke være bange for at beskære for meget – rodnettet er dybt og stærkt, og når du klipper langt nede, mindsker du også risikoen for at danne vanris.

Du kan sagtens anvende kejserbusk til drivning, og du kan også tage nogle af grenene ind i vaser, så du får farve i hjemmet.

Sådan får du kejserbusk til at blomstre

Kejserbusken blomstrer så smukt, og det er et syn, der kan fryde haveejeren om vinteren hvert år. Men den blomstrer ikke nødvendigvis hver vinter – slet ikke, hvis du ikke passer på den.

Du får kejserbusken til at blomstre hvert år ved at besvære den årligt. En kejserbusk skal helst beskæres når blomsterne er visnede om foråret, så den har tid til at sætte nye skud og vende stærkt tilbage i det sene efterår og den tidlige vinter.

Hvis du har beskåret din plante og set blomsterknopper, men blomsterne aldrig springer ud, bør du undersøge planten for ubudne gæster som biller eller sygdomme. Vær også opmærksom på, at planten holder pause med blomstringen, når den udsættes for hård frost. Nye blomster kommer frem, så snart temperaturen stiger lidt.

Kejserbusk - Nærbillede

Inspiration til andre planter

Hvis du gerne vil have farve i din have, men ikke ønsker eller måske allerede har en kejserbusk, er der andre planter, du kan se efter.

Nogle flotte, farvestrålende planter, der giver liv til din have om vinteren, er bl.a. vinterjasmin (Jasminum Nodiflorum), som viser sine små, gule blomster helt fra november til marts. En anden gulblomstret plante er troldnøden (Hamamelis), hvis blomster viser sig som små, strittende pomponer i løbet af januar og februar.

Hvis du vil have noget mere eventyrligt, kan det være, du skal overveje Callicarpa Bodinieri. De farvestrålende glasbær ser næsten uvirkelige ud, og alternativt kan peberbusken (Daphne Mezereum) bidrage med sine mere naturlige, røde bær.

Sidst kommer vintersnebollen (Viburnum tinus), som ikke bliver særlig stor og derfor er velegnet til en mindre have. Blomsterne er sartrosa og viser sig fra november til februar, og de kan bidrage til at skabe et elegant udtryk i haven.

FAQ

Hvornår blomstrer kejserbusken?

Kejserbusken blomstrer fra november og spreder over hele vinteren farve i haven med sine lyserøde blade.

Afblomstrer kejserbusken ved frost?

Kejserbuske er en vinterblomstrende busk, og derfor kan den sagtens tåle frost. Blomstringer holder pause, når frosten kommer, og går i gang igen med nye skud, når temperaturen stiger en smule.

Hvilken jord er bedst til kejserbusk?

Kejserbusken nyder godt af en næringsrig jordbund, den kan grave sine rødder ned i, men hverken Charles Lamont eller Dawn stiller særlige krav til typen af jord.

1 kommentar

  1. Jeg har et blæsende hjørne ror enden af vores terasse. Der har jeg en stor krukke, men hvad plantet jeg bedst: dværgsyren eller kejserbusk?
    På forhånd tak for svaret.
    Gittf Eggers

    Gitte Eggers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove