Er du blevet bidt af at spille petanque? Så er du langt fra den eneste. Petanque er nemlig blevet en utrolig populær sport herhjemme i Danmark, som både unge og gamle deltager i. Dog kan der stadig godt være et stykke imellem de steder, hvor du kan finde en petanque bane.
Derfor kan det være en fordel at bygge din egen derhjemme i haven – det er nemlig langt fra så svært, som man skulle tro.
Herunder får du en guide til opbygningen af en petanque bane, sådan at du får de fif, som du skal bruge til at komme i gang.
Gør dig nogle grundige overvejelser
Når du har besluttet dig for at bygge din egen petanque bane, så er der en række ting i processen, som du bør gøre dig grundige overvejelser omkring. Vi har samlet nogle af de vigtigste herunder:
Hvor stor skal banen være?
Der er faktisk ikke nogle regler for, hvor stor en petanque bane absolut skal være – i hvert fald ikke når du bare skal bruge banen derhjemme til hyggespil. Derfor skal du overveje, hvor stor en bane du for det første gerne vil have, såvel som hvad du har plads til i din have.
Generelt må en petanque bane være maksimalt 4 x 15 meter i følge de officielle regler, men det er måske lige rigeligt stort i de fleste haver, hvormed mindre måske kan gøre det for dig. Dog er det et godt tip at gøre banen kvadratisk, så den kan vendes.
Vil du have en træramme omkring din bane?
Endnu en ting, som du bør overveje, er, hvorvidt du ønsker at lave en træramme omkring din petanque bane. Dette kan både være en visuel præference, men det kan også virke som en kant, der er med til at holde top-laget af enten stenmel eller petanquegrus inde på banen.
Disse materialer skal du bruge
Når det kommer til materialer, så er en petanque bane faktisk relativ lige til at bygge. Du behøver nemlig ikke at tømme hele dit lokale byggemarked, førend du kan skabe en ganske fin bane.
De ting, som du skal have fat i til banen, er:
Grus
En petanque bane består generelt af to lag grus: det øverste top-lag, som der spilles på, og det nederste bære-lag, som er fundamentet for banen. Derfor skal du også ud og have fat i mindst to typer af grus, sådan at du kan skabe disse lag i din bane.
Dog kan det anbefales, at du også køber et ekstra lag, som er med til at stabilisere bundlaget noget ekstra. Derfor bør du købe:
– Stabilgrus til det nederste bære-lag.
– Lergrus til at støtte fundamentet.
– Stenmel eller petanquegrus til det øverste top-lag.
Træ
Hvis du vælger, at du gerne vil have et træramme omkring din petanque bane, så skal du have fat i nogle lange brædder, såvel som korte, tykke stykker af træ, som kan fungere som ‘pløkker’, hvorpå du kan fastsætte brædderne.
Vælger du denne løsning med træ, så kan det være en fordel at behandle træet med træbehandling, inden du sætter det op, sådan at du forlænger dets potentielle levetid. Dertil skal du naturligvis også bruge skruer eller søm til at sætte rammen sammen med.
Drænrør
Hvis du placerer din petanque bane et sted, hvor der kan være tendens til at regnvand samler sig, så kan det være en rigtig god ide at nedgrave drænrør i banen. På den måde undgår du, at banen bliver skæv, fordi jorden forskubber sig, eller fyldt med vandpytter.
Drænrør kan du finde i dit lokale byggemarked, og de er relativt nemme selv at installere.
Få fat i de rette grejer
Det kan føles som et stort projekt, når du udfører opbygningen af en petanque bane, men hvis du bare har grejet i orden, så er det slet ikke så slemt. Faktisk er det relativt få stykker værktøj, som du skal bruge til projektet.
Det du skal bruge er:
– En spade til at grave banen op med
– En hammer, skrutrækker eller skruemaskine til at samle trærammen med
– En pladevibrator
Det er de færreste mennesker, som nok lige har en pladevibrator liggende derhjemme. Heldigvis kan du leje sådan en maskine til en relativ overkommelig pris.
Sådan gør du: opbygning af petanque banen
Når du har fået købt dine udvalgte materialer og det rette værktøj, så er du klar til at gå i gang. Opbygningen af petanque banen foregår således:
1. Mål banen op
Når du har besluttet, hvor stor din petanque bane skal være, såvel som fundet den rette placering i haven, så er du klar til at måle dine bane op. Du kan for eksempel bruge pløkker og snor til at markere omridset af banen, eller du kan bruge lidt spraymaling til at tegne på græsset med, så du tydeligt kan se dine markeringer.
2. Grav banen ud
Det næste skridt er så at grave selve banen ud. Hullet skal være ca. 10-20 cm dybt. Hvis du har valgt at placere din petanque bane et sted, hvor der ofte samles meget vand, så kan det også være en fordel at lægge et drøn i bunden.
3. Sæt din ramme op
Hvis du har valgt, at du gerne vil have en træramme omkring din petanque bane, så er det nu, at du skal sætte den op. Det gør du nemt ved at hamre en træpløkke i hvert hjørne af banen, hvorpå du sømmer eller skruer dine træplanker fast.
Du kan også også vælge at bygge rammen for sig og så placerer den ‘over’ banen.
4. Fyld grus i
Når hullet er gravet, så skal du fylde det med grus. Fyld på, så hele hullet er fyldt op med 10-20 cm stabilgrus. Sørg for at jævne gruset godt ud
6. Kom stenmel eller bakkegrus på
Når du har stabilgruset, så kommer du enten et lag stenmel eller et lag petanguegrus på – dette lag skal være 3-5 cm. Det er vigtigt at petanque banen er højere end omgivelserne, så regnvandet kan løbe af og ikke samler sig på banen. Afslut igen dette trin med at vibrere banen grundigt.
7. Del banerne op
Hvis du har anlagt mere end én bane, så er det nu, at du skal dele banerne op med snor, så de er til at skelne fra hinanden.
8. Øg potentielt sværhedsgraden
Hvis du vil gøre banen lidt ekstra udfordrende, så kan du vælge at sprede granitskærver ud over den, som du derefter tromler ned i banen. Dette vil skabe små ujævnheder og forhindringer, som gør spillet ekstra udfordrende.
Hvor mange centimeter Lerblandet grus bør lægges for at stabilisere banen.
Hej Martin,
Kan du oplyse om samlede materialepris for en bane på 3×12 meter?
På forhånd tak
Philip