Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
stenmel

Stenmel – Stor guide om brugen af stenmel

Stenmel er et af de mest udbredte og populære materialer til haver og indkørsler. Melet er – som navnet fortæller – lavet af knust granit eller sten. Det findes i mange farvevarianter, og du kan bruge materialet til mange formål omkring boligen.

I det offentlige rum ses stenmel på mange områder. Det gælder blandt andet større parkeringspladser, legepladser, belægningsarealer og på ridebaner. Mel af sten er nemt at arbejde med, og derhjemme kan du bruge naturmaterialet til at forskønne haven eller lave en budgetvenlig indkørsel.


Herunder finder du en komplet stenmel guide om køb, anvendelse og opbevaring, så du kan få succes med dine belægningsopgaver derhjemme eller projekter med at fuge mellem fliser. Du får praktiske svar på priser samt, hvordan du kan modtage dit mel på sikker vis afhængigt af, hvor mange kilo du bestiller.

Dette kan du bruge stenmel til

Den store fordel ved melet af sten, at det eger sig til mange forskellige slags formål. Melet er i stand til at “pakke” sig solidt sammen, hvilket gør det egnet til belægning. Melet blæser ikke væk som følge af sin kompakthed, og det driver ikke med af nedbør og kraftig regn.

Udfyldning mellem fuger

Melet af sten er ideelt som erstatning for flisesand. Er du i gang med at anlægge ny terrasse, kan du med fordel bruge melet til mellemrummene mellem fliserne. Melkornenes grove kanter er med til at minimere forekomsten af ukrudt, og materialet bliver i mellemrummene, uanset om det blæser eller regner.

Anlæggelse af indkørsel

Ønsker du at anlægge en naturlig indkørsel med brug af granitskærver eller løst grus, kan du bruge mel af sten som en del af det stabiliserende underlag. Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at få skabt et rustikt underlag i indkørslen med stabilgrus, så den holder sin facon år efter år. Du kan bruge melet som det sidste lag, før du hælder dine granitskærver eller dit grus ud på arealet.

Sørg for at vælge en melvariant, som i nuance matcher belægningsmaterialet. Det anbefales, at du anvender en pladevibrator, når du har lagt et lag af stenmel ud på cirka 3cm. Melet hindrer ukrudt i at vokse op i din indkørsel, og det er med til at skabe et optimalt dræn, så nedbør siver længere ned i jorden.

Belægning/anlæggelse af gangstier

Skal haven forskønnes, kan du bruge mel af sten til at anlægge de smukkeste gangstier i de former og passager, der matcher dine ønsker. Sammenlignet med klassisk grus er melet i stand til at binde bedre, så du er fri for at skulle genetablere din sti med nyt materiale hvert år.

Der er rig mulighed for at skabe kunstneriske udtryk i haven, da du kan vælge dit mel i forskellige nuancer. Brug gerne en pladevibrator, så melet “pakker” sig.

Vælg stenmel i smukke naturfarver

Der er garanti for at få havedrømmene opfyldt, når du bruger rene naturmaterialer. Stenmel fås i helfarver, og du kan mixe og matche materialet, som det ønskes.

De mest populære farvevarianter er:

  • Grå (lys)
  • Grå (mørk)
  • Rød
  • Hvid
  • Sort
  • Blåsort

De grå, røde, hvide og sorte farver giver reference til, hvad melet er lavet af. Granit udvindes forskellige steder i verden, og det er mængden af forskellige mineraler, der har indflydelse på, hvilke nuancer granitten bliver skabt med.

Det er melets anvendelsesformål samt din smag for nuancer, du skal forholde dig til, når du skal vælge farve på naturmaterialet. Den store variant er et smagfuldt og klassisk valg, der egner sig til både belægning, anlæggelse af indkørsel samt som fugemateriale. Sort stenmel kan kombineres med granitskærver i samme farve eller i grålig tone.

Gråt stenmel er ideelt, når du har grå granitskærver, eller hvis du har grå betonfliser.

De røde og hvide varianter hører til de mere specielle typer af melet. Det er typisk til forskønnelsesformål, hvor disse vælges. Det kan f.eks. være til anlæggelse af stier, eller det kan være som underlag til en lille krog i haven.

Guide – sådan bruger du stenmel til belægningsopgaver

Det kan svare sig at bruge tid på at forberede dig til projekter, der handler om belægning. I sidste ende kan det blive en dyr fornøjelse, hvis ikke du har været grundig med at anlægge din indkørsel eller havesti på flere lag af stabiliserende sand- og grusmaterialer.

Når det kommer til stenmel, er det et taknemmeligt materiale at arbejde med. Du kan bruge samme fremgangsmåde, uanset om det drejer sig om anlæggelse af havesti, eller om det gælder etablering af indkørsel:

  • Udgravning
    Du skal starte med at grave cirka 35-40cm ned på det areal, der skal omdannes til terrasse, indkørsel eller havesti. Sørg for at lave en jævn bund i din udgravning, så arbejdet med at placere de stabiliserende lag bliver nemmere for dig.
  • Forberedelse før bundsikring 
    Det er en krævende og svær proces at gøre jorden i bunden af din udgravning fast og stampet. Det bedste er at leje en pladevibrator til formålet. Det er muligt at leje mindre havemaskiner hos mange plantecentre og byggemarkeder.
  • Bundsikring 
    Bundsikringen er det vigtigste lag i din belægning. Det er dette lag, der har til formål at sikre ensartethed, og at arealet ikke ændrer form, når det udsættes for belastning fra enten mennesker eller transportmidler.
    De mest anvendte materialer til bundsikring udgøres af stabilgrus og sand. Bundsikringslaget skal fylde omkring 10-15cm nederst i din udgravning.
  • Færdiggørelse af belægning
    Når bundsikringslaget er lagt og stampet med pladevibrator, er det tid til, at der skal lægges et lag med stabilgrus i udgravningen. Dette lag skal også stampes og vibreres til sidst. Endelig skal laget med dit stenmel på. Dette skal have en højde på cirka 4cm.

Køb stenmel og få det leveret direkte hjem til dig

Der er typisk brug for mange kilo mel af sten, når der skal anlægges terrasse, indkørsel eller havesti. Det er en økonomisk og praktisk fordel at bestille dit naturmateriale på nettet, hvor du kan købe dé antal kilo, du skal bruge til dit formål. Mange forhandlere giver deres kunder mulighed for at bruge en mængdeberegner online. Denne elektroniske regnemaskine hjælper dig med at finde ud af, hvor stor en mængde mel du skal have bestilt.

Du skal have styr på både bredde, højde og dybde for din udgravning, så maskinen kan foretage den mest nøjagtige beregning af mængde. Det er bedre at købe for meget mel af sten end for lidt. Skulle du have ekstra materiale til overs, kan du bruge den overskydende mængde til at fylde fuger ud på terrassen eller til at supplere op i indkørsel eller havesti.

Du har forskellige metoder at benytte dig af, når du skal have dit stenmel fragtet hjem til dig. Hvilke leveringsform du skal bruge, afhænger af, hvor mange kilo du skal bruge.

Tipning fra lastbil

Vælger du metoden med at få tippet dit naturmateriale af, vil der komme en lastbil hjem til dig, der tipper melet af og placerer det i en stor bunke på et aftalt sted. Det vil ofte være i en indkørsel eller tæt ved boligen på et fortov. Husk at være opmærksom på at dit materiale ikke må være til gene for trafikken. Bliver dit mel tippet af på fortovet nær dit hus, skal du sørge for at flytte det med minilæsser eller skovl hurtigst muligt.

Aflæsning med brug af grab

Vil du have dit løse stenmel helt ind på din grund, kan du vælge metoden, hvor en lastbil med grab løfter materialet ind til dig. Det er vigtigt, at lastbilen har god passage på vejen nær din bopæl. Der skal være god plads, så grabben kan nå ind på din grund uden at ramme høje træer eller buske. Som tommelfingerregel må der maksimalt være 10m fra dér, hvor lastbilen skal parkere til arealet, hvor melet skal bruges.

Levering i bigbags

En af de mest populære metoder til levering af materialer til brug for belægning er levering i bigbags. Bigbags er stor plastiksække, der er skabt til at kunne holde op til 1ton sten og grus i sig. Du kan få dit materiale leveret både ved kantsten samt på din matrikel på samme måde, som hvis du fik fragtet melet hjem til dig i løs udgave.

Personlig afhentning

Har du rådighed over en stor trailer, kan du vælge selv at hente dit naturmateriale. Langt de fleste forhandlere af sten og grus tilbyder gratis hjælp i forbindelse med at læsse deres produkter til kunderne. Den største fordel ved selv at afhente er den økonomiske besparelse.

Uanset leveringsmetode er det værd at overveje leje af en minilæsser, så du undgår tunge løft. Du kommer til at belaste krop og ryg, hvis du selv skal skovle melet. 1m3 stenmel vejer cirka 1.550kg. Selvom der kan spares penge på selv at hente dit materiale direkte ved forhandleren, skal du huske på, at det er en fysisk, krævende opgave at skovle og løfte de mange tusinder kilo stenmel.

Hvad koster stenmel?

Stenmel er et budgetvenligt materiale, der er en økonomisk, god investering at bruge til projekter med belægning eller som fugemateriale mellem fliser. Der kan være forskel på, hvor meget du skal betale for dit mel afhængigt af, hvilken variant du vælger. Mel af granit er dyrere sammenholdt med mel af sten. Det er de hvide varianter af granit-stenmel, der regnes for at være den mest eksklusive. Dette skyldes, at den hvide granit er mest sjælden, og at det er dén variant, der er sværest at udvinde.

Som det gælder med mange andre typer af sten og grus, kan du hos mange forhandlere få glæde af mængderabat.

Det er ikke kun selve produktpris, du skal forholde dig til, når du køber stenmel online. Der kan være forskel på, om udgift for fragt er inkluderet i prisen eller ej. Dette vil altid stå oplyst ved produktbeskrivelsen, så du ved, om du skal tilkøbe fragt eller ej.

Mens nogle forhandlere kun tilbyder salg af stenmel i 1tons bigbags, er der andre, som tilbyder deres kunder fleksible bestillinger.

4 Kommentarer

  1. Hej,
    Hvordan opbevarer man stenmel, som venter på at blive brugt?
    Mvh Rolf Ebbesen, Hornsyld

    Rolf Ebbesen
    1. Hej Rolf,

      Det kommer an på hvad det skal bruges til. Hvis det skal bruges som fugemateriale mellem fx nylagte havefliser, så vil jeg anbefale at det bliver opbevaret tørt, hvilket gør det meget lettere at arbejde med. Hvis man ikke har mulighed for at have det liggende under tag i fx en carport, så kan man overdække det med en presenning.

      Skal det bruges som belægningsmateriale til stier eller lignende, så kan det fint opbevares under åben himmel.

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  2. Hej Martin

    Hvordan kan vi sikre stenmelsti mod erosion, hvis der er meget fald på stien?

    Lan Anh Nguyen Jensen
    1. Hej,

      Stier med stejle hældninger er altid en udfordring. Hvis man skal lave en løsning som virkelig holder, så skal man enten sørger for at “lede” vandet via en rende eller alternativt investere i en form for belægningsarmering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove