Uvelkomne biller er noget, alle haveejere før eller siden stifter bekendtskab med, og det kan virke som en umulig opgave at få dem væk. Men der er råd at finde, også selvom der er tale om øresnudebillen, der virker større end så mange andre insekter.
Vi giver dig en hurtig guide til bekæmpelse af øresnudebiller, som du kan gå ud fra og finde det rigtige bekæmpelsesmiddel med.
Hvad er øresnudebiller?
Øresnudebille er et vidt begreb, der faktisk dækker over 450 ud af Danmarks ca. 3000 billearter. Hver enkelte art er specialiseret indenfor sit eget planteområde, men for den gængse haveejer eller hobbybotaniker kan den ene nemt ligne den anden.
Billen bliver op til 1 cm lang, hvilket er ret stort for en bille i Danmark. En nyudklækket larve er sort med tydelige, gule pletter på sine dækvinger. Med tiden bliver den gråsort og slider sine pletter væk, indtil den forpupper sig.
Øresnudebiller er nataktive. De gnaver i bladende, så de næsten er helt væk, og lægger æg i jorden, så larverne senere kan æde af rødderne. Det er derfor nemt for øresnudebiller at ødelægge hele planten, hvis de ikke fjernes hurtigt.
Det er dog ikke de voksne biller, du skal være bange for, men larverne, som ved kraftige angreb nemt kan nedbryde planten helt. De kan også gå efter de nederste lag bark på buske og små træer, hvilket også kan resultere i en døende plante.
Derfor får du øresnudebiller i haven
Snudebillens æg kan gemme sig i pottejord og klække, når det genbruges til nye planter. Øresnudebiller kan nemt leve flere generationer i en krukke, hvis jorden ikke bliver smidt ud efter det første angreb. De voksne biller lægger gerne æg ved planter på terrasser, hvor jordens temperatur er en smule højere.
Behovet for bekæmpelse af øresnudebiller opstår, når du introducerer en plante med et allerede igangværende angreb. Det kan være svært at se, at der er et problem, især hvis de voksne biller er væk, og larverne er i gang med at mæske sig under jordoverfladen. Det er nemlig helt umuligt at undersøge de nye planter.
På friland kan du dog godt regne med, at billerne kun lever i én generation. De dukker op i juli måned, og er du meget uheldig, kan nogle larver overvintre til året efter. Derfor er det vigtigt at udføre bekæmpelse af øresnudebiller, så snart du opdager tegn på dem.
Sådan kan du bære dig ad med bekæmpelse af øresnudebiller
Det er vigtigt at vide, at øresnudebiller spiller døde, når de bliver opdaget. De krøller sig sammen og falder, men hvis de bliver overladt til sig selv derefter, vil de fortsætte med det, de var i gang med. Er der én bille, vil der typisk være flere.
Der findes aktive stoffer, der kan bekæmpe øresnudebiller. Gentagende kemisk sprøjtning bruges mod voksne biller, men det er vanskeligt at udføre. Kemisk bekæmpelse af larver er lidt nemmere og kan ske med udvanding både inden- og udenfor med hjælp af Thiacloprid (Calypso).
Biologisk bekæmpelse af larverne er også muligt, og det sker med hjælp fra nematoder, som inficerer larven og dræber den. Sørg for at behandle dem, når larverne er til stede, og at jordtemperaturen ikke er for lav. Behandl gerne i både maj eller juni og august eller september, så du også kan komme af med eventuelle overvintrende larver.
Hvis det er for sent, og planten er død, anbefales det ikke at plante noget nyt med det samme. Vent i stedet et par år, medmindre du vender al jorden først.
Hej Martin.
Jeg er ret sikker på, at min have er ramt af øresnudebiller. Men inden jeg går i krig med bæsterne, har jeg lige et spørgsmål.
Du skriver: “En nyudklækket larve er sort med tydelige, gule pletter på sine dækvinger. Med tiden bliver den gråsort og slider sine pletter væk, indtil den forpupper sig.”
Men på billeder ser jeg en beige/hvid larve (som ligner dem jeg har) Hvad misforstår jeg?
Mvh og på forhånd tak
Det er billen, der beskrives. Larven er hvid med brunt hoved.