Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
snebær

Snebær (Symphoricarpos) – Guide

Snebær – alt du skal vide

“Snebær” er navnet på buske, der typisk vokser vildt i den danske natur. Navnet stammer fra farven på bærrene på buskene. På latinsk kaldes busken for “Symphoricarpos albus”. De hvide snebær kan blive op til 2,5 meter høje, og busken er en elegant og smuk plante at have i haven eller i krukker.

Herunder kan du læse mere om, hvordan “Symphoricarpos albus” vokser, og hvordan du bedst plejer de dekorative buske.

Her vokser “Symphoricarpos albus”

Den klassiske variant af den velkendte plante har sine rødder i der vestlige Nordamerika. Den kom til Europa i år 1817, hvor den blev brugt til vildplantning for biavlere. Senere i historien begyndte “Symphoricarpos albus” naturligt at sprede sig i naturen og fordele sig i forskellige landskaber.

I Danmark blev planten første gang registreret i år 1836 i Ærøskøbing, og fra år 1844 blev planten solgt fra planteskoler.

De hvide snebær, der er den klassiske variant, vokser mest optimalt på steder, hvor der er halvskygge. Når det kommer til type af jord, er busken en meget hårdfør plante. Det er så godt som ligegyldigt, hvad sammensætningen af jord er. Dette er grunden til, at du kan møde snebær på mange forskellige områder i Danmark.

Når du vil have “Symphoricarpos albus” derhjemme og give dine buske de bedste vækstbetingelser, skal du plante afgrøden i jord med optimalt dræn, hvor der er fugtigt.

Beskæring og pleje af snebær

Du skal sørge for hyppigt at beskære din plante, da “Symphoricarpos albus” har tendens til at frembringe mange skud. Får planten lov til at vokse vildt uden indblanding, vil den formere sig på 1 sæson, og den vil blive svær at få skabt i en elegant facon. Via beskæring kan du fastholde dine buske i bestemte former, der gør bær og blomster synlige.

Planten har kun behov for minimum af pleje i form af beskæring. Den trives i langt de fleste danske haver, hvor den primært bruges som prydplante. Du kan have “Symphoricarpos albus” som en selvstædigt busk, og du kan bruge planten til at danne en hæk.

Foruden de klassiske hvide snebær, findes der også en rød variant. Du kan købe frø til snebær hos alle planteskoler, og du får stor frihed til at plante “Symphoricarpos albus”, hvor du ønsker det. Busken tåler både vind, sol, skygge og nedbør, hvilket gør den ideel for de danske haveejere.

Du skal beskære “Symphoricarpos albus” enten i starten af foråret, eller før vinteren sætter ind.

LÆS OGSÅ: Bunddække til skygge – Vores top-5 liste

Særligt om snebær og forgiftning

De smukke buske med de indbydende bær kan virke tillokkende at røre ved eller smage på. Det er vigtigt at huske på, at alle snebær er giftige. Det gælder både blomster samt stamme. Vælger du at få “Symphoricarpos albus” derhjemme, er det en god idé at fortælle børn og børnebørn om, at de ikke må spise bærrene eller røre ved dem. Planten er kun til for syns skyld.

Det er fra april-maj, at “Symphoricarpos albus” står smukkest med sine lyserøde blomster og iøjnefaldende bær. Bærrene vokser frem i klaser og kan se spændende og spiselige ud for børn og dyr.

FAQ

Hvordan skal jeg beskære snebær?

Du skal beskære dine planter enten i det tidlige forår, eller før vinteren sætter ind. Beskæringen er afgørende for, at dine buske tager sig elegant ud i haven og holder dén form, du ønsker dem i. Buskene tåler kraftig beskæring.

Er snebær giftige?

Alle typer af planten er giftige. Har et barn, ung eller voksen spist et bær, skal der ringes til lægevagt eller skadeskue. 

Hvordan vokser snebær?

"Symphoricarpos albus" er en robust og hårdfør plante, der trives i mange typer af miljøer. Planten har en rig vækst og vil på få år sprede sig hurtigt. Derfor er det nødvendigt at beskære planten, når du har den i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove