Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
perikon

Perikon i haven – Plantevejledning

Vil du have en smuk og blomstrende busk i haven, der kan inddele dine bede og områder, kan perikon være det rette valg for dig. Den tætgrenede busk kendes også som “Johannesurt”. Den særlige ved johannesurten er, at den i tusindvis af år også er blevet brugt til lindring af tungsind.

Herunder kan du læse mere om egenskaberne ved johannesurt. Og du får her gode råd til selv at så og udplante hækken derhjemme.

Værd at vide om den elskede johannesurt

Der er både helbredende og visuelle grunde til, at johannesurt er elsket hos mange haveejere og af millioner af mennesker verden rundt. I haven vil den lave busk skabe skønhed som følge af sine tætte grenstruktur og sin store modstandskraft overfor sygdomme og bakterier.

I hjemmet kan udstrakt fra perikon anvendes til naturbehandling af mild depression og nedtrykthed. Mange mennesker beskriver hækplanten som en “grøn lykkepille”, der kan være attraktiv for mange mænd og kvinder, som ikke ønsker bivirkninger fra kemisk medicin til behandling af depressiv sindsstemning.

Perikon i haven – sådan planter og plejer du johannesurt

Johannesurt er en smuk plante, som vokser vildt i både Europa og i det vestlige Asien. Herhjemme kan du blandt andet møde planten i grøftekanter og naturskove, og du kan genkende den på sin intense, gule blomster.

Johannesurt er en medgørlig og taknemmelig plante, der kan trives både i direkte sol samt i skyggeområder. Du kan bruge din almindelige, jord med god næring til at plante hækken i. Du skal ikke forholde dig til meget pleje i væksten, da Johannesurt selv sørger for at trække dén mængde vand og næring til sig i jorden, som planten har brug for til at trives.

Det er muligt at beskære den lave hæk. Dog egner johannesurt sig bedst som en vild hæk. I vinterperioden skal du dække din smukke og helbredende hæk til, da den desværre er følsom overfor frost.

Perikon som naturlægemiddel

Johannesurt kan bruges som ekstrakt i te eller i tørret form som pulver. Kosttilskuddet bruges blandt andet af mænd og kvinder, som har tendens til nedsat humør i vinterperioden. Du kan købe johannesurt som kosttilskud uden recept, og der er ikke forbundet nogle bivirkninger med planten.

Interesserer du dig for hjemmebryg, kan du fremstille velsmagende snaps med blomsterne fra den elskede plante.

Du kan også bruge den populære plante som kosttilskud i forhold til at forebygge nedtrykthed og tristhed. Effekten i kroppen (hjernen) skabes ved, at planten fremmer produktionen af serotonin, der er en neurotransmitter, som skaber glæde og lykkefølelse.

Køb af perikon som plante eller frø

Vil du i gang med at forskønne haven? Eller ønsker du at have din egen natur-te eller urtesnaps, kan du købe johannesurt som frø eller udvoksede planter online. Hvor mange frø eller udvoksede rødder du skal købe, afhænger af, hvad der er dit formål med johannesurt. Er det som tilbehør til te eller snaps, kan du med fordel købe frø og så så en mængde, der svarer til dit behov. I haven er der brug for stor mængde af plantefrø.

Har du planer om selv at udvokse johannesurt, er det en god idé at gøre det i krukke eller potter. Brug gerne en næringsrig jord så frøene får de bedste vækst- og spirebetingelser.

Sørg for at planten er spiret godt frem før du planter den ud i haven.

Prismæssigt er der forskel på, om du køber udvokset johannesurt, eller om du køber den populære plante som frø. Vil du have den billigste løsning, skal du købe planten som frø. Du skal ikke til at betale ekstra for fragt, og du kan selv bestemme, hvornår du sætter frøene i jorden.

FAQ

Hvorfor have perikon i haven?

Der er både sundhedsmæssige samt visuelle fordele ved at have johannesurt derhjemme. I haven kan du og familien få glæde af de skønne, gule blomster i hele sommerperioden. Og du kan bruge ekstrakter fra planten til te eller snaps, der kan være med til at behandle lav sindstilstand hos voksne. 

Hvad kan jeg bruge perikon til?

I haven kan du bruge den populære plante til forskønnelse eller til afgrænsning mellem bede. Ønsker du at få glæde af plantens egenskaber i forhold til at mindske nedtrykt sindsstemning, kan du bruge ekstrakt fra afgrøden og indtage som en kosttilskud.

Hvad koster perikon?

Der er forskel på, om du vælger at købe johannesurt som frø eller i udvokset form i potter. Den billigste løsning er at købe frø, så du selv kan vælge, hvordan der skal sås derhjemme. Skal du anlægge flere meter afskærmning i haven, kan det være praktisk at vælge den udvoksede løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove