Drømmer du om en stikkende ven fra ørkenen i vindueskarmen? Kaktusser er nogle af de mest fascinerende ørkenplanter, du kan få til at trives derhjemme. Og de kommer i mange forskellige arter med vidt forskellige former, størrelser og blomster, så der er noget for enhver smag.
Her kan du læse mere om forskellige arter af kaktus, du kan få til at vokse i almindelige danske hjem. Du får også en guide til, hvordan du passer og plejer dem, så de trives – og måske folder deres smukke blomster ud til ære for din omhyggelige pleje.
Forskellige kaktusarter
Der findes tusindvis af forskellige arter, men nogle kaktusser er bedre til vindueskarmene indendørs end andre – især i det mere kølige og mørke Danmark. Her er en række arter, du kan få til at trives hjemme i din egen vindueskarm:
- Vortekaktus – Mammillaria: Selvom navnet ikke er så flatterende, så er denne kaktus en mindre og mere lav art, der er perfekt til mindre rum som kontoret. Den er nem at genkende på de fine ringe af lilla blomster på toppen, og den er let at passe – ideelt for begyndere.
- Julekaktus – Schlumbergera: Denne art skiller sig ud ved at trives i indirekte lys og kræve en smule mere vand end andre arter – og så har den også et anderledes udseende med sine grønne og mere hængende vækst.
Kaktussen blomstrer med smukke og farverige blomster omkring juletid – deraf navnet.
- Guldkuglekaktus – Echinocactus grusonii: Med sin kuglerunde form og lange gyldne pigge er denne art iøjnefaldende, og den vokser hurtigt. Ældre planter kan blomstre med små blomster, og generelt foretrækker kaktussen et tørt miljø.
- Stjernekaktus – Astrophytum: Stjernekaktussen har navn efter sin stjerneformede struktur med spredte hvide prikker. Under de rette betingelser blomstrer kaktussen med store og smukke blomster. Den trives eksempelvis i en solrig vindueskarm i stuen eller på et velbelyst kontor, og den kræver minimalt med vand.
- Sølvkuglekaktus – Parodia scopa: Sølvkuglen minder om guldkuglen med sin form, men har til gengæld sølvfarvede pigge. Den blomstrer med gule blomster om sommeren og er relativt nem at passe – og kan vokse sig relativt stor.
Pasning og pleje af kaktusser
Det er vigtigt at skabe de rigtige omstændigheder for dine kaktusser. De stammer nemlig oprindeligt langt fra det kolde og mørke Danmark, og de kræver derfor lidt opmærksomhed, hvis de skal trives i hjemmet.
- Lys: Kaktusser elsker lys og trives bedst i et solrigt vindue. Om vinteren, når dagslyset er knapt, kan du evt. supplere med kunstigt lys være nødvendigt.
- Vanding: Det er nemt at komme til at overvande en kaktus, der i virkeligheden er mestre i at opbevare vand til de tørre perioder, som ørkenen byder på. Derfor skal jorden også være helt tør, før du vander.
Om vinteren bør du vande mere sjældent, så du efterligner den naturlige hvileperiode, mange kaktusser går igennem.
- Jord: Brug en velafdrænet jord specielt designet til kaktusser og sukkulenter.
- Gødning: En let dosis kaktusgødning kan anvendes i vækstsæsonen i foråret og sommeren, men du bør undgå at gøde om vinteren.
- Omplantning: Kaktusser skal kun omplantes, hvis de vokser ud af deres potte. Omplantning bør ske i sommermånederne, hvor planten er mest modstandsdygtig.
Med den rette pleje vil en kaktus let kunne trives. Kaktusser er endda nogle af de ørkenplanter, der lever i længst tid. Faktisk kan nogle arter leve i over 200 år og både blive enormt store og tunge.
Beskyttelse mod skadedyr
Kaktussen er en hårdfør plante, men derfor kan den stadig blive angrebet af skadedyr. Særligt bladlus, skjoldlus og edderkoppemider kan sprede sig til dine kaktusser, hvis de først er kommet ind i varmen.
Sørg for at holde øje med tegn skadedyr, og sæt ind hurtigt med et passende insektmiddel for at undgå yderligere skade.
Få de stikkende planter til at blomstre
Kaktusser kan bare noget ganske særligt med deres fyldige og stikkende udseende. Hvis du vælger de rette sorter og giver dem den nødvendige pleje og opmærksomhed, kan du ikke kun se dem vokse, men endda også se de flotte blomstre folde sig ud.
Hvis du gerne vil se blomsterne, skal du i nogle tilfælde være heldig og oppe om natten. Bestemte arter blomstrer nemlig om natten, hvor de i deres naturlige habitat vil tiltrække nataktive insekter og flagermus. Blomsterne er i disse tilfælde ofte store og har en skøn duft, men blomstrer kun én enkelt nat.
Hemmeligheden bag sunde og glade kaktusser er, at du skal efterligne deres naturlige habitat. Det betyder derfor også, at du skal være nærig med vandet, gavmild med sollyset og ikke mindst give dem masser af kærlighed.