Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-

Philodendron guide: Dyrkning og pasning

Philodendron er én af de mest populære planter til hjemmet, der er kendt for både at være let at passe og ikke mindst have et flot og frodigt løv. Den tropiske plante stammer fra regnskoven, hvor den findes i utallige forskellige former, størrelser og farver.

Denne guide vil dykke ned i plantens verden fra dens oprindelse og levesteder til tips til dyrkning og pleje.


Oprindelse og naturlige levesteder

Philodendron er ikke kun én art, men derimod en særlig art af planter, der hører til Araceae-familien. De mere end 450 forskellige arter stammer oprindeligt fra tropiske regnskove i Central- og Sydamerika.

I regnskoven klatrer nogle arter gerne op ad træer, mens andre trives i skovbunden under tæt løv. De foretrækker derfor også mere fugtige og skyggefulde levesteder.

Der findes mange forskellige arter af planten, der har fået navn efter det græske ord “philo”, der betyder kærlighed, mens “dendron” betyder ”træ”. Navnet refererer derfor også til nogle arters evne til at klatre op ad træer i regnskoven, selvom der er en stor variation i både størrelse og form mellem forskellige arter.

Her kan Philodendron bedst lide at være i hjemmet

Philodendron stammer fra et mere tropisk habitat, og derfor trives den også bedst i rum, hvor du kan give den de rette betingelser. I troperne er planterne vant til indirekte lys, højere temperaturer og en høj luftfugtighed, så det kan du forsøge at efterligne.

Stil gerne planten i et vindue med masser af sollys og et let gardin. Det kan eksempelvis være i soveværelset, stuen eller kontoret, hvis du har et godt vindue. Du kan også med fordel have Philodendron stående i køkkenet eller badeværelset, hvor der ofte er en højere luftfugtighed, som planten foretrækker.

Som en ekstra bonus har Philodendron luftrensende egenskaber, der gør den god at have i hjemmet. Planten er i stand til at absorbere og derefter nedbryde giftige stoffer i luften som eksempelvis formaldehyd. Det er derfor også en god tilføjelse til hjemmet, hvis du ønsker en bedre luftkvalitet.

Dyrkning af Philodendron

Du kan let dyrke Philodendron i potter i hjemmet. Vælg en veldrænet jordblanding, der gerne skal være designet specifikt til tropiske planter. Planten er fin i en potte, så den er nem at sætte i en vindueskarm.

Du kan også få planten til at formere sig ved stiklinger, hvis du tager stængler med blade. Hvis du ønsker flere Philodendron i hjemmet, eller vil forære familie og venner en plante, er det derfor nemt at skabe nye planter fra eksisterende.

Pasning af Philodendron

Én af de helt store fordele ved Philodendron er, at den ikke har store krav til pasningen. Planten er både robust og tilgivende, hvilket gør den ideel for både nybegyndere og erfarne planteejere.

  • Lys: Philodendron foretrækker lyst, men ikke direkte sollys. For meget direkte sol kan brænde bladene og give dem grimme pletter, mens for lidt lys giver svækket vækst og færre blade.
  • Vanding: Du bør vande, når de øverste centimeter jord er tør. Philodendron foretrækker fugtig, men ikke vandmættet jord. Vær opmærksom på, at overvanding kan give rådne rødder.
  • Luftfugtighed: Da den hører hjemme i troperne, foretrækker Philodendron en højere luftfugtighed. Du kan øge luftfugtigheden ved at bruge en luftfugter eller spraye bladene med vand, hvis luften i rummet er mere tør.
  • Temperatur: Planten trives ved almindelig stuetemperatur mellem 18° C og 29° C. Du bør beskytte planten mod pludselige temperaturændringer og træk.
  • Gødning: Du kan give din Philodendron en balanceret flydende gødning ca. en gang om måneden i vækstsæsonen i foråret og sommeren. Undgå gerne at gøde om vinteren, når planten ikke er i vækst.

Selvreparerende blade

En særligt fascinerende egenskab ved nogle arter af Philodendron er, at de har evnen til at reparere deres egne blade i tilfælde af skader. Hvis nye blade er blevet beskadiget eller deforme, mens de folder sig ud, vil planten producere nye celler og ”reparere” skaderne. Derfor vil plantens blade også se næsten perfekte ud, når de er fuldt udvokset.

Få din Philodendron til at blomstre

Selvom det sker sjældent, kan Philodendron blomstre i hjemmet under de rette omstændigheder. Hvis du vil fremme blomstring, bør du efterligne plantens naturlige miljø. Det indebærer at skabe de rette betingelser i forhold til temperatur, lys og ikke mindst fugtighed, så planten får overskud til at producere de smukke blomster.

En stor og moden plante er mere tilbøjelig til at blomstre, så det kan kræve lidt tålmodighed, så din Philodendron har tid til at vokse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove