Træpiller benyttes som brændsel i pillefyr og pilleovne, og i alt sin enkelthed er der tale om sammenpressede træspåner og savsmuld. Der findes dog et væld af forskellige typer træpiller, og det kan indimellem være en jungle at finde rundt i.
Hvordan vurderer man kvaliteten af de træpiller, man køber? Hvad skal man holde øje med? Og hænger pris og kvalitet sammen?
I denne guide giver vi dig et indblik i, hvordan træpiller laves, og hvad de laves af. Derudover får du også et indblik i, hvordan du vurderer kvaliteten, og hvad du skal holde øje med, før du køber træpiller.
Vi giver dig et solidt fundament, så du er klædt endnu bedre på til at købe træpiller eller træffe beslutningen om investeringen i en pilleovn eller et pillefyr.
Hvad er træpiller, og hvordan fremstilles de?
Træpiller er laver af sammenpressede savsmuld og træspåner, og generelt kan alle træsorter laves til træpiller. Ikke desto mindre er det typisk træsorter som gran, fyr og bøg, der anvendes ved fremstillingen af træpiller. Med træpiller er der tale om et CO2-neutralt brændstof og opvarmningsform, som ikke bidrager til drivhuseffekten.
Træpiller afgiver nøjagtigt den mængde CO2 ved forbrænding, som træet oprindeligt har optaget i skoven, eller den samme mængde CO2 som træet ville afgive, hvis det lå og rådnede på skovbunden. Der er altså ikke forskel på, om træet ligger og rådner i skoven eller brændes af i et pillefyr eller -ovn i form af træpiller, når det kommer til CO2-udledning.
Det betyder at træpiller er et sublimt og miljørigtigt alternativ til fossile brændstoffer som kul, gas og olie.
Så langt så godt. Men nu spørger du måske sikkert ”Hvordan laves træpiller så egentligt?”. Der er nemlig et stykke vej fra, at det store stykke træ bliver til små, håndgribelige træpiller.
Først og fremmest findeles træet i en hammermølle for herefter at blive varmet op til omkring 70 grader, så træets indhold af lignin frigives. Ligninet fungerer som en art lim, der binder pillerne sammen, når træmassen efterfølgende presses til de velkendte piller.
De færdige piller består således kun af rene råvarer uden eller næsten uden nogen form for tilsætningsstoffer. Herhjemme må træpiller nemlig gerne bestå af op til 1 % rester af lim eller tilsætningsstoffer. Du kan eksempelvis finde glaserede træpiller med rapsolie.
Sådan tester du kvaliteten og indholdet af dine træpiller
Salget af træpiller tog for alvor fart i slutningen af 90’erne, og ligesom med så mange andre ting med høj efterspørgsel er der ikke altid fokus på kvaliteten i begyndelsen.
For producenterne handlede det mest af alt om at indfri efterspørgslen, og derfor var der ikke meget tid til at være kritisk over for hverken råvarer, produktionen eller håndteringen. Det resulterede desværre i, at forbrugerne fik træpiller med smuld samt slagger i ovnen. Dette er heldigvis fortid, og i dag finder du langt flere forhandlere, der leverer træpiller i god kvalitet end omvendt.
Vil du gerne være helt sikker på, at du får træpiller i god kvalitet, bør du vælge en leverandør, der regelmæssigt får træpillerne analyseret hos en uvildig instans som eksempelvis Teknologisk Institut. Dog kan du også gøre dit til at undersøge, hvorvidt træpillerne er lavet af rent træ og uden eller næsten uden tilsætningsstoffer og derved finde de bedste træpiller i sublim kvalitet.
Du skal være opmærksom på følgende tre ting, når du vil teste træpiller:
Brug næsen
Som med mange andre ting skal træpiller lugte af det, de er: træ. Lugter de af andet end træ, vidner det om, at der nok også er andet end træ i dem. Dine træpiller skal både lugte af træ, inden og efter de brændes.
Tag et godt kig på træpillerne
Træpillerne skal helst have farve som normalt træ. Du kan dog godt opleve, at de er meget mørke, men det skyldes typisk, at der er brugt mørkt træ eller bark i dem. Hvis de til gengæld indeholder røde, blå, grønne eller hvide farver, bør du være på vagt. Det vidner nemlig om, at der er spor fra maling, tæpper, laminat og imprægnering, hvilket ikke er godt at brænde.
Opløs et par træpiller i vand
Som tidligere nævnt, må der være op til 1 % lim i træpillerne herhjemme, og det benyttes blot som et forstærkende bindemiddel. Vil du dog gerne have træpiller uden lim, kan du nemt teste, om der er lim i din træpiller eller ej.
Du putter en træpille i et glas vand, og hvis træpillen opløses uden problemer, så vidner det om, at det kun indeholder naturlige bindemidler; og altså ingen lim.
Pris og kvalitet hænger sammen
Du finder både træpiller i løs vægt eller i sække, og i modsætning til eksempelvis brænde afregnes træpiller altid efter vægt og ikke i rummeter. Som med mange andre ting er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet, men prisen på træpiller afhænger faktisk også af, hvor meget du køber ad gangen. Jo mere du køber ad gangen, jo billigere er det, og jo dyrere det er, jo bedre kvalitet er det.
I alt sin enkelthed betyder det, at hvis du finder træpiller, som har en kilopris på mindre end 2 kroner, er der sandsynligvis tale om træpiller i dårlig kvalitet og med flere tilsætningsstoffer. Generelt ligger kiloprisen på ordentlige træpiller i god kvalitet på mellem 2,60 og 2,80 kroner.
Skift til træpiller og spar penge
Der er desuden rigtig store besparelser at hente ved at benytte pillefyr eller pilleovn i forhold til både oliefyr og elvarme.
Rundt regnet kan du spare mere end 50 % ved at skifte fra oliefyr til pillefyr eller -ovn, og i forhold til elvarme kan besparelsen komme op på cirka 80 %. Det betyder naturligvis også, at der skal investeres i en pilleovn eller -fyr, men udgiften til disse vil hurtigt være tjent hjem.
Står du alligevel og skal have installeret et nyt varmeanlæg, er der endnu større grund til at overveje et pillefyr eller -ovn.