Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Fjerne ukrudt mellem fliser

Sådan fjerner du nemt ukrudt mellem dine fliser

Er du også træt af ukrudt mellem fliserne? Så bør du i den grad læse videre. Ukrudt er enhver haveejers største fjende, og det spreder sig med lynets hast.

Indimellem føles det næsten, som om det kommer natten over. Ikke desto mindre er det ikke helt sandt. Ukrudt kommer nemlig løbende, og hvis du ikke sørger for at gøre noget ved det løbende, bliver det blot værre med tiden.


Det er en rigtig god idé at skride ind og komme ukrudtet mellem fliserne til livs løbende, før det vokser til en uoverskuelig opgave, som kræver meget tid og flere kræfter. I denne guide får du en række tips og gode råd til, hvordan du fjerner ukrudt mellem fliserne, så du effektivt kan skille dig af med de grønne djævle.

Der findes en række forskellige metoder til, hvordan du kommer ukrudt til livs. Nogle metoder kan mere anses som symptombehandling, mens andre kan holde ukrudt mellem fliserne væk i lang tid.

Brænd de grønne djævle væk

Flere hiver fat i ukrudtsbrænderen, når de vil ukrudtet mellem fliserne til livs. Det virker nemlig som en effektiv metode, men realiteten er desværre en anden. Ved at brænde ukrudtet væk med en ukrudtsbrænder er der kun tale om symptombehandling. Du får nemlig kun svitset det øverste af ukrudtet og dermed ikke selve roden og rodnettet, som er dét, der holder ukrudtet i live.

Derfor kan du godt opleve, at der kun få timer eller dage efter, at du har gået med ukrudtsbrænderen, titter nyt grønt ukrudt op mellem fliserne. Der er altså ikke tale om en langvarig løsning, men derimod en nem løsning. Der er naturligvis ikke noget til hinder for, du benytter en ukrudtsbrænder. Det kan dog blive nødvendigt at svinge ukrudtsbrænderen flere gange i løbet af en sæson.

Hvis du beslutter dig for at benytte en ukrudtsbrænder i kampen mod ukrudt mellem fliserne, skal du dog være opmærksom på, at ukrudtet kun skal svitses og altså ikke brændes væk. Brænder du det væk, kommer det endnu hurtigere tilbage. Målet med ukrudtsbrænderen er at dræbe ukrudtets vækst, hvilket sidder i midten af planterne.

Har du set vores smarte El-ukrudtsbrænder?

Du skal blot køre flammen/varmen henover ukrudtet i 2-3 sekunder, da det er nok til, at ukrudtsrødderne bliver overophedet. Typisk vil de grønne blade krølle sig sammen, hvilket er et tegn på, at du har gjort det rigtigt.

Ukrudtsplanterne vil efterfølgende bruge en hel masse energi på at trække vand op til de svitsede blade, og det slår langt de fleste ukrudtsplanter ihjel.

Kom ukrudtet til livs med gift

Det lyder en smule voldsomt, men det er det faktisk ikke. Ikke desto mindre er brugen af gift, især Roundup, og andre kemikalier alligevel forbudt at bruge i mange kommuner, eller minimum noget man fraråder borgerne at bruge. Det skyldes, at Roundup og andre kemikalier simpelthen er skadelige for miljøet.

Hvad værre er, så kommer det heller ikke ukrudtet helt til livs, og du vil opleve, at det hurtigt kommer igen.

Skulle du alligevel ty til at fjerne ukrudtet mellem fliserne med Roundup, skal du først og fremmest sørge for at bruge et godkendt ukrudtsmiddel. Du må altså ikke begynde at lege den lille kemiker i garagen. Selv brugen af eddikesyre, salt eller klorin er et no go, hvis det ikke er direkte godkendt til formålet.

Når du vælger at bruge Roundup, skal du også sørge for at pensle det på ukrudtet i stedet for at spraye det. Hvis du sprayer det, risikerer du nemlig at ramme meget andet end ukrudt, og så skader det i hvert fald miljøet.

Roundup er umiddelbart effektivt, da det optages direkte i ukrudtet og dræber planten indefra. Det er til gengæld blot et spørgsmål om tid, før de næste grønne stængler begynder at pible op mellem fliserne.

Ukrudt imellem fliserne

Sådan vinder du kampen mod ukrudtet mellem fliserne

Hvis du virkelig gerne vil ukrudtet mellem fliserne til livs, er der faktisk kun to metoder, som fungerer. Allerede da fliserne blev lagt, skulle man have lagt en god, fast fuge af fugesand. Helt konkret, består fugesand af kantede sandkorn, der pakker sig sammen til en uigennemtrængelig og fast fuge.

Ukrudt kommer ikke op nedefra. Tværtimod. Ukrudt trives nemlig i sollys, hvilket giver det energi og næring og dermed optimale vækstbetingelser. Det betyder, at ukrudt mellem fliser kommer oppefra, og hvis fugen ikke er fast nok, så slår de sig ned i det bløde sand eller jord mellem dine fliser.

Vil du gerne ukrudtet mellem fliserne ordentligt til livs, kan du overveje at fjerne det gamle fugesand og erstatte det med nyt. Du finder et stort udvalg af sand og grus her på Havehandel.dk.

Du skal blot fjerne 2/3 af fugens tykkelse, hælde nyt fugesand i og vibrere med en pladevibrator. Denne proces gentager du, indtil fugerne mellem fliserne er fyldt med en ny, stærk sandfuge, der ikke umiddelbart byder ukrudtet velkommen.

Er dette ikke et projekt, du vil kaste dig ud i, eller står du og skal af med ukrudtet her og nu, er der en anden effektiv metode til at komme ukrudtet til livs. Du skal blot have fat i et skuffejern eller noget så simpelt som et søm på et skaft. Ved begge metoder kan du rense helt nede i flisefugen og fjerne alle ukrudtsstænglerne.

Du skal blot køre en enkelt gang eller to frem og tilbage mellem fliserne, før ukrudtet imellem fliserne er helt væk. Det er en nem, billig og ikke mindst effektiv metode, der giver dig fine resultater med det samme.

FAQ

Hvordan holdes ukrudt væk mellem fliser?

Du skal blot have fat i et skuffejern eller noget så simpelt som et søm på et skaft. Ved begge metoder kan du rense helt nede i flisefugen og fjerne alle ukrudtsstænglerne. Du skal blot køre en enkelt gang eller to frem og tilbage mellem fliserne, før ukrudtet imellem fliserne er helt væk. Det er en nem, billig og ikke mindst effektiv metode, der giver dig fine resultater med det samme.

Kan man fjerne ukrudt med kogende vand?

Hælder du kogende vand på ukrudt slår man rødderne ihjel og på den måde kommer man ukrudtet til livs. Dog skal ukrudtet stadig fjernes herefter.

Hvordan virker en elektrisk ukrudtsfjerner?

Du skal holde varmen henover ukrudtet i 2-3 sekunder, da det er nok til, at ukrudtsrødderne bliver overophedet. Typisk vil de grønne blade krølle sig sammen, hvilket er et tegn på, at du har gjort det rigtigt. Ukrudtsplanterne vil efterfølgende bruge en hel masse energi på at trække vand op til de svitsede blade, og det slår langt de fleste ukrudtsplanter ihjel.

Hvordan undgår man græs mellem fliser?

Hvis du virkelig gerne vil græsset mellem fliserne til livs, er der faktisk kun to metoder, som fungerer. Allerede da fliserne blev lagt, skulle man have lagt en god, fast fuge af fugesand. Alternativt skal du bruge et skuffejern til manuelt at fjerne græsset mellem fliserne.

1 kommentar

  1. Jeg har nogle små algelignende ukrudtsplanter som får bittesmå hule blomster mellem fliserne. Jeg bruger et spidst jern til at skrabe dem op, men efter 14 dage er de der igen.Hvad hedder de mon og hvordan fjerner jeg dem effektivt?

    Tage Duun Christensen

    Tage Duun Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove