Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Dyrkning af purløg

Dyrkning af purløg – Sådan dyrker du dine egne purløg

Purløg bruges i madlavningen året rundt, og hvis du er træt af at skulle købe purløg, er du landet det helt rigtige sted. For purløg kan faktisk dyrkes og høstes året rundt – og vi vil gerne forklare dig hvordan.


Læs med her, hvor du kan blive klogere på, hvordan du dyrker dine egne purløg. Vi har lavet en udførlig guide med en række enkle trin, som du nemt kan følge. Du får også en række gode tips og tricks, der kan give selv nybegynderen grønne fingre

… Men først lidt om purløget

Purløg kan give smag til et hav af retter, og så er krydderurten også sund. Purløg indeholder både vitamin A og C – og frem for alt de vigtige mineralstoffer jod og jern. Purløg kan pifte maden op, men faktisk bruges purløg også i naturmedicin, hvor det siges at være fordøjelsesfremmende og vanddrivende.

Purløg, allium schoenoprasum, hører, som de almindelige løg, til familien af liljeplanter. Purløg vokser vildt i det meste af Europa, og i modsætning til de fleste andre løgsorter er det de hule stængler, der bruges – og altså ikke løget i sig selv. Purløg er en løgvækst, som under jorden har små, hvide, aflange løg. Det er her, at løget oplagrer sin energi, så den om foråret kan eksplodere i grøn vækst.

Purløg

Der dyrkes flere forskellige slags purløg, som normalt inddeles i tre typer:

  1. Fine purløg
  2. Middelfine purløg
  3. Grove purløg

Heraf er det de fine purløg, der giver den mildeste smag.

Når foråret begynder at melde sig, gør purløgene det også. Purløg blomstrer fra april måned, og når først løget har etableret sig, kan du være sikker på, at det kommer troligt igen næste år.

Har du purløg i haven (eller i vindueskarmen), kan du glæde dig over, at du både sparer tid og penge, når du bare kan smutte ud i haven efter det – helt perfekt, når du lige får lyst til en æggemad. Og så er det bedste ved purløg, at når du klipper nogle af de grønne blade af, vokser der blot nye frem!

Og nu er vi klar til at gå i gang med selve guiden.

Kom godt i gang: Så eller plante?

Der findes som udgangspunkt to metoder, når du vil anlægge purløg. Du kan enten så dine purløg, eller du kan plante en række med purløg. Det er den sidste løsning, der går hurtigst, så det er også den, som vi har valgt at koncentrere os om her i artiklen.

Omkring maj måned kan du begynde at finde purløg i stativerne med udplantningsplanter i butikkerne, men hvis du kender nogle med purløg i haven, kan du selvfølgelig også være heldig, at du må få en blok af dem. Det er nok med en blok, der lige kan være i hænderne – det er rigeligt til en række på 1-2 meter.

Sådan sår du purløg:

  • I april måned planter du dine purløg med en afstand på 25×25 centimeter i et grøntsagsbed eller i en række.
  • Form et tallerkenformet, fladt hul og læg mellem 20 og 30 friske frø heri.
  • Gem ikke purløgsfrø, da spireevnen kun rækker 1-2 år.
  • Purløg spirer langsomt efter såning, og der vil gå cirka 20-30 dage, før de første grønne spirer melder sig.
  • Vent tålmodigt i 6 uger, før du begynder at klippe blade af.
  • Efter cirka 1 år er planterne blevet kraftige nok til, at du kan høste uden forbehold.

Hvis du foretrækker at så dine purløg, skal det gøres fra marts-april. Planterne vokser hurtigt til, så hvis du sår en lang række, kan du begynde at høste fra dem allerede sidst på sommeren. Det er dog en god idé at lade nogle planter stå, som kan få lov til at etablere sig godt, så de står flot næste sommer også.

Sådan planter du purløg:

  • Del forsigtigt løgene med en ren kniv eller en spade.
  • De delte purløg plantes alene eller i bundter af 2-3 stykker på cirka 25×25 centimeter cirka 5 centimeter nede i jorden.
  • Du kan straks begynde at høste dem.
  • Purløg formerer sig hurtigt, så de nye planter kan efter 2-3 år deles og plantes i ny jord.

Hvis du foretrækker at plante dine purløg, er der mere frihed til at vælge tidspunktet. Det kan nemlig gøres, så snart de begynder at pible frem i april/maj. Har du købt en potte med purløg, skal du først dele den op, før du planter. Det samme gælder, hvis du har været så heldig at tiltuske dig en blok. I en sådan kan der nemlig være helt op til 30-50 løg. Du kan plante løgene enkeltvis eller sætte 2-3 stykker sammen. I løbet af få år vil du have en flot række med store blokke af purløg.

Du kan også så dine purløg under glas

Der findes også en tredje mulighed, som er tidlig såning under glas. Hvis du gerne vil være tidligt ude, er det måske en mulighed for dig – du kan nemlig allerede starte i marts måned. Strø adskillige frø i en kasse, og stil den i et lyst og lunt rum. Når der ikke længere er fare for nattefrost, kan du plante de små planter ud i bedet. Husk at plante med god afstand.

Purløg med blomster
Når purløget går i blomst, er det en fantastisk smuk plante med sine lilla blomster. Ønsker man et optimalt udbytte, er det dog bedst at fjerne stænglerne med blomsterhovederne.

Før du planter: Purløg har det bedst i fugtig jord

Purløg trives bedst i fugtig, humusrig jord, der har en neutral til lidt sur pH-værdi – så de er ikke så glade for kalk. Bruger du kalk i haven, skal du derfor være opmærksom på at holde det fra purløgene.

Før du planter eller sår dine purløg, er det vigtigt, at jorden er godt forberedt. Det gør du ved at behandle jorden med jordforbedring eller kompost.

Sådan vælger du det rette sted: Varme og lidt skygge

Når du skal vælge det rigtige sted til dine purløg, skal du gå efter et sted i haven, hvor der er varme og lidt skygge. Hvis du gerne vil have dine purløg til rådighed om vinteren, skal de sættes i en urtepotte i en vindueskarm, så de har det varmt og godt og får rigeligt med sollys.

Selvom purløg har det bedst med varme og lidt skygge, er det en meget taknemmelig plante. Har du først fået det etableret, er purløget en meget beskeden plante, der også overlever de mindre gunstige år.

Purløg er gode som kantbeplantning i grøntsagsbedet eller endnu bedre i nærheden af et vandbassin eller en dam, hvor de vil spire godt i den fugtige jord.

Purløg året rundt: Purløg inden for om vinteren

Hvis du gerne vil have dine purløg til at spire året rundt, kan du potte dem i løbet af september. Herefter stiller du dem i drivhus eller et andet beskyttet sted, så de efter behov kan tages ind i løbet af vinteren.

LÆS OGSÅ: De bedste planter til drivhuset

Du kan også vælge at lade dem fryse ned, inden de kommer ind. Når du først har fået dem inden for i stuetemperatur, vil de begynde at skyde kraftigt. For at dine purløg skal have det godt, skal du sørge for, at potten er konstant fugtig. Det er også en god idé, hvis du jævnligt giver dem potteplantegødning.

Tips og tricks til dyrkning af purløg

Når ovenstående er på plads, er du ved at være godt kørende. Du kan dog også tage disse tips og tricks i brug, når du dyrker purløg.

Sørg for at skære regelmæssigt om sommeren

Fra juni til august er det en god idé regelmæssigt at skære purløgen, da det fremmer væksten. Hvis væksten mindskes, kan du give dem kompost eller gødning. Er det en tør sommer, er det også en god idé at give dem vand, så jorden forbliver fugtig. Har du plantet dine purløg i nærheden af et vandbassin, har de dog ikke brug for nogen form for pasning.

For optimalt afkast klippes blomsterne

Her deles vandene, for nogle elsker de smukke lilla blomster, mens andre foretrækker en større høst. Men hvis du gerne vil have det optimale udbytte, er det bedst at fjerne stænglerne med blomsterhovederne.

Purløg er i princippet en staude

Fordi planten visner, når frosten kommer – og dukker op igen, når frosten forsvinder i det tidlige forår. Så snart purløgen begynder at vækste, kan du uden problemer begynde at høste.

Sådan får du friske skud hele sæsonen

Du kan med fordel klippe dele af planten ned på skift. Når du klipper en del ned, vil den nemlig vokse frem igen, og på den måde kan du altid have friske skud hele sæsonen. Klip derfor dele af blokken ned på skift, og efter kun et par uger vil der være friske skud igen.

FAQ

Hvad indeholder purløg?

Purløg indeholder både vitamin A og C - og frem for alt de vigtige mineralstoffer jod og jern.

Hvordan planter man purløg?

1. Del forsigtigt løgene med en ren kniv eller en spade. 2. De delte purløg plantes alene eller i bundter af 2-3 stykker på cirka 25x25 centimeter cirka 5 centimeter nede i jorden. 3. Du kan straks begynde at høste dem. 4. Purløg formerer sig hurtigt, så de nye planter kan efter 2-3 år deles og plantes i ny jord.

Kan purløg tåle frost?

Purløg tåler desværre ikke frost og visner når nattefrosten kommer. Derfor er det en god ide at tage sine purløg planter indenfor eller ind i drivhuset.

5 Kommentarer

  1. Jeg har purløg i en krukke på terrassen. Det er blevet tyndt og magert. Hvad gør jeg for at det igen bliver kraftig og tæt?
    Venligst Keth

    Keth Birksdal
    1. Giv det et skud NPK gødning og derudover så skal vandforsyningen selvfølgelig også være i orden. Hvis purløget ikke får gødning, så er det klart, at det ender med at blive tyndt og magert.

  2. Er blomsterne frø, så man kan blive selvforsynende? Hvis ja, hvordan gør man så?

  3. Kan man spise blomsterne ?.

    1. Det håber jeg, for det har jeg lige gjort.. Dog plukkede jeg alle de enkelte små blomster af den samlede klynge og dryssede dem på en mad.
      Meget dekorativt, megen løg-smag.
      Kom egentlig her for at tjekke det samme 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove