Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
hjulkrone i haven

Gode råd om plantning og pasning af hjulkrone

Den smukke hjulkrone blomst er formet som en stjerne og har en fantastisk blå farve, man bliver i godt humør af at se på. Hjulkrone kan løfte enhver have og få mindre skyggeområder til at lyse op med de blå stjerneformede blomster.


Lyder det som noget for din haven? Få mere viden i vores hjulkrone guide. Her giver vi dig tips til plantevejledning, pasning og beskæring af hjulkroner.

Hjulkrone arter

Hjulkrone findes i to forskellige arter: Borago officinalis også kaldet Almindelig hjulkrone, som er en enårig art og borago pymaea, som er en flerårig art. Hjulkrone er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten og Sydeuropa. Men du finder også hjulkrone i Finland, hvor planten vokser som ukrudt.

Almindelig hjulkrone (borago officinalis)

Almindelig hjulkrone har flere interessante egenskaber. Det er en gammel medicinplante, som blev brugt til at modvirke behandling af feber, angst og depression. Derudover kan du bruge hjulkrone i begrænsede mængder til salater, supper og kager.

Borago pymaea hjulkrone

Borago pymaea er en lavt voksende hjulkrone art. Den bærer små lyseblå blomster i perioden juni til oktober. Denne art er en sej plante og kan uden problemer vokse i hårdført terræn og i skygge. Ligesom dens søsterplante Almindelig hjulkrone, bruges Borago pymaea også til at pynte kager og drinks.

LÆS OGSÅ: Storknæb – Vores 3 yndlingssorter af geranium

Sådan planter du hjulkrone

Få din have til at blomstre med den smukke hjulkrone. Fra april og helt frem til begyndelsen af juli kan du lægge hjulkronefrø i jorden. Det er ikke nødvendigt at forspire frøene. Det er vigtigt at vande frøene grundigt i starten, da frøene har brug for vand for at kunne spire.

Placering og valg af jord

Almindelig hjulkrone skal plantes et solrigt sted og i næringsrig plantejord. Så vokser planten bedst og hurtigt til en højde på cirka 60-80 cm. Så frøene i 1 centimers dybde i en jordrille, vand frøene grundigt og læg så jord ovenpå frøene i rillen. I løbet af 14 dage vil hjulkronen spire afhængig af vejret. Temperaturen skal helst være 15-18 grader.

Hjulkrone er selv-sående

Når først du har sået hjulkrone i din have, kan du være rimelig sikker på, at den er kommet for at blive. For hjulkrone er selv-sående og kan med tiden derfor sprede sig i dine bede. Derfor kan du oftest nøjes med at så hjulkrone en gang, og så vil den komme tilbage år efter år, hvis hjulkronen har sået sig selv. Hvis ikke, så er du nødt til at så den igen året efter, da almindelig hjulkrone er en etårig plante.

Hvad kan du bruge hjulkrone til?

Friske unge blade fra en hjulkrone smager af agurk og kan bruges i begrænset mængder til salater og supper. Det er vigtigt, at du holder dig til meget en begrænset mængde, for eksempel til lidt pynt på en kage. Studier har nemlig vist, at hjulkrone kan være kræftfremkaldende, så det anbefales ikke at spise hjulkrone. Men udover det, så er hjulkrone en fantastisk smuk blomst til haven hele sommeren.

hjulkrone

Hjulkrone i forskellige farver

Almindelige hjulkroner har blå farver. Men du kan også være heldig af få hjulkroner i andre farver. Det interessante ved det er, at farven på hjulkronens blomster kan afhænge af, hvilken jord planten står i. En almindelig hjulkrone er i blå farver, hvis den står i basisk jord. Men hvis jorden er sur, kan planten give røde hjulkrone blomster.

FAQ

Kræver en hjulkrone pasning?

Hjulkrone kræver ingen pasning. Så her har du en særlig blomst, der ikke kræver nogen form for pasning, men som du altid kan nyde og dekorere dit hjem med.  

Hvor er det godt at placere hjulkronen?

Hjulkrone har godt af at stå et solrigt sted. Hjulkrone er en selv-sående plante og kan derfor sprede sig i haven. Men det er nemt at få øje på den på grund af de næsten selvlysende blå blomster. Hvis du foretrækker at have hjulkronerne samlet ét sted i haven, er det nemt at grave dem op og flytte dem.

Hvad kan jeg bruge hjulkrone til?

Hjulkrone giver nogle smukke og unikke blå blomster hele sommeren. Du kan med fordele plukke en smuk sommerbuket til stuen. Derudover kan du bruge de smukke blomster til pynt på en kage eller i en sommerdrink.

1 kommentar

  1. Skal jeg skære mine hjulkroneplanter ned, nu de er afblomstrede?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove