I rigtig mange danske haver, finder man efterhånden en eller anden form for regnvandsbeholder, koblet til et af husets nedløbsrør. Der er ikke så mærkeligt, da der er mange fordele ved at bruge regnvand i haven, og så er regnvand ovenikøbet ganske gratis.
Man kan samle regnvand på mange forskellige måder, og en regnvandstønde kan fås i et hav af forskellige materialer og former. Regnvandstønder kan ligeledes fås i forskellige prisklasser, men er man lidt kreativ og handy, kan man også lave sin egen regnvandsbeholder.
Jeg vil gerne lave min egen regnvandstønde, men hvordan gør jeg og hvad skal jeg bruge? Det er et spørgsmål vi ofte hører fra de glade havefolk, som har besluttet sig for at gå i krig med at lave sin egen regnvandstønde til haven.
Det spørgsmål vil vi forsøge at svare på i dette indlæg, selvfølgelig med udgangspunkt i vores egne regnvandstønder, fordi dem er vi nemlig rigtig gode til at lave!
Vil du hellere have at vi laver arbejdet, så kan vores færdige regnvandstønder af vintønder købes her.
Vi laver regnvandstønder af brugte vintønder
Her på havehandel.dk er vores regnvandstønder lavet af brugte vintønder, som vi har importeret fra Spanien. Vi kan godt lide at vores regnvandstønder skiller sig ud fra mængden, har en historie og er lavet i egetræ i stedet for plastik. Synes du også at din have fortjener bedre end en af de klassiske grønne plastik regnvandstanke, så se med her i vores lille guide.
Vi har lavet denne video, som viser hvordan vores helt egen bødker, Jens Peter, laver en brugt vintønde om til en unik regnvandstønde til haven. Du kan læse detaljeret
Materialer
- Brugt vintønde.
- Messinghane med dobbelt spindel.
- Monteringskit til messinghane.
- Tilslutningssæt til regnvandstønde.
- Patentbånd og 2 skruer.
Værktøj
- Boremaskine med 30 og 22 mm bor.
- Stiksav
- Gevind snittap 1 ¼”
- Papegøjetang
Sådan laver vi vores regnvandstønde – Trin for trin.
Har du stadig blod på tanden efter at have set videoen, så læs her hvordan du bærer dig ad trin for trin, og hvad du skal være opmærksom på, når du går i gang.
1) Lav hul i toppen af tønden
Start med at finde midten på toppen, og marker den med blyant eller et lille mærke. Brug så en passer til at lave en cirkel, eller tegn den i fri hånd. Størrelsen på cirklen er ikke vigtigt, så længe man kan få en arm ned i hullet, så vi senere kan sætte monteringskittet til messinghanen fast.
Bor for med en boremaskine, så der er plads til at stiksaven kan komme ned og save. Husk at save med et lille hæld, så hullet bliver konisk, ellers kan låget falde ned i tønden.
2) Lav et hul til messinghanen nederst på tønden.
Her kunne man sagtens bare bore et hul og montere messinghanen, men en vintønde buer og vi vil gerne have at hanen stikker ud fra tønden i vinkel med belægningen. Det ser sjusket ud, at hanen hænger ned ad og det gør det mere besværligt at tappe vand fra tønden.
Først borer vi for med et 30 mm. bor, der laver en plan overflade så samlemuffen peger vandret ud fra tønden. Derefter borer vi helt i gennem med et 22 mm, så hullet passer til vores ½” rørstykke. Når hullet er klar, påfører vi silikone mellem trækilen og regnvandstønden, som sikrer at tønden er helt tæt og udligner tøndens bueform.
Ikke nok med at det er pænere og mere brugervenligt at lave hanen på denne måde, så øger det også holdbarheden markant. Det er især vigtigt, hvis man ofte har børn i haven, som godt kan være lidt hårdhændede, men vi ved jo at de elsker at lege med vand. Vi anbefaler at man skruer messinghanen fast med VVS-tape, så minimere man risikoen for utætheder.
3) Lav et hul til nedløbsventilen
For at udnytte pladsen i tønden optimalt, laver vi altid hullet til nedløbsventilen så langt oppe på tønden som muligt. Vandet kan nemlig ikke stige over dette hul i tønden, pga. den smarte overløbssikring der er i vores nedløbsventiler. Det vil sige at vandet bare løber videre i nedløbsrøret, når regnvandstønden er fuld. Man slipper simpelthen for at spekulere på om tønden er overfyldt.
Hvis der ikke er plads mellem de øverste jernringe, kan man prøve at slå båndet en smule ned med en hammer og en træklods, ligesom Jens Peter gør i videoen. Når der så er plads, borer vi hullet med et 30 mm bor, laver et gevind med vores gevindskærer og skruer slangestudsen i.
4) Fastgør vinprop med patentbånd
Vi fastgør altid den originale vinprop på vintønden, med et stykke patentbånd og 2 skruer, så er der garanti for at proppen ikke falder ud.
5) Din regnvandstønde er færdig!
Når regnvandstønden er færdig, anbefaler vi at man støvsuger tønden for savsmuld, som er kommet efter at man har boret og savet. Dette skal gøres for at savsmulden ikke tilstopper hanen.
Montering af regnvandstønde
Uanset om man laver sin egen regnvandstønde, eller køber en færdig løsning, så skal man selv stå for at montere sin nye regnvandstønde. Hvis man bor til leje eller lignende, kræves det i nogle tilfælde, at monteringen skal udføres af et VVS-firma.
Men at montere en regnvandstønde på et af husets nedløbsrør, er let som en leg. Alt man skal bruge er en fugtsvans, tommestok og et nogenlunde øjemål.
Vi har lavet en video, som demonstrerer hvordan man nemt tilkobler sin nye regnvandstønde.
Værd at vide om din nye regnvandstønde
Når man har investeret enten tid eller penge i en ny regnvandstønde, er man selvfølgelig interesseret i at den holder i mange år. Med et enkelt tiltag, kan man forlænge leve tiden på sin regnvandsbeholder i rigtig mange år. Det er et råd vi altid anbefaler vores kunder at følge.
Rådet er at tømme sin regnvandstønde hvert år, når vejret melder minusgrader. Glemmer man at tømme tønden, så bliver vandet helt naturligt til is, som faktisk kan udvide sig så meget at det kan ødelægge bunden eller toppen på tønden.
I nogle tilfælde sker der ikke noget, selvom man glemmer at tømme tønden vinteren over, men vil man være på den sikre side, bør man tømme den og fjerne slangen fra tønden.
Træ patinerer, når det står udendørs.
Det kommer som et chok for nogle, at egetræ, som vores tønden er lavet af, ændrer udseende af at stå ude i det danske vejr. Det er ganske naturligt at træet i regnvandstønden efter nogle måneder udendørs, får sig en mere grålig farve.
Ønsker man at bevare den friske og mørke træfarve, eller pifte sin gamle og patinerede regnvandstønde en smule op, kan det sagtens lade sig gøre. Man kan vælge at behandle sin tønde med en beskyttende træolie.
Man skal også være opmærksom på, at egetræ indeholder garvesyrer. Står regnvandstønden ubehandlet, vil garvesyren kunne ses rende ned af tønden, og misfarvning af belægningen under tønden kan forekomme. Efterfølgende vil man kunne se spor fra garvesyren på jernringene, men de kan skrubbes af, hvis det ikke falder i ens smag.
Vi håber at du nød vores lille guide, og at den kunne bringe en smule inspiration til dit næste haveprojekt. Er du interesseret i en af vores regnvandstønder, kan den findes her Havehandel.dk/regnvandstønder.