Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
mellus i drivhus

Mellus bekæmpelse

Uanset om du har plantet dine første tomatplanter i drivhuset, eller du har mange åre erfaring med havebrug, så kan dine planter blive ramt af mellus. De små insekter suger næringen ud af dine planter, og de formerer sig hurtigt, så de kan desværre være svære at få bugt med.

Stort set alle planter kan blive angrebet af mellus, og særligt dine tomat-, agurk-, peber- og aubergineplanter kan være udsatte. I Danmark vil du ofte støde på mellus indenfor i stueplanterne, vinterhaven, udestuen eller drivhuset, men der er heldigvis råd, hvis du er nødt til at sætte ind med mellus bekæmpelse.

Hvad er mellus?

Mellus er små med cirka i 1 millimeter i størrelsen, og de kan derfor også være svære at spotte. Både larver og voksne mellus sidder samtidigt ofte på undersiden af bladene, hvilket kan gøre det endnu sværere at opdage dem, før planten er begyndt at vise tegn.

Mellus er i familie med bladlusen, og de angriber også på samme måde blade på planter, hvor de suger saften ud af planten.

Selvom mellus er små, kan de gøre stor skade. De er nemlig meget hurtige til at formere sig, hvilket betyder, at din plante og omkringliggende planter hurtigt bliver overtaget af insektet.

Særligt i sommermånederne skal du være opmærksom på mellus, der stortrives, når det er både varmt og fugtigt. Derfor vil du også oftest opleve, at mellusene angriber dine planter indenfor eller i drivhuset, hvor de har bedst betingelser.

Hvordan ser det ud, når mine planter har mellus?

Hvis dine planter har mellus, vil det ofte først være selve planten, du kan se det på. De små mellus gemmer sig nemlig på undersiden af bladene.

Du vil på bladenes overside kunne se noget klistret og glinsende: det er honningdug. Honningdug er mellusens afføring, der indeholder sukkerstofferne fra planten. Områderne med honningdug giver gode vækstbetingelser for forskellige svampe, som så giver bladene et brunt udseende.

På undersiden af bladene vil du kunne se både larver, pupper og voksne mellus. De er ganske små, men vender du bladene om, vil du nemt kunne få øje på dem.

Larverne suger saft ud af planten, fordi saften indeholder næring. Plantens vækst kan derfor blive hæmmet, fordi den ikke har næring nok til at gro. Oveni kan skidt fra mellusen dække bladenes overflade, så planten ikke får tilstrækkeligt med sollys til at lave den livsnødvendige fotosyntese.

Planten vil ofte først vise tegn på mellus ved at få gule blade, der tørrer ud og falder af.

Hvordan kan jeg sætte ind med mellus bekæmpelse?

Har din plante fået mellus, bør du om muligt isolere den. Efterfølgende kan du fjerne de angrebne blade og spule undersiden af de andre blade med koldt vand. Det er dog ofte ikke nok.

Til mellus bekæmpelse kan du bruge forskellige tiltag. Du kan nemlig både gå i gang med kemiske midler, men der er også biologiske metoder til at sikre, at bekæmpelsen af mellus sker optimalt.

Biologisk mellus bekæmpelse

Du kan støvsuge dine planter, så de voksne insekter bliver fjernet, hvis du vil sætte ind med mellus bekæmpelse. Har du planterne indenfor eller stående i et væksthus eller drivhus, skal du også sørge for at støvsuge omgivelserne, da voksne mellus kan flyve. Hvis du dasker til planterne, vil du kunne se dem lette, så du nemt kan støvsuge dem væk.

Derudover bør du også fjerne de blade, der er angrebet, så mellusene ikke kan sprede sig til andre sunde blade.

Der er bestemte nyttedyr, der spiser mellus og derfor kan fungere som led i bekæmpelse af mellus. Blandt andet vil snyltehvepsen kunne være et effektivt nyttedyr.

Hvis du vælger at anvende nyttedyr i bekæmpelse af mellus, bør du altid sikre dig, at du har de rigtige forhold, så nyttedyret får de bedste betingelser.

Kemisk mellus bekæmpelse

Hvis du vil anvende et kemisk sprøjtemiddel, skal du sørge for, at du rammer mellusens yndlingssted: undersiden af bladene. Og det kan være nødvendigt at sætte ind med gentagne behandlinger for at komme helt af med mellusene.

Er planten sund, kan du også anvende såkaldte insektpinde, der indeholder et aktivt stof, der dræber blandt andet mellus. Pinden skal sættes i jorden, og planten optager det aktive stof gennem rødderne.

Husk altid at følge anvisningerne på produktet, når du anvender kemiske midler til bekæmpelse af mellus.

Hvordan forebygger jeg mod mellus?

Inden du sætter nye planter ind i stuen, drivhuset eller væksthuset, bør du altid sikre dig, at de ikke har mellus. Derfor kan du sætte dem i karantæne, så de ikke risikerer at sprede sig til dine sunde og raske planter. Et køligere og tørt miljø giver de dårligste betingelser for mellus, der foretrækker varme og fugt.

Hvis du skal bygge nyt drivhus eller væksthus, kan du også med fordel overveje placeringen. Lad være med at have et fristende lunt og fugtigt miljø tæt på f.eks. rosenbuske, som tiltrækker både bladlus og mellus.

FAQ

Hvad er mellus?

Mellus er i familie med bladlus, og det er små insekter, der lever på og af dine planter. De kan være svære at se, da de ofte sidder på undersiden af bladene, hvor de suger saften ud af planten. Insektet både suger næring ud af planten og gør overfladen af bladene beskidte, så planten ikke kan lave fotosyntese.

Hvorfor kommer mellus?

Mellus kan bedst lide varme og fugt, og derfor vil du også oftest opleve, at de kan komme i dine stueplanter, i drivhuset eller i væksthuset. Du kan forhindre mellus ved at sørge for at sætte nye planter i karantæne og sørge for bekæmpelse af mellus, hvis det er nødvendigt.

Hvordan bekæmper man mellus?

Mellus bekæmpelse kan både foregå ved aktivt at fjerne mellus med støvsuger og nyttedyr, men der findes også kemiske sprøjtemidler til formålet. Det er dog vigtigt at sætte ind med det samme, da mellus formerer sig hurtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove