Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Skal man vande sin græsplæne?

Skal man vande sin græsplæne i tørkeperioder?

Mange danske husejere bruger utrolig mange kræfter og ressourcer på deres haver, særligt på deres græsplæner. Derfor ser vi rigtig mange, som nærmest går i panik, når tørkeperioder begynder at gøre den ellers flotte og grønne plæne kedelig og gullig.

Vi får ofte spørgsmål omhandlende det at vande sin græsplæne, hvilket er grunden til at vi i dette indlæg vil give et par gode råd til dig som har din græsplæne kær og ikke ved om du skal vande eller ej.

Læs med og bliv lidt klogere på det at have en græsplæne i en tørkeperiode.

Er det nødvendigt at vande græsplænen?

Et meget kort svar på dette spørgsmål er: Nej man behøves som udgangspunkt ikke at vande en græsplæne uanset hvor lang en tørkeperiode man befinder sig i. Der kan dog forekomme undtagelser som fx sommeren 2018, hvor tørkeperioden var urimelig lang og temperaturen var meget høj.

En almindelig græsplæne, kan sagtens klare sig uden vand uden at græsplanterne dør. Selvom at plænen ser gul, kedelig og syg ud, så er skal den nok vende tilbage til sit grønne udseende, når vejret igen bliver vådt.

Det gælder også græsfrø, som endnu ikke er spiret. Frøene dør ikke, men ligger sig blot i en slags dvale indtil at de optimale vækstbetingelser opstår igen.

Men ved nysåning af græsplæner må du ikke stoppe vandingen, i en tørkeperiode, når den først er begyndt. Det skyldes at når først græsfrøene begynder at skyde deres rødder ned i jorden, så er det første og sidste chance for at overleve. Hvis du i forbindelse med vanding har “fortalt” græsfrøene at nu er der vand nok til at sætte rødder, så skal der være vand nok til at rodskuddene ikke udtørrer.

Er det tilfældet bør du vande 2-3 gange om ugen med ca. 25-30 mm. (afhænger dog af vejret).

Vil man spare lidt på vandregningen og skåne miljøet, er et alternativ at efterså med lidt nye græsfrø, når vejrudsigten igen byder på regn.

Rullegræs derimod, er dog en helt anden snak. Er man så uheldig at have udlagt rullegræs i forbindelse med en tørkeperiode, er man nødt til at vande. Vanding er en meget vigtig forudsætning i forhold til succesen med rullegræs, og manglende vanding kan i værste fald ødelægge rullegræsset.

Du kan læse meget mere om rullegræs i vores detaljerede rullegræs vejledning.

Vanding af græsplænen

Må man vande sin græsplæne?

Som sagt er det ikke nødvendigt at vande sin plæne, men ønsker man at plænen forbliver grøn og frodig selv i de tørreste perioder, så er man nødt til at vande den.

Svaret på spørgsmålet er som udgangspunkt altid – Ja du må gerne vande din græsplæne. Det hænder dog at kommuner vælger at indføre forbud, som forbyder private haveejere at vande deres græsplæne.

Når disse forbud bliver taget i brug, er det typisk fordi kommunens vandforsyninger er under pres.

Et mere etisk spørgsmål er dog; “bør man vande sin græsplæne?”. Mange haveeksperter og entusiaster er meget imod at man vander sin græsplæne, da de ser det som et kæmpe ressourcespild.

Græsplænen kan godt klare sig uden vand, hvilket betyder at grunden til at vande udelukkende er for at bevare det grønne udseende. Det er i manges øjne en smule overfladisk og anses derfor naturligvis som ressourcespild, men så længe det ikke er forbudt, er det stadig helt op til en selv om man vil vande eller ej. Det gælder dog ikke rullegræs, da man her vander for at ens investering i rullegræs skal overleve.

FAQ

Kan man vande sin græsplæne for meget?

Man kan stort set ikke vande sine græsplanter for meget - Så længe ens græsplæne ikke er oversvømmet er græsplanterne ikke i fare for at drukne. Det er dog både unødvendig og dyrt at vande sin græsplæne mere end nødvendigt.

Hvad koster det at vande sin græsplæne?

Den estimerede pris for vanding af græsplæne med en almindelig vippevander er 30-40 kroner i timen. Det varier dog meget alt efter hvilken type vippevander man bruger, samt vandværkets literpriser. Der er derfor mange penge at spare ved at optimere sin vanding.

e-remove