Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
troldnød i haven

Troldnød – guide til vinterens skønhed

Vinterhaven kan se trist og forpjusket ud, men der findes planter, som lyser op i den mørke tid, og en af de smukkeste er troldnød. Den kan blomstre så tidligt som i december-januar med sjove, krøllede blomster i varme farver. I maj springer træets blade ud, og i efteråret får de smukke, gyldne nuancer.

Henover vinteren bærer planten nøddelignende frugter. Troldnøddens grene kan desuden drives frem i vaser indendørs allerede i december og januar. Her kan du læse mere om, hvordan du passer og plejer vinterens skønhed.

Hvad er en troldnød?

Troldnød er små løvfældende træer eller buske, som man dyrker som prydplanter og ikke for at bruge frugten, som er giftig. Frugten ligner en nød, men er egentlig en hård frøkapsel, der åbner sig med et knald og sender de små frø langt ud i haven. Da troldnødden kommer fra varmere himmelstrøg, spirer frøene dog ikke udendørs her i landet. Du kan dog have held med at så dem indendøre.

Planterne blomstrer fra oktober til april alt efter sorten og hvor varm, vinteren er. Blomsterne er gule, orange eller røde og dufter kraftigt.

Træet eller busken i sig selv ligner hassel. Væksten er vaseformet og planten bliver 2-6 meter høj og bred. Den vokser langsomt, så det tager mange år, før den når fuld størrelse.

Hvilke troldnød-arter findes der?

Der findes fem arter, som kan gro i Danmark. Ingen af dem er hjemmehørende Nordeuropa. De tre oprindelige arter blev importeret fra Asien og Nordamerika. Her kan du læse om de tre og den hybrid, som er den mest udbredte på de danske planteskoler.

Japansk troldnød (Hamamelis japonica)

Japansk troldnød kan i naturen blive op til 10 meter høj med en stamme på 30 cm i diameter. De sorter, vi dyrker her i landet, bliver dog ikke nær så store og har en mere buskagtig vækst.

  • Hamamelis japonica ’Pendula’: Sætter gule blomster, der springer ud i januar-april. Sorten adskiller sig ved at være et hængetræ. Pendula bliver op til 3 meter høj.
  • Hamamelis japonica ’Arborea’: Sætter gule blomster med rød bund, der springer ud i februar-april. Planten bliver op til 4 meter høj og bred.

Kinesisk troldnød (Hamamelis mollis)

Kinesisk troldnød sætter gule blomster, der springer ud i februar-marts. Træet vokser cirka 15 cm om året i både højde og bredde og opnår en størrelse på 3 gange 3 meter. Mollis betyder blød, og planten har fået sit navn fordi blade og skudspidser er lodne.

  • Hamamelis mollis ’Pallida’: Sætter citrongule blomster, der springer ud i februar-marts. Planten bliver op til 3,6 meter høj og bred.
  • Hamamelis mollis ’Brevipetala’: Hører under de kinesiske troldnødder, selvom planten faktisk er en hybrid mellem hamamelis mollis og hamamelis vernalis. Den sætter gule blomster, der springer ud i januar-marts. Planten bliver op til 3,6 meter høj og bred.

Tidlig troldnød (Hamamelis vernalis)

Denne troldnød stammer fra det centrale USA. Den bliver omkring 4 meter høj og blomstrer brunligt i efteråret. Planten kan godt dyrkes her i landet, men den forhandles kun meget få steder.

Virginsk troldnød (Hamamelis virginiana)

Virginsk troldnød sætter blomster, der springer ud allerede i oktober-november. Blomsterne er lysegule. Træet vokser cirka 20 cm i højde og bredde hvert år og kan opnå en højde på 6 meter. Den virginske troldnød anvendes primært som podestamme for andre sorter af hamamelis. Træet hører hjemme i det nordøstlige USA. Den virginske troldnød bruges i naturmedicin, da veddet indeholder flavonider og tanniner, der virker beroligende og antiinflammatoriske.

Hybridtroldnød (Hamamelis x intermedia)

Hybridtroldnødden er barn af den japanske troldnød og den kinesiske troldnød og den mest almindelige her i landet.

  • Hamamelis x intermedia ’Westerstede’: Sætter gule blomster med en rød midte, som springer ud i februar-marts. Kan både stå alene og i bede. Planten bliver 2-4 meter høj og bred.
  • Hamamelis x intermedia ’Rubin’: Sætter røde blomster, der springer ud i december-marts. Planten bliver 2-3 meter høj og bred og er fuldt vinterhårdfør.
  • Hammamelis x internedia ’Aphrodite’: Sætter orange blomster, som springer ud i december-marts. Planten er fuldt vinterhårdfør. Planten bliver 3,5 meter høj og bred.

Troldnød

Troldnød – guide til plantning og pleje

En troldnød er ikke et specielt krævende bekendtskab, men der er enkelte ting, du skal være opmærksom på. Dem får du en indføring i herunder.

Placering og jordbund

En troldnød vil gerne have læ og foretrækker en plads med sol eller halvskygge. Planten gror i almindelig havejord, der dog ikke må være for leret, da den ikke kan lide at stå og soppe i vand.

Hvis du gerne vil have, at troldnødden kommer mest muligt til sin ret, kan du med fordel plante den foran stedsegrønne buske. På den måde vil de farverige blomster virkelig ses gennem de kolde måneder.

Beskæring og vinterdækning

Du skal være varsom med at beskære din troldnød, da den nødigt skyder fra en gammel stamme. Tynd derfor kun forsigtigt ud i grenene, hvis du synes, din plante skal forynges lidt. Det er dog sjældent nødvendigt.

Da troldnødden kommer fra varmere himmelstrøg, skal mange beskyttes med granris eller lignende om vinteren. Der findes dog sorter, som er fuldt hårdføre her i landet.

FAQ

Er troldnød giftig?

Ja, troldnødden er giftig. De røde frugter er endog meget giftige for mennesker. Barken er også giftig, selvom den ikke er helt så farlig som frugterne. Til gengæld er det nok de færreste, der fristes til at smage på barken.

Er troldnød og troldhassel det samme?

Nej, de to træer tilhører forskellige familier. Troldhassel tilhører birkefamilien, imens troldnød har sin egen familie, hamamelidaceae. I modsætning til troldnødden kan troldhasselens frugter spises, da de ganske enkelt er hasselnødder.  

Hvorfor hedder det troldnød?

Træet har fået sit danske navn, fordi det bærer frugt før det blomstrer og altså opfører sig usædvanligt sammenlignet med andre frugtbærende træer. Egentlig skyldes det, at frugterne først spirer op til to år efter blomstringen og derfor sidder på træet umiddelbart før næste sæsons blomster springer ud. Det engelske navn witch hazel har træet fået, fordi grene fra den amerikanske art blev brugt til at finde vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove