Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
vinterjasmin

Vinterjasmin i haven – Guide

Er du ligesom mange andre også fan af den fine vinterjasmin? Vinterjasmin (Jasinum nudiflorum) er en klatreplante, som er tydeligst kendetegnet ved sine mange små, gule blomster. Som det lyder af navnet er det en vinterplante. Med slyngplanten kan du altså give din have lidt ekstra farve i de ellers måske triste vintermåneder.


Men hvordan dyrker du din vinterjasmin, og hvordan passer du den korrekt? Læs her vores omfattende guide, hvor du kan lære meget mere om planten, og bl.a. også læse om, hvordan der skal gødes, vandes, beskæres, osv. Læs her vores vinterjasmin guide.

Vinterjasmins egenskaber

Hvorfor skal du dyrke vinterjasmin frem for en anden klatreplante? Det er der flere gode grunde til. Generelt er det jo et spørgsmål om smag og behag, når du skal beslutte, hvilke planter du vil have i haven. Det er dog godt at kende til fordelene ved de enkelte planter, når du skal beslutte dig, og dem giver vi dig her.

Som sagt er vinterjasmin en slyngplante. Det betyder, at den er velegnet til opadvoksende beplantning. Planten er ideel at vokse op af et hegn, en pæl eller noget helt tredje.

Vinterjasmin er kendetegnet ved de små, gule blomster, som bliver 1-5 cm i diameter. Den blomstrer fra november til februar, deraf navnet ‘vinter’. Plantens blade er aflange og mørkegrønne. Vinterjasmin bliver typisk omkring 200-400 cm høj og 90-120 cm bred. Den passer perfekt til det danske klima, hvor den nok skal overleve, også i frost.

Plantning af vinterjasmin

Du bør plante vinterjasmin om foråret. Så vil planten nemlig blomstre den efterfølgende vinter. Det er vigtigt, at du overvejer plantens placering. Når du skal dyrke vinterjasmin, skal du overveje skyggeforholdene. Planten trives bedst i sol eller halvsol.

Du bør plante vinterjasmin et sted, hvor der er forholdsvis vindstille, for at give den de bedste vækstmuligheder. Vinterjasmin kræver ikke en bestemt jordtype med nogle bestemte mineraler; den kan snildt plantes i hele Danmark. Den trives dog bedst i kalkholdig jord, som er rig på næringsstoffer.

Sådan passer du vinterjasmin

Vinterjasmin er meget velegnet til de danske vejrforhold, og derfor kræver den heller ikke overdreven pasning og pleje. Vi gennemgår her de vigtigste trin.

Gødning

Vinterjasmin kræver som udgangspunkt ikke at blive gødet. Hvis du vil være sikker på at give planten de mest ideelle vilkår for at udvikle sig, kan du dog sagtens gøde den. Det er vigtigt, at du ikke gøder slyngplanten for meget. Gød den én gang om året. Om foråret, når bladene er falmet, er et godt tidspunkt at gøde planten.

Om sommeren kan vinterjasmin have brug for ekstra fugt. Du kan placere barkflis rundt om plantens stamme for at bevare fugten og for at forhindre ukrudt i at vokse op rundt om planten.

Vanding

Vinterjasmin kan ikke lide tørke. Sørg derfor for at vande planten regelmæssigt i perioder med næsten eller ingen regn. Dog skal planten heller ikke druknes i vand.

Beskæring af vinterjasmin

Du bør beskære din vinterjasmin en gang om året, når blomstringen er slut. Hvordan du skal beskære din vinterjasmin, afhænger af, hvilket udtryk du gerne vil give den. Hvis du gerne vil have en stram vækst med mange blomster, skal du fjerne sideskuddene og trimme planten betydeligt. Vinterjasmin skyder hurtigt nye stængler og er en sejlivet og hårdfør plante, det ikke lige er sådan at slå ud, så du behøver ikke være bange, når du beskærer planten.

Opbinding af vinterjasmin

Hvis du gerne vil have indflydelse på plantens vækst, bør du binde den op. Du skal fæstne dele af planten til et stativ, en pæl eller noget andet med snor, for at få planten til at vokse den retning du gerne vil. Det gælder især, når du gerne vil have planten til at vokse lodret op af noget.

Vinterjasmin kan også bruges som hængeplante.

vinterjasmin

Vinterjasmin som sort: Slyngplante og vinterblomstrende

Vinterjasmin hører ind i gruppen af vinterblomstrende planter. Det er en af de få blomstrende planter, som kan overleve i frost. Der findes ikke specielt mange muligheder, når det kommer til planter, som blomstrer i vinteren. Vinterjasmin er en fantastisk plante, hvis du gerne vil bringe fest og farver ind i din have i vintermånederne.

Vinterjasmin hører til i kategorien ‘slyngplante’. Slyngplanter er kendetegnet ved at være planter, som vokser opad, og nærmest kravler op af noget. De er kendt for at vokse hurtigt – på få år kan din slyngplante vokse sig stor og skyde godt i vejret.

Jasinum nudiflorum er det latinske navn for vinterjasmin.

1 kommentar

  1. Bliver spændende at vokse, og med vinter blomstring
    Men er plantet sidste foråret som mon den når at vise nogle blomster i denne 2023 vinter, tør du vove at spå om det.
    Mvh
    Erik

    Erik Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove