Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Vibeæg

Vibeæg (Fritillaria meleagris) – Plantevejledning

Vibeæg (på latinsk: Fritillaria meleagris) er en særlig løgplante, der er let at genkende på sin spinkle stilk samt de nedadhængende blomsterhoveder. Planterne kommer med sikkerhed til at vække opsigt i din have, hvor de vil trives godt nær stauder.

Herunder kan du læse mere om Fritillaria meleagris, og om hvordan du passer og plejer den imponerende og unikke blomst.

Værd at vide om udbredelse og dyrkning

Vibeæg er en enestående plante, der kan blive op til 30cm høj. Den har sin blomstringstid i april og maj, hvor du og familien kan nyde synet af de grønne og smalle blade samt intense farver.

Du vil få størst glæde af Fritillaria meleagris, når den befinder sig i selskab med andre grønne planter.

Den afholdte plantes danske navn giver referencer til, hvordan blomsten minder om vadehavsfuglens æg. På latinsk beskriver “fritillaria” blomstens bægerform med tern. Du kan møde Fritillaria meleagris vildt i store dele af Europa. Dog er den smukke blomst et sjældent syn i den vilde og ugenerede, danske natur.

Vibeæg og farver

Langt de fleste mennesker vil forbinde Fritillaria meleagris med en purpurfarve. Derudover kan du finde blomsten i forskellige farvevarianter – herunder f.eks. hvid, rosa og rød.

Det er en god idé at købe Fritillaria meleagris fra en professionel planteskole, hvor du har mulighed for at vælge blomsten i flere farver. På dén måde kan du skabe netop dét farvespil i haven, som du nyder at se på. Om du har blomsten i jorden i haven, eller om du planter den i krukker, er op til dig at bestemme.

Såning af vibeæg

Det anbefales, at du vælger en god og næringsrig blomsterjord, når du sår eller udplanter Fritillaria meleagris. Du skal så vidt muligt få jorden i din have eller krukker til at minde om dén jord, du finder i skovbunden. Spagnum er med til at holde på fugten, så blomsten har konstant næring. Det vigtigste er, at jorden i haven eller krukkerne er rig på kalk.

Du kan med fordel forberede såningen af Fritillaria meleagris. Ved du f.eks., at jorden er kalkfattig, kan du drysse løs kalk ud og vande jorden, så næringsstofferne derved trækker ned i jorden.

Sådan plejer du vibeæg

Der skal ikke mange timer til eller kræfter i at passe vibeæg, så blomsterne trives optimalt. Som det gælder med andre løgvækster, kan du få glæde af blomsterne år efter år. De flerårige planter egner sig ideelt til havekrukker eller til potter, du kan pynte med i vindueskarmene indenfor.

Den mest centrale del af pasningen handler om, at du sikrer, at blomsterne altid står i fugtig jord. Løgvæksten må hverken udtørre eller blive over-vandet. I tilfælde med overvanding kan det føre til forrådnelse af løget, og blomsten vil langsomt gå til.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at du skal gøde Fritillaria meleagris cirka ved hver 4. vanding i vækstperioden. Det er en god idé at have dine blomster placeret på et sted i haven eller vindueskarmen, hvor de får masser af sol.

FAQ

Hvordan ser vibeæg ud?

Fritillaria meleagris findes i flere varianter med hensyn til farver. Den mest udbredte variant er den purpurfarvede. Du kan genkende løgvæksten på de ternede blomsterhoveder, der har tendens til at hænge nedad på de tynde stængler.

Hvordan skal jeg pleje vibeæg?

Den vigtigste del af plejen af dine løgvækster handler om vanding. Sørg for at jorden omkring blomsterne altid er fugtig. Du kan med fordel gøde jorden i vækstperioden for at stimulere de bedste trivselsbetingelser.

Hvornår blomstrer vibeæg?

Du kan forvente, at Fritillaria meleagris står smukkest i foråret. En del af den skønne blomstring er betinget af, at blomsten står placeret et sted, hvor den får masser af sollys og varme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove