Dyrkning af blåbær er forholdsvis simpelt. Du skal dog være opmærksom på, at du skal etablere et surbundsbed, som planterne kan stå i. Derudover skal du være omhyggelig med at vande dem – særligt hvis de står i krukker.
En gang om året skal du tilføre gødning. Hvis du har sørget for at dække bærrene til med net, der holder fuglene væk, vil du kunne høste en stor mængde blåbær fra din fuldt udvoksede blåbærbusk.
Vil du undgå supermarkedernes høje priser på lækre blåbær, kan du dyrke dem i haven. Blåbærrene kan nemlig sagtens trives i en almindelig villahave. Du kan regne med at få 4-8 kilo bær fra en fuldt udvokset busk.
Hvis du helst vil have en så nem have som muligt, er det måske ikke blåbær, du skal gå i gang med. De kræver en del opmærksomhed i løbet af året. Særligt skal du være opmærksom på, at de ikke mangler vand, mens de udvikler bær.
Blåbær hører dog bestemt heller ikke til de sværeste afgrøder i haven. Hvis du har mod på at passe den, kan du blive belønnet med de lækre, søde bær i sensommeren og det tidlige efterår.
Hvilken sort skal jeg vælge?
Hvis du kun har købt blåbær i supermarkedet, har du sikkert ikke tænkt over, at der faktisk findes forskellige sorter af blåbær. Inden du vælger, er det derfor vigtigt, at du finder ud af, hvilken der vil være den rette for dig. Det gælder både i forhold til størrelsen på busken og i forhold til smagen af bærrene.
Der findes overordnet to typer af blåbær highbush-sorterne og lowbush-sorterne. Highbush bliver omkring 150-200 cm høje og brede. Når du planter dem, er det derfor vigtigt, det er på et sted, hvor du ved, at der kommer til at være plads til dem, når de er fuldt udvoksede. Lowbush-sorterne bliver mellem 30-120 cm. De er altså nemmere at finde plads til.
Der kan være stor forskel på smagen på bærrene mellem de forskellige sorter. Kan du finde modne bær på planterne på planteskolen i sensommeren, vil det være den smarteste måde at finde ud af, hvilke bær du bedst kan lide.
Blåbær modner fra juli til oktober. De sorter, der først modner i oktober, egner sig ikke så godt til det danske klima. Og i oktober er det typisk for koldt i Danmark til, at blåbærrene kan nå at udvikle sig.
Step-by-step-guide
Tjek step-by-step-guiden herunder, hvis du har brug for lidt vejledning til at plante blåbærbuske. Under guiden kan du læse en mere uddybende vejledning.
- Plant blåbærbusken i løs jord med en pH-værdi mellem 4 og 5,5
- Plant på en solrig placering – eller i halvskygge – hvor der er læ
- Plant enten i det sene efterår, eller når foråret viser sin ankomst
- Sæt planten ned i jorden i samme højde, som den står i, i potten
- Lug rundt om busken i starten, eller dæk med flis eller fiberdug
- Fjern blomsterne det første år eller to, til busken er blevet større
- Giv gødning eller jordforbedring én gang i løbet ad foråret
- Sørg for, at busken har rigeligt med vand, når den skal sætte bær
- Beskyt rodnettet om vinteren med grangrene eller barkflis fra gran
- Beskær evt. hvert andet eller tredje år for at få den til give flere bær
- Høst blåbær fra juli til oktober – afhængig af hvilken sort du har valgt
Forbered et surbundsbed til blåbær
Medmindre du har et surbundsbed i haven i forvejen eller bor et sted med hedejord, kan du ikke bare placere en blåbærbusk i din have. Den skal nemlig stå i surbundsjord. Allerhelst skal pH-værdien være mellem 4 og 5,5 – Til etablering kan jeg anbefale vores rhododendron jord, som er gødet med organisk gødning, eller almindelig spagnum, som du selv tilfører næring.
Har du en meget hård jord, kan det være en god idé, at du etablerer bedet oven på jorden. Dermed bliver jorden også hurtigere varmere om foråret.
Planter du ikke i et bed oven på jorden, er det vigtigt, at du sørger for at løsne jorden i bunden godt, så rødderne nemt kan brede sig i den. Blåbærs rodnet er ikke større end ca. 30 cm, derfor behøver du ikke at skabe et bed, der er meget dybere end det.
Du skal vælge en solrig placering med læ til din blåbærplante. Busken kan godt stå i halvskygge, men foretrækker klart fuld sol.
Sådan planter du blåbær
Du kan plante blåbær i det sene efterår eller om foråret. Du sætter planten ned i samme højde, som den står i potten. Sørg for at luge ukrudt rundt om den i starten. Du kan dække til med barkflis eller fiberdug rundt om den, så du holder ukrudtet væk.
Du bør overveje, om du skal plante to buske med blåbær i haven. De fleste blåbærbuske kan godt selvbestøve, men det giver typisk flere blåbær, hvis busken er blevet bestøvet med støv fra en anden sort.
Pasning af blåbær
De første år skal du fjerne blomsterne på planten, så den koncentrerer sig om at vokse i stedet for at sætte bær. Efter din blåbærbusk har stået i haven et år eller to, kan du lade blomsterne sidde, så den kan begynde at producere bær.
Blåbærbuske har brug for rigeligt med vand. Særligt når de er ved at danne bær, skal du være opmærksom på, at de ikke tørrer ud. Busken skal nok overleve at udtørre, men den vil ikke producere bær, hvis den gør det.
Du bør give blåbær rhododendrongødning eller jordforbedring en gang om året i foråret. Det giver den næring og hjælper med at holde jorden sur. Da blåbær er en surbundsplante, må du aldrig give den kalk. Det forhøjer pH-værdien i jorden.
Blåbærbuske har et forholdsvis overfladisk rodnet, derfor bliver de også nemmere påvirket af frost. Du kan beskytte busken mod det ved at lægge et topdække med jordforbedring, som både varmer/isolerer og gøder, eller lægge et lag barkflis/grangrene ud under den.
Beskæring af blåbær
Hvis du vil have din blåbær til at give flere bær, skal du beskære den hvert andet eller tredje år. Du kan godt lade være og stadig få en fin blåbærhøst, men beskæringen får den altså lige til at producere lidt mere. Samtidig hjælper det dig til at holde busken pæn.
Du skal klippe alle grene af, der ikke vokser lige op i luften. Grene mellem et og fem år er dem, der giver flest bær. Når grenene er ældre end fem år, kan du derfor klippe dem helt ned til jorden. Det kan virke voldsomt at beskære blåbær så meget, men husk, at de ofte bliver brændt ned til grunden af en skovbrand, når de står i naturen, og at de derefter fint kan skyde igen fra deres rodnet.
Dyrk blåbær i krukker
Har du ikke plads til et surbundsbed i haven, eller har du ikke lyst til at etablere et, kan du også plante blåbærbuske i krukker. Hvis du vil det, bør du bruge rhododendronjord til at plante i. Du kan starte med at sætte den i en lille krukke og så skifte den ud i takt med, at planten vokser. Blåbær er en langsomt voksende plante og er først fuldt udvokset efter omkring 8 år.
Når du dyrker i krukker, skal du sørge for at vande jævnligt. Blåbær har brug for mellem to og fem centimeter vand om ugen. Ligesom med blåbær på friland skal du være særligt opmærksom på at vande, når buskene er ved at sætte bær.
Du skal sørge for, at busken bliver ved med at have nok næring ved at tilføre rododendrongødning en gang om året. Hvert andet til tredje år skal du tage planten ud af krukken og erstatte cirka 20 % af jorden med ny jord.
Planter i en krukke er generelt mere sarte over for kulde. Det gælder også blåbær, der i forvejen er lidt kuldskær. Om vinteren bør du derfor pakke krukken ind i bobleplast og stille den på et sted, hvor den ikke kan blive ramt af frost. Den skal dog stadig stå køligt.
Hvornår kan jeg plukke blåbær?
Alt afhængig af hvilken sort af blåbær du har valgt, kan du høste blåbær fra juli til oktober. De fleste sorters bær modner i løbet af august. Du kan se, at blåbærrene er modne ved, at de nærmest bare falder ned i hånden på dig, når du rører ved dem. Blåbær eftermodner ikke, så de bliver ikke sødere efter, du har plukket dem.
Du kan spise blåbærrene rå eller for eksempel bruge dem i bagværk, pandekager, saft eller syltetøj. Hvis du er kommet til at plukke dine blåbær for tidligt, vil de stadig smage fint i bagværk.
Sygdomme og skadedyr, du skal være opmærksom på
De blåbærsorter, vi dyrker i Danmark, stammer fra Nordamerika, da de er langt mere hårdføre end europæiske sorter. Derfor er der endnu ikke så mange sygdomme og skadedyr, som du behøver at bekymre dig om.
Du skal dog være opmærksom på, at fugle er helt vilde med blåbær. Hvis du vil have dem for dig selv, skal du derfor sætte et net over i god tid, så du kan holde fuglene væk.
Du kan altså ikke bare læne dig tilbage, når først dine blåbærbuske er plantet og vente på, at du kan høste de lækre, syrligt-søde bær. Men det kræver heller ikke særlig meget arbejde at lykkes med en stor blåbærhøst, når du først har fået plantet dine buske.
Hvornår må man præcis beskære blåbær om foråret? Også med fare for nattefrost eller hvis man aldrig i de ca. 12 år de har groet her har beskåret dem? På forhånd tak og mvh. Annette Nielsen
Hej Annette,
Nu ser det ikke ud til at der er vedvarende nattefrost længere, selvom det muligvis kommer enkelte nætter med mild frost – Jeg turde godt beskære nu.
Mvh Martin
Hej ønsker at plante 3 blåbærbuske i krukker. Hvilke sorter vil du anbefale hvis jeg gerne vil have 2 med MEGET store bær og en mindre med de bær med blå frugtkød, som er så sød som muligt
På forhånd tak
Hej Martin
Kan man bruge svovlsur ammomiak til at gøde blåbær med ?
På forhånd tak Niels
Hej Niels,
Svovlsur ammoniak er rigtig fint at bruge til blåbær og surbundsplanter generelt. 🙂
Mvh Martin
Jeg har begrænset plads i min gårdhave. Er det muligt at plante 2 buske i 1 potte med en diameter på 40 cm?
Du skriver, at alle grene der ikke vokser lodret skal klippes af. Men hvad hvis man har vandrette grene der vokser ud fra de lodrette grene, skal de så også klippes af?
Hej Ricki.
Jeg vil tro at det bliver lige snævert nok til 2 planter, hvis der kun er 40cm i diameter at arbejde med.
Du kan klippe de vandrette grene af, i takt med at de går ind og fylder for meget.
Med venlig hilsen
Marc
Hvor langt fra hinanden kan man plante to blåbærbuske – er 4 m for langt?
Jeg har blåbærbuske der er 40 år gamle og over 2 m. i højden. De har alle år båret masser af bær og jeg har aldrig gjort noget andet end at luge under dem. Så ville det give mening at beskære dem?