Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke kamille

Kamille dyrkning

Kamille er en nem plante at have med at gøre. Faktisk behøver den ingen pasning, når den først er blevet etableret. Ved at klippe blomsterne af og tørre dem kan du fremstille din egen kamillete, eller du kan bruge dem friske som pynt på f.eks. bagværk eller i salater.


Er du vild med kamillete, og vil du gerne dyrke den selv, skal du selvfølgelig have kamille i haven. Den velduftende plante er nem at have med at gøre, så det største besvær du får med den, bliver faktisk at få tørret dens blomster og få fremstillet te, hvis det er det, du vil. Når du først har sået planten, har den ikke brug for meget hjælp for at sprede sig.

Der findes forskellige former for kamille. Hvis du vil bruge blomsterne til te, er det vigtigt, at du sørger for at vælge den rette. Der er lugtløs, vellugtende, skivekamille og romersk kamille. Den lugtløse har ikke den karakteristiske kamilleduft og bruges derfor ikke i te.

Skivekamille dufter af kamille. Den bruges oftest til at lave skivekamillesukker af. Den er noget lavere, end de andre typer af kamille, du ser. Hvis du vil tilberede kamillete, er det derfor vellugtende og romersk kamille, du skal have fat i.

Sådan sår du kamille

Du kan få kamille i haven enten ved at så dens frø eller ved at dele en plante. Har du allerede kamille et andet sted, vil det nemmeste være, at du deler den og planter den om. Hvis du ikke er sikker på, hvilken kamille det er, kan du dog købe frøene.

Hvis du vil så frøene på friland, er det bedst, at du sår dem i efteråret. Dermed mærker de, at det er vinter, og så vil de skyde om foråret sammen med de andre forårsblomster. Men du kan også så om foråret i maj til juni.

Hvis du ikke vil så på friland, er det bedste tidspunkt, at du sår kamillen indenfor, omkring seks uger før du kan regne med, at frosten er af jorden.

Du sår de små kamillefrø direkte på jorden og dækker dem derefter bare med et meget tyndt lag jord. De har altså ikke brug for at blive gravet dybt ned. Du kan købe kamillefrø eller bruge frøene fra en pose kamillete.

Placering af kamille i haven

Planten trives i alle former for jord og både i fuld sol og halvskygge. Hvis du ikke synes, at du får nok kamilleblomster, kan du prøve at så nogle i fuld sol, da det giver flere blomster. Når du først har sået planten én gang, vil den så sig selv, hvis du ikke fjerner blomsterne, inden de visner.

Kamille blomster
Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille bliver sjældent angrebet af skadedyr. De kan nemlig ikke lide den kraftige urtelugt, der kommer fra planten. Derfor kan du bruge kamille til at beskytte dine andre planter i køkkenhaven. Det kan for eksempel være agurker, der nemt bliver angrebet af bladlus.

Generelt er kamille dog ikke så velegnet som bunddækkeplante. Den vokser for spredt til at fungere ordentligt som en sådan sammen med andre blomster i et blomsterbed.

Vil du dyrke kamille i en potte i haven eller have den stående i vinduet, kan du også sagtens det. Kamille kan fint klare sig i en potte. Her skal du dog huske at vande den jævnligt.

Pasning af kamille

Planten har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør den meget nem at have i haven. Det er en god idé, at du vander den de første 14 dage efter, at du har sået den, og at du vander den, hvis det er meget tørt. Planten kan dog sagtens overleve længere periode med tørke.

Du må endelig ikke give din kamille gødning. Den vokser hurtigt uden. Hvis du gerne vil have kamille på det samme sted i haven næste år, skal du derfor bare lade nogle blomsterknopper sidde, så sår den sig selv.

Høst og brug

Kamille blomstrer i løbet af sommeren, og du kan derfor løbende gå og klippe hovederne af, når du tager en runde i haven. Hvis du vil bruge den til te, er det bedste tidspunkt er om morgenen, når blomsten er ved at folde sig ud. Det giver den bedste smag til teen.

Hvis du vil, kan du også eksperimentere med at bruge nogle af plantens blade til teen. De er nemlig også spiselige. Nogle synes dog, at bladene gør teen for bitter. Er du ikke vild med den bitre smag, er det vigtigt, at du får klippet så meget af stænglerne som muligt væk.

Når du tørrer blomsterne, breder du dem ud på en avis og lader dem ligge i en uge. Det er en god idé, at det er et mørkt sted, så blomsterne ikke bliver bleget af solen. Rod rundt i blomsterne fra tid til anden, så de bliver vendt og tørrer mere jævnt. Derefter skal du bare opbevare blomsterne tørt – og lade dem trække i kogende vand i fire til fem minutter, når du vil drikke kamillete.

Der er altså ingen ben i at have kamille i haven og heller ikke i at fremstille kamillete af den. Planten er derfor en dejlig nem og velduftende plante at have enten i køkkenhaven eller i blomsterbedet.

FAQ

Hvornår skal kamille sås?

Hvis du vil så frøene på friland, er det bedst, at du sår dem i efteråret. Dermed mærker de, at det er vinter, og så vil de skyde om foråret sammen med de andre forårsblomster. Men du kan også så om foråret i maj til juni.

Hvad er kamillete godt for? (sundhed)

Nogle mener at man kan bruge kamillete til at lindre menstruationssmerter og muskelsmerter. Ligeledes kan kamillete bruges på sår og rifter, hvilket skulle fremskynde helingsprocessen, samt tilføre lidt fugt til huden.

Hvilken kamille sort er bedst til te?

Hvis du vil dyrke kamille med henblik på at kunne lave dine egne tebreve, så anbefaler enten vi romersk kamille, eller vellugtende kamille. Disse 2 sorter er de absolut bedste at brygge te på.

Hvordan tørrer man kamille?

Du kan nemt tørrer blomsterne fra kamille ved at brede dem ud på en avis og lade dem ligge i en uge. Det er en god idé, at det er et mørkt sted, så blomsterne ikke bliver bleget af solen. Rod rundt i blomsterne fra tid til anden, så de bliver vendt og tørrer mere jævnt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove