Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
primula plantning og pasning

Primula guide

Primulaer er smukke blomster, der kan bebude forårets komme – eller blomstre helt til september. Det kommer an på, hvilken sort du vælger. Hvor meget pasning primulaer kræver, kommer også an på, hvilken sort du vælger. Nogle har næsten ikke brug for noget, andre har brug for at blive vandet jævnligt.


Primula betyder forårsbebuder, og en række af sorterne er da også nogle af de første til at stikke hovedet op af jorden i marts måned. Vil du hurtigst muligt have fortrængt vinterens brune farver i haven, skal du altså plante masser af primulaer.

Det er dog ikke kun i det tidlige forår, du kan nyde synet af de smukke primulaer, der både findes i hvide, gule, lyserøde og lilla varianter. Det er nemlig en stor familie, og nogle af primulaerne blomstrer helt frem til september.

Ligesom deres blomstringstidspunkt varierer meget, varierer sværhedsgraden af de forskellige blomster også. Nogle er meget nemme at få succes med, mens andre kræver helt særlige forhold for at kunne trives eller er sværere at etablere i haven. Primula er derfor en blomst både for begynderen og for dig, der gerne vil have en udfordring i haven.

Hvilken sort af primula skal jeg vælge?

Der findes et væld af sorter af primulaer – et sted mellem 500-600. Derfor er det ikke underligt, hvis du synes, at det er lidt svært at vælge de rette. Når du skal vælge primulaer til haven, bør du først og fremmest tænke over, hvilke der vil passe ind – eller om du eventuelt vil skabe et bed, der giver dem de mest optimale forhold.

Derudover kan du tænke over, hvornår du gerne vil have primulaerne til at blomstre. De europæiske sorter af primula blomstrer i marts, april og maj måned, mens de asiatiske sorter kan blomstre helt frem til september. Ved at sammensætte forskellige sorter kan du altså have blomstrende primulaer i haven fra det tidlige forår og langt ind i sensommeren.

Endelig kan du selvfølgelig tænke over, hvilken farve dine primulaer skal have. Skal de være hvide, gule, pink eller lilla? Du skal dog være opmærksom på, at primulaerne vil sprede sig ved hjælp af deres frø, og at de derefter ikke vil have helt de samme farver.

Nemme sorter af primula:

Primula denticulate (kugleprimula) er nok den nemmeste form for primula. Den vokser oprindeligt i skove i Asien, så den kræver derfor en fugtig muldjord for at trives. Den skal stå i fuld sol og findes i stort set alle farver, både lilla, lyserød og hvid.

Primula Renticulate

Primula Rosea (rosenprimula) er også en skovplante fra Asien. Den vokser naturligt i området omkring Himalaya. Den trives på muldjord og foretrækker at stå i halvskygge. Den er lidt mere besværlig end kugleprimula, da den kræver mere vand.

Primula rosea
Primula Rosea

Primula juliae (pudeprimula) er også en skovbundsprimula, der oprindeligt stammer fra Kaukasus. Den foretrækker at stå i muldjord i halvskygge, alternativt vandrende skygge. Den er en af de allerførste sorter af primula til at spire om foråret.

Primula juliae
Primula Juliae

Primula elatior (fladkravet kodriver) foretrækker også muldjord, godt med fugt og halvskygge. Den vokser vildt i den danske natur, hvilket siger noget om, hvor nem den vil være at få succes med i haven.

Primula elatior (oxlip)
Primula elatior

Mere krævende sorter af primula:

Primula Auricula (aurikel) er en af de mere krævende former for primula. Den er hjemmehørende i Alperne, hvorfor den er vant til at vokse i en klipperig jord. For at få succes med den i haven bør du derfor anlægge et stenbed. Har du ikke mulighed for det, skal den stå i mager sandjord. Den foretrækker at vokse i halvskygge.

Primula Auricula

Primula Veris (kodriver) vokser vildt i danske skove og kan i nogle haver have dannet hele tæpper i græsplænen. Det ville være nærliggende, at du tænker, at den så er nem at have med at gøre, men det kræver noget snilde at etablere den, hvorfor vi har placeret den i kategorien af lidt mere krævende sorter.

Primula Veris

Bedste placering af primula

Det er svært at sige, hvad der er den bedste placering af primula. Nogle primulaer foretrækker en mager eller stenet jord, andre en frodig muldjord. Det eneste, du kan være sikker på, er, at hvis du har en fed lerjord i haven, skal du nok gøre noget ved den. Det handler derfor om, at du ser på den type af primula, du gerne vil dyrke, for at finde ud af, om den passer ind i din have – eller om du skal anlægge et bed til den.

På samme måde er det heller ikke muligt at sige noget entydigt om placeringen i forhold til solen. Nogle primulaer trives bedst, hvis de står i fuld sol, mens andre foretrækker halvskygge eller vandrende skygge, hvor der er fuld sol noget af dagen og også skygge noget af dagen. Igen må du altså se på, hvad de forskellige former for primulaer foretrækker for at vælge de bedste placeringer til dem.

Plantning af primula

Selve plantningen af primula er dog ikke så svært. Du skal grave et hul, der er lidt større end den potte, som planten står i. Sørg for at løsne jorden i bunden af hullet, så plantens rødder nemt kan trænge ned i den. Fyld hullet med vand, og vent på, at det er sivet væk. Når det er det, kan du sætte din primula ned i hullet og dække til med jord omkring den.

Det er i dag muligt at plante primulaer på alle tider af året – på nær selvfølgelig, når jorden er frossen. Tidligere lød et huskeråd, at det var bedst at plante dem om efteråret. Det skyldtes dog, at de tidligere kom som barrodsplanter, altså hvor der ikke er noget jord omkring rødderne. Derfor var de mere skrøbelige.

Planter i potter er mere hårdføre og kan derfor plantes ud, når det passer dig. Dog skal du være opmærksom på, at det er sværere for planterne at etablere sig midt om sommeren, hvor det er meget varmt. Du skal derfor være meget omhyggelig med at vande, hvis du planter dine primulaer på det tidspunkt.

Vil du gerne have primulaer i græsplænen, skal du selvfølgelig bare grave hullerne i den og sætte dem der. Det er dog kun smart at gøre med de forårsblomstrende. Du må nemlig ikke slå græsset, før primulaerne er visnet.

Så primula fra frø

Du kan godt købe primulafrø eller høste frø fra dine primulaer i haven og så dem. Du skal høste dem, når de stadig er grønne. Du kan opbevare dem i en beholder i køleskabet. Her vil de kunne holde spireevnen i flere år.

Det bedste er nemlig, at du sår frøene i december til marts måned. Frøene har nemlig brug for at blive udsat for kulde for at spire. I løbet af perioden fra december til marts kommer der til at være nogle perioder med frostvejr, hvorfor du er sikker på, at frøene får den kulde, der aktiverer dem til at spire.

Når du sår dem, skal du lægge dem i en potte med lecakugler i bunden og muldjord ovenpå. Det er vigtigt, at temperaturen ikke er for høj, dér hvor du sætter dem. Kommer temperaturen over 18 grader, bliver frøene ødelagt, og de vil ikke spire. Det mest optimale er 12-15 grader.

Når frøene er spiret, og planten har fire blade, er de klar til at blive plantet ud i haven. Du kan tage frø af alle former for primula og plante dem ud. Du skal dog være opmærksom på, at frø fra F1 sorter af primula ikke giver planter, der ligner moderplanten.

Så primulaer fra stuen ud i haven

Har du en primula i stuen, som du gerne vil plante ud i haven, er det faktisk muligt, selvom det tager noget tid at vænne en primula til de nye og anderledes forhold. Når den er afblomstret, skal du sætte den et tørt, køligt og lyst sted, så den vænner sig til, at det ikke er lige så varmt.

Om foråret kan du plante din primula fra stuen ud i haven. Sørg for at pleje den godt, så den kan blive ordentligt etableret i haven.

Pasning af primula

Når først du har fået etableret dine aurikler i din have, er de faktisk den nemmeste form for primula at have med at gøre. Da de er vant til at vokse i bjergene, er de også vant til ekstremt nøjsomme forhold. Du behøver derfor hverken at give dem vand eller gødning.

De andre primulasorter er nogle, der alle vokser naturligt i en skov. De har derfor brug for, at der er rigeligt med vand. Hvis der ikke falder nok vand, må du derfor ud med vandkanden eller haveslangen.

De har dog heller ikke brug for nogen former for gødning. På den måde er de også meget nemme at have med at gøre. Hvis jorden er almindelig næringsrig jord, vil de trives fint.

Deling af primulaer

En gang hvert tredje år bør du dele dine primulaer. Det giver nemlig nogle sundere planter, at du gør det. Faktisk kan planten helt ende med at forsvinde fra haven, hvis du slet ikke deler den.

Du deler dem ved, at du graver planten op og forsigtigt deler den, så hver del har en bladroset og nogle rødder. Derefter kan du plante delene i huller direkte i haven, ligesom du gjorde, da du plantede den første gang.

Du kan dog også vælge at lade dem stå i en kasse med jord i en uge, hvor du giver dem noget ekstra pleje og masser af vand, inden du planter dem ud igen. De ser nemlig noget sølle ud i den første uge efter, at de er blevet delt.

Almindelige problemer med primula

De mest almindelige problemer med primula opstår, fordi de ikke vokser under de mest optimale forhold. For eksempel hvis de står et sted, hvor vandet samler sig, når det regner. Hvis de gør det, vil rødderne rådne, og det giver derfor sig selv, at planterne så ikke vil trives.

Hvis du sørger for at sætte dine primulaer på den rette placering, vil de altså langt det meste af tiden trives. Vælger du en af de nemme varianter, vil du derfor meget nemt kunne få succes med den. Og så vil du have smukke blomster i haven hele sommeren.

FAQ

Kan primula tåler frost?

Ja. Primulaer er en meget hårdfør plante der oprindeligt kommer fra steder hvor der er masse af både kulde og frost.

Hvordan skal primula vandes?

Der findes forskellige typer af primulaer. Sorter som aurikler kommer fra bjergene, og er vant til meget nøjsomme forhold. De har ikke behov for at blive vandet eller gødet. Primula sorter der oprindeligt vokser i skovene, har dog mere brug for vand, og er det tørt i længere tid, så sørg for at få svunget vandkanden.

Hvor længe blomstrer primula?

Hvor længe primula blomstrer afhænger meget af sorten, men som udgangspunkt blomstrer primula fra omkring april og frem til september.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove