Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
brombær dyrkning

Dyrkning af brombær

Brombær er en virkelig nem bærbusk at få succes med. Den kræver lidt beskæring om foråret, men ellers behøver du ikke at passe den. Samtidig får du et stort udbytte. Du kan regne med at få 15 kilo brombær fra en veletableret busk.


Brombær er en utrolig nem plante at lykkes med. Faktisk kan den næsten have en tendens til at brede sig lidt for meget. Har du en lille have, er der derfor en god idé at sætte den i en krukke eller op ad et espalier, så den er nemmere at holde styr på.

Planten er tilpasset det danske klima og vokser jo også frit i naturen. Den kan dog have lidt problemer med frostvejr, særligt de tornfrie sorter. Men hvis du tager hånd om den de første år, er det ikke noget, du vil få problemer med.

Med en eller flere brombærplanter i haven kan du altså være sikker på at få en stor høst af lækre brombær i løbet af sommeren. Har du mange, kan du bruge dem til marmelade eller fryse dem ned, så du kan have glæde af dem hele vinteren også.

Hvilken sort af brombær skal jeg vælge?

Der findes en række forskellige sorter af brombær. Når du skal vælge en sort, er det vigtigste, at du overvejer, om den skal være tornefri eller ej. Fordelene ved en tornefri sort giver næsten sig selv: du slipper for at rive dig til blods på de voldsomme torne, når du vil plukke bærrene.

Der er dog også nogle ulemper ved, at busken ikke har torne. Først og fremmest er det, at brombær både formerer sig ved hjælp af udløbere og frø. De nye planter, der kommer af frøene, er ikke tornefrie. Efter nogle år vil du derfor alligevel have brombær med torne i haven.

Derudover er de tornefrie sorter ikke lige så modstandsdygtige over for frost som dem med torne. Bor du et sted, hvor det kan blive meget koldt om vinteren, bør du derfor vælge en sort med torne på. Endelig skal du være opmærksom på, at nogle sorter af tornefri brombær er mere sure. De egner sig derfor kun til at blive spist tilberedt.

Brombær er selvbestøvende. Det betyder, at de ikke har brug for pollen fra en anden busk, for at blomsterne kan blive bestøvet og danne bær. Du kan derfor nøjes med kun at have en busk i haven.

Placering af brombær

Brombær kan vokse på de fleste placeringer i haven, dog skal du passe på med at plante dem et sted med meget vind. Det kan nemlig blæse blomsterstøvet væk, så blomsterne ikke bliver bestøvet. Det giver en dårligere høst. Du bør derfor plante din brombærbusk på en solrig placering, da bærrene har brug for sollys for at modne.

brombærbush med bær

Busken foretrækker almindelig muldjord, der er veldrænet. Hvis du har lerjord i haven, hvor vandet nemt samler sig, bør du derfor blande den op med grus, så vandet nemmere kan løbe væk.

Når du placerer din brombær, er det vigtigt, at du husker på, at den breder sig meget. Du skal derfor vælge en placering, hvor det ikke gør noget, at den breder sig. Det ville jo være ærgerligt, hvis den pludselig overtog dit yndlingsblomsterbed.

Plantning af brombær

Du kan plante brombær hele året, dog er efteråret det bedste tidspunkt. Det giver nemlig planten mest mulig tid til at etablere sig inden vækstsæsonen om sommeren, der er det mest krævende tidspunkt for den.

Hullet til at sætte din brombærbusk i skal være lidt større end potten omkring plantens rødder. Sørg for at løsne jorden i bunden af hullet, så det er nemt for plantens rødder at trænge igennem den. Planten skal stå i samme niveau i jorden, som den gør i potten. Kom overskydende jord ned omkring planten, så den står fast, og vand den grundigt.

Har du allerede en brombærplante i haven, kan du formere den ved at lægge en sten oven på en af grenene, dér hvor du gerne vil have den nye busk. Det skal du gøre i efteråret. Allerede om foråret har grenen dannet rødder, dér hvor du har holdt den nede, og du kan klippe den fri af busken.

Pasning af brombær

Brombærbuske har ikke brug for særlig meget pasning, hvilket gør den ideel for dig, der gerne vil have en nem have, men alligevel vil kunne høste nogle afgrøder. Den har dog brug for at blive vandet regelmæssigt det første år, da den ikke kan tåle at tørre helt ud. Derfor bør du kigge jævnligt til den for at sikre, at den har nok vand. Efter det første år er det kun i meget tørre perioder, at du bør tjekke det.

For at holde på fugten i jorden kan du lægge et lag af barkflis ud under busken. Det har også den fordel, at det holder ukrudtet væk. En veletableret brombærbusk vil fuldstændig dominere den plads, den har fået, men en nyetableret busk har ikke godt af konkurrencen om vand og næring fra ukrudt.

Brombær kan godt lide at vokse op ad noget. Har du et gammelt hegn, kan du for eksempel placere dine brombær op ad det, så vil de i løbet af kort tid have dækket det. Du kan også sætte snore op mellem buskene, som grenene kan brede sig langs med, eller sætte et espalier op.

Sorterne med torne kan sagtens selv finde ud af at klatre op ad et espalier eller dække et hegn, mens sorterne uden torne har brug for lidt hjælp til det. Du er derfor nødt til at binde dem fast for at hjælpe dem.

Beskæring af brombær

Brombærbuske sætter nye skud i løbet af foråret. Der kommer ikke bær på de etårige skud, det er først på de toårige skud. Når der har været bær på et skud, visner det. For at undgå, at busken bliver fyldt med gamle, døde skud og for at sørge for, at busken er luftig, og at der kommer sol til alle bærrene, bør du skære de døde skud af.

Det bedste er at gøre det om foråret, da et åbent sår kan gøre det sværere for busken at klare sig igennem vinteren. Hvis din brombærbusk er ramt af brombærgalmider, kan det dog være nødvendigt, at du beskærer busken allerede om sommeren, når du har plukket bærrene, da miderne ellers kan sprede sig til andre grene. Se mere om brombærgalmider under afsnittet om almindelige problemer med brombær.

Hvornår er brombær klar til høst?

Sæsonen for brombær er lang, og du kan typisk høste dem mellem august og oktober. De modner ikke alle sammen på samme tid, så det er en god idé at tjekke busken med nogle dages mellemrum og plukke de modne bær.

Bærrene er modne, når de er sorte, fyldige og skinnende. Når du tager fat i dem, skal de nemt slippe grenen. Gør de ikke det, er de ikke modne endnu, og du bør derfor lade dem sidde. Brombær modner ikke yderligere, når de først er blevet plukket.

Opbevaring og brug af brombær

Du bør sætte brombær et køligt sted, når du har plukket dem, medmindre du har tænkt dig at spise dem med det samme. De kan holde sig i op til tre dage i køleskabet. Har du plukket flere brombær, end du kan spise, kan du sagtens fryse dem ned.

Du kan selvfølgelig spise brombær friske. Det kan være som en snack, på din morgenmad, i en smoothie eller i en salat eller dessert. Du kan også bruge dem til kage, mousse og marmelade. Du kan forvente at få cirka 15 kilo brombær pr. busk, hvis den har de optimale forhold. Du vil derfor have masser af brombær til alle de formål, som du kunne drømme om.

Almindelige problemer med brombær

Det mest almindelige skadedyr i brombær er brombærgalmiden. Dens larver lever i bærrene og forhindrer dem i at modne ordentligt. De vil derfor blive ved med at være små, røde og sure. De voksne mider lever af bærrene og bladene.

Er din plante blevet angrebet, bør du fjerne de angrebne skud, så miden ikke kan brede sig. For at forebygge brombærgalmider kan du beskære planten kraftigt efter høst, dække jorden under den med halm, så den er fugtig, og sprøjte planten med nældevand.

Den mest almindelige sygdom er gråskimmel. Er brombærbusken ramt, bliver bærrene dækket af et gråligt lag. Hvis det sker, skal du fjerne de angrebne grene og brænde dem. Du kan forebygge sygdommen ved at udtynde planten omhyggeligt, så der kommer lys og luft ind mellem grenene.

Selvom der altså kan være nogle problemer med brombær, vil det typisk ikke være så mange. Du vil derfor som udgangspunkt have en meget nem plante, som du ikke behøver at bruge meget tid på at passe. Men som samtidig giver dig et meget stort udbytte af bær.

FAQ

Hvornår kan man høste brombær?

Du kan typisk høste dine brombær mellem august og oktober. De modner ikke alle sammen på samme tid, så det er en god idé at tjekke busken med nogle dages mellemrum og plukke de modne bær. Bærrene er modne, når de er sorte, fyldige og skinnende

Hvornår er det bedst at beskære brombær?

Det bedste tidspunkt at beskære brombær er enten i foråret eller i efteråret. Hvis din brombærbusk er ramt af brombærgalmider, kan det dog være nødvendigt, at du beskærer busken allerede om sommeren, når du har plukket bærrene, da miderne ellers kan sprede sig til andre grene.

Hvordan renser man brombær efter høst?

For at rense brombær efter en høst, kan du rense dem under rindende vand. Fjern stilke og snavs fra bærrene forsigtigt. Undgå at trykke for meget på dine bær, da de så kan blive smattede.

4 Kommentarer

 1. kan man sylte brombær, når man har skyllede galmiderne væk?

  Gitte Strømberg
  1. Hej Gitte.

   Der findes forskellige typer af galmider, og jeg tør ikke anbefale det, da jeg ingen erfaring har med at sylte brombær der har været angrebet af galmider.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. Kan jeg klippe en gren af en allerede veletableret busk, og skabe en ny brombærbusk, et andet sted?

 3. Mine store modne brombær har en genstridig hvid stilk inde i bærret når jeg plukker dem. Det virker modne men holder stadig på stilken når de plukkes af.
  Kender ikke navnet, men den er uden torne
  Hvorfor, hvad gør jeg forkert ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove