Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Hjertetræ i haven

Hjertetræ til haven – Udplantning og pasning

Drømmer du om smukke nuancer og farvespil ude i din have hen over forår og sommer? Det kan et hjertetræ give dig. Med sine gule og røde farver ved udspring kan træet ikke andet end at sprede glæde og liv. Over sommeren vil farverne ændre sig til mere grønlige.

Vi fokuserer i vores hjertetræ guide på det almindelige hjertetræ, som er det mest gængse i Danmark. Du får en plantevejledning samt guide til, hvordan du passer og plejer dit hjertetræ, så det trives bedst muligt.


Hvilke hjertetræ arter findes der?

Der findes hovedsageligt to typer af hjertetræer. Det almindelige er det mest sete i Danmark, men stort hjertetræ er også at spotte.

Træerne stammer oprindeligt fra Japan og Kina, men menes også at have eksisteret i Norden før sidste istid.

Træerne er løvfældende, hvilket vil sige, at de i efterårstid smider bladene. Ved efterårstid får bladene en sødlig duft, der kan beskrives som candyfloss- eller kageagtigt.

Det er et hårdført træ, du kan nyde i mange år uden de store bekymringer.

Almindeligt hjertetræ (Cerci­diphyllum japonicum)

Den mest sete type i Danmark og også den, der er nemmest at få fingrene i på landets planteskoler.

Træet kan både fungere som en større busk eller et mindre træ. Hvis du vælger at have det almindelige hjertetræ, vil det få mange stammer. Det vil med tiden få en højde på mellem 8 og 10 meter, men kan i nogle tilfælde blive en del højere.

Stort hjertetræ (Cercidiphyllum magnificum)

Det store hjertetræ er ikke lige så set i Danmark, men findes dog flere steder. De hjerteformede blade er en smule større og farverne er mere grønlige.

Plantevejledning og hjertetræ guide

Hjertetræer er nemme at have med at gøre, hvis du er opmærksom på, at de befinder sig under de rette forhold. I afsnittet her kan du lære om, hvordan du skal placere træet, hvilken jordtype, der er bedst, samt hvordan det forholder sig med beskæring af træet.

Placering af et hjertetræ

Hjertetræer trives bedst, hvis de placeres i halv-skygge. Får træet for meget sol, kan det risikere at løvfælde sig tidligere på efteråret. Halv-skygger giver de optimale forhold for træet, når det skal springe ud, samt holder på bladene helt ind i oktober. På den måde kan du få glæde af dit træ i længst mulig tid.

Hjertetræer fungerer både i krukker såvel som i den fri natur. Vær dog opmærksom på, at træet ikke bliver så stort, hvis placeret i en krukke, da rødderne ikke har samme mulighed for at brede sig. Løsningen med krukker er perfekt til mindre gårdhaver, hvor du stadig ønsker at nyde de smukke farver, træet leverer.

Valg af jord til hjertetræer

Hjertetræer er glade for fugtig jord med masser af næring. Hvis du planter træet ud, er det derfor en god idé at vælge en placering, hvor der er rig mulighed for, at træet kan suge vand til sig. Ved plantning er det derfor meget fordelagtigt at blande havejorden op med organisk jordforbedring.

Ønsker du at have træet i en krukke, vil surbundsjord være et godt valg. Jordtypen holder godt på vand og næring og bevarer dermed det fugtige miljø, hjertetræerne elsker. Derudover bidrager surbundsjord også til klare farver på bladene.

Kravet til fugtighed fra træerne betyder, at du med fordel kan give træet vand i tørre perioder på året. På den måde kan det fortsat trives og væksten fortsætte.

Beskæring af hjertetræer

Beskæring af hjertetræ frarådes, da det kan skade træet mere end gavne. Hvis du alligevel drømmer om at klippe træet, skal du væbne dig med tålmodighed. Det er først, når træet er fuldt udvokset, det er godt at beskære i det. Og fuld udvoksning kan tage mange år. Helt op til 30 år kan det tage, før træet har nået sin fulde højde.

Hjertetræ

Inspiration til andre træer

Hjertetræer er smukke i haven, men der findes også mange andre skønne løsninger, hvis du drømmer om beplantning og flotte træer.

Cedertræ

Savner du læ i haven, er cedertræer en god løsning. De velduftende træer bliver høje og brede, men kan også fungere i krukker, hvis du ønsker dem i mindre skala. Find en guide til cedertræer.

Kirsebærtræer

Ønsker du at kunne høste din egen frugt i haven, er kirsebærtræer en nem løsning, der bringer masser af glæde og kirsebær til hele familien. Læs mere i en guide til kirsebærtræer her på siden, hvor du får gode råd med på vejen.

FAQ

Hvordan udvikler hjertetræet sig?

Et hjertetræ vokser stille og roligt til at blive et mellemstort træ. Det kan tage mange år, før det er fuldt udvokset. I foråret er bladene gule og rødlige, og som året skrider frem, vil nuancerne blive mere grønne.

Hvordan skal hjertetræet placeres?

Hjertetræer trives bedst i fugtig jord samt med halv-skygge. Inden for disse rammer kan du placere træet frit i haven, hvor du vil kunne nyde de smukke farver.

Må jeg beskære mit hjertetræ?

Det rådes ikke, at du beskærer dit hjertetræ. Hvis du alligevel ønsker at skære i det, skal du vente, til det er fuldt udvokset, hvilket tager op mod 30 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove