Ærteblomster er farverige og smukke blomster, der kan få din have til at ligne og føles som en åben eng i Syditalien. Det er ikke svært at plante ærteblomster, men det er godt at kunne et par kneb.
Her kan du læse en guide til, hvordan du planter og passer ærteblomster i din egen have. Du vil også få besvaret nogle af de mest almindelige spørgsmål til ærteblomsten længere nede i artiklen. Læs med her og dan dig et overblik, før du planter.
Arter og sorter af ærteblomster
Ærteblomsten kommer i mange forskellige versioner og farver. Hvad kendetegner den generelt er, at den kommer fra de varme lande i Sydeuropa. Blandt andet kan du finde den naturligt i Syditalien samt nogle af de græske øer. Det betyder dog ikke, at den ikke sagtens kan gro i Danmark. Her plejer vi at så den som en enårig sommerblomst, der altså lever hen over sommeren og dør hen på efteråret.
Almindelig ærteblomst – Latyrus odoratus
Én af de ærteblomster, du kommer til at støde mest ind i her i Danmark, er almindelig ærteblomst. Den kaldes også Lathyrus odoratus på latin, og den er kendt for at have en dejlig og sommerlig duft og kraftige, farverige blomster, der springer ud imellem juni og september.
Best of the Blues
Denne sort er en blanding, der har en masse forskellige farver. Især de hvide, blå og violette farver er til stede. Den skal forspires og sås omkring starten af april. Omkring en måned efter i maj skal den udplantes. Spirene kan være ret følsomme overfor vintervejr, så vær opmærksom på at skåne dem for frost.
Sådan planter du ærteblomst – guide
Ærteblomsten er en sommerblomst, der gerne skal forspires og plantes omkring tidligt forår og gerne til 1. april. Da der er blevet dyrket meget på ærteblomstens genetik, kan så-tidspunktet variere fra sort til sort.
Det kan være en god idé at sætte frøene ned i noget lunkent vand og lade dem stå natten over, før du planter dem i jorden. På den måde kan du ‘forberede’ frøene og på en måde vække dem, så de bliver klar. Solens stråler spiller også en stor rolle i den proces, så potten kan med fordel stilles i direkte sollys.
Efter omkring en måned kan planten observeres, men tidspunktet kan naturligvis variere efter forholdene. Det er vigtigt, at spirerne vokser under de rette forhold – hvis det er koldt, er det faktisk bedst for planten. På den måde vokser den sig stærkere og mere robust, da den skal være klar og vænne sig til at stå ude i haven, hvor der er køligere.
Siden ærteblomster kan blive ret høje med ret tynde stængler, er det vigtigt, at ærteblomsterne har noget at gro op af ad. Et stativ kan være en god investering, hvis du vil være sikker på, at de fine blomster ikke knækker på deres stængler. Det kan også være en god idé at placere dem med god afstand til hinanden ude i haven, da de kan vokse ret meget.
Sådan passer du ærteblomst – guide
Det er ikke svært at passe ærteblomst, men der er et par gode ting at være opmærksom på. Omkring blomstringen af ærteblomsten kan det være en god idé at beskære planten ved at klippe blomsterne af. Det gør, at planten sætter nye blomster og på den måde varer blomstringen i længere tid. Den naturlige blomstring varer kun til blomsterstadiet. På samme måde kan du også klippe blomster af, der er begyndt at visne. På den måde kan du også være med til at forlænge blomstringen.
Ærteblomsten har brug for normal pasning med regelmæssig vanding. Når du vander, kan du også give planten en smule gødning, men der skal normalt ikke meget til. Planten har som tidligere nævnt brug for en del støtte, hvis den ikke skal falde sammen eller risikere at knække på stilken. Derfor kan et trådnet eller en støttepind være en god investering til at understøtte den første meters vækst.
Det er vigtigt, at du ikke planter ærteblomsten det præcis samme sted to år i træk. Derimod kan det være en god idé at flytte lidt rundt på, hvor du planter dem henne.
Vil du have noget spiseligt i haven? Tjek vores guides dyrkning af purløg eller peberfrugter.
Hvorfor kan man ikke plante latyrus sammen sted året efter
Kan man klippe lathyrus ned, så de ikke får så høj vækst ?