Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
honningurt i haven

Honningurt plantevejledning

Drømmer du om en baghave, der summer af liv og vild natur? Gider du ikke at nøjes med en have, der bare ligner alle andre nyslåede græsplæner på villavejen, men ønsker du i stedet en have, som får lov til at vokse, blomstre og udfolde sig efter naturens eget smukke design?

Flere og flere danskere anretter sig en mere naturlig og økologisk have, hvor planterne får lov til at formere sig, og hvor dyr og insekter får lov til at have deres gang. Du kan hjælpe sådan en have godt på vej på mange måder, men én af de simpleste er at dyrke en plante, som bidrager til at forbedre havens næringsstatus, jordstruktur og holde skadedyr stangen – dén plante er en honningurt


I denne honningurt guide vil du lære, hvorfor en honningplante er værd at plante i haven, hvilke arter der findes, og hvordan den skal passes og plejes.

Hvilke arter af honningurt findes der?

Honningurt kendes også mere korrekt som Phacelia esculentum, og det er en meget special plante at kigge på. Den er ikke lige så elegant som en lilje, men har derimod sin egen vilde skønhed med specielle blomster og fjersnitdelte blade. Der findes omtrent 600 arter af honningurt, og langt de fleste er enårige. Blandt de mest populære arter af honningurt i Danmark bør der nævnes:

Almindelig honningurt

Almindelig honningurt (Phacelia tanacetifolia) er den mest udbredte art honningurt, og du finder den mange steder rundt om i landet – både i haver og vejsider. Den almindelige honningurt er faktisk en staude, og den bliver typisk 20-70 centimeter høj. Blomstringen sker i maj-juni, og det skyldes, at den primært stammer fra varme egne som Californien og den nordlige del af Baja California i Mexico.

Klokkehonningurt

Klokkehonningurt (Phacelia campanularia) stammer til gengæld nærmest udelukkende fra Californien, og den adskiller sig i høj grad ved at se mere ”ren” ud. Den prydes ikke på samme måde af hår og takker, og dens blomst får en kraftig blå farve. Klokkehonningurt bliver 14 til 20 centimeter høj, og så har den både brug for sol og halvskygge.

Plantevejledning: Sådan planter du en honningurt

Det giver meget god mening at plante en honningurt i haven, da der medfølger mange gode egenskaber. Den lokker eksempelvis nyttedyr til, samtidig med at den øvrige jordbund får mere næring og jordstruktur. Du kan endda bruge honningurt som grøngødning.

LÆS OGSÅ: Den store guide om grøngødning og efterafgrøder i køkkenhaven

Placering og valg af jord til honnigurt

Honningurt er en hårdfør og vild plante, der trives meget godt i al slags jord. Selvom den udvikler sig bedre på lettere jord, kan du sagtens placere den i sværere jord.

Det bedste tidspunkt at plante honningurt

Honningurten spirer meget kraftigt om foråret, og varme er afgørende for plantens trivsel. Den tåler en smule frost, men når det bliver mere end minus 6 grader koldt, kan din honningurt dø ud. Derfor giver det god mening at plante honningurt i tidligt forår, men du kan også vente helt til september, hvor den så vil gavne og beskytte jorden hele efteråret og vinteren.

Pasning og beskæring af honningurt

Blomstringen ved en honningurt er lang, og den kræver heldigvis hverken meget tid eller ressourcer fra din side. Det er med andre ord en plante, du nemt kan placere ude i din have og bare overlade til sig selv.

Nedklipning

Honningurt tåler ikke tæt afklipning, og du bør derfor være varsom med saksen, hvis du vil reducere i plantens størrelse.

Honningurt

Sådan får du honningurt til at blomstre

Da honningurt i høj grad kan klare sig på egen hånd, behøver du ikke at arbejde hårdt for at få plante til at blomstre. Honningurt har et meget lavt vandforbrug, og den almindelige nedbør i Danmark bør i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt.

Honningurt spirer meget i foråret, men du kan for alvor nyde godt af plantens mange farver og egenskaber, når varmen ruller ind over landet.

Inspiration til andre planter

Det giver god mening at plante honningurt i haven, hvis du vil sikre dig en god, næringsfyldt jordbund og tilstedeværelsen af nyttedyr, der holder skadedyr væk. Du kan derfor med fordel plante magnolia, som du kan lære mere om i vores store guide til magnolia.

FAQ

Hvor stor bliver en honningurt?

Den mest almindelige honningurt i Danmark kan blive op til 70 centimeter. Klokkehonningurt bliver derimod kun op til 20 centimeter høj.

Hvornår er det bedst at plante en honningurt?

Honningurt er meget hårdfør og har ikke brug for særligt meget vand. Planten er til gengæld glad for varme, og den blomstrer derfor meget om sommeren. Du kan med fordel plante honningurt fra det tidlige forår.

Skal en honningurt passes meget?

En honningurt har hverken brug for særlig meget pasning eller vand, og du kan derfor med ro i maven plante honningurt ude i din have, som kommer den øvrige flora og fauna til gode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove