Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
hvordan planter man avnbøg

Avnbøg som hæk – Den store guide

Avnbøgehække er nemme at have med at gøre, da de ikke kræver meget pasning og godt kan klare sig med en enkelt beskæring om året. De bliver dog tættere med to. Hækken har de samme kvaliteter som en almindelig bøgehæk nemlig flotte grønne blade og evnen til at vokse hurtigt og tæt. Lige som bøgehækken beholder den også sine visne blade om vinteren, så den bliver ved med at skærme mod nysgerrige blikke.


Vil du have en lidt anderledes hæk end en almindelig bøgehæk, men stadig have alle de gode kvaliteter ved en sådan hæk, kan du overveje at bruge avnbøg som hæk. Den er egentlig slet ikke i familien med bøgen, men den minder meget om den. Dens blade er bare lidt mere foldede, ikke helt så klare i farven, og den beholder ikke helt så mange af sine blade om vinteren.

Ligesom en almindelige bøgehæk får du med en avnbøgehæk en meget tæt hæk, der vokser hurtigt og derfor hurtigt kommer til at dække for udsyn ind i haven. Den kan tåle en kraftig beskæring, så det er nemt at forme den, så den passer til din smag.

Når avnbøgen vokser alene og får lov til at udvikle sig til et træ, kan den blive op til 20 meter høj og få en krone på 12 meter. Det er et imponerende træ, der desværre nok ikke er plads til i de fleste villahaver. Derfor kan en hæk enten rundt om din grund eller inde på grunden være en god løsning, hvis du vil være den lykkelige ejer af avnbøg. Som hækplante bliver avnbøge nemlig kun 2-3 meter høje og 50-80 cm brede.

Placering af avnbøg som hæk

Du kan placere en avnbøgehæk i både sol, halvskygge og skygge. Den vil derfor være oplagt som en hæk rundt om din grund, hvor alle tre forhold typisk vil være at finde.

I forhold til jordtypen foretrækker avnbøge en næringsrig, veldrænet jord. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at gøre noget ved jorden, hvis du for eksempel har tung lerjord i haven. Vil du vurdere, om din jord er for tung, kan du prøve at grave et hul og fylde det med vand. Hvis det tager mere end 24 timer for vandet at sive ned i jorden, vil den være for kompakt for avnbøgehækken. Hvis vandet ikke siver hurtigt nok væk, kan dens rødder stå og rådne.

Det er ikke fordi, du skal ud i det helt store krumspring for at sikre gode og veldrænede forhold for avnbøgehækken, hvis din jord er kompakt. Du graver bare den rende, som hækken skal stå i, dybere, så der er plads til, at du kan lægge grus i bunden. Gruset fungerer som en faskine, så vandet siver ned i gruset og kan derfra langsomt sive ned i jorden.

Plantning af avnbøgehæk

Når du planter avnbøg som hæk, skal du grave en rende på 30 x 30 cm, hvis du planter i almindelig næringsrig jord. Det er en god idé at sætte en pæl op i hver ende af renden og sætte en snor op imellem, så du er sikker på, at du får plantet dine hækplanter lige.

Hækplanter kommer ofte som barrodsplanter, og det er i så fald vigtigt, at du lægger dem i skyggen, indtil de skal plantes. Barrodsplanter er nemlig mere følsomme over for at tørre ud. Selvom der ikke er jord omkring rødderne, kan du tydeligt se på planterne, hvor dybt de har stået i jorden tidligere, og de bør ikke stå dybere, når du planter dem nu.

Barrodsplanter bliver taget op og lagt på køl, mens planterne er i dvaletilstand, som de normalt er om vinteren. Det betyder, at der er en ret lang sæson for, hvornår du kan plante barrodsplanter. Det vil faktisk være muligt at gøre det fra oktober til juni måned.

Du skal regne med at bruge fire planter pr. meter for at få en tæt hæk.

Avnbøg

Pasning af avnbøgehæk

Når du har plantet nye planter i haven, er det altid en god idé, at du sørger for, at de får nok vand det første år. Det gælder selvfølgelig også for din avnbøgehæk. Det tager nogen tid for hækken at udvikle et stort og dybt nok rodnet, til at den selv kan hente vandet i jorden.

Du kan hjælpe planten til at udvikle et stort og dybt rodnet ved, at du kun vander få gange, hvor du giver den meget vand, frem for at du vander lidt hver dag. For hvis du vander lidt hver dag, vil hækken blive vant til, at den kan finde vandet tæt ved jordoverfladen. Og den vil derfor ikke sende sine rødder lige så dybt ned. Det gør den både mindre modstandsdygtig over for blæst og over for tørke.

Det er en god idé, at du giver din hæk et lag topdressing hvert år. Det lægger du bare ud på jorden under hækken, så vil det langsomt blive omsat. Topdressingen kan bestå af omsat kompost eller jordforbedring. Du kan også bruge kunstgødning, men det er sværere at dosere.

Beskæring af avnbøg som hæk

Det bedste er, at du beskærer avnbøgehækken to gange om året. Den første gang skal være før sankthans, og den anden gang skal være i august. Du kan dog godt nøjes med at beskære den én gang om året, men det vil ikke give en lige så tæt hæk.

Avnbøg som hæk tåler en kraftig beskæring, så du behøver ikke at være så bange for at komme til at beskære den for meget. Vil du gerne selv forme din hæk, er det en god idé, at du vælger mindre hækplanter, da det er nemmere at forme hækken, når planterne er små.

Vil du have en mere vild og naturlig hæk, for eksempel som en opdeling af din have, kan du sagtens bruge avnbøg sammen med andre hækplanter og mere eller mindre lade dem passe sig selv. Dog bør du selvfølgelig beskære dem, hvis du ikke ønsker, at de skal blive til træer.

Pris på avnbøg som hæk

Priserne på avnbøg som hækplanter varierer voldsomt alt efter, om du vil have en barrodsplante eller en hækplante med en jordklump, og hvor stor planten skal være. Du kan finde barrodsplanter på 40-60 centimeter til under en tier pr. plante, og du kan finde planter med jordklump om rødderne og en højde på 220 cm til over 600 kroner.

Der er altså stor forskel på, hvor meget din avnbøgehæk kommer til at koste dig. Det kommer helt an på, hvor høj du vil have, den skal være, når du planter den. Lige meget hvad får du dog en nem og smuk hæk, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

1 kommentar

  1. Hej Martin
    Tak for en informativ artikel om avnbøg. Vi har en gammel avnbøghæk med nogle ‘huller’, hvor planterne er gået ud (afstand mellem de gamle stammer ca. 1 m. Har du nogen erfaring med at genplante og holde de nye planter i live? Jeg tænker på om nogle af de store planter med jord kan være en mulighed.

    Mvh
    Poul Henning

    Poul Henning Petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove