Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
alt om bøgetræer

Bøgetræer i haven – Vejledning

Et bøgetræ er et nemt og smukt træ at have i haven – hvis du altså har plads til det. Almindelige bøgetræer kan nemlig blive op til 40 meter høje og fylder også en del i bredden. De kræver derfor en have af en vis størrelse. Der findes dog sorter, der ikke bliver nær så store. Når bøgetræet først er blevet etableret i din have, er det et meget nemt træ, der ikke kræver særlig meget pasning og kun et minimum af beskæring.


I de danske villahaver bliver bøgetræer først og fremmest brugt som en hækplante. Det er den nemlig utrolig effektiv til, da en bøgehæk vokser hurtigt, beholder sine blade om vinteren – dog bliver den grønne farve afløst af en smuk rødbrun farve – og er nem at klippe i den form, som du ønsker. Men hvis du har en stor have, hvor du gerne vil have et imponerende træ, er det oplagt for dig at plante et bøgetræ.

Bøgetræet er Danmarks nationaltræ og har vokset i landet i over 2000 år. Det er derfor godt tilpasset det danske klima ikke mindst på øerne og i Østjylland. Bor du vest for den jyske højderyg, kan du få sværere ved at få et bøgetræ til at trives, da jordkvaliteten er anderledes, og der er mere blæst.

Planter du din bøg på den rigtige placering, vil den vokse sig meget stor og smuk – uden at du behøver at bruge særlig meget tid på at passe den. Den er derfor ideel at have i en stor have, hvor du jo vil have mange andre planter, som skal passes.

Fordele ved at have et bøgetræ

Den største fordel ved et bøgetræ er selvfølgelig, at det ser meget smukt ud. Det har en glat bark og får flotte grønne blade om sommeren. Bøgens blade springer ud i slutningen af marts eller starten af april, og det er noget, som mange ser frem til som et vigtigt tegn på, at nu er foråret og sommeren for alvor på vej.

Når bøgetræet først er blevet etableret i din have, kræver det ikke særlig meget pasning. Det vil faktisk i vid udstrækning kunne klare sig selv. Så den del af haven vil være nem at passe.

Mange træer taber deres blade i løbet af vinteren. Det kan give dem et nøgent og bart udseende, der ikke er så spændende at se på fra dine vinduer. Men nogle bøgetræer – afhængig af art og højde – beholder sine blade vinteren igennem, de skifter blot farve – hvilket kan være med til at give noget kontrast til en ellers nøgen og bar have.

Bøgetræet kan blive meget gammelt, og det bliver ved med at se flot ud. Hvor barken på andre træer kan begynde at se krøllet ud, når de bliver ældre, bliver bøgetræet ved med at have en flot og glat bark.

Har du en have, hvor der ikke er så meget, der skærmer for solen, kan et bøgetræ også være en fordel, da det med sin store krone kan skabe et skyggefuldt område i haven.

Bøgetræ - Græne

Ulemper ved at have et bøgetræ

Den største ulempe ved bøgetræer er, at de fylder meget. De kan blive op til 40 meter høje og fylder også en del i bredden. Det kan selvfølgelig være alt for meget til en almindelig villahave. Derfor kræver et bøgetræ, at du har en stor have, for at du kan få glæde af det.

Vil du gerne have bøg i haven alligevel, kan du overveje at plante en bøgehæk i stedet. Selvom du måske har en anden type hæk rundt om haven, vil en bøgehæk være oplagt som et læhegn, en opdeling eller en afskærmning af haven.

Hvilken sort af bøgetræ skal jeg vælge?

Når du skal vælge mellem de forskellige sorter af bøgetræer til haven, er der særligt to faktorer, som du skal være opmærksom på. Den ene er, hvor stort træet skal være, når det er udvokset. Den anden er, hvilken farve blade træet skal have.

Almindelige bøgetræer bliver op til 40 meter høje med kroner på mellem 5 og 10 meter, når de er fuldt udvoksede. Det vil være for voldsomt for de fleste almindelige haver. Men der findes sorter af bøgetræer, der ikke bliver lige så høje. Blodbøge bliver for eksempel kun 16 til 20 meter høje. Stadig meget til en lille have, men kan gå i større villahaver.

Ud over højden og størrelsen på kronen bør du også tænke over farven på bladene. Du forbinder nok typisk et bøgetræ med de flotte, grønne blade, det får om foråret. Men faktisk findes der også bøge med røde blade, blodbøge, og bøge med gullige blade, gulbladet søjlebøg.

Gode sorter af bøgetræer:

  • Blodbøg: En blodbøg er selvfølgelig kendetegnet ved sine smukke mørkerøde blade. Vil du gerne have en anden farve ind i haven, er det derfor et oplagt træ at vælge. Blodbøgen bliver 16-20 meter højt og får en krone på 5-10 meter.
  • Søjlebøg: Har du ikke plads til et træ med en stor krone, kan du vælge en søjlebøg, der er et slankt opretvoksende træ. Det bliver mellem 15 og 20 meter højt, men kun to til tre meter bredt. Træet er meget følsomt over for frost i sine unge år, men bliver mere hærdet med alderen.
  • Gulbladet søjlebøg: Træet bliver ligesom den almindelige søjlebøg 15 til 20 meter højt og to til tre meter bredt. Forskellen er selvfølgelig, at bladene på den gulbladede søjlebøg har et langt mere gulligt udtryk end dem på den almindelige søjlebøg.
  • Sydbøg: Sydbøgen er lidt en joker i denne sammenhæng, da den faktisk ikke er et rigtigt bøgetræ. I lang tid troede man, at de var en del af bøgefamilien, men studier har senere vist, at de ikke er det. Sydbøgen bliver kun mellem 6 og 8 meter højt og egner sig derfor godt til mindre haver.

Placering af et bøgetræ

Inden du planter et bøgetræ, er det altid en god idé, at du tager ud i en bøgeskov og tager noget jord derfra. Sørg for at undersøge, hvor du må det, og spørg om lov, hvis det er påkrævet. Ved at blande jorden i haven med jord fra en bøgeskov sikrer du, at der er de svampe til stede i jorden, som bøgetræet har brug for. Træet kan godt etablere sig uden, at du henter jord, men ved at hente jorden gør du det bare nemmere for træet.

Bøgetræer kan vokse både i fuld sol og i halvskygge. De er derfor ikke så sarte i forhold til, hvor de bliver placeret. Har du en almindelig næringsrig, veldrænet jord i haven, vil det være fint for dit bøgetræ at vokse i den.

Plantning af et bøgetræ

Det bedste tidspunkt at plante et bøgetræ på er om efteråret. Det skyldes, at træet er i dvale på det tidspunkt. Det vil derfor have nemmere ved at tilpasse sig til sin nye placering.

Selve plantningen af træet er meget enkel. Du skal starte med at grave et hul, der er lidt større end klumpen rundt om træets rødder. Derefter skal du løsne jorden i bunden af det, så træets rødder vil have nemt ved at trænge igennem den. Fyld jorden op med vand og vent, til det er sivet væk.

Inden du planter træet, bør du løsne dets rødder, så de vil have nemt ved at strække sig ud, når træet er blevet plantet. Træet skal stå i samme højde i jorden, som det gjorde i potten. Stamp jorden til rundt om træet.

Store træer kan godt have brug for opbinding de første år. Det er ikke mindst vigtigt, hvis du bor et sted, hvor det blæser meget, eller træet skal stå et sted, hvor folk kan komme til at skubbe til det. Når du binder et træ op, skal du altid bruge mindst to pæle, da det giver det sikreste resultat. Bor du et sted, hvor det blæser meget, kan du vælge at bruge tre pæle, så træet står ekstra stabilt, når det blæser.

LÆS OGSÅ: Opbinding af træer – Guide

Pasning af et bøgetræ

I de første år efter du har plantet dit bøgetræ, er det vigtigt, at du sørger for, at det ikke tørrer ud. Det vil det nemlig have svært ved at tåle. Når du vander, skal du altid huske at vande meget på en gang, frem for at gå og vande lidt hver dag.

Ved at vande meget, men få gange sikrer du, at træets rødder søger nedad for at søge efter vand. På den måde bliver træet dels selv i stand til at finde vand i tørre perioder, dels sikrer det, at træet kommer til at stå godt fast, så det for eksempel ikke vælter i en storm.

Derudover behøver du ikke at tænke på at passe dit bøgetræ. Har du plantet det i en almindelig næringsrig jord, vil det sagtens kunne få den næring, som det har brug for fra jorden.

Bøgetræ

Beskæring af et bøgetræ

Har du en bøgehæk, skal du beskære den to gange om året, hvor du skærer den ned til 10 til 20 cm under den højde, du gerne vil have, den får. Når du har et bøgetræ, behøver du slet ikke at beskære det så tit. De første år skal du lade de nederste grene sidde, selvom de ikke skal være en del af kronen. De nederste grene beskytter stammen mod blandt andet solen. Derudover sikrer det at lade de nederste grene sidde også, at der ikke kommer et sideskud fra træet, der kommer til at konkurrere med den oprindelige stamme.

Når træet har stået i haven nogle år, kan du begynde at beskære det i efteråret eller om vinteren, hvis du har lyst. Bøgetræet vil klare sig fint uden at blive beskåret, men det er normalt, at du klipper grenene af de nederste 2,5 til 3 meter, så stammen får lov til at være bar. Det gør kronen mere imponerende at se på. Det gælder dog ikke søjlebøgen, hvor det netop er en del af dens look, at der vokser grene fra bund til top.

Når grenene på træet bliver mere end seks centimeter tykke, vil træet have svært ved at hele sårene efter beskæringen. Har du brug for at beskære større grene på træet, er det derfor en god idé, at du kontakter et firma, der har specialiseret sig i det. De kan hjælpe med at rådgive dig om og udføre større beskæringer af træet.

Et bøgetræ vil altså på mange måder være et træ, der er nemt at have i haven. Du skal bare nyde dets smukke udseende og den skygge, det giver til haven.

3 Kommentarer

  1. Hvis man har alm lille bøgetræ fra en skov og ikke ønsker det højere end et pat meter. kan man så skære toppen af når det når den ønskede højde?
    På forhånd tak
    vh Niels Hartmann

    Niels Hartmann
  2. Hej jeg har et stor bøge træ midt i haven som er blevet for stor,er det for sent at save en 2-3m af alle grene nu .mvh Erling

    Erling Jensen
  3. I artiklen om bøgetræer står der, at hvis man vil beskære de nederste grene, skal det være inden de er 6 cm., for at der ikke danne ringe, der hvor grenen har siddet. Menes det 6 cm i diameter eller omkreds?

    Birthe jepsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove