Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
små træer til krukker og haven

Små træer til haven og krukker – Inspiration

Små træer er perfekte til små haver eller måske endda til din altan. Her kommer vi ind på nogle af de sorter af små træer, der egner sig godt til haven og til at stå i en krukke. Du kan også blive klogere på, hvordan du skal passe de små træer.


Selvom du ikke har en stor have, kan du stadig godt få plads til et eller flere træer i den. Der findes nemlig forskellige former for træer, der ikke bliver så høje. Derfor kommer de ikke til at overskygge hele haven, men du kan stadig få alle de fordele, der kan være ved at have et træ.

Først og fremmest er træer selvfølgelig flotte og med til at gøre haven mere dynamisk, når der er noget at se på i forskellige niveauer. Derudover kan de også give skygge til haven, selvom du har en lille have, kan det jo godt blive varmt at sidde derude midt om sommeren.

Derudover kan du for eksempel vælge træer, der bærer frugter. Så får du ikke bare et smukt træ, der giver skygge. Du får også et træ, som du kan høste af. Der findes for eksempel mange æble- og pæretræer, der er podet på langsomt voksende stammer, så de ikke bliver så høje.

En tredje vigtig fordel ved et mindre træ er, at det er nemt at beskære det. Så kan du nemmere sørge for, at det holder formen på kronen – noget, der er en del mere besværligt med et større træ.

10 gode bud på små træer til haven

Der findes mange forskellige former for små træer til haven. Det handler derfor om, at du tænker over, hvad der vil passe til din have. Skal det for eksempel være et frugttræ eller et prydtræ? Du bør også tænke på højden på træet. For det er jo forskelligt, hvad vi definerer som ”små” træer.

De 10 træer, vi har valgt her, er et lille udvalg i forhold til, hvilke små træer du kan vælge til haven. Der findes selvfølgelig mange flere gode sorter, end dem vi nævner her.

Prydkirsebær

Prydkirsebær kendes også under navnet japanske kirsebær. Det er de kirsebærtræer, du ser blomstre med tusindvis af smukke blomster om foråret, og hvor folk strømmer til offentlige parker for at se dem. Blomsterne er store, men sterile og giver derfor ikke kirsebær.

Der findes flere forskellige sorter af prydkirsebær, og det er meget forskelligt, hvor høje de bliver. De mindste sorter bliver ikke mere end tre meter høje og egner sig derfor godt til en lille have. Prydkirsebær vokser i almindelig næringsrig og veldrænet jord og foretrækker en placering i fuld sol og i læ.

Almindelig benved

Vil du have en farveeksplosion ind i haven, er det også en mulighed, at du vælger almindelig benved. Det er en vækst, der enten kan bruges som en busk, der bliver op til tre meter høj, eller et træ, der bliver op til seks meter højt. Almindelig benved får smukke, pink frøkapsler, der udvikler sig til orange frugter, der dog er giftige ligesom resten af planten og derfor ikke bør spises. Om efteråret kan plantens blade få en meget flot, mørkerød farve, hvis jordbundsforholdene er rigtige.

Almindelig benved stammer egentlig fra Asien, men er fuldt ud vinterhårdfør i Danmark. Så hårdfør, at den sagtens kan bruges i læhegn, hvis du har brug for det.

Bliv endnu klogere på benved i vores komplette plantevejledning her.

Dværgmispel

Dværgmispler lever op til deres navn. De bliver nemlig ikke særligt store. De findes både som buske og opstammet som træer. Som buske er der varianter, der ikke bliver mere end 20-30 cm høje, mens de som opstammede træer typisk ikke bliver mere end et par meter høje. De er derfor ideelle til en lille have eller måske endda en altan.

Planten kræver ikke megen pasning. Den kan stå både i fuld sol og i halvskygge i almindelig næringsrig jord. Om foråret får den flotte hvide blomster, og om efteråret har den fine, røde bær.

Læs mere i vores detaljerede plantevejledning om dværgmispel her

Discovery æbletræ

Der findes et utal af frugttræer, der ikke bliver så høje. Hvis du gerne vil have et eller flere frugttræer i haven, handler det derfor bare om, at du undersøger dine muligheder. Her vil vi slå et slag for Discovery æbletræet, da det får nogle lækre, saftige og friske spiseæbler.

Træet vokser meget langsomt, hvilket også gør det oplagt at have det i et espalier. Det er et meget sundt træ, som du også kan bruge til økologisk dyrkning.

Almindelig valnød

Det er ikke kun et frugttræ, der kan give dig et spiseligt udbytte af dit træ i haven. Det kan et nøddetræ, som for eksempel et valnøddetræ, nemlig også. Træet bliver kun mellem 1,5 og 2 meter højt, så det må siges at høre til de meget små træer.

Almindelig valnød er fuldt ud hårdfør i Danmark og kan stå på en placering i fuld sol eller i halvskygge. Det har brug for at få tilført gødning hvert år og at blive beskåret regelmæssigt, da det er kraftigt voksende.

Find mere inspiration og viden om valnøddetræer her.

Hanesporetjørn

I forhold til andre træer, vi har nævnt her, bliver hanesporetjørn rimelig højt. Det er ikke unormalt, at det bliver op til syv meter højt. I forhold til mange andre træer, der kan blive 20 eller 40 meter høje, når de er udvoksede, er det dog et lille træ. Det kommer derfor an på, hvad du har plads til i haven.

Træet er meget smukt med hvide blomster om foråret og gule blade og røde bær om efteråret. Er det et klatretræ til ungerne, du er på udkig efter, er hanesporetjørn ikke det rette. Det får nemlig otte cm lange torne. Træet kan trives både i fuld sol og i fuld skygge og er også nøjsomt i forhold til, hvilken jord det bliver placeret i.

crataegus

Etagekornel

Etagekornel er et meget smukt træ, der også bliver kaldt et bryllupskagetræ på grund af sin etageopdelte krone og sine fine blomster og farver. Det er derfor selvsagt et træ, der vil pynte i haven. Etagekornellen hører også til de lidt større små træer, idet det typisk bliver mellem fem og syv meter højt.

Det er lidt sart i forhold til placeringen, da det foretrækker at stå på en solrig placering. Kan du ikke klare det, skal der i hvert fald helst kun være let skygge. Det foretrækker en neutral eller sur jord, der er veldrænet, men alligevel fugtighedsbevarende.

Kirsebærlaurbær

Mange kender kirsebærlaurbær som en hækplante, men den kan også fås opstammet som et træ. Det er et stedsegrønt træ med smukke, mørkegrønne blade, der kan lyse op ude i haven gennem hele vinteren. Træet bliver ikke så højt – som regel ikke mere end 3-4 meter.

Kirsebærlaurbær er på ingen måde kræsen i forhold til placeringen i haven, hvilket gør det meget nemt at finde en plads til det. Det kan både stå i fuld sol og halvskygge og tåle en placering ved vejen med bilos og vejsalt.

Hjertetræ

Med en sluthøjde på 8-10 meter er hjertetræet et af de højeste træer, vi har taget med. Det er dog et usædvanligt smukt og velduftende træ med sine hjerteformede blade, der starter som røde, bliver blågrønne i løbet af sommeren og ender i en farveeksplosion af gule og orange nuancer i efteråret.

Når træet begynder at tabe bladene om efteråret, udsender det en meget sød og behagelig lugt. Duften bliver beskrevet forskelligt af folk. Det beskrives at dufte som både candyfloss, kanel, karamel og jordbær. Hjertetræet skal stå på en solrig eller let skyggefuld placering i almindelig havejord eller i surbundsjord.

LÆS OGSÅ: Hjertetræer i haven – Alt om sorter og pasning

Almindelig hvidtjørn

Almindelig hvidtjørn bliver typisk mellem fem og syv meter høj. Træet får en tæt krone, der giver god skygge i haven. Er det et træ, der kan give skygge på varme sommerdage, du leder efter, er det derfor ideelt. I maj og juni får træet et væld af smukke, hvide blomster, der senere bliver til flotte orange frugter. De smager dog ikke af meget for mennesker, men fuglene er vilde med dem.

Planten er meget nøjsom og kan stå både i fuld sol og i halvskygge. Den kan stå i alle typer af jord, så længe det ikke er et sted, hvor der samler sig vand om rødderne. Træet vil derfor ikke kræve meget pasning, ud over muligvis en del beskæring af kronen, der eller godt kan komme til at se lidt for tilfældig ud.

10 små træer, der er ideelle til krukker

Vil du have et træ, du kan flytte rundt på, ja, endda lige frem tage med dig, når du flytter, skal du selvfølgelig plante det i en krukke. Her giver vi dig 10 bud på træer, der egner sig godt til det.

Du kan klikke dig videre til en komplet plantevejledning til de fleste af disse 10 træer.

Sådan vælger du den bedste placering til små træer

Når det kommer til placeringen af små træer, er det meget forskelligt, hvad de foretrækker. Nogle små træer kræver, at du sætter dem på en solrig placering i læ, for at de kan klare sig, mens andre sagtens kan klare sig på en skyggefuld placering, hvor der er masser af blæst. Inden du vælger dit lille træ, er det derfor vigtigt, at du tænker over, hvilket træ der vil passe til placeringen.

Plantning af små træer

For langt de fleste må træer gælder det, at det er bedst at plante dem om efteråret. Her er jorden stadig lun efter sommeren, og der falder rigeligt med regn, så du ikke behøver at være så omhyggelig med at vande. Samtidig er træet på vej i dvale, hvilket giver det god tid til at etablere sig, inden det vågner op om foråret og skal til at ”præstere”.

Har du ikke fået plantet dine træer om efteråret, kan du også plante dem om foråret. Det er som regel ikke en god idé, at du planter midt om sommeren, hvor det er tørt, og selvfølgelig heller ikke midt om vinteren, når jorden er frossen.

Selve plantningen af træet er ikke så kompliceret. Inden du går i gang, er det en god idé, at du rydder ukrudt på pladsen, da det nyplantede træ eller skal konkurrere med ukrudtet om vand og gødning. Derefter skal du grave et hul, der er stort nok til, at træets rodklump kan være dernede. Sørg for, at det får lidt ekstra plads, da den løse jord rundt om rodklumpen kun vil være en fordel, når træets rødder skal trænge gennem jorden.

Fyld plantehullet op med vand, og vent, til det er trængt ned. Løsn træets rødder, og placer det i hullet. Sørg for, at det står i samme dybde i hullet, som det gjorde i plasticpotten. Hvis du har gravet hullet for dybt, kan du fylde noget løs jord ned i bunden. Det vil træet også have godt af, da det igen gør det nemmere for rødderne at trænge ned i jorden.

Pasning af små træer

Der kan være stor forskel på, hvor meget pasning små træer har brug for. Det kommer helt an på, hvilke træer du har valgt. Mange af de træer, som vi har beskrevet til udplantning på friland, kræver ikke særlig meget pasning. Der er det bare vigtigt, at du sørger for at holde ukrudt væk fra det de første år, og at du vander det, hvis det er en meget tør sommer.

Når du vander, skal du altid huske at vande meget på en gang frem for at gå og sjatvande hver dag. Når du vander meget på en gang, trænger vandet ned i jorden, og træet bliver motiveret til at skabe et dybt rodnet. Hvis du sjatvander hver dag, vænner træet sig til at kunne finde vandet lige i overfladen og får derfor ikke skabt et lige så dybt rodnet. Det er ikke kun et problem i forhold til vanding, men kan også være et problem, hvis der kommer kraftig blæst, hvor træet vil være bedre rustet, hvis det har et stort og dybt rodnet.

Nogle af de træer, vi har nævnt til udplantning på friland, har brug for, at du giver dem gødning fra tid til anden. Det vil dog langt fra være alle træer, der har det. Så undersøg altid, hvordan dit træ skal passes.

Det skal du være særligt opmærksom på, når du har små træer i krukker

Hvis du har plantet træer i krukker, vil de altid have brug for mere opmærksomhed end de træer, der vokser på friland. De har ikke de samme muligheder for at sende deres rodnet ud efter næring og vand i jorden, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at tilføre det regelmæssigt.

Derudover skal du regne med at udskifte jorden i krukken hvert tredje til fjerde år. Med frisk jord med masser af næring vil du give dit træ de bedste betingelser for at kunne fortsætte sit liv i krukken. Når du skifter jorden i krukken, er det også værd at overveje, om du skal plante træet om til en større krukke, så det kan få mere plads til rodnettet.

Mange vælger at have mere eksotiske træsorter i krukker, fordi det giver dem mulighed for at flytte træerne inden for om vinteren. Det gælder for eksempel for citrustræer, der ikke kan klare den danske vinter. Hvis du gør det, ved du selvfølgelig også, at du står med et langt større arbejde med at passe træerne om vinteren, end hvis du havde valgt træer, der var blevet plantet på friland.

Beskæring af små træer

Nogle små træer kan du sagtens beskære, så de får den ønskede form. Ved andre, som for eksempel hjertetræet vi har nævnt her i artiklen, frarådes det at gøre det. Inden du giver dig i kast med at beskære dit træ, skal du derfor først og fremmest undersøge, om det kan tåle at blive beskåret.

Der kan være flere grunde til, at du gerne vil beskære dit træ. Syge og døde grene skal selvfølgelig altid fjernes. Det samme skal grene, der kan være til fare for mennesker. Derudover er det dog værd at tænke over, hvorfor du gerne vil beskære dit træ. Hver gang du skærer i træet, danner du jo et sår, som træet skal bruge tid på at hele, og hvor svampe og bakterier kan trænge ind i træet. Derfor er det en god idé, at du beskærer dit træ så lidt som muligt.

Når du beskærer, er det bedst at gøre det midt om sommeren, hvor træerne har masser af energi, men ikke længere er i vækst, som de er om foråret. På det tidspunkt kan de bedre klare angreb fra svampe og bakterier, og de kan hurtigere lukke de sår, du laver. Derudover er det vigtigt, at du vælger en dag, hvor det er tørvejr, da regnen øger risikoen for svampeangreb.

Endelig skal du sørge for at beskære på den rigtige måde. For de fleste træer gælder det, at det er bedst, at de bliver beskåret helt inde ved stammen, vinkelret på den. Dog skal du ikke skære så tæt på stammen, at du skærer grenkraven, den lidt fortykkede del af grenen, af. Den skal du lade sidde på stammen. Når du ikke har skåret grenkraven af, vil den hurtigt kunne lukke såret.

Når du sørger for at beskære dit træ på den rette måde, vil du altså kunne bedre kunne sikre, at det forbliver sundt og smukt. Små træer er generelt nemme at passe, og du bestemmer jo helt selv, hvor meget pasning du vil give dem. Mange træer kan sagtens klare sig uden særlig meget hjælp og blive smukke alligevel.

2 Kommentarer

  1. Jeg søger et mindre træ med paraplykrone til at give skygge til lille terrasse. Gerne et frugttræ som vokser rimeligt hurtigt til en højde af max 6.meter. Med høj stamme som tillader udblik over haven.

    Hans Jensen-Fangel
    1. Hej Hans. Det vil jeg tro du kan finde hos en lokal planteskole. Vi forhandler desværre ikke planter. 🙂 Mvh Martin

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove