Hyldeblomster er både velduftende, velsmagende, og så er de skønne at se på. Det er en nem busk, som enten kan plantes med fryd i mente eller som nyttebusk alene.
Hvis du vil have hyldeblomster i haven, kan du i den her guide lære alt lige fra såning til plukning og brug. Få styr på din hyldeblomst og lær om alt, du skal vide, for at få de smukkeste og bedste resultater.
Hvilke arter af hyld findes der?
Almindelig hyld er den busk, du typisk vil se i Danmark, men det er ikke den eneste. Her kan du læse om nogle af de arter af hyldeblomst, der findes, og forhåbentlig blive klogere på, hvilken du vil dyrke i din have.
Bemærk at ikke alle arter af hyld er spiselig, og du bør aldrig indtage andet end blomsten på spiselige buske.
Almindelig hyld
Almindelig hyld er den hyldeblomstbusk, der bruges til hyldeblomstsaft og madlavning. Busken kan udvikle sig til et træ på op til otte meter, og i Danmark vokser det vildt over hele landet. Almindelig hyld er velegnet til hyldeblomster i haven, selvom barken indeholder små mængder af bitterstoffer.
Rød hyld
Rød hyld, sambucus nigra, er en unik form for hyld, der får fine, lyserøde blade. De modne bær kan høstes i løbet af september, og selvom de ikke må spises rå, kan de koges i mindst 20 minutter, hvorefter giftstofferne burde være fjernet. Rød hyld kan i sjældne tilfælde blive op til 8 meter høj.
Druehyld
Druehyld, sambucus racemosa, ligner almindelig hyld, men får røde frugter, som sidder i en mere kegleformet stand. Hele planten er giftig af en mildere grad, og det kan ændres via kogning. Du må aldrig indtage druehyld, medmindre du ved, hvordan du skal håndtere det.
Sommerhyld
Sommerhyld¸ sambucusebulus, er en hyld med en sød, let krydret duft. Hele planten indeholder bitterstoffer, som er giftigt, og særlig bærerne kan give ubehagelig sygdom, hvis de indtages. Sommerhyld har lange blade, der er tyndere end på andre hyldeplanter, og får sorte bær.
Canadisk hyld
Canadisk hyld, sambucus canadensis, er en art af hyld, der, som navnet antyder, kommer fra Nordamerika – især øst for Rocky Mountains, hvor den vokser under flere forskellige forhold. Canadisk hyld er ikke så almindelig i Danmark, men kan sagtens dyrkes i haven.
Plantevejledning: Sådan planter du hyldeblomst
Du kan plante hyldebær ved at plante bær fra en busk, eller du kan købe en lille busk fra dit lokale plantecenter. Hyldeblomst kan blive en utrolig stor plante, men når den først står i jorden, er der ikke de store krav til pasning og pleje.
Placering af hyldeblomst i haven
Hyldeblomst er en utrolig hårdfør plante, der både kan håndtere vind, salt, frost og skygge. Den vokser vildt og trives flere steder i landet, hvor den måske aldrig kommer til at møde et menneske, og kan sagtens tage vare på sig selv.
Hvis du vil dyrke din hyldeblomst i haven til at blive et stort træ, skal den have noget plads at gro på. Det er ikke godt at sætte planter i nærheden, som ikke kan tåle skygge.
Den bedste jord til hyldeblomster
Hyldeblomst i haven er utrolig nemt, da planten ikke er spor kræsen. Den vokser vildt i naturen og har ikke noget krav til jord, læ eller varme. Fra sandet til lerholdig, hyldeblomst i haven vil vokse uanset hvad.
Hvis du dog vil hjælpe din hyldeblomst på vej, er det godt at holde en lidt fugtig og evt. give den gødning (Gerne en almindelig universal gødning)
Det bedste tidspunkt at plante hyldeblomst
Hyldeblomst i haven skal helst plantes om efteråret, men du kan gøre det hele året uanset sorten. Det er bedst at plante hyld, når jorden stadig er lun fra sommeren, men solen ikke længere er helt så skarp eller voldsom.
Flytning af hyldeblomst
Hyldeblomst har gode rødder, og det er ikke en god idé at flytte busken. Hvis du skal flytte, og gerne vil have busken med dig, kan du i stedet høste nogle af bærerne og dyrke dem i din nye have.
Hvis du har en hyldeblomst i haven, du af den ene eller anden grund gerne vil af med, kan du godt fjerne dem. Grav rundt om træet og brug en økse til at hakke rødderne over. Du kan også bare fælde træet, hvis det ikke er særlig stort.
Obs! Du vil ikke få den store succes med at kvæle et hyldeblomsttræ med salt.
Pasning og beskæring af hyldeblomst
Hvis du vil undgå, at din hyldeblomstbusk spreder sig, skal du høste bærerne, inden fuglene får fat i dem. Hyld vokser hurtigt, så det er ikke nødvendigt at tilføje hverken gødning eller vand, medmindre du gerne vil have et stort træ.
Pasning
Du behøver ikke passe din hyldeblomstbusk – den hårdføre plante kan tage vare på sig selv, og al pasning vil være for din egen skyld, så den vokser, som du ønsker det.
Beskæring
Hyldeblomst i haven er en god idé, men husk på, at hyldeblomst kan udvikle sig til et træ på mange meter, hvis den har plads nok at stå på. Det er ikke usædvanligt, at hyldeblomst kan få en stamme med en diameter på op til en halv meter.
Beskæring hvert år eller hvert andet år kan hjælpe dig med at holde den nede i buskhøjde, og så sørger det for, at de blomster, der kommer, er sunde. Du beskærer hyldeblomst i haven ved at fjerne nogle af de grene, der sidder tæt på andre. Undlad at klippe for mange friske grene af, da de er nødvendige for, at planten stadig trives.
Hyldeblomst kan skæres ned til små 10 cm over jordoverfladen, og det vil fremover give en pænere og mindre voldsom plante. Det kan være godt at skære hyldeblomst i haven så meget ned flere gange, hvis den vokser hurtigt og bliver for stor gentagende gange.
Sådan får du hyldeblomst til at blomstre
Hyldeblomst i haven vokser hurtigt, og du kan få både blomster og bær efter bare et enkelt år. Hyldeblomst er en hårdfør plante, der er målbevidst efter at vokse selv under hårde forhold.
Hvis der ikke kommer blomster på din hyldeblomst, men du stadig får de grønne blade, kan det være, planten springer et år over. Det sker i sjældne tilfælde, og selvom det er ærgerligt, er der ingen grund til panik. Du kan plukke dine hyldeblomster i den nærmeste skov dét år i stedet for.
Hvis du hverken får blade eller blomster på dit træ, betyder det højst sandsynligt, at træet er dødt. Det kan være sket på grund af svamp eller råd, og der er ikke andet for end at fjerne det døde træ.
Inspiration til andre planter
Hyldeblomst i haven er både flot og praktisk, men det er ikke en busk, mange haveejere vil have så mange af. Hvis du leder efter træer og buske, der går godt med hyld, får du her tre gode bud:
Benved er en hårdfør plante, der også bruges som læhegn. Hele planten er giftig, men de flotte, røde farver kan give liv til haven helt ind i efteråret, og den tiltrækker også fugle. Benved bliver op til 6 meter højt, men har en langsom vækst og kan sagtens tåle beskæring.
Ligesom benved er havtorn er hårdfør plante, men denne er spiselig. Havtorn kan sagtens vokse i uvelkomment terræn, især hvor det er blæsende og sandet. Det gør den til en ideel kandidat til haver ud mod vestkysten, og den kan fungere som en fremragende følgesvend til hyldeblomst.
Sidst er mirabelletræet. Ligesom hyldeblomst kan mirabeller findes vildt over hele landet, og heller ikke den her plante har brug for mennesker for at klare sig. De lækre frugtes kan høstes år efter år, og det er også et flot træ til den helt almindelige familiehave.
Alle tre planter er hårdføre og kræver minimal pleje, og derfor er de særligt velegnede til dig, der ikke har tid til at passe haven hver weekend, men gerne vil have noget flot at se på og måske endda et udbytte.
Hej
Jeg er på udkig efter en busk eller et træ som bliver rimelig tæt, da jeg gerne vil ha lukket lidt ind til naboen – men da vi ikke må plante hæk her i ejerforeningen er jeg faldet over hylden… kan den bruges ?
Der er en lille vold langs skel, plantede for mange år siden rosen multiflora på volden, men den har ikke givet det ønskede resultat mht tæthed, så nu skal der ske noget…
Mvh Per Frederiksen
Skagen
Hej Per,
Hyld kan helt sikkert bruges til det du nævner. Du kun evt. også kigge efter buskpotentil, spirea eller syren. 🙂
Mvh Martin
hej
Jeg har en hyldeblomst træ/busk og har lagt mærke til at der på ca 2 – 3 cm af grenen ud til blomsterne sidder der nogen sorte æg af en art men myrerne tiltrækkes af det på en eller anden måde da der er mange, hvad kan det evt være ??
Det lyder som bladlus – som myrerne ‘malker’, derfor er de interesserede. Det betyder ikke noget for busken, hvis det bare er enkelte grene. Hvis det er et voldsomt angreb kan man sprøjte på træet med en blanding af sprit og sæbevand og skylle efter – bladlusene kan ikke lide den kombi.