Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
mirabelletræ i haven guide

Mirabelletræ guide – Alt om plantning, pasning og beskæring

Den søde, gyldne frugt fra mirabelletræet glæder mange hver sommer, uanset om de tyngede grene hænger ud over hækken eller dukker op vildt i sommerlandet. Det utrolige træ har angiveligt rejst fra Mellemøsten og har tilpasset sig Norden og dets klima.

Mirabelletræet er et smukt og frodigt træ, som er nemt og velegnet til Danmark. Her kan du lære mere om, hvordan du dyrker et mirabelletræ i din egen have, og hvordan du passer det og holder det sundt.


Hvilke mirabelletræ arter findes der?

Der findes utrolig mange arter af mirabelletræer, også kaldet prunus cerasifera – flere, end der kan være på en enkel liste. Men herunder kan du læse lidt om de mest populære sorter, så du bedre kan få en idé om, hvilken du vil have i haven.

Forskellige mirabelletræer kan sagtens stå sammen som fx læhegn, og det er faktisk ofte bedre at blande dem end at have samme type stående.

Magda Jensen

Magda Jensen, salicina ‘Magda Jensen’, giver røde mirabeller, der er saftige og søde. Frugten bliver moden hen mod slut-juni eller start-juli, hvor den både kan syltes og spises. De bliver middelstore og får ofte hvidt blomsterflor.

Unika

Også Unikas mirabeller, salicina ’Unika’, er røde og saftige, selvom nogle kan få en næsten sort nuance. De bliver modne lidt senere ned Magda Jensen, nemlig hen mod midten af august.

Carlsen Skjødt

Den mørkerøde blomme på Carlsen Skjødt, salicina ’Carlsen Skjødt’, er lige så lækker som de to foregående. De store, hvide blomster dukker op i løbet af april og maj, og frugterne er klar til at blive plukkede hen mod midt august.

First

Mirabel first, prunus cerasifera ‘First’, kan forveksles med store, forvoksede druer – men det er en mirabelle. Det fine træ får gulgrønne mirabeller, der, som flere andre mirabellesorter, er klar til pluk i løbet af august. De hvide blomster på træet er store og dukker op i løbet af april og maj.

Nancy Mirabelle

Nancy Mirabelle, prunus ’Nancy Mirabelle’, er både frugtbart og kønt, og det bærer flotte, gule blommer, som minder om solmodne abrikoser i farven. Frugterne bliver rødplettede på solsiden, hvilket giver et flot og unikt farvespil. De er søde, men har en unik, let krydret smag, og frugterne er klar til pluk i slutningen af august.

Plantevejledning: Sådan planter du mirabelletræ

Mirabelletræet er et selvbestøvende træ, som typisk er meget rigt på frugter. Som træ kan planten blive op til mellem 4 og 6 meter højt, men står det særlig godt, kan det blive op til 8 meter!

Placering af mirabelletræer i haven

Mirabelletræet er tolerant overfor vind, og det kan sagtens vokse, hvor det blæser meget. Du får mest udbytte af træet, hvis det står i fuld sol, men det kan godt håndtere delvis skygge. Træet kan stå frit i opretvoksende beplantning eller fungere som læ, alt efter hvad du har behov for.

Valg af jord

Mirabelletræet er ikke kræsent, når det kommer til jordtypen – det kan dog have godt af mellem gødning indimellem, hvis jorden ikke er særlig næringsrig.

Bedste tidspunkt at plante et mirabelletræ

Mirabelletræet klarer sig bedst, hvis det plantes i løbet af september eller november. Frugterne er modne og gode når de slipper grenen let så snart, du trækker i dem – dét skulle gerne ske i løbet af juli og august.

Flytning af mirabelletræer

Hvis et frugttræ skal flyttes, bør du gøre det i løbet af marts – inden løvspring. Du bør ikke flytte på større træer, og du skal have så mange rødder med som overhovedet muligt. Sørg for at vande grundigt, når du har flyttet træet, så det hurtigt kan blive stærkt og rask igen.

Mirabelletræ

Pasning og beskæring af mirabelletræ

Det hårdføre mirabelletræ er utrolig nemt at passe, når det først har fundet sig til rette i haven. Træet kan sagtens vokse opret, og det er også vant til at klare sig selv i naturen, hvor ingen kan tage sig af det.

Pasning

Mirabelletræer er hårdføre planter, men kan have godt af mellem gødning eller lidt ekstra næring – for eksempel i form af jordforbedring. Det er godt at beskære træet fra tid til anden (se sidste punkt), men ellers er hektisk pleje ikke nødvendigt. Frugterne bør plukkes, hvis de ikke selv falder af, for at undgå råd og ubudne gæster.

Høst af mirabellefrugter

Mirabelleblommen har sæson i juli og august. Ligesom mange andre frugter er de helt gode at plukke, når de ganske let slipper stilken. Mirabeller er søde og gode at lave til marmelade, saft eller grød, og de kan også bruges i diverse bagværk.

Du kan også gå på mirabellerov i naturen, hvor træet ofte findes vildt. Det er også en sjov aktivitet med børn, der er på sommerferie.

Beskæring af et mirabelletræ

Mirabelletræet er én af de træsorter, der let kan tiltrække sig svampesygdomme, hvis det bliver beskåret om vinteren. Derfor er det bedst at beskære det mellem juli og september, når frugten er plukket men træet stadig er stærkt.

Du behøver ikke beskære dit mirabelletræ, medmindre der er syge grene eller skader, der skal fjernes. Det er vigtigt, når du beskærer et mirabelletræ, at du bruger rent, skarpt værktøj, der er egnet til opgaven. Fjern hellere lidt ad gangen – og sørg for kun at fjerne under 30% af den samlede grenmasse!

Sådan får du et mirabelletræ til at blomstre

Mirabelletræer blomstrer i løbet af april og maj, enten lige før eller samtidig med løvspring. Når et mirabelletræ blomstrer, er det til fordel for nytteinsekter og -dyr, så du får masser af liv i haven. Træet får enten hvide eller lyserøde blomster, som alle ofte falder omkring det tidspunkt, træets øvrige blade dukker op.

Over sommeren er mirabelletræet grønt med unge, uspiselige frugter i forskellige nuancer, indtil de bliver modne.

Hvis et mirabelletræ ikke blomstrer, er der noget galt. Det kan være forårsaget af en nylig flytning af træet, en svampesygdom eller ubudne gæster. Hvis blomsterne ikke er dukket op ved løvspring, så undersøg de grønne blade og stammen for plamager eller noget usædvanligt.

Er der ikke noget at se, så vent til næste år. Mirabeller er hårdføre, men det kan ske, at blomstringen er sprunget et år over.

Inspiration til andre planter

Et mirabelletræ er skønt, men hvad er bedre end ét frugttræ? To!

Hvis du leder efter flere frugttræer, som du kan have i haven sammen med dit mirabelletræ, kan du her finde nogle forslag af højere eller lavere sværhedsgrad.

Kræge kaldes også for havreblomme og er enten en busk eller et lille træ, alt efter hvordan du holder den, som er én af blommens underarter. Blommerne på krægen er dog kuglerunde og har en sten, der ikke bliver løsnet fra selve frugtkødet. Kræger er ikke fantastiske til at spise helt friske, men de er gode til at sylte eller henkoge.

Almindelige blommer er med sine farverige frugter en klassiker i de danske haver. Blommen er en utrolig nem frugt, der giver et stort udbytte og mange flotte farver i trækronen. Træet er ikke så højt, hvilket også gør det velegnet til familiehaven.

Selvom det ikke er almen set, kan du godt dyrke ferskner i Danmark – i drivhus og, ja, også i haven. Vær opmærksom på, at træer er sårbart overfor kulde, og find gerne en mere hårdfør sort, hvis du vil dyrke den på friland. Du vil få udbytte oftest i august og september, alt afhængig af sorten.

FAQ

Er mirabeller giftige?

Mirabelleblommen er ikke giftig, men det anbefales ikke at spise stenen. Blommesten kan nemlig indeholde blåstof, som ikke er spor sundt for mennesker, og som kan være meget giftigt. Mirabeller er sikre at spise og bruge i madlavningen.

Hvor højt bliver et mirabelletræ?

Under rigtig gode forhold kan et mirabelletræ blive op til 8 meter højt, men typisk bliver det ikke højere end 4-6 meter.

Hvad kan jeg lave ud af mirabeller?

Mirabeller kan bruges til saft, sylte og bagværk. Der findes masser af opskrifter på nettet. Vær dog forsigtig med, at du ikke bruger stenen til noget, da den kan være giftig at indtage.

1 kommentar

  1. Hej , jeg har stukket mig 2 gange på mirabellatorne på samme hånd, og hånden er blevet meget øm, hævede, rød, og varm, jeg har været til læge, og jeg har fået en stivkrampe vaccine , og jeg er også på pecilin. Men mit spørgsmål er så , er der noget gift i sådanne torne? Mvh. Ulrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove