Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
benved plantevejledning

Benved i haven – alt om sorter, udplantning og pasning

Fra Kina til Nordamerika kan den store, løvfældende busk benved findes. Benved er en utrolig flot busk, og mange arter står også flot i danske haver.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en benved, eller hvis du allerede har én stående, kan vores store guide her hjælpe dig med alt fra plantning, pasning og pleje. Bliv klogere på benved-slægten, så du kan få denne flotte busk til at stråle i din have.


Hvilke benved arter findes der?

Der findes flere arter af benved, end der er plads til i en simpel guide – omkring 175 arter spreder sig over hele verden, og deres fællestræk er de hele, modsatte blade og grønne, 4-tallige blomster. Ingen art af benved er lille nok til, at den kan holdes i en blomsterkumme, og du skal derfor have plads til den i haven. Dertil har mange af benved-arterne det tilfælles, at de er giftige – gå derfor altid ud fra, at din benved er giftig og undgå at indtage den.

Herunder kan du se et lille udsnit af de mest almindelige arter af benved i Danmark.

Vingebenved

Vingebenved er en stor busk, som giver din have et brag af smukke, røde farver. Arten kaldes også ”brændende tornebusk” og har hjemstavn i det østlige Asien. Og farven minder også meget om den smukke, røde farve, der bringer held i kinesisk tradition. Vingebenved bliver op til 2,5 meter høj og typisk bredere end dét. Den er derfor god til haver eller bede med plads, hvor resten af planterne godt kan håndtere halvskygge.

Almindelig benved

Det er ofte den her art, der refereres til, når der siges ”benved”. Busken kan vokse sig til et op til 6 meter højt træ, hvis det ikke beskæres, selvom planten har en langsom vækst. De lyserøde frugter og det dybrøde efterårsløv har gjort den til en plante, der er eftertragtet i haver i hele landet, og de hårdføre grene er særligt velegnede til læhegn.

Krybende benved

Krybende benved har ikke så meget farve som andre arter, men til gengæld er den stedsegrøn. Planten har en vækstform, der enten er fladkrybende, klatrende, eller tæt forgrenet. Den grønne bark og de grønne grene gør, at planten er velegnet til at fylde tomme pladser i haven ud. Enkelte blade kan dog være orangerøde om efteråret. De koralrøde kapsler åbner sig til en orangerød kerne.

krybende benved
Krybende benved (Euonymus Fortunei) “Emerald Gold”

Søger du bunddække kan du finde mere inspiration i vores indlæg om gode bunddækkeplanter her.

Hvid benved

Den her art kommer fra Japan og har en mere balanceret mængde af varierende farver. Planten vokser til et lille, hårdført træ, som bærer hvide kapsler med rødt frugtkød. Arten er ikke så udbredt i Danmark, og kan godt se en smule spøjs ud. Da benved netop producerer frugter, så er det rigtig vigtigt, at du er opmærksom på, at disse er giftige, hvormed plante muligvis ikke er optimal i haver, hvor små børn har adgang til den.

Plantevejledning: Sådan planter du benved

Benved er en plante, der ofte bruges som bunddække eller dekoration til større områder i haven.

Placering af benved

Benved varierer meget i størrelse fra art til art, men med årlig beskæring er den velegnet til alle haver. Slægten klarer sig også godt i storbyen, hvor forurenet luft ikke generer den.

Valg af jord

I og med der findes så mange arter af benved, kan behovet for jord variere. Det er dog sjældent, benved er særlig kræsen, hvilket også har bidraget til, at den netop har spredt sig til så store dele af verden.

Optimalt tidspunkt at plante benved

Benved har bedst af at blive koldsået i løbet af vinterhalvåret. Her er det også bedst at sætte planten ned i jorden, hvis du har én – enten købt eller fra et andet sted i haven – som skal sættes ned.

Frugterne på benved-buske åbner sig først sent på efteråret, hvorfor planten skal bruge noget tid på at slå rod på sit nye spot.

Flytning af benved

Du kan altid flytte en løvfældende plante. Hvis du har en benved, du gerne vil flytte, så gør det i perioden fra oktober til marts eller april. I perioden, hvor bladene er væk, hviler planten og har ikke så meget brug for vand, så de kan klare sig over jorden i længere tid. Husk dog, at du altid skal holde rødderne fugtige, når du flytter en løvfældende plante – lige fra opgravningen til du planter den igen.

Pasning og beskæring af benved

Alt afhængig af, hvilken art du vælger, vokser benved forskelligt. Benved spredes nemt af fugle, og derfor kan du risikere, at en benved selvsår sig i din have, hvis der står en busk eller et træ i lokalområdet. Du kan let fjerne planten, når den er lille, eller flytte den før rødderne får ordentligt fast.

Pasning

Forskellige typer af benved kræver forskellige typer af pasning. Den ene ting, du skal være opmærksom på, er dog snareorme, som benved ofte angribes af.

Snareorme kaldes også benvedspindemøl. Hvis de opdages i et tidligt stadie, kan du fjerne dem eller holde dem nede, ved flere gange at spule planten med stråke. Du kan også bruge biologisk bekæmpelsesmiddel kaldet ”Dipel”, som med bakterien bacillus thuringiensis er dødelig for larverne.

Beskæring

Benved kan sagtens tåle en hård beskæring, og derfor bruges planten ofte også som læhegn. Selvom nogle arter af benved kan vokse sig til træer, kan du holde dem i buskform ved at beskære dem årligt. Benved kan blive svært at skære i, hvis busken eller træet er ældre, og derfor bør du bruge ordentlige værktøjer til opgaven. Beskær gerne benved hele vejen rundt for at holde den som busk.

Benved

Sådan får du benved til at blomstre

Uanset arten er blomsterne på en benved grønne og 4-tallige. Frugterne, derimod, er kapsler i skarpe farver, og de åbner sig, når de er modne, sent på efteråret.

Du skal ikke gøre noget bestemt, for at få benved til at blomstre. Blomsterne bør komme hvert år, men hvis du endnu ikke har set dem ved slutningen af efteråret, kan det være tegn på, der er noget galt.

Årsagen til manglende blomstring kan skyldes svamp eller sygdom. Én af de mest plausible årsager vil være snareorme, eller benvedspindemøl/spindemøl, som typisk er benveds største udfordring. Hvis larverne er få og små, kan de være svære at få øje på, men se gerne busken igennem.

Snareorme kan rippe en benved fuldstændig, og hvis du begynder at lægge mærke til et blad eller to, der er blevet spist eller bidt i, bør du undersøge hele planten for spor af levende orme. Hvis du ikke finder nogen, kan det have været et mere harmløst insekt, der har taget en bid.

Inspiration til andre planter

Hvis du synes, benved er en flot busk, men du allerede har én, eller du hellere vil have en lignende plante, er her nogle stykker, du bør overveje:

  • Dunet gedeblad
  • Slåen
  • Grædende hjerte

Dunet gedeblad er en grøn busk, som kan blive op til 5 meter høj, og har flotte, røde bær, der dog er giftige. Den vokser i skove og krat, og kan være rigtig god at plante i større haver uden børn, der vil blive fristede af bærerne, eller på skrænter ud til veje, hvor den skal dæmpe noget af støjen fra trafikken.

En lidt mindre busk er slåen, som i Danmark ofte vokser ved klitter og skovbryn. Den kan let forveksles med blåbær eller mirabelle, og den er velegnet til mere vildtvoksende ejendomme. Slåens bær kan godt spises, men det skal gøre korrekt: De friske bær fra planten får mundvandet til at forsvinde og er utrolig besk. De kan gøres spiselige ved fermentering, saltning eller frost.

Sidst kommer grædende hjerter, lamprocapnos, som kommer fra Sibirien, Nordkina, Korea og Japan. Det er en utrolig flot busk med smukke, lyserøde blomster, der ligner hjerte. Grædende hjerter kan sagtens være i den almindelige, danske have, og bliver typisk ikke større end ca. 120 cm høj og knap en halv meter i bredden.

De fleste typer af buske er vigtige at beskære, hvormed det kan være en fordel at investere i noget godt værktøj, så arbejdet bliver noget lettere. Orker du dog ikke det hårde beskæringsarbejde, så kan det være at blomster såsom blåregn, høstanemone eller dahliaer er mere noget for dig.

FAQ

Er benved giftig?

Der findes mange arter af benved, men som tommelfingerregel skal du gå ud fra, at benved er giftig. Den benved, der er mest almindelig i Danmark, er giftig for mennesker, når det kommer til hele planten. Hvis dele af planten indtages, skal der søges lægehjælp.

Hvor stor bliver benved?

Benved kan blive fra få meter til træstørrelse. Hvis du vil holde træet småt, skal du beskære det årligt. Undersøg altid væksten på en sort, inden du køber og planter den.

Hvordan bekæmpes snareorme?

Snareorme angriber gerne benved, og de bekæmpes enten med stråke eller ”Dipel”, som er et bekæmpelsesmiddel med bacillus thuringiensis, en bakterie, der er dødelig for larverne.

1 kommentar

  1. Hej Martin

    Jeg har en benved som havde nogle meget små hvide blomster og så håbede jeg på at der ville komme nogle frugter (pink og orange) men der kom ingenting ud af dem. Jeg har haft planten i 3 år nu og det er det samme der sker hvert år. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe den på vej?

    Vickie laursen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove