Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Gåsebiller bekæmpelse

gåsebiller bekæmpelse – 5 gode metoder

Har du problemer med gåsebiller i græsplænen, handler det om, at du forbedrer jorden, så den bliver bedre til at holde på fugten. Det tager dog tid. Derfor findes der også en lang række andre metoder til at slippe af med gåsebillerne.


Dukker der store visne pletter op i din græsplæne i løbet af august og september, kan det være et tegn på, at du har gåsebillelarver i haven. Deres små larver lever nemlig blandt andet af græsrødderne, og det vil med tiden gøre, at græsset visner.

Larverne er særligt glade for let, sandet jord, hvilket gør, at de forekommer særligt ofte i Jylland og på Fyn. De er særligt et problem i det vestlige Jylland, hvor jorden er mere tør end i resten af landet, men lige meget hvor du bor i landet, kan du ikke vide dig sikker.

Gåsebillens liv

Gåsebillen er en centimeter lang og har røde eller gulbrune vinger. Resten af kroppen er grønlig eller blålig i en metalskinnende nuance. De ligner oldenborrer og lever af løvtræsblade. De voksne biller er derfor ikke et problem i sig selv; det er derimod deres larver. Når du ser de voksne biller komme frem på varme dage i maj og juni, bør du dog begynde at blive bekymret. De voksne biller skaber jo larverne.

Når billerne har parret sig, graver hunnen sig nemlig ned i græsplænen og lægger æg. I løbet af juli bliver æggene til larver. I starten er de små og derfor ikke et lige så stort problem. Det er særligt i august og september, at de virkelig begynder at guffe løs på græsrødderne.

I oktober graver larverne sig ned i græsplænen for vinteren. I april forpupper de sig, og i maj bliver de udklækket som biller – og så starten cyklussen forfra.

En fugtig græsplæne får gåsebillerne til at flygte

Der er flere forskellige muligheder, du kan bruge til at bekæmpe gåsebillernes larver. Den mest effektive er dog, at du ændrer græsplænen, så den bliver bedre til at holde på fugten. Det er den eneste måde, hvorpå du kan holde larverne helt væk. Billerne og larverne foretrækker jo som nævnt tør og let jord.

Det er dog også den mulighed, der tager længst tid. Derfor handler det om at være tålmodig – og muligvis kombinere med nogle af de andre former for bekæmpelse.

Du kan løbende ændre jorden ved at tilføje plænedressing, som er en fin blanding af sand, harpet muld og kompost/naturgødning. Ved at tilføje 5-10 mm. hvert år er det med til at gøre, at jorden bedre kan holde på fugten. Udover at du gør forholdene for gåsebillerne værre, gør det også, at plænen ikke bliver lige så hurtigt gul i tørre perioder.

Sådan lægger du topdressing på græsplænen

Det er nemt for dig at lægge topdressing ud på plænen. Du skal starte med at klippe græsset, så det er 3-5 millimeter langt. Derefter er det en god ide, at du lufter græsplænen med en gravegreb eller en vertikalskærer. Det giver luft til rødderne, men er ikke et krav. Det gør dog, at næringen fra komposten lettere kan trænge ned i jorden.

Derefter skal du fjerne mos og løv fra græsplænen. Det nemmeste er, at du river plænen. Vil du have en tættere græsplæne, bør du også efterså med nye græsfrø. Det er dog ikke et krav, når du skal lægge topdressing ud. Til sidst lægger du topdressingen i et lag på 5-8 mm.

Vi har skrevet en længere og mere detaljeret guide om topdressing, som du kan finde her: Topdressing til græsplænen

Få gåsebillerne til at drukne sig selv

Et nemt husholdningstrick til at slippe af med de voksne gåsebiller er, at du sætter hvide skåle med vand ud på græsplænen. Skålene skal have en lav kant, så billerne nemt kan komme op i skålene. Når de kravler op i skålene, drukner de.

Drukne gåsebiller i vand

For at det skal være effektivt i forhold til at slippe for larverne, skal du sætte skålene ud i maj og juni, når de voksne biller er blevet udklækket.

Vand haven med nematoder

En meget brugt metode til at slippe af med dette års gåsebillelarver er, at du vander haven med nematoder. Det er mikroskopiske orme, der spiser larverne. Det er ikke en løsning, der fungerer over længere tid: Hvis jorden i haven stadig er tør og sandet, vil larverne komme tilbage til næste år.

Nematoderne er dog en naturlig måde til at bekæmpe larverne, da de findes i jorden normalt. Der er dog ikke nok til, at de kan holde larverne nede. I stedet skal du derfor købe dem og vande plænen med dem.

Har du set mange voksne gåsebiller i maj og juni, kan du vande med nematoder i starten af august. På det tidspunkt er gåsebillelarverne klækket, men er endnu ikke så store, at de kan udrette stor skade på plænen. Venter du til slutningen af august eller starten af september, hvor du begynder at kunne se skaderne på plænen, er det for sent.

Har du en stor plæne, kan det godt blive dyrt for dig at vande med nematoder. I stedet er det derfor en mulighed, at du vander nogle udvalgte områder frem for hele plænen. Når nematoderne i et område har udryddet larverne, vil de gå videre til at udrydde dem i de andre områder af plænen, som du ikke har vandet.

Tiltræk gåsebillernes fjender til haven

En anden effektiv og naturlig måde til at bekæmpe gåsebillelarverne på er ved at tiltrække dens fjender til haven. Både fugle, ræve, pindsvin og spidsmus spiser larverne. Særligt fugle er nemme at tiltrække flere af. Hvis du indretter haven varieret med forskellige former for træer og buske, vil de komme helt af sig selv.

Det er særligt vigtigt, at du har bede med blomster og urter, der tiltrækker andre former for insekter. Dem spiser fuglene også, og de vil derfor naturligt blive tiltrukket til haven, og så går de i gang med gåsebillelarverne, når de alligevel er der.

En anden måde til at tiltrække flere fugle er, at du sætter fuglekasser op. Særligt stærekasser kan være en god ide, da stærene er glade for gåsebillerne og deres larver. Stærene bygger rede i april og maj, så vær tidligt ude.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til at få flere fugle i haven

Selvom det er forholdsvist nemt at tiltrække fuglene til haven, kan metoden ikke stå alene, og du vil ikke have lyst til det: Fuglene hakker nemlig hul i græsplænen, når de leder efter larverne.

Bekæmp gåsebillerne med gift

Der findes gift til at slå billerne ihjel med. Det er dog ikke en form for gift, som du selv må bruge. Derfor skal du have en professionel til at komme og distribuere den i haven. Dette er formentlig også den dyreste metode.

FAQ

Hvordan ser gåsebiller ud?

Gåsebillen er en centimeter lang og har røde eller gulbrune vinger. Resten af kroppen er grønlig eller blålig i en metalskinnende nuance. De ligner oldenborrer og lever af løvtræsblade.

Hvor længe sværmer gåsebiller på græsplænen?

Gåsebillerne sværmer rundt på græsplænen i en periode på 2-4 uger i maj/juni måned. Det er i denne tid at de lægger deres æg i græsplænen, som på sigt bliver til gåsebillelarver.

Hvad hjælper mod gåsebillelarver i græsplænen?

Der er flere metoder til at bekæmpe og forebygge gåsebiller i græsplænen. De mest almindelig metoder er nematoder, topdressing og manuel indfang vha. fx tallerkner med vand.

Er gåsebiller farlige?

Gåsebiller gør næsten ingen skade på hverken planter eller græsplæne. Gåsebillelarver kan dog derimod ødelægger græsplæner, fordi de spiser græsplanternes rødder.

9 Kommentarer

  1. Hej, jeg har i flere år fået sprøjtet af en anlægsgartner, men i år sagde han det var forbudt, er det korrekt?
    Mvh. Ulla Birk Nielsen

    Ulla B. Nielsen
    1. Hej Ulla,

      Det kan godt passe, ved du hvilket middel som han sprøjter med?

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  2. Kan man bruge et fintmasket net, i perioden med sværme af gåsebiller, på toppen af græsset som en forhindring af at billerne graver sig ned ? Jeg tænker på et alm. net f.eks. fra Jem & Fix af en art neylon og med en maskestørrelse på ca. 10 mm.

    1. Hej Jørgen,

      Det kan jeg faktisk ikke svare dig på, da det ikke er noget jeg har erfaring med.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  3. Jeg troede at det var oldenborrer, som vi døjer med i haven, men nu er jeg kommet i tvivl efter at have læst dette om gåsebiller…. eller har insektet to navne ?
    Ville man kunne bruge Ecostyle nematoder mod gåsebiller, også hvis det er oldenborrer ? Da det virker som om det er samme type ballademagere

    1. Gåsebiller sværmer lavt over græsplænen, de er ofte mange på en gang.

      Bettina Burmeister
  4. Er der andre, der har erfaring med, at larverne findes i jordbærbedet, hvor de gnaver løs af rødderne. Efterfølgende dør planten ?

  5. Nok tager fuglene gåsebille larverne, men fuglene (solsorte) graver plænen igennem og rykker rødder op.
    Det er især gået ud over mit grøn tag med sedumurt planter
    Det er lidt pest eller kolera.

    Per Christiansen
  6. Er det også billerne eller larverne der laver en masse små jordbunker mellem græsstråene her fra slutningen august og de næste måneder.
    Vores græsplæne bliver helt smadret i løbet af efterår/vinter hvor der bliver gravet en masse små tuer. Tænkte først det var regnorme, men omfanget er for stort (tror jeg)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove