Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
alunrod

Alunrod – Sorter, plantning og beskæring

Hvem drømmer ikke om en have, der blomstrer i alle regnbuens farver? Det kan tage lang tid og kræve mange kræfter at få planterne i din have til at nå deres fulde potentiale, men med stauden alunrod (Heuchera) kan du opnå smukke farvekombinationer på kort tid.

I denne guide bliver du introduceret for stauden alunrod, dens mange fordele, og hvordan du bedst planter og passer din alunrod.


Værd at vide om alunrod

Alunroden er en lavt voksende, træagtig staude, der kan vokse op til 2-3 meter på et enkelt år. Alunrod kræver ikke for meget pleje; du skal bare sørge for, at der er masser af humus i den jord, hvor den plantes. Den skal dog have mere vand end andre planter i haven for at få den til at trives.

Den vokser bedst i fuld sol og i veldrænet jord. Den vokser på ca. 6-12 måneder fra frø sået i efteråret eller vinteren. Det er bedst at starte dine frø indendørs, så du har adgang til planter hele året rundt.

Alunrod’s mange egenskaber

Alunrod har en ekstremt lang pælerod og kan vokse op til 1,5 meter på en sæson. Det er også en selvbefrugtende plante, der er i stand til at producere både han- og hunblomster på den samme plante. Disse dejlige blomster er meget farvestrålende og er en god tilføjelse til haven.

Den har kraftige rødder, der stikker dybt i jorden, hvilket gør den i stand til at opsuge store mængder næring. Alunrod trives bedst på en skyggefuld placering med halvskygge eller vandrende skygge, og jorden skal gerne være en almindelig og muldrig havejord. Det kan plantes ud hele året rundt, så længe at jorden ikke er frossen, og det har godt af at blive vinterdækket mod frost og kulde.

De mest populære sorter af alunrod

Grøn alunrod (Heuchera sanguinea)

Grøn alunrod er en toårig plante, der producerer orange og grønne blade om foråret og sommeren. Den kaldes også den klatrende alunrod.

Gul alunrod (Heuchera electra) 

Den gule alunrod producerer lysegule blomster om sommeren.

Rød alunrod (Heuchera micrantha)

Rød alunrod er den mest populære sort af alunroden og er kendt for sine røde og orange blomster i maj og juni.

Sådan planter du alunrod

Det anbefales, at du udtynder alunrodens rodsystem, så der sker en tilstrækkelig jordforbedring. Du ønsker ikke, at rodsystemet bliver for tykt, så det ikke let kan luges ud af haven. Dette kan opnås ved at foretage et indledende snit ned til jorden og derefter foretage et snit med få centimeters mellemrum for at skabe mindre, mere diskrete rodsystemer.

Sådan plejer og vander du din alunrod

Alunrod kan godt lide rig jord, der er toppet med godt organisk materiale. Den kan bedst vokse i humusrig jord. Alunrod har et meget stærkt rodsystem, så den kræver ikke alt for meget opmærksomhed fra et gødningssynspunkt. Den er i stand til at vokse og trives i et rigt, organisk miljø.

Alunrod elsker at blive holdt fugtig. Hvis den får lov til at tørre ud, vil denne plante ikke klare sig så godt.

Da alunrod er en træagtig staude, kan den modstå en stor del af sygdom og skadedyrsangreb. Hvis der er problemer med sygdomme eller insekter, kan du nemt kontrollere det ved at bruge et forebyggende produkt.

LÆS OGSÅ: Slip for ukrudt under hækken – 3 metoder

Beskæring af alunrod

Du behøver som sådan ikke at bruge meget tid på at beskære din alunrod. Dog skal du være opmærksom på, at når du først planter alunrod, vil den vokse meget hurtigt og etablere et stort rodsystem i haven. Dette kan være en udfordring at kontrollere, da den kan vokse til en stor størrelse, hvilket gør den til en plage at beskære.

Der er et par teknikker, du kan bruge til at forbedre din beskæringsindsats. Du kan bruge et beskæringsværktøj, som giver dig mulighed for at lave rene snit uden at vride eller skære i bladene nedenunder. Du kan købe dem i de fleste haveforretninger.

FAQ

Hvilke farver har alunrod?

Alunrod kan fås i mange forskellige farver, og det afhænger af, hvilken sort du har valgt. De mest populære farver er de røde og orange, som blomstrer i maj og juni.

Hvor meget pasning og pleje kræver alunrod?

Alunrod kræver ikke meget pasning og pleje. Af æstetiske årsager kan du efter vinteren ønske at nippe ældre blade af, og ellers bør stauden ikke stå alt for tørt.

Hvornår er det bedst at plante alunrod?

Det er bedst at plante alunrod i det tidlige forår eller det tidlige efterår, når jorden er lun og fugtig. Det er dog ikke nødvendigt at begrænse sig til disse tidspunkter, da stauder dyrkes og sælges i potter, og de er stærke nok til at kunne plantes ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove