Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Ukrudt under hæk

Slip for ukrudt under hækken

Ukrudt under hækken er en plage for mange haveejere. Det dukker op, lige så snart de vender ryggen til, og de bruger meget energi på at fjerne det. Du kan slippe for at luge ukrudt ved at lægge et ukrudtshæmmende topdække eller plante bunddækkeplanter. Begge løsninger holder effektivt ukrudtet væk og gør haven langt nemmere at holde og smukkere at se på.


Det er de færreste, der synes, at ukrudt ser pænt ud. Alene af den grund er der mange, der gerne vil af med ukrudtet under hækken. Der er dog også andre grunde til at ønske mælkebøtter, skvalderkål og brændenælder hen, hvor peberet gror.

Ukrudt under hækken tager nemlig både næring og vand fra den. Det er særligt et problem for en nyetableret hæk, der har brug for masser af vand og næring for at kunne trives. Derfor skal du være særlig omhyggelig med at holde ukrudtet væk omkring din nye hæk.

De 2 bedste midler mod ukrudt under hækken

Du kan selvfølgelig luge ukrudt under hækken jævnligt. Det er en fuldtidsbeskæftigelse, for det handler om, at du tager en runde hver eller hver anden dag og får fjernet ukrudtet. På den måde bliver arbejdet ikke for stort og tidskrævende. Det er dog de færreste, der har tid og lyst til at komme af med ukrudtet på den måde.

Måske hører du til blandt dem, der overvejer bare at give ukrudtet en ordentlig omgang gift og slippe af med det én gang for alle. Men du kan ikke bare give ukrudtet gift, som du måske ville gøre andre steder i haven. Giften vil også påvirke hækken, når den trænger ned i jorden. Du kan altså risikere, at du kommer til at slå hækken ihjel.

ukrudt under hæk

Der findes gift, der er udviklet, så den ikke påvirker rødderne, men kun planten over jorden. Hvis du kommer til at ramme hækken, vil de blade, du rammer, altså gå ud, men hele hækplanten vil ikke dø. Der er ingen rigtig eller forkert måde at fjerne ukrudtet på. Det handler derfor om, hvilken form for have du ønsker dig.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd mod skvalderkål

Hold ukrudtet væk med ukrudtshæmmende topdække

En smart, enkel og ikke mindst økologisk måde at holde ukrudtet væk under hækken på er, at du lægger et ukrudtshæmmende topdække ud under din hæk. Det kan være jordforbedring, barkflis eller træflis.

Jordforbedring består af komposteret hestemøg. Den frigiver næringsstoffer til jorden, samtidig med at den holder på fugten. Med et lag på ca. fem centimeter vil det ikke være muligt for ukrudt at komme op igennem det.

Topdække som barkflis og træflis er også meget populært som bunddække. Begge typer flis holder på fugten i jorden og lader hækplanten udnytte jorden optimalt, samtidig med at det holder ukrudtet væk.

Når du lægger træflis ud, vil mikroorganismerne dog gå i gang med at nedbryde det. Det har de brug for meget kvælstof for at gøre. Derfor vil jord under træflis med tiden komme til at mangle kvælstof. Det skal du være opmærksom på, så din hæk ikke kommer til også at gøre det. Barkflis vil ikke dræne jorden for kvælstof på samme måde.

Planter under hækken kan holde ukrudtet væk

I stedet for at lægge et ukrudtshæmmende topdække ud kan du vælge at plante bunddække under hækken. Der er mange bunddækkeplanter, der egner sig godt til levevilkårene under en hæk – og som er langt pænere end ukrudt.

Når du vælger planter til bunddække, skal du være opmærksom på, at det ikke skal være nogle, der breder sig ved hjælp af skud eller kan klatre. En klassisk fejl er at plante efeu under en hæk. Det dækker fint for ukrudtet, men vil også begynde at vokse op ad hækken. I stedet for ukrudt står du altså med problemet med at skulle fjerne efeu hele tiden.

Gode planter til bunddække er derfor i stedet planter som:

Du kan finde endnu mere inspiration i vores store indlæg om 15 ideelle bunddækkeplanter her.

Der er altså god mulighed for, at du kan vælge en mere enkel løsning end at skulle luge ukrudt under hækken. På den måde får du en nemmere have, der samtidig er meget smukkere.

FAQ

Kan en hæk tåle RoundUp?

Det er ikke anbefalelsesværdigt at bruge RoundUp i nærheden af hækken, da større mængder af dette kan gå ind og skade hækken. I værste tilfælde dør hækplanten og du vil være nødt til at erstatte den med en ny.

Hvad er bedst mod ukrudt under hækken?

Det mest effektive er at fjerne ukrudtet med håndkraft, hvorefter du påfører et lag jordforbedring. Jordforbedringen vil holde ukrudtet nede, samt give god næring til hækken. Det er en simpel metode, som virker med det samme og som gør at ukrudtet ikke kommer igen.

Er ukrudt skadeligt for en ny hæk?

Ukrudt ved en nyplantet hæk kan godt være et problem, da hækken så skal slås om næringen med ukrudtet. Derfor anbefaler vi altid at man tager tørnen og får fjernet ukrudtet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove