Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Asters

Asters – Plantning, pleje og beskæring

Stauder er fantastiske at plante i haven, fordi de byder på så mange flotte farver og mønstre. Asters er én af de mest populære stauder, da du kan vælge mellem flere end 600 sorter, og fælles for disse blomster er, at formen i høj grad minder om en stjerne – deraf navnet ”asters” som netop hentyder til stjernerne.

I denne guide vil du lære, hvorfor så mange danskere sætter pris på at plante asters i haven, hvordan du selv opnår flotte resultater, og hvordan du sikrer dig, at dine asters holder skønheden hele sæsonen igennem.

Hvad er asters?

Asters er en af de mest populære blomster at plante i haven takket være deres smukke og levende farver. Oven i det får du også en staude, som har en unik evne til at blomstre i en lang periode. Disse flerårige blomster er kendt for deres stjerneformede blomsterhoveder og blomstring, der kan vare fra det sene forår til den tidlige vinter.

Der er flere gode grunde til at overveje at tilføje asters til din have. For det første er de meget nemme at dyrke og kræver kun minimal pleje. Uanset om du er nybegynder eller erfaren gartner, vil asters være en oplagt måde at opnå en billedskøn have. For det andet tilbyder asters en bred vifte af farver og former, der kan tilføje dybde og variation til din have. Og så er der også den ekstra bonus, at asters er kendt for at tiltrække sommerfugle og bier – på den måde kan du også skabe en meget naturlig og vild have.

De forskellige sorter af asters

Der findes mange forskellige arter og sorter af asters, og du bør altid overveje, hvilke farver og vækstforhold, der matcher din have bedst.

Nogle af de mest populære asters er blandt andet:

  • Aster alpinus: Disse asters er lavt-voksende og danner tæpper af små, lyseblå, lyserøde eller hvide blomster, der er ideelle til stenbed og andre lave beplantninger.
  • Aster amellus: Dette er en mellemstor asters med blomster i forskellige nuancer af lyserød, violet og blå. Denne art er meget hårdfør og trives i de fleste jordtyper.
  • Aster novae-angliae: Også kendt som ”høstasters”, da det er en højere asters med store, lilla eller rosa blomster, der er ideelle til at skabe farve og højde i ​​din have.

Sådan planter du asters i din have

Vælg den rette placering

Når du har valgt de asters, du vil plante, skal du finde det perfekte sted i din have. Asters foretrækker typisk fuld sol til delvis skygge, og stauden trives bedst i områder med mindst seks timers direkte sollys om dagen.

Det er vigtigt at give dine asters nok plads til at vokse, så sørg for at plante dem med en afstand på mindst 30 cm mellem hver plante. Hvis du foretrækker de højere asters, kan du overveje at placere dem i baggrunden af ​​din have eller langs et hegn, hvor de kan få den nødvendige støtte.

Forbered jorden til dine asters

Den type jord, du har i din have, kan have en stor indflydelse på dine asters’ vækst og sundhed. Asters foretrækker godt drænet jord, der er rig på organisk materiale. Det kan for eksempel være kompost eller tørv. For at forbedre jordens dræning og luftning kan du også tilføje sand til jorden.

Inden du begynder at plante, skal du vende jorden for at løsne den og fjerne eventuelle sten eller ukrudt, der måtte være til stede. Du kan også tage skridtet videre og teste jordens pH-niveau for at sikre, at det ligger inden for det ideelle interval for asters; det er et sted mellem 6,0 og 7,0 pH. Hvis din jord er for sur eller for alkalisk, kan du justere pH-niveauet ved at tilføje enten kalk eller svovl.

Plantning af asters

Når jorden er forberedt, er det tid til at plante dine asters. Grav et hul, der er lidt større end rodklumpen, og placer planten i hullet, så ​​stilkene er nogenlunde på samme niveau som jordoverfladen. Fyld hullet med jord og tryk forsigtigt ned for at fjerne eventuelle luftlommer.

Efter at dine asters er plantet, er det vigtigt at sørge for regelmæssig pleje for at sikre deres vækst og sundhed. Du skal blandt andet holde området omkring dine asters fri for ukrudt, da ukrudt kan konkurrere om vand og næringsstoffer. Du skal også holde jorden fugtig – men ikke decideret våd.

Pas godt på dine asters

Vand og gød dine asters

Asters kræver regelmæssig vanding for at trives, især i de varmere måneder. Det er vigtigt at vande dine asters dybt og grundigt, så vandet trænger ned til rødderne. En god tommelfingerregel er at give dine asters omkring 2,5 cm vand om ugen, enten gennem naturlig nedbør eller med en vandkande.

For at holde dine asters sunde og blomstrende, skal du også sørge for at give dem den nødvendige ernæring. Du kan gøde dine asters med en langsom frigivende gødning i foråret og igen i midten af ​​sommeren. Vær opmærksom på ikke at gøde for meget, da det kan føre til en for stor vækst blandt bladene og stænglen; det kan komme på bekostning af blomsternes vækst.

Beskæring og vedligeholdelse af asters

For at sikre at dine asters blomstrer rigeligt, er det vigtigt at beskære og vedligeholde dem regelmæssigt. Du skal fjerne visne eller døde blomster for at give plads til yderligere blomstring, og så skal du beskære eventuelle døde eller skadede stængler.

I slutningen af ​​vækstsæsonen, når dine asters er færdige med at blomstre, skal du klippe dem tilbage til omkring 10 cm over jordoverfladen. Dette vil hjælpe med at opretholde en kompakt vækstform og forberede planten til den næste sæson.

Beskyt dine asters mod bladlus

De små bladlus kan forårsage skade på asters ved at suge saften fra bladene og stænglerne. Hvis bladlusangrebet er lille, kan du fjerne bladlusene ved en tur med haveslangen. Hvis dine asters er angrebet af en større gruppe bladlus, kan du bruge kemiske skadedyrs-midler.

FAQ

Hvorfor skal jeg have asters?

Asters er en af de mest populære stauder i Danmark, og du kan vælge mellem mere end 600 forskellige sorter, der hver især vil bringe smukke farver til din have.

Hvordan planter man asters?

Du skal sikre dig, at jorden har de rette vækstforhold, og at placeringen af dine asters giver rigeligt med sol. Der skal helst også være en god afstand mellem dine asters, så de kan brede sig.

Hvordan passer jeg mine asters?

Asters kræver en del vand, og hvis der ikke er nok nedbør, bør du give dem en tur med vandkanden. På samme tid kan du også give asters gødning både i starten og slutningen af sæsonen.

Hvilke sorter af asters er de bedste?

Blandt de mere end 600 sorter af asters er de mest populære blandt andet aster alpinus, da denne sort skaber et tæppe af små, lyseblå, lyserøde eller hvide blomster.

1 kommentar

  1. Jeg har flere forskellige asters som staude i forskellige højder. Oplever desværre at bladene visner fra neden af og opefter. Derfor er det Tor svært at klippe en lidt længere stilk af til buketter. Kan I give gode råd til hvordan jeg undgår det?
    På forhånd tak for hjælpen.
    Venlig hilsen Ulla Mortensen

    Ulla Mortensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove