Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Bjergfyr

Bjergfyr i haven – Plantevejledning

Bjergfyr (eller “Pinus Mugo” som den hedder på latinsk) er et stedsegrønt og flerstammet træ, der kan genkendes på sin mørkegrønne nåle og sine massive kogler. Koglerne er kegleformede og har ofte en gråbrun nuance.

Herunder kan du læse mere og egenskaberne ved bjergfyr, og du kan blive klogere på, hvorfor det flerstammede træ er uønsket flere steder i den danske natur.

Lær bjergfyr bedre at kende

Det er særligt på grund af det farvede look og den tætte vækst, at mange haveejere vælger at plante bjergfyr i haven. I vinterhalvåret bidrager de lave træer til, at der er farver og skønt takket være de iøjnefaldende kogler.

Træerne egner sig perfekt til formål, hvor der skal laves lav hæk, eller hvor bede skal skærmes af i haven. Som haveejer kan du nyde godt af, at bjergfyr klarer sig selv. Du behøver ikke klippe eller beskære træerne, og du kan udplante dem i alle typer af jord.

Du kan finde bjergfyr flere steder i den vilde natur herhjemme. Den trives særlig godt i solbeskinnede områder, og den er let at opspore på heder og ved klitområder nær havet. Bjergfyr blev indført til Danmark tilbage i 1700-tallet. Som følge af træets hårdføre natur er det særlig populært blandt sommerhusejere, der ønsker læ eller afskærmning omkring deres fritidsboliger.

Pinus Mugo / bjergfyr bliver sjældent højere end 6-8m.

Udplantning af bjergfyr

Har du købt bjergfyr i potter, kan du vælge at udplante dem direkte i haven, eller du kan plante dem i større krukker. Det er ikke nødvendigt at blande jorden med kompost eller blomsterjord, da bjergfyr trives i stort set alt slags jord – også jordtyper med stor forekomst af sand.

Grav et hul i jorden, som er større end rodnettet på dit træ. Det er en god idé at hælde godt med vand i hullet og lade det sive ned, før du placerer rodnettet. Når du sætter rodnettet i hullet, skal du være opmærksom på, at der ikke er afstikkere, som bøjer eller knækker. Kast forsigtigt jord i hullet og tramp efterfølgende på området omkring det nyplantede træ. Vand til slut endnu en gang.

Vil du give dit bjergfyr de bedste betingelser for at stabilisere en god vækst, kan du gøde jorden. I de første måneder efter udplantning skal du være omhyggelig med at vande jorden omkring dine træer.

Særligt om bjergfyr i krukker

Vil du have forskønnelse på terrassen eller altanen, kan du plante bjergfyr ud i store krukker. Det er vigtigt i denne forbindelse, at du vælger krukker, som kan håndtere vægten fra det lille træ. Sørg for at vælge frostfrie krukker, så du kan have prydtræet til at stå ude hele året.

Du kan bruge samme fremgangsmåde for udplantning i krukker, som anvendes, når bjergfyr skal plantes i jorden i haven. Det kan være en praktisk fordel at have planter og blomster i krukker. Du kan flytte rundt i forhold til at give dine afgrøder de rette trivselsbetingelser. Bjergfyr har det særlig godt på solbeskinnede placeringer.

Derfor bekæmpes bjergfyr

Hos den danske Miljøstyrelse anses bjergfyr for at være en invasiv art. Derfor bekæmpes den strategisk i udvalgte områder. Det er især på klitområder, hvor de lavstammede træer formerer sig vildt og effektivt. Hvis ikke bestanden af bjergfyr bliver holdt nede, vil klitområder stille og roligt vokse sig til at blive skovlignede arealer i stedet.

Via et EU-finansieret projekt modtager Danmark midler til at kunne bekæmpe bjergfyr langs vestkysten. Bekæmpelsen sker manuelt, og derfor er det et omfattende arbejde.

FAQ

Hvad bruges bjergfyr til?

Du kan bruge bjergfyr til at lave afskærmning i din have eller langs din grund. Det lavstammede træ er populært hos sommerhusejere, da det trives i næringsfattig jord. Bjergfyr kan også bruges til at lave grønne dekorationer, og koglerne kan bruges til pynt.

Hvorfor bekæmpes bjergfyr i den danske natur?

Får bjergfyr lov til at brede sig i klitområder, vil de med tiden begynde at danne skovlignende områder. Derfor klassificeres bjergfyr af Miljøstyrelsen som en invasiv art, der bekæmpes manuelt. 

Hvordan udplanter jeg bjergfyr i haven?

Det er let og hurtigt at plante bjergfyr direkte i din have eller i krukker. Sørg for at grave et tilpas stort hul og placér rodnettet i det. Du skal vande jorden grundigt i tiden efter udplantning. 

Hvad koster bjergfyr?

Bjergfyr er en prisvenlig vækst, som du nemt kan lave en lav hæk med. Det kan svare sig at købe træet i udvokset form i potter, da det gør det nemt for dig at plante dem ud i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove